Digitalni marketing - 10 knjiga koje vam preporučujemo

Uspešno online poslovanje ne može se zamisliti bez stručnjaka za digitalni marketing. Zbog toga su ovi eksperti veoma traženi, te je sada pravi trenutak da usavršite svoja znanja i ostvarite uspešnu karijeru.

digitalni marketing knjiga

Razvoj tehnologija u 21. veku promenio je navike potrošača. Sada kada nam je internet bukvalno nadohvat ruke, okrenuti smo mobilnim telefonima kao glavnom izvoru informacija. Ovaj pristup je doveo do promene marketinških strategija kako bi se efikasnije došlo do korisnika usluga. Nove metode promocije donele su i nove profesije, pa su tako sve više traženi online PR stručnjaci, kao i community manageri, SEO eksperti itd.

Kako je ponuda poslova sve bogatija, potražnja za stručnjacima koji prate svetske trendove sve je veća. Da biste uvek bili u toku, potrebno je da se stalno usavršavate. To je moguće raditi putem naprednih programa učenja, seminara i knjiga. Zato vam predstavljamo 10 digitalni marketing knjiga koje će vam pomoći u daljoj karijeri.

Naučite digitalni marketing uz ove knjige 

Ukoliko se školujete za profesionalca iz oblasti digitalnog marketinga, knjige će vam poslužiti kao odlična dodatna literatura. Ne propustite šansu da naučite nove trikove i primenite savete eksperata na pravi način.

strateški pristup marketinguDigital Marketing Strategy, Simon Kingsnorth

Povezanost novih tehnologija i modernih medija ključni su za uspešan biznis, smatra autor ove knjige. On detaljnije objašnjava različite strategije kroz studije slučaja, ilustracije i tabele. Zahvaljujući detaljnim analizama, bolje ćete razumeti budžetiranje, odnose sa kupcima, analizu efekta online kampanja i druge korisne parametre. 

Knjiga se fokusira na vezu između uspešnog poslovanja i kreiranja kvalitetne digitalne strategije. Zbog toga je ovaj naslov idealan za proučavanje kako biste na pravi način savladali izazove koje donosi razvoj online biznisa i kreiranje pravog imidža kompanije.

Digitalni um uspešno online poslovanjeDigital Minds, WSI

Pun naslov ove knjie je Digitalni um: 12 stvari koje svaki biznis treba da zna o digitalnom marketingu, pa je samim tim i lako zaključiti na koji su način organizovne teme, tj. poglavlja. Reč je o odličnom vodiču kroz online svet, gde ćete saznati više o poslovnim strategijama za kreiranje sadržaja, e-mail marketing, SEO optimizaciju, ali i o važnosti web dizajna.

Iako je aktuelnost najveći izazov za svaku knjigu (zbog čega se često rade revizije na godišnjem nivou), Digital Minds nudi moderna rešenja za aktuelne izazove. To se posebno odnosi na trendove koji se tiču mobilnog marketinga i promocije na društvenim mrežama.

Usavršavanje znanja marketing društvenih mrežaSocial Media Marketing Mastery 2019, Robert Miller

Društvene mreže se najbrže menjaju kako pod uticajem novih trendova, tako i pod pritiskom javnosti. Činjenica je da su platforme poput Facebooka ili Instagrama najviše na udaru kritike zbog svoje (ne)ogovornosti kada je privatnost korisnika u pitanju. Novi zakoni Evropske unije ograničavaju delovanje društvenih mreža, što se prenosi i na efekte promotivnih aktivnosti.

Upravo se iz ovih razloga u naslovu ističe godina kada je napisana kako bi čitaocu bilo jasno da će se susresti sa aktuelnim temama. Fokus se stavlja, pre svega, na razvoj biznisa, pa su tako prisutne teme: kako najbolje iskoristiti bužet, koje taktike donose najbrže rezultate i kako se pravilno predstavljati na mrežama. 

