Martovski Core Update 2024: Koga Google sada kažnjava

Google Core Update 2024

Google Core Updates predstavljaju značajnije i šire promene koje Google implementira u svoj algoritam pretrage kako bi rangiranje stranica i sadržaja pružalo korisnicima što kvalitetnije iskustvo pretraživanja informacija.

Core update koji je stupio na snagu ovog marta znatno je složeniji od prosečnog – navodi su samog Googlea.

Koje promene donosi martovski Google Core Update?

Ovaj Google Core Update se fokusira pretežno na dve stvari: sklanjanje beskorisnog sadržaja iz svog indeksa i implementaciju novih antispam polisa.

Uklanjanje beskorisnog sadržaja

Ovaj aspekat core updatea koristi naučeno iz prošlosti, tj. na osnovu informacija koje je Google prikupio u 2022. godini, kada je njegov algoritam počeo intenzivnije da insistira na sadržaju čiji fokus su bili korisnici, a ne manipulacija algoritma radi povećavanja poseta.

Te informacije će, počevši od ovog updatea, pomagati Googleu da filtrira i izbacuje nepotreban sadržaj ili sadržaj sa lošim korisničkim iskustvom, koji nije napravljen kako bi ispunio razlog zbog kojeg je korisnik obavio pretragu.

Pored toga što će ovaj update, po mišljenju Googlea, da ukloni beskoristan sadržaj, samo to uklanjanje može pružiti šansu korisnom sadržaju, koji je do sada imao manje šanse za rangiranje.

Antispam mere

Ovaj deo core updatea, osim na sadržaj, usredsređen je i na druge stvari, poput sprečavanja manipulacija isteklim domenima i zloupotreba reputacije određenih sajtova.

Zloupotreba automatske izrade sadržaja

Google je još odavno veliki protivnik masovne automatske izrade sadržaja, a ovaj update je poboljšao sposobnost algoritma za pronalaženje takvih slučajeva. Neki vlasnici sajtova koriste određene programe, najčešće generativni AI, radi brze i efikasne izrade velikog broja tekstova koji bi služili isključivo za zauzimanje visokih pozicija na pretrazi, bez velikog fokusa na rešavanje problema korisnika.

Bitno je napomenuti da Google nikada nije imao problem sa sadržajem generisanim pomoću generativnog AI-ja baš zato što je on od koristi posetiocu i pruža određenu vrednost.

Zloupotreba reputacije sajta

Pojedini sajtovi sa sadržajem visokog kvaliteta i zavidnom reputacijom, kako kod korisnika tako i kod Google algoritma, imali su običaj da objavljuju sadržaj nekih drugih sajtova izuzetno lošeg kvaliteta kako bi oni iskoristili tu reputaciju, često u zamenu za novac ili neku drugu vrednost.

Takav sadržaj Google će označiti kao spam i može dovesti do ručnog penala. Google je rekao da je dao dva meseca vlasnicima sajtova koji su praktikovali ovaj spam da isprave greške pre nego što ih ovaj update zakači.

Zloupotreba isteklih domena

Cilj ovakve vrste zloupotrebe jeste kupovina domena koji je istekao (a već ima određenu reputaciju ili snagu) radi pojačavanja rangiranja sadržaja niskog kvaliteta. Na primer, osoba može da kupi domen koji je bio korišćen za medicinske teme, ali je istekao, i da na njemu objavljuje, recimo, sadržaj o kockanju, u nadi da će se reputacija medicinskog sajta koji je koristio taj domen preneti na nov.

Od ovog updatea, Google će takve sajtove tretirati kao spam i kažnjavati ih izbacivanjem iz indeksa, oduzimajući im šansu za rangiranjem.

Google SEO Stručnjak

Kako će ovo uticati na SEO?

Ukoliko se ispune obećanja Googlea, to će biti ogroman udarac za SEO stručnjake koji se bave black hat metodama, namenjenim za manipulaciju algoritma radi povećanja saobraćaja, dok će pomoći onima koji praktikuju white hat SEO, tj. onaj koji poštuje standarde Googlea.

Ovaj update bi trebalo da pruži bolji uvid u budućnost pravca kojim bi uspešni SEO eksperti trebalo da idu kako bi obezbedili dugoročni uspeh svojim ili klijentovim sajtovima, a to je sadržaj fokusiran na rešavanje problema ljudi, a ne puko zadovoljavanje algoritama.

Voleli biste se baviti SEO optimizacijom? Pogledajte naš program Content & SEO Manager i postanite stručnjak za optimizaciju sajtova i njihovo bolje rangiranje!

  • 15.03.2024 15:22

Komentar