Profesionalna orijentacija: Kako promeniti karijeru?

Da li vam je ovaj scenario poznat: već 10 godina bavite se poslom koji vas ne ispunjava i mislite da je kasno za promenu. Ujutru vam odlazak na radno mesto teško pada, a kada se vratite kući sa posla, nemate snage da radite bilo šta.

budući IT stručnjak

Ako je tako, ne očajavajte. Važno je da znate da niste sami. Kako portal Career Psychologist izveštava, po istraživanjima konsultantskih kuća kao što su Towers Perrin i Gallup, ovo se zaposlenima dešava u čak 60 posto slučajeva. Mnogi profesionalci bi želeli da promene zanimanje. Srećom, tu je profesionalna orijentacija uz koju nikada nije kasno za promenu. U tekstu koji sledi pokušaćemo da objasnimo šta je profesionalna orijentacija i kako vam može pomoći u promeni karijere. 

Obrazovni sistem u kome se formiramo je takav da se ka zanimanju usmeravamo relativno rano, još kao tinejdžeri. Izbor srednje škole prati izbor fakulteta. I ovde je problem isti – nedovoljno iskustva da se donese prava odluka. Profesionalna orijentacija – u izvornom značenju termina set aktivnosti koje određuju sposobnosti, sklonosti i interesovanja mlade osobe – još uvek nije deo lokalne razvojne strategije.

Ukoliko kao tinejdžer niste imali iskustva, pa ste „promašili” profesiju, imajte u vidu sledeće. Iako vam se možda ne čini tako, sada ste u velikoj prednosti. Znate šta želite, a šta ne. Ukoliko želite da promenite profesiju i gradite novu karijeru, bez obzira na godine, sada imate dovoljno iskustva da to uspešno i uradite. Pre svega, potrebno je da napravite plan.

Kako da odaberete najbolju profesiju za sebe?

U nastavku slede saveti kako da samo odredite profesionalnu orijentaciju, locirate oblast koja vam odgovara i počnete da gradite karijeru kakvu ste oduvek želeli.

Zašto vas trenutni posao ne ispunjava?

Ukoliko planirate da promenite zanimanje, razlog je verovatno taj što vaše potrebe i želje nisu zadovoljene. Prvo pitanje koje bi trebalo da sebi postavite je: šta nije u redu na trenutnom poslu? 

Dobra taktika jeste da, pre nego što donesete ishitrenu odluku, kreirate spisak faktora koji vam smetaju kod trenutnog zanimanja. Pokušajte da napravite distinkciju između važnih i nevažnih. Bitno je da utvrdite da li je suština posla ono što vas ne ispunjava, a ne samo ometajući faktori. Možda volite svoj posao, ali vam ne odgovara kompanijska kultura, kolektiv, visina plate programera i drugih IT stručnjaka ili nešto slično.

Pre nego što se opredelite za novi početak, razmislite da li će on eliminisati negativne faktore sa vaše liste. Promena karijere je veliki korak, pa morate biti sigurni pre nego što ga napravite.

Kako da smanjite rizik?

Vaše znanje i preferencije ključni su za novi izbor. Međutim, lični afiniteti mogu da vas zavedu da krenete stranputicom. Šta je dobra taktika? Usmerite se ka oblasti srodnoj vašem dosadašnjem zanimanju. Potrudite se da nova oblast ima dodirne tačke sa starom i da već imate primenjiva iskustva. Na ovaj način možete značajno povećati broj poslova za koje se možete prekvalifikovati, u zavisnosti od vaših profesionalnih interesovanja.

Primera radi, ukoliko ste radili kao grafički dizajner, za manje od 12 meseci usmerene obuke pod vođstvom mentora možete postati odličan web dizajner. S druge strane, možda uopšte ne morate da menjate oblast, već svoju poziciju u industriji. Ako vam je dosadilo da radite za druge, možete lansirati sopstveni biznis u poznatoj oblasti. Obuka za preduzetnika vam može pomoći da profitirate na dosadašnjem iskustvu.

Kako da okrenete novi list?