Interesantno je da se pominju i sve aktuelniji influenseri, koji su za mnoge oblasti postali možda i osnovna metoda promocije. Saznaćete, sa jedne strane, zašto su influenseri bitni, ali ćete upoznati i drugu stranu, tj. same influensere. YouTube, Twitter, Instagram, Twitch samo su neka od mesta gde ova taktika može biti veoma korisna po brend. Naučite više o prezentaciji na internetu i načinima kako da taj nastup iskoristite za svoj biznis.

digital marketing knjigaDigital Marketing, Ira Kaufman

Tokom perioda usavršavanja desiće vam se da naletite na knjigu koja deluje idealno, ali je neprikladna za početnike ili jednostavno loše napisana. To svakako nije slučaj sa Digitalnim marketingom Ire Kaufmana, koja je, pre svega, namenjena apsolutnim početnicima. Jezik kojim je knjiga napisana jednostavan je i interesantan. Ovakvim pristupom širi krug ljudi saznaje više o važnosti digitalnog marketinga. 

Dok čitate knjigu, od vas će se tražiti da usvojite ideje i termine koji će vam olakštati snalaženje u digitalnom svetu. Pred vama će se naći zacrtan put čiji je krajnji cilj promena načina na koji se gleda internet. Naravno, pominju se i osnovni termini digitalnog marketinga, koji umnogome olakšavaju savladavanje knjige.

Becoming a digital marketer

Becoming A Digital Marketer, Gil & Anya Gildner 

Za sve koji se profesionalno bave marketinškim aktivnostima na internetu savladavanje tehnologije i praćenje trendova predstavlja najveće izazove. Retko koja industrija se, a naročito marketinška, tako brzo menja. Nešto što je bilo aktuelno prošle godine ove godine može biti kompletno zastarelo. Zbog toga je bitno da pratite trendove, ali i da se konstantno usavršavate. 

Brza evolucija digitalnog marketinga često je veliki problem za apsolutne početnike. Zbog toga je dobro imati knjigu kao što je ova. Naime, uvek je dobra ideja imati na jednom mestu stručna objašnjenja za brojne ključne teme iz biznisa. Tako ćete u knjizi saznati više o: PPC oglašavanju, social media marketingu, brendiranju na internetu, copywritingu, analitici itd. Dodatna olakšavajuća okolnost jesu intervjui sa vrhunskim stručnjacima, koji nude prave savete za svaku temu o kojoj se govori u knjizi.

knjiga o digitalnom marketinguDigital Marketing That Actually Works the Ultimate Guide, Krista Neher 

Uvek je dobro kombinovati više knjiga kada proučavate neku oblast, jer svaka nudi neku jedinstvenu informaciju. U ovom slučaju, fokus je stavljen na strategije digitalnog marketinga koje su lako primenjive i donose rezultate. Pokrivene su teme kao što je odabir pravih kanala komunikacije, pravilnog merenja rezultata korišćenjem analitike i pravovremeno određivanje prioriteta. 

Knjiga se ne koristi pompeznim rečnikom niti obećava kule i gradove. Jednostavno, predstavljene su praktične strategije i alati koji će vam pomoći na putu do uspeha. Zbog toga je ova knjiga korisna ne samo početnicima već i profesionalnim marketarima kojima je nekad potreban savet i inspiracija. Pokriveni su mnogi segmenti digitalnog marketinga, uz konkretne savete kako da na pravi način dođete do željenih rezultata. 

Digital BallerBecoming a Digital Baller the Playbook, Connor Ray Wright

Da biste se dobro snašli u oblasti digitalnog marketinga, odlična je ideja posegnuti za knjigom koja nudi enciklopedijsko znanje iz ove oblasti. Podnaslovom „Sve što treba da znate da biste počeli karijeru i napredovali u digitalom markgetinu” autor samouvereno šalje poruku da zna šta radi.

I zaista, pomoću ove knjige lakše ćete obraditi teme kao što su: kako napraviti sajt, prisustvo na društvenim mrežama, oglašavanje, e-mail marketing… Ova knjiga nudi jaku osnovu za dalje usavršavanje, ali i je odličan priručnik za svakog ko želi da izgradi svoj online biznis. To je moguće zbog detaljnog opisa osnova digitalnog marketinga, ali i nekih kompleksnijih rešenja. 

