Pitanja o obrazovanju i ciljevima

pitanja o obrazovanju

Iako na prvi pogled deluje da se ne odnose na istu stvar, pitanja u vezi sa dosadašnjim obrazovanjem kandidata i odnosom prema obrazovanju, kao i ciljevima koje sebi postavljamo u poslu, međusobno se uslovljavaju, stoga ćemo ih u ovom tekstu zajedno razmatrati.

Naime, i dosadašnje obrazovanje i budući planovi u karijeri kandidata otkrivaju jednu istinu koja je poslodavcima veoma važna prilikom odlučivanja koga da zaposle:

 • koliko je kandidat posvećen sopstvenom usavršavanju.

Upravo zato je  veoma važno da prilikom odgovaranja na ova pitanja pokažete spremnost i želju da i dalje radite na sebi, odnosno da se poslovno usavršavate. To potencijalnom poslodavcu govori o vašoj potrebi da budete još bolji, a to se nužno reflektuje i na posao koji obavljate.

Istraživanja pokazuju da poslodavci kod kandidata veoma cene ne samo osobine i iskustvo koje već poseduju već i spremnost i sposobnost za usvajanje novih znanja. Jednostavno, u današnjem informaciono-tehnološkom svetu sa dinamičnim promenama, mnoga znanja brzo zastarevaju i u prednosti su profesionalci koji su sposobni da se brzo prilagode novonastalim potrebama. Drugim rečima:

 • niko nije posebno zainteresovan da u radni odnos primi pojedinca koji misli da je usvojio sva znanja ovoga sveta, jer sve profesije danas zahtevaju kontinuirano usavršavanje.

Obrazovanje govori o vama

Većina poslova i pozicija za koje konkurišete zahtevaju određeni nivo obrazovanja. Stoga će tokom intervjua za posao poslodavac postavljati pitanja u vezi sa vašim dosadašnjim obrazovanjem kako bi se uverio da posedujete neophodna znanja i veštine za poziciju za koju ste se prijavili.

Osim toga, obrazovanje govori mnogo o vama kao čoveku i profesionalcu. Iz pitanja o vašem obrazovanju poslodavac će lako sagledati kakav je vaš stav prema obrazovanju uopšte, odnosno da li je obrazovanje nešto što se za vas završava sa školom ili je to proces koji ne prestaje tokom celog života. Potrudite se da ga uverite u ovo drugo, jer, kako smo već rekli, poslodavac želi osobu koja je spremna na stalno napredovanje.

Tipovi pitanja o obrazovanju

Postoji nekoliko tipova pitanja o obrazovanju koje poslodavac može da vam postavi:

 1. Pre svega, jedno od pitanja može biti u kakvoj je vezi vaše obrazovno iskustvo sa poslom i pozicijom na koje konkurišete;
 2. Takođe, može vas pitati zašto ste se odlučili za određenu školu, fakultet, kurs;
 3. Poslodavac će možda želeti da zna vaš opšti uspeh tokom školovanja jer može smatrati da ocene koje ste dobijali svedoče o vašoj sposobnosti da obavljate posao;
 4. Obratite pažnju: Ukoliko se, na primer, za poziciju na koju konkurišete preporučuje master diploma, a vi je ne posedujete, poslodavac vas može pitati kako će taj nedostatak uticati na vašu sposobnost da obavljate posao.

Pokušajte da, kao i prilikom drugih pitanja na razgovoru za posao, budete samouvereni, rečiti i pokažete poslodavcu da se vaše obrazovanje uklapa u poziciju na koju konkurišete, kao i da vaš stav prema učenju odgovara etici koja se promoviše u kompaniji.

Najčešće postavljana pitanja

Kako biste se što lakše pripremili i dali najbolje odgovore na pitanja o obrazovanju, donosimo vam spisak najčešće postavljanih pitanja tokom razgovora:

 •     Kakav ste uspeh postigli u toku školovanja;
 •     Da li su ocene relevantan pokazatelj Vašeg znanja;
 •     Šta mislite o daljem usavršavanju;
 •     Planirate li da nastavite obrazovanje;
 •     Zbog čega niste nastavili obrazovanje;
 •     Smatrate li da ste u toku dosadašnjeg obrazovanja stekli dovoljno znanja za ono čime želite da se bavite;
 •     Šta je najznačajnije što ste naučili u toku dosadašnjeg školovanja;
 •     Zbog čega ste se odlučili baš za tu oblast;
 •     Postoje li oblasti u kojima biste voleli da se usavršite;
 •     Šta ste uradili u prethodnih godinu dana u vezi sa svojim usavršavanjem;
 •     Da li ste pohađali dodatne kurseve, seminare i treninge iz oblasti kojom se (ne)bavite profesionalno;
 •     Kako je Vaše obrazovanje povezano sa ovim poslom.