Mnogi ipak maštaju o potpunoj promeni. Ako želite da u potpunosti promenite karijeru, prvo što treba da uradite je da utvrdite kakve kvalifikacije, a kakve veštine su vam potrebne za novu karijeru. U tome vam može pomoći test profesionalne orijentacije.

Na današnjem nestabilnom tržištu rada nije neobično da se u tridesetim i četrdesetim počne od početka. Ako hoćete da budete pragmatični, osposobite se za rad u nekom od rastućih sektora. Logičan izbor su IT poslovi. Prekvalifikacija na IT može biti bezbolna ako odaberete školu gde je teorija svedena na minimum, a praksa na maksimum.

profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija: postanite programer u 5 koraka

Na primeru programiranja, koje predstavlja jednu od najtraženijih veština, opisaćemo na koji način možete pristupiti promeni karijere.

Kada donosite važne profesionalne odluke, prvo i zastrašujuće pitanje za svaki novi početak jeste: „Odakle početi?”. More mogućnosti u nepoznatoj oblasti može se činiti kao ogroman teren koji nije moguće sagledati.

Imajući u vidu ovaj izazov, Kristijan Vasil, programer, dizajner i bloger, preporučuje sledeći pristup:

  1. Donesite odluku kakve projekte želite da radite i ograničite fokus

Gubitak vremena zbog nefokusiranosti problem je svakog početnika u programiranju. „Iako je dobro da ovladate ne jednim već sa više programskih jezika, na početku je pametnije usredsrediti se na jedan u kome ćete postati dobri. Koji god jezik da odaberete, bilo da je to PHP programiranje, ASP.NET, C# ili neki drugi, posvetite mu se u potpunosti. Prvi programski jezik će vam olakšati savladavanje ostalih.”

Dakle, kada počinjete, ograničite svoju pažnju. Nemojte paralelno učiti više programskih

jezika dok ne ovladate jednim. Iako ste ambiciozni i želeli biste mnogo više, strpite se. Izazova će uvek biti. 

Koji programski jezik bi bilo dobro da naučite kako biste ostvarili uspešnu karijeru? Ako ne možete da se odlučite za konkretan jezik, Vasil sugeriše da pratite svoje preferencije. Razmislite kakvom vrstom programiranja želite da se bavite. Ukoliko ste zainteresovani za razvoj interaktivnih i dinamičnih web sadržaja, onda je obrazovni program za učenje PHP jezika logičan prvi korak. Milioni web sajtova iza kojih stoji PHP čine ga popularnim izborom. Programeri ga vole zbog fleksibilnosti i brzine, a web dizajneri zbog lakoće upotrebe. 

Učenje programskog jezika PHP jeste preporuka za sve koji menjaju karijeru, a osećaju pritisak vremena. Jednostavan je za učenje, a sa naučenim se postiže mnogo. 

S druge strane, ako želite da projektujete i implementirate nešto sasvim drugačije, poput aplikacija za Windows, ili da kreirate napredne web stranice i web aplikacije, PHP ne bi trebalo da bude vaš prvi izbor. Umesto ovog jezika, ovladajte ASP.NET tehnologijom, na kojoj je razvoj ovakvih aplikacija zasnovan. Kod nas postoje departmani koji su okrenuti isključivo obrazovanju za Microsoft i Windows okruženje, gde se za godinu dana možete osposobiti za rad u okviru Microsoft platforme.

Važno je da u učenju programskih jezika napravite pravi izbor koji oslikava vaše afinitete.

  1. Učite pravilno

Nezavisno od izbora programskog jezika važno je da učite na ispravan način i ne preskačete korake. „Ukoliko želite da zaista savladate neki programski jezik, nije dovoljno da čitate knjige ili istražujete na internetu. Mnogima se neformalno učenje može učiniti privlačnim, jer je sve besplatno, ali rezultati takvog rada neće biti zadovoljavajući. Važno je da učite koristeći najnovije web standarde. Na taj način ne samo da ćete učiti brže i

lakše već i smislenije”, tvrdi Vasil. Dakle, da li je programiranje teško? Odgovor je jasan – ako učite na pravi način, ono zaista nije prepreka koju ne možete da savladate.

