Šta radi social media manager?

Predstavljanje brenda na društvenim mrežama danas je neizostavni deo promotivnih aktivnosti. Zato neverovatno zvuči podatak da profesija social media managera do pre desetak godina nije ni postojala. Ipak, moderne komunikacije su toliko napredovale da danas svaka uspešna firma u marketinškom timu ima ove stručnjake.

Šta radi social media manager

U eri Facebooka, Instagrama, Twittera i drugih mreža, neophodno je na pravi način predstaviti kompaniju. Nekad je to pravi izazov jer, za razliku od klasičnih medija, komunikacija je sa korisnicima u ovom slučaju dvosmerna. To znači da korisnici imaju jedinstvenu priliku da vam se direktno obrate sa pitanjima, pohvalama i kritikama. Način na koji se kompanija obrati (ne)zadovoljnim korisnicima uticaće na njen imidž, što se na kraju odražava i na profit.

Vrlo brzo je postalo jasno da je reč o moćnom mediju i da ovim poslom moraju da se bave profesionalci. Tako smo dobili social media managere, kojima je posao da budu glas brenda u digitalnom okruženju. I dok bi neko pomislio da je ovo tipičan posao odnosa sa javnošću, stvar je ipak malo kompleksnija.

Čime se bavi social media manager?

Šta radi Social media marketing (SMM) i kako izgleda njegov posao? Da biste se bavili ovom profesijom neophodno je da postanete stručnjak za promociju brendova, proizvoda i usluga putem digitalnih kanala. Glavni ciljevi su rad na imidžu kompanije i unapređivanje poslovanja. Osnovni kanali komunikacije su društvene mreže, ali social media manageri nisu ograničeni na njih. 

Naime, svaki digitalni kanal gde je moguće uspostaviti komunikaciju sa korisnicima predstavlja priliku za promociju brenda. To mogu da budu internet forumi, posebni chat kanali na Viberu ili sajtu, pa čak i komentari na news portalima. Praktično svako mesto gde je moguće pričati sa potencijalnim klijentima i razmenjivati mišljenja jeste interesantno za social media marketing.

Ipak, osnova delovanja su i dalje društvene mreže, i to one sa najvećim brojem korisnika. U zavisnosti od brenda, vrste proizvoda i ciljne grupe, prednost se daje određenoj društvenoj mreži. To su po pravilu Instagram i Facebook, ali postoje razni drugi digitalni kanali komunikacije (Twitter, YouTube, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok…).

Ukoliko se poslovanje zasniva na sajtu, jedan od glavnih ciljeva SMM-a jeste privlačenje novih korisnika. To se, pre svega, postiže objavljivanjem postova koji vode na sajt. Obično su to korisni tekstovi, vesti, fotografije ili video-snimci koji će zainteresovati korisnika da kliknu na link.

Ukratko, posao social media managera jeste da kreira i sprovodi aktivnosti na društvenim mrežama, brinući pritom o rastu broja fanova, njihovoj angažovanosti u okviru kanala komunikacije, da širi uticaj brenda, osigurava kvalitetne komunikacije, povećava prodaju proizvoda, uvećava posete sajtu itd.

Ekspert za društvene mreže za laptopom

Šta social media manager mora da zna?

Iako deluje da se aktivnosti na internetu dešavaju spontano, profesionalci se oslanjaju na detaljno razrađen marketinški00, plan. Detaljno razrađenu strategiju komunikacije „na terenu” uglavnom sprovodi community manager. Kako se stvari brzo menjaju, uglavno su detaljno razrađeni kratkoročni planovi. Naravno, dugoročni cilj uvek postoji kako bi svi znali čemu streme i šta je to što će se smatrati uspehom.

Da biste ostvarili uspešnu karijeru social media managera, potrebno je da razumete potrebe korisnika društvenih mreža i da u skladu sa tim donosite prav

ovremene odluke koje će pomoći ostvarivanju željenih ciljeva. Tu su i brojna znanja koja profesionalci primenjuju u promotivnim aktivnostima:

Kreiranje online stategije – U skladu sa opštim ciljevima, kreira se dugoročni plan prisustva brenda. Veoma je važno već na početku definisati šta se želi postići kako bi se odredili prioriteti i način komunikacije.

Određivanje plana društvenih aktivnosti – Koliko često treba objavljivati sadržaj i na koji način se komunicira sa korisnicima? Način pristupa je vrlo važan jer različite ciljne grupe zahtevaju različit pristup. 