Ciljevi u karijeri

Kada je reč o ciljevima u karijeri, odgovori na ova pitanja pokazuju poslodavcu da li ste osoba koja planira dugoročno, posedujete li profesionalnu ambiciju i imate li plan kako da je ostvarite.

Na osnovu vaših odgovora poslodavac će lako utvrditi da li ste pravi kandidat za poziciju i kompaniju. U zavisnosti od vaših odgovora moguća su tri ishoda:

 1. Poslodavac procenjuje da nemate dovoljno ambicija za poziciju i kompaniju;
 2. Poslodavac procenjuje da vaše ambicije prevazilaze ono što njegova kompanija može da vam ponudi;
 3. Poslodavac procenjuje da se vaši i kompanijski planovi apsolutno poklapaju; ovo je ujedno i najpoželjniji ishod.

Dakle, vodite računa o poziciji i kompaniji i, u skladu sa tim, prilagodite svoje odgovore, odnosno pokušajte da ih uskladite sa mogućnostima koje vam određena firma pruža. Treba pokazati ambicioznost, ali ako vaši ciljevi vidno prevazilaze ono što vam može biti pruženo u firmi u kojoj ste se prijavili za posao, opravdano se nameće zaključak da vi nećete biti zadovoljni i da ćete vrlo brzo po početku rada tražiti drugi posao. Znate i sami da ta činjenica može da odvede razgovor za posao u neželjenom pravcu, a i da vas eliminiše kao poželjnog kandidata.

Kako odgovarati na pitanja o ciljevima u karijeri?

Nije lako tokom samog intervjua davati odgovore na pitanja o tome kako vidite svoju profesionalnu budućnost. Zato se, kao i uvek, dobro pripremite. U zavisnosti od konkretnog pitanja, razlikovaće se i vaši odgovori. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da na pitanja o svojoj budućnosti odgovorite što uverljivije:

 1. Počnite od kratkoročnih ciljeva, pa krenite ka dugoročnim – Velika većina ljudi će lakše definisati svoje kratkoročne ciljeve nego one za koje je potrebno više vremena. Dobijanje posla zbog kog ste došli na razgovor, usavršavanje za rad na konkretnoj poziciji, doprinos kompaniji samo su neki od kratkoročnih ciljeva koje možete da pomenete.
 2. Opišite akcije koje ćete preduzeti – Pravi utisak na poslodavca neće ostaviti samo spisak želja u vezi sa vašom karijerom već i kratko skiciranje akcija koje ćete preduzeti kako biste ih ostvarili. To će pokazati da ste čovek koji analitički razmišlja o svojoj budućnosti. Ukoliko ste pomenuli da vam je jedan od ciljeva neka od viših pozicija u kompaniji, opišite šta ćete sve uraditi da biste je zaslužili.
 3. Fokusirajte se na poslodavca – Ovaj trik će vam pomoći da budete korak ispred ostalih kandidata: Naime, iako su pitanja o ciljevima u karijeri u vezi sa vama, potrudite se da se u svojim odgovorima fokusirate na poslodavca. Dakle, vodite računa da on stekne utisak da ste pouzdana osoba na koju može da se osloni i koja ima ozbiljne planove u vezi sa njegovom kompanijom. To ćete najlakše uraditi ukoliko budete isticali kako vi možete da doprinesete kompaniji i kako ćete unaprediti njeno poslovanje.

Najčešća pitanja o ciljevima

Kako biste se što bolje pripremili i imali vremena da razmislite o tome kako vidite svoju karijeru u budućnosti, donosimo vam listu najčešće postavljanih pitanja u vezi sa ciljevima u karijeri:

 •     Kako zamišljate svoj posao za 5–10 godina;
 •     Kakav odnos imate prema karijeri;
 •     Koji su Vaši kratkoročni ciljevi u karijeri;
 •     Imate li dugoročniji plan u vezi sa svojom karijerom;
 •     Zbog čega ste se prijavili za taj posao;
 •     Koje nagrade očekujete na poslu;
 •     Zbog čega mislite da ćete biti uspešni u tom poslu;
 •     Šta Vas najviše motiviše dok radite;
 •     Koliko dugo planirate da radite u toj kompaniji;
 •     Kakvu satisfakciju biste želeli da Vam pruža posao koji radite.

Za kraj ovog teksta donosimo vam još nekoliko članaka na sličnu temu koji će vam sigurno pomoći u pripremi za razgovor za posao.

Besplatan CV kurs

Za kraj ovog teksta vam donosimo još nekoliko članaka na sličnu temu koji će vam sigurno pomoći u vašoj pripremi za razgovor za posao.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se