5 noviteta u AutoCAD-u koji će olakšati svakodnevicu

AutoCAD vam svakodnevno pomaže u realizaciji vaših projekata i zadataka, te olakšava dizajniranje i modelovanje 3D prikaza, video-animacija ili sadržaja za TV, internet i bilborde. Nova verzija ovog softvera donosi promene na radnoj površini, web i mobilnoj aplikaciji, kao i nove funkcije poput DVG Compare alatke.

autocad2019 autodesk dizajn novo

Brzina i preciznost su ono što AutoCAD karakteriše i čini ga najpoznatijim i najpopularnijim programom u oblasti računarskog projektovanja. Mnoge velike kompanije koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i planiranjem već dugo koriste AutoCAD softver u svojoj svakodnevnoj poslovnoj upotrebi.

Ovakav trend odrazio se i na potražanju za AutoCAD i 3D stručnjacima, te je u poslednjih nekoliko meseci zabeležen rapidan rast od 8% (prema istraživanjima Elance platforme za freelance) u zapošljavanju sertifikovanih AutoCAD profesionalaca. Brzina i preciznost su ono što AutoCAD karakteriše i čini ga najpoznatijim i najpopularnijim programom u oblasti računarskog projektovanja. Mnoge velike kompanije koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i planiranjem već dugo koriste AutoCAD softver u svojoj svakodnevnoj poslovnoj upotrebi. Ovakav trend odrazio se i na potražanju za AutoCAD i 3D stručnjacima, te je u poslednjih nekoliko meseci zabeležen rapidan rast od 8% (prema istraživanjima Elance platforme za freelance) u zapošljavanju sertifikovanih AutoCAD profesionalaca.

Ovo nedvosmisleno garantuje dobro pozicioniranje radnika iz ove oblasti ne samo u Evropi već i u regionu i donosi dinamičan, interesantan i odlično plaćen posao.

Kao što je i najavljeno iz kompanije Autodesk, novi AutoCAD je izašao u martu, a uz unapređenje ranijih opcija, program je dobio i neke nove funkcije. Mi vam prenosimo 5 noviteta koji će olakšati vaš rad na novom programu AutoCAD 2019.

Import PDF fajlova

AutoCAD 2019 vam sada nudi mogućnost prepoznavanja teksta iz PDF-a. Ovo praktično znači da tekst koji ubacite iz nekog PDF fajla možete pretvoriti u klasičan tekst ili Mtext objekte. Bez ikakvih ograničenja možete menjati font, veličinu slova ili stil.

Koristeći funkciju PDF import, sadržaj direktno prebacujete u sekciju AutoCAD drawings. Linije tada postaju geometrija koju je moguće uređivati (menjati), kao i prateći tekst. Preciznost i tačnost sadržaja konvertovanih fajlova u AutoCAD-u u velikoj meri zavise od kvaliteta orginalnog PDF-a, tako da rezultati importovanog sadržaja mogu varirati.

Takođe, PDF podloga u crtežima kreiranim u prethodnim verzijama AutoCAD-a takođe se može konvertovati i editovati pomoću PDF import komande.

AutoCAD web i mobilne aplikacije

Sada je AutoCAD sa vama bilo kada i bilo gde. Potpuno nove AutoCAD web i mobilne aplikacije omogućiće vam brz i lak pristup svim podacima, ma gde da se nalazite.
Ukoliko ste van kancelarije, a sa sobom imate laptop, AutoCAD web opcija vam omogućava lak i jednostavan pristup svim fajlovima. Sve što je potrebno jeste da unesete adresu web.autocad.com u svoj pretraživač, prijavite se i počnete sa radom.

AutoCAD mobilna aplikacija je brza, tačna i jednostavna, a opet nudi mnoštvo funkcija i opcija. Sada možete otpremati i otvarati 2D DVG fajlove direktno iz svog e-mail inboxa ili eksternog sadržaja. Aplikacija radi paralelno sa AutoCAD i AutoCAD LT desktop verzijama i omogućava kontinuirani digitalni tok u radu od kancalarije do terena i nazad.
Aplikacija olakšava posao svima koji su uključeni u njeno funkcionisanje, bez obzira na nivo znanja koji poseduju. Mobilnu opciju je moguće pokrenuti i bez pristupa internetu, što je još jedan „faktor plus” u izboru novog AutoCAD-a.

autocad 2019 dizajniranje

Share Design Views

Opcija Share Design Views omogućava korisniku da podeli svoje radove sa klijentima, kolegama i direktorima kompanije. Ovom opcijom možete kontrolisati šta će vaš klijent ili direktor videti, npr. da li je to 2D ili 3D prikaz. Takođe, funkcija Share Design Views vam omogućava da radite na samom projektu dok čekate odgovore a da ne utičete na fajl koji će drugi videti.

Link na kojem se nalaze vaši radovi sada možete podeliti direktno iz svog web pretraživača, a u samom fajlu pretplatnik može uneti komentar, odgovor ili update.

Poboljšane 2D grafičke performanse

U novoj verziji AutoCAD-a poboljšane su i njegove 2D grafičke funkcije. Sada su operacije koje su ranije zahtevale da AutoCAD obnavlja 2D grafiku unaprađene, pružajući značajno poboljšanje u pogledu performansi.

Između ostalog, izmenjeni su redosledi u opadajućem meniju, zumiranje i promene broja slojeva posebno na velikim crtežima. Ovaj update AutoCAD čini i do 2 puta bržim.

autocad2019 noviteti 2D prikaz

Takođe, olakšane su promene grafičkih postavki uvođenjem novih kontrola u opciji „grafički prikaz” koje omogućavaju da konfigurišete 2D grafičku opciju uz minimalan napor.
U opadajućem meniju sada se nude tri režima podešavanja. U zavisnosti od sposobnosti grafičke kartice, možete izabrati: Basic, Intermediate i Advanced opcije.

Klikom na odeljak „detalji” pristupate kontrolama za prikaz linija i geometrijskih objekata u visokoj rezoluciji, kao i novoj kontroli za podešavanje GPU memorije.

DWG Compare alatka

Neizostavan faktor kada govorimo o novoj verziji AutoCAD softvera su i dodaci koji se tiču same funkcionalnosti. Nova verzija sada poseduje i DWG Compare alatku, koja pruža mogućnost poređenja istorodnih crteža, gde korisnik jasno može videti razliku koja među njima postoji.

Sa ovim alatom olakšava se pregled crteža i jasno se vide delovi koji su pretrpeli izmene. Zelene i crvene grafike označavaju razlike između prve i izmenjene verzije crteža, dok su svi nepromenjeni elementi u sivoj boji. Promena je po mnogima mala, ali krucijalna jer značajno štedi vreme i ubrzava sam proces rada.

Nadamo se da smo vam donekle dočarali brojne promene koje je nova verzija AutoCAD-a pretrpela. Ukoliko do sada niste imali priliku da se upoznate sa prednostima korišćenja AutoCAD-a, predlažemo vam da se dodatno informišete i saznate zašto AutoCAD i 3D stručnjaci spadaju u red najtraženijih profesionalaca u regionu i Evropi.

Takođe, ako želite da usavršite svoja znanja iz ove oblasti i da za manje od godinu dana steknete zvanični Autodesk sertifikat, onda se informišite o upisu na ITAcademy.

  • 04.07.2018 16:13

Komentar