Kako da napravite uspešan vebsajt?

Saveti za pravljenje web sajtaBilo da ste vlasnik sajta ili vebmaster, uvek će postojati opasnost da tokom pravljenja sajta previdite neki korak. Evo nekoliko saveta koji će provereno pomoći da vaš sajt bude bolji.

 

Počnite svoj sajt sa razrađenim planom, ali zapisujte svaku ideju

Zapisujte ideje koje vam se rode u promišljanju svog budućeg sajta. Razmislite o kategorijama koje su neophodne. Uradite ovo što pre, jer precizno definisanje kategorija olakšava analizu ključnih reči. Skicirajte prost dijagram koji će vam pomoći da se setite originalne strukture, koja će se, i pored plana, vremenom menjati. 

Uradite analizu ključnih reči

Da biste dospeli na dobru poziciju u rezultatima pretrage na Googleu, morate znati koje reči koriste vaši klijenti. Alati kao što je Google Adwords Keyword Tool pomažu da se identifikuju najpopularnije reči. Možete uneti nekoliko važnih reči koje se tiču proizvoda ili usluge koje vaš sajt nudi i uporediti ih sa najpopularnijim. Uvek je pametno ne birati najbolje rangirane reči, jer će se novi sajt koji pravite u plasmanu teško takmičiti sa onima koji su dugo na tržištu. 

ključne reči pravljenje sajta

Birajte pouzdanog host provajdera i pravi domen

Domen sa ključnom rečju je dobar izbor zbog SEO-a. Ali, prvo što treba da odredite jeste da li koristite domen za brendiranje ili bolju poziciju na pretraživačima. U domen sa ključnim rečima ubacite najvažniju. Birajte .com domen jer on donosi više poverenja. Ako je sajt orijentisan ka lokalnoj ciljnoj grupi, onda je domen .rs sasvim prihvatljiv.

Ako je uspeh vebsajta vezan za veliki broj poseta, izaberite VPS hosting. Manji sajtovi ne zahtevaju velike troškove, ali nikako ne smete ići na najjeftiniju varijantu, jer se može desiti da sajt ne podrži veliku posetu i postane neaktivan. Zato je važno imati plan i okvirno predvideti posete i život sajta. 

Treba li da koristite CMS?

Ponekad je bolje praviti sajt koristeći Content Management System (CMS). Teško je biti pametan, jer je faktora mnogo. Ako sajt redovno ažurirate ili često proširujete sadržaj, CMS je pravi izbor. A ukoliko posedujete veštine da napravite jednostavnu statičnu HTML stranicu, običan sajt bez back-enda je često jeftiniji, brži i fleksibilniji. S druge strane, u slučaju da vebsajt prevashodno služi za objavu vesti, WordPress blog je najbolja opcija. Postoje hiljade WordPress tema i plaginova koji za malo novca neizmerno pomažu u građenju ozbiljnog sajta. U bilo kom slučaju, progamerske veštine će vam završiti posao. Ako radite za sebe, ne morate plaćati web developera, a ako ste dovoljno vešti možete zaraditi radeći za druge.  

Neka vaš sajt izgleda dopadljivo

Gotova tejmplate dizajnerska rešenja su preporučljiva varijanta za CMS sajt ili sajtove sa limitiranim budžetom. Kada budete birali predefinisani izgled, setite se svog originalnog plana. Ustaljena pojava je da se izabere dizajn koji vizuelno izgleda atraktivno, a kasnije se pokaže da vebsajt kome je namenjen ne trpi takav template. Namena sajta umnogome definiše njegov izgled, a samim tim diktira i veštine koje dizajner treba da ima da bi ga prilagodio. Sajt sa animacijama u Flashu nije isto što i jednostavni HTML informativni sajt. Potrebni su posebni softveri i specifično znanje. Savladati veštine web dizajna garantuje da ćete se uvek snaći i odgovoriti na svaki zahtev.

 Namena sajta definiše njegov izgled

Napišite jedinstveni sadržaj za vaš vebsajt

Ovde dolazimo do kreativnog korišćenja ključnih reči koje smo pominjali. Reči koje ste identifikovali morate ubaciti u tekst. Koristite 3-5 ključnih reči za svaku sekciju na stranici. Više ubacujte samo ako je tekst duži. Ne zaboravite da najvažnija od ključnih reči mora biti deo fraze u naslovima i nazivu stranice. U tekstu takođe. Pomaže da prvo zapišete sve informacije, a posle razmišljate o ključnim rečima i njihovom mestu u tekstu. Dajte sebi vremena, pogotovu kada je reč o naslovima i upečatljivim delovima stranice. 

Testirajte sajt i eliminišite probleme

Kada završite sa pravljenjem sajta obavezno testirajte sve funkcije i proverite kako se ponaša u različitim pregledačima. Pitajte prijatelje da probaju beta verziju sajta. Saznajte šta, prema njihovom mišljenju, ne valja i pre nego što ga podignete rešite sve probleme.

 Testiranje web sajta pre podizanja

 

Koristite internet statistiku

Čim vaš sajt krene da beleži posete krenite da proučavate ponašanje vaših posetilaca. Koristite alate kao što je Google Analytics i saznaćete: kako je posetilac došao na vaš sajt, koliko se zadržao, koliko je posetilaca otvorilo i zatvorilo sajt, koliko je stranica svaki posetilac video kojim redom i još mnogo toga. Na ovaj način naučićete sve o manama sajta, koliko i o vašoj ciljnoj grupi. Ovo znanje će pomoći u procesu optimizacije vašeg sajta. Pri tom, imajte u vidu da je Google Analytics potpuno besplatan.

 Znanje u procesu optimizacije sajta

 

Promovišite vaš sajt

Postoji više načina da steknete posetioce. Možete platiti reklamu ili ga promovisati bez ikakvih troškova. Širite vest među klijentima i napišite saopštenje za javnost. Postoje razni PR servisi preko kojih možete plasirati informaciju. Neki su besplatni, a neki ne. Ako ste aktivni na društvenim mrežama možete potpuno besplatno podići svest o vašem brendu, a možete i platiti boostovanje vašeg posta i dosegnuti širu publiku. 

Održavanje vebsajta je ozbiljan posao. Koja god da je vaša veza sa svetom interneta, izuzetno je korisno da poznajete tehnologiju nastanka i vođenja jednog vebsajta. Ako razumete sve aspekte uštedećete na troškovima, a kada se javi problem, znaćete šta ne valja. Bilo da ste SEO stručnjak, developer, dizajner ili vlasnik sajta, praktična IT znanja otvoriće vam nove horizonte.

  • 29.10.2014 12:49

Komentar

Avatar korisnika: Petar

Petar

Poštovani, vlasnik sam sajta www.agroinfotel.net. bavi se problemima agrara. pročitao sam Vaš tekst o korištenju analitike sajta. pre 10 dana "premešten " je sa joomla u Wordpres. beležio je uobičajenu posetu 3-3.500 poseta dnevo, ali posle 6 dana poseta se smanjivala rapidno da bi u petak (20. februar dospela do 472 ). čovek koji je "preselio" sajt kaže da sve tehnički radi dobro. Da li postoji mogućnost da ipak nešto nije podešeno jer nije moglo nestati 2.000 posetilaca dnevno? Srdačan pozdrav Petar Jovičić Novi Sad