Šta radi PR menadžer?

Iako su odnosi s javnošću izuzetno tražena profesija, mnogi nemaju predstavu šta radi PR menadžer. Jedan od glavnih zadataka koji ćete imati kao PR ekspert jeste da brinete o ugledu organizacije (ili pojedinca). To ćete raditi tako što ćete pripremati multimedijalne materijale za medije, promovisati dobre strane kompanije i rešavati sve eventualne probleme.

Online PR manager posao

Sa čime se tokom rada susreću ovi profesionalci na koje mnogi gledaju kao na portparole raznih organizacija? Pre svega, tu su stres i njegovo uspešno savladavanje. Ako želite da se bavite PR-om, morate odlično da funkcionišete pod pritiskom. 

Tada se od vas očekuje da budete umirujući faktor, a da u isto vreme pružite informacije koje mogu da izazovu lavinu komentara. Srećom, krizni PR nije svakodnevica jednog profesionalca, ali zato on uvek mora da bude spreman za sve scenarije. Sa brzim prenosom informacija u moderno doba, svaka veća organizacija mora da ima tim za odnose s javnošću.

Upravo se iz velike potrebe za informacijama kompanije odlučuju da na vreme deluju i grade imidž u skladu sa svojim vrednostima. Na ovaj način se vrši promocija brenda, pre svega u medijima, kako bi se izgradio pozitivni imidž. Internet se pokazao kao moćan medijum koji zahteva posebnu pažnju, pa se stvorila potreba i za online PR menadžerima.

Šta je posao menadžera za odnose s javnošću?

Posao PR menadžera se u mnogim oblastima preklapa sa novinarskim poslom. Od vas će se očekivati da pišete saopštenja i tekstove, da se odlično snalazite pred kamerama i imate savršenu dikciju. Zbog specifičnosti ovog posla i važnosti odnosa s medijima, veoma je čest slučaj da profesionalni novinari postaju članovi public relations timova. Dodatni razlog za to je i manjak institucija gde je moguće naučiti šta radi PR menadžer.

Pisanje PR objava samo je jedan deo svakodnevnih obaveza. Često ćete biti u prilici da vodite događaje poput promocije uspeha kompanije, prezentacija proizvoda i slično. Pritom će se od vas očekivati da uvek budete ljubazni, nasmejani i otvoreni za sva pitanja (čak i ona neprijatna). Zbog svega navedenog, potrebno je da umete sa lakoćom da vladate situacijom i predstavljate umirujući glas kada je to najpotrebnije.

Možda je i najvažniji posao rešavanje stresnih situacija. Krizni PR predstavlja rešavanje veoma neugodnih izazova sa smirenošću i mudrošću. To mogu biti skandali poput industrijskog špijuniranja, skandali zvaničnika kompanije, prirodne katastrofe, loša poslovna politika firme itd. U svim tim situacijama, kao stručnjak za odnose sa javnošću, ključno je da pružite kredibilne informacije, umirite javnost, ali i da pokušate da povratite poverenje u brend. Veštine za rešavanje ovakvih situacije uče se tokom školovanja, ali i sticanjem iskustva u poslu. 

Rešavanje problema – profesionalni izazov

Kao iskusni PR menadžer bićete u stanju da predvidite situacije i na vreme se pripremite za njih, kako bi rešavanje problema bilo što efikasnije. Čak i kada to nije moguće, potrebno je da imate razrađene taktike kako bi čak i potpuno nepripremljni bili u stanju da uspešno odgovorite izazovu. To se postiže tako što ste uvek spremni i informisani, što se postiže kroz brojne aktivnosti:

  • komunikacija s medijima;
  • istraživanje javnog mnjenja;
  • proučavanje ponašanja ciljnih grupa;
  • sprovođenje reklamnih kampanja;
  • efikasno sprovođenje zadataka u okviru uigranog tima;
  • obuka članova kompanije kada je javni nastup u pitanju;
  • organizovanje događaja.

Sve navedene akcije se vrše kako „offline”, tako i „online”. Naime, nastup firme na internetu je često od ključne važnosti za sticanje poverenja u brend. To je naročito važno ako kompanija ima razrađeno internet poslovanje. U tom slučaju su kvalitetan PR i poslovna komunikacija od ključne važnosti. 

Online okruženje je važno i kada su pojedinci u pitanju. Tako je, na primer, važno kako se članovi kompanije (ili ličnosti koje zastupate) ponašaju na internetu. Vodi se računa o tome kako izgledaju objave na Facebooku, Instagramu, Twitteru, LinkedInu itd. Dovoljna je mala nesmotrenost i da nastane krizna situacija koja može da ugrozi višegodišnji trud.

Šta radi PR menadžer odnosi s javnošću

Kako se postaje uspešan PR menadžer?

Da biste postali uspešan PR menadžer, potrebno je da posedujete znanja iz oblasti komunikologije, politikologije, sociologije, organizacionih nauka, psihologije itd. Naravno, podrazumeva sa odlična opšta informisanost i poznavanje specifičnosti oblasti kojom se bavi kompanija. Na sve to treba dodati i odlično služenje engleskim jezikom, a preporučljivo je znati i više njih. 

Kao stručnjak za odnose s javnošću, potrebno je da budete u kontaktu s novinarima svih vrsta medija (TV, radio, štampa, sajtovi…). I dok se komunikacija s medijima često obavlja na konferencijama za novinare, pojedinačni zahtevi za informaciju su veoma česti. 

Od vas će se očekivati da podelite s važnijim medijskim partnerom neke ekskluzivne informacije, dok zauzvrat možete da očekujete bolji tretman. Generalno, dobar odnos s novinarima je izuzetno bitan kako biste osigurali kvalitetnu medijsku pokrivenost. 

Praksa u kompanijama koje se profesionalno bave PR-om pružiće vam mogućnost da primenite u praksi sve što ste naučili tokom školovanja. Na taj način ćete ne samo steći nova znanja već će vam i odlični rezultati rada otvoriti vrata uspešne karijere. Sa svakim rešenim izazovom sticaćete samopouzdanje i dobijati važniju ulogu u novim projektima.

Gde mogu da rade PR menadžeri?

Kao PR menadžeru, otvorena su vam vrata u velikom broju kompanija. Od modernih medija i interneta, gde svako može da iskaže svoje nezadovoljstvo, razvila se još veća potreba za PR menadžerima. Stoga posao možete da pronađete u svim većim kompanijama, PR agencijama, a možete i da nudite usluge kao ekspert freelancer.

U skladu s raznovrsnim potrebama klijenata, postoji veliki broj PR pozicija gde se razlikuju zadaci i ciljevi. Pojedine firme potenciraju saradnju s klasičnim medijima, dok će nekima biti važnija vidljivost na internetu. Bez obzira na ove specifičnosti, ono što je zajedničko jeste da svakome treba dobar PR. U to se možete uveriti i sami letimičnim pogledom na oglase za posao gde su ovi stručnjaci uvek traženi. 

Sada kada znate šta radi PR menadžer, razmislite da li sebe vidite u ovoj dinamičnoj profesiji. Ukoliko ste sigurni u sebe, ne zazirete od javnog nastupa i ne plašite se izazova, dileme nema – pred vama je svetla karijera stručnjaka za odnose s javnošću!

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se