Drugim rečima, za učenje je potrebna struktura. Edukativni programi iz oblasti programiranja pružaju platformu za brzo i lako savladavanje programiranja. Ulaganje u fokusirano obrazovanje će vas sprečiti da naučite pogrešno i uvešće vas u realno okruženje s kojim ćete se sretati na budućem poslu.

  1. Koristite postojeće kodove

Mnogi početnici veruju da njihove veštine dokazuje potreba da probleme reše sami, razvijajući kod od početka. U većini slučajeva u pitanju je zabluda. Kako Vasil sugeriše, na ovaj način se uglavnom dokazuje suprotno, jer kod koji mladi programer napiše po pravilu neće pratiti standarde i dobru praksu u programiranju.

Koji god problem rešavali, budite sigurni da se neko već suočio sa sličnim izazovom, kao i da rešenje verovatno već postoji. U ovome je internet vaš saveznik. Vasil preporučuje da uvek potražite rešenje na internetu, da posećujete forume i diskusije dok ne pronađete rešenje koje možete implementirati u svoj kod. 

Nema potrebe da vreme trošite na pisanje biblioteka koje već postoje. To što koristite postojeća rešenja ne znači da niste dobar programer, već da znate kako da na pravi način koristite dostupne relevantne izvore. 

promena posla

  1. Počnite od jednostavnog

Svaki programski jezik ima više verzija. Tako, primera radi, JavaScript ima jQuery i Ajax, HTML ima HTML5, CSS ima CSS3 i tako dalje. Vasil savetuje da je uvek dobro da počnete od osnovnih jezika, a da se zatim usmerite na naprednije. „Jedan od razloga je i što nove, dopadljive verzije jezika rade po principu osnovnih elemenata. Nećete biti u mogućnosti da radite sa verzijom jQuery ako pre toga niste savladali osnove JavaScripta”, objašnjava Vasil. 

Nema potrebe da preskačete gradivo. Zato je škola za programiranje sa sistematizovanim gradivom pravi put.

  1. Uvek se informišite

Kao programer morate pratiti trendove. Čak i nakon završenog obrazovanja morate se truditi da ostanete u toku sa razvojem novih tehnologija. „Da biste bili pravi profesionalac, morate da poznajete ne samo svoj posao već i celokupno tržište”, ističe Vasil.

Ovo su bili saveti za brzu prekvalifikaciju na IT, promenu karijere i profesionalne orijentacije.

Novac kao važan faktor

Iako novac nije ključni razlog zbog kog planirate da promenite karijeru, on jeste važan faktor kada birate svoje buduće zanimanje.

Kada razmatrate potencijalna zanimanja, razmotrite i njihove finansijske potencijale. Neretko su od zarade programera i drugih stručnjaka mnogo važnije mogućnosti napredovanja. Neki poslovi su dobro plaćeni, ali mogućnost napretka ne postoji.

Zato zamislite sebe za 10 godina i pokušajte da odgovorite na pitanje: „Da li zarađujem onoliko koliko mi je potrebno?”. Ukoliko je odgovor odričan, nema sumnje da je vreme da krenete u promenu profesije. 

Saznajte koja su zanimanja najbolje plaćena u oblasti od interesa i izaberite ono koje vam najviše odgovara. Vaše godine su vam dale iskustvo koje je neprocenjivo. Danas ste zreliji nego kada ste tražili prve poslove. Imate sposobnost da racionalno sagledate uslove, ciljeve i prepreke koji vas čekaju. Koji god da je vaš profesionalni izbor, vaše ambicije su sada realne, a idealizam kanalisan kroz filtere iskustva. 

Iskoristite ove prednosti i napredovaćete brže nego oni koji su sada tek na početku karijere i imaju iste probleme koje ste i sami imali pre 10 godina. Uštedite svoju energiju na pravljenju početničkih grešaka. Iskoristite sve mogućnosti koje nudi profesionalna orijentacija, odredite prioritete i krenite smelo ka promeni karijere.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se