Reč je o rešenjima koja omogućavaju uvećanje profita ukoliko se pristupi na pravi način. Saznaćete više o važnosti internet prodavnice, Facebooka i Google oglašavanja, kako povećati prodaju korišćenjem društvenih mreža i još mnogo toga.

planiranje u digitalnom marketinguDigital Marketing: Strategic Planning & Integration, Annmarie Hanlon

Još jedan izvrstan izvor informacija za početnike koji se tek susreću sa marketingom na internetu. Kroz interesantne primere i lako shvatljiv jezik, naučićete više o mnogim aspektima neophodnim za uspešno poslovanje. Pored uvodnih tema i strategija za dobar biznis, tu su i korisni alati koji olakšavaju rad. 

Knjiga nudi pregled najosnovnijih segmenata digitalnog marketinga, uzimajući u obzir najnovije svetske trendove. Glavni cilj je savladavanje osnova kako bi se na pravi način prešlo na viši nivo. Obrađene su i teme koje se tiču problema privatnosti korisnika, gde je najviše na udaru kompanija Facebook. S obzirom na to da su oni vlasnici Instagrama, ali i Whatsapp aplikacije za chat, svaka promena je ključna za kreiranje digitalne strategije.

To su samo neke od tema koje pokriva ova kniga, koju mnogi preporučuju za početnike, naročito kao dopunsko sredstvo za polaznike koji su se odlučili za npr. program Digital Marketing Planner & Account Manager

digital marketing planner12 Month Digital Marketing Planner, Brandon Breshears

Šta razdvaja solidnog profesionalca od uspešnog? Ova knjiga će pokušati da vam skrene pažnju na važnost kratkoročnog, ali pre svega dugoročnog planiranja. Ukoliko se bavite društvenim mrežama, glavno pitanje je obično šta da objavim danas na Facebooku. Ipak, kao Social Media Marketing profesionalac, morate da gledate mnogo dalje. Šta je ove nedelje aktuelno, šta je ovog meseca neophodno objaviti itd. 

Posebno su veliki izazovi dugoročni planovi, kada treba analizirati celu godinu i na pravi način pokriti sve neophodne događaje, datume, jubileje, u zavisnosti od oblasti kojom se bavite. Upravo je pomoć u pravovremenom i efikasnom planiranju ono što nudi autor. Naučićete osnove uređivanja društvenih kanala, kreiranja landing pagea, praćenja efekata kampanja, animiranja potencijalnih posetilaca itd.

strategije digitalnog marketingaDigital Marketing Strategies, Koray Odabasi

Mnoge knjige žele da na jednom mestu pokriju brojne oblasti koje čine digitalni marketing. U ovom slučaju, akcenat je stavljen na divide & donquer metodi (podeli, pa vladaj). Autor polazi od premise da su korisnici svakodnevno bombardovani informacijama. Zbog toga je važno pronaći ciljnu grupu i posvetiti joj pravu pažnju. To se postiže korišćenjem poznatih metoda marketinga na internetu. 

I sam podnaslov Ultimativni vodič za SEO, Google Ads, Facebook i Instagram oglase, društvene mreže i e-mail newslettere sugeriše šta je pisac imao na umu. Svakom segmentu je posvećena dužna pažnja u vidu posebnog poglavlja kako bi se na pravi način obradila tema. Autor veruje da se fokusiranjem na ciljnu grupu i korišćenjem preporučenih metoda online biznis može višestruko unaprediti.

Kako nabaviti knjige o digitalnom marketingu?

Kako živimo u digitalnoj eri, većinu knjiga možete sasvim legalno da čitate na internetu, i to besplatno! Neke od njih možete da nabavite na Amazonu, koji nudi besplatno čitanje uz Kindle aplikaciju, dok ostale naslove možete da poručite ili kupite u najbližoj knjižari. 

Ovi naslovi će pomoći svakom početniku, ali ćete pravi efekat dobiti uz pohađanje programa koji se bave digitalnim poslovanjem kao što su: E-Business & Internet Marketing program ili PPC & Digital Channels Manager program obrazovanja. U tom slučaju, dodatna prednost jeste to što će vam biti dostupna izuzetno bogata ITAcademy biblioteka, koja sadrži brojne korisne knjige iz ove oblasti.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se