6 ne tako očiglednih grešaka koje prave Web Design Freelanceri

Web dizajneri početnici prave razne sitne greške, kao na primer: ne naplaćuju dovoljno, probijaju rokove, ne odgovaraju na vreme na mejlove, ne rade nikakav marketing, nisu prisutni na društvenim mrežama, i slično. Većina nas zna šta uzrokuje ove greške, i svi znamo kako da ih ispravimo. 

Ovde će biti reči o specifičnim greškama koje nisu bas tako očigledne, ali imaju značajan uticaj na vaš design biznis.


greske u web dizajnu

1. Niste web hosting affiliate

Registracija na web hosting program je verovatno najjednostavniji način za bilo kog web dizajnera da zaradi dodatni novac bez velikih marketing troškova.

Potencijal vašeg profita zavisi od tipa klijenata s kojima radite. Razumniji klijenti će imati već postavljenu infrastrukturu za svoj server, ali većina klijenata koji tek počinju sa dizajnom nemaju sa čime da počnu.

Ako im ponudite neki od hosting paketa kao affiliate, samo im olakšavate proces podešavanja bez dodatnih troškova (ipak vam hosting kompanija plaća procenat).

Danas, gotovo svaka hosting kompanija ima affiliate program tako da ne morate mnogo da tražite.

hosting


2. Nemate dodatnu ponudu

Dodatna ponuda je nešto što ste spremni da uradite gratis, samo da bi vaš klijent imao bolje iskustvo i da bi se ponovo vraćao vama u budućnosti.

Ideja iza dodatne ponude jeste da to ne bude nešto mnogo naporno za vas da spremite/podesite, ali je ipak korisno za klijenta.

Kao na primer ovako:

  • Napravite sajt sa nekim početnim sadržajem. Na primer, ako klijent ima stari web sajt preuzmite sadržaj odatle i unesite u nov sajt, i tako mu olakšajte deo posla.
  • Godinu dana besplatnog održavanja. Uvek je dobra ideja da ponudite besplatno održavanje na neki limitiran vremenski period.
  • Besplatan back up. Klijenti sa manje razumevanja ovo neće ceniti, ali im vi objasnite značaj back up-a.

3. Loš prvi utisak

Evo interesante činjenice od naših kolega novinara širom sveta… Čini se da naslov čini 80% uspeha jednog članka. Drugim rečima, nebitno koliko je dobar članak, niko ga neće pročitati osim ako i naslov takođe nije dobar .

Tri glavna elemanta da postignete dobar prvi utisak:

  • Budite šarmantni.
  • Budite ažurni, brzo odgovarajte na zahteve.
  • Alati. Radite sa dobrim alatima i vodite računa o project management-u.


los prvi utisak

 

4. Šaljete samo završene radove

Jedna od zanimljivih grešaka većine web dizajnera jeste to što dostavljaju svoj proizvod – web design – u celosti. Dakle, sede za računarom nekoliko nedelja, završe posao, pokažu klijentu i nadaju se najboljem.

Nije iznenađujuće da klijenti nisu uvek zadovoljni krajnjim izgledom sajta. Onda je potrebno da se ide unazad i da se traže razna druga rešenja, i to može biti frustrirajuće.

Mnogo bolji pristup jeste da se rok, a i sam projekat, podele u više delova. Na taj način, može se brzo odreagovati ako se klijentu nešto ne svidi, iako to može oduzimati malo više vremena, finalan projekat će se ipak odraditi brže nego kada se tretira kao jedna velika celina. 

5. Ne dozvoljavate drugima da zarade novac

Reč o načinu razmišljanja… Postoje dve vrste ljudi: oni koji smatraju da nema dovoljno posla za sve, pa čuvaju svoje klijente i dogovore i oni koji smatraju da ima dovoljno posla za sve.

U freelance web design-u se mnogo viđe isplati da razmišljate kao ova druga grupa ljudi. Konsultovanje sa kolegama dizajnerima i slanje radova za koje nemate načina da odradite će vam se uvek pozitivno vratiti u nekom obliku. Ukratko, biti aktivan član zajednice se uvek isplati.

aktivan clan zajednice

6. Ne nudite nikakvu edukaciju

Pod edukacijom podrazumevamo učenje klijenta o rešenjima sa kojima će raditi na svom novom sajtu.

Za profesionalce, svi ti online alati i softwari čine se veoma lakim za korišćenje, ali to je samo zato što ih koriste dovoljno dugo.

Dakle, ili preporučite klijentima neke tutorijale za rad na sajtu, ako je to na primer WordPress, ili sami napravite tutorijale (najbolje u vidu video zapisa).

Saznajte više o 10 stvari koje početnici u web dizajnu treba da znaju.

  • 05.11.2013 16:17

Komentar