Nadgledanje kreiranja vizuelnog identiteta – Veoma je važno ispratiti kreiranje digitalnog identiteta brenda, naročito na samom početku. Veoma je važno da vizuali budu u skladu sa poslovnom filozofijom – od boja, fontova slova do odabira adekvatnih fotografija.  Čak i na prvi pogled manje bitne stvari, kao što su profilne fotografije, moraju da budu u skladu sa brendom.

Osmišljavanje promotivnih kampanja – U okviru marketinškog plana planiraju se i posebne kampanje koje zahtevaju više resursa. To je obično saradnja sa drugim kompanijama i poznatim ličnostima, tj. influenserima koji dele vrednosti vašeg brenda. To su, na primer, festivali, sajmovi, praznici (npr. Svetski dan nauke), kulturno-umetnički događaji itd.

Uticaj na povećanje prodaje – Kada je cilj povećanje prodaje, primenjuju se strategije koje će ubediti fanove brenda da kupe određeni proizvod. Ukoliko je reč o internet prodavnici, moguće je sa društvenih mreža dovesti posetioce na sajt kako bi izvršili kupovinu. Ove metode često viđamo kod prodajnih lanaca u vreme novogodišnjih praznika kada se promovišu popusti za određene artikle. 

Analiza efekta promotivnih aktivnosti – Osmišljene aktivnosti izazivaju reakciju publike. Od kvaliteta komunikacije zavisi da li će korisnici društvenih mreža pozitivno reagovati. Sve reakcije su izuzetno važne jer govore o generalnom raspoloženju prema brendu. U idealnim okolnostima, objave na mrežama će animirati stare fanove i privući nove, što će uticati na rast vrednosti brenda. Naravno, to nekad nije slučaj, pa je čak neophodno na pravi način „gasiti vatru” ukoliko se pojavi nezadovoljstvo kod publike. Na osnovu svih ovih informacija social media manager modifikuje planove. 

Menadžerka za društvene mreže

Koje veštine mora da poseduje stručnjak za društvene mreže?

Social media manager je personifikacija brenda, što znači da uvek mora da se ponaša u skladu sa propisanim vrednostima kompanije. To znači da mora da demonstrira strpljenje i ljubaznost čak i u veoma stresnim situacijama. Kako je reč o poziciji gde se često rukovodi i timom saradnika, neophodne su i liderske sposobnosti (motivacija zaposlenih, umeće efikasne prezentacije, organizacione sposobnosti…).

Pored toga, od menadžera se očekuje i tehnička potkovanost kada su moderne tehnologije u pitanju. Očekuje se da sa lakoćom kreira sadržaj, i to pritisnut rokovima. Takođe je važno razumevanje korisnika i implementacija njihovih želja prilikom planiranja aktivnosti. Na ovaj način se dobijaju kvalitetne objave na mrežama koje izazivaju pozitivne reakcije kod publike. Da bi se u potpunosti ispunili ciljevi, potrebno je da kao social media manager uvek budete u toku sa najnovijim svetskim trendovima. 

Nekada to mogu da budu uspešna iskustva velikih svetskih brendova koja možete da implementirate, a ne treba zanemariti ni svetske događaje i trendove koje prati vaša ciljna grupa. Dobar primer je pojava novih društvenih mreža koje privlače vama interesantnu publiku, poput TikToka. Naravno, podrazumeva se da poznajete rad u svim potrebnim alatima za društvene mreže. Kako su objave često usko povezane sa sajtom, neophodno je i znanje WordPressa

Generalno, poznavanje rada na sajtu i na društvenim mrežama jeste imperativ jer često posao comunity managera, social media managera i web urednika radi jedna ista osoba. To je slučaj kod startupova, gde mali broj ljudi radi više stvari. Skup online veština često nude freelanceri, i to klijentima koji nemaju marketinško odeljenje niti budžet za više stručnjaka.

Kako započeti karijeru menadžera društvenih mreža?

Da biste ušli u ovaj svet, potrebno je da zaista volite društvene mreže i komunikaciju sa ljudima. Budite svesni da ovo nije posao od 9 do 5, s obzirom na to da je izuzetno dinamičan. Naravno, nije dovoljno samo da imate profil na Instagramu. Potrebno je da zaista razumete kako funkcionišu mreže, ali i da naučite strategije prisustva na njima. 

Sada kada znate šta radi social media manager, postavlja se pitanje gde je najbolje steći neophodne veštine. Kako biste došli do znanja koja ćete primeniti u svojoj novoj karijeri, razmislite o upisivanju Social media kursa, a odlično rešenje je i program Social Media, Online PR & Community Manager. Na ovaj način ćete steći veštine na osnovu kojih ćete moći da radite u marketinškom odeljenju neke firme, marketinškoj agenciji ili samostalno kao freelancer. Sve zavisi od vaših ambicija u karijeri.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se