Programi za koje nećete poverovati da su besplatni

Kupovina licenciranih softverskih rešenja za programiranje, dizajn, administraciju i druge IT oblasti može da znači ogroman izdatak za budžet, naročito za one koji još uvek nisu počeli da se profesionalno bave IT poslovima. Zato se često dešava da oni koji su na početku svoje karijere posežu za njihovim piratskim verzijama, koje ne samo da nisu legalne već mogu i loše da utiču na rad vašeg računara.

Besplatni softveri

Skoro svaki program koji se danas učestalo koristi ima svoju zamenu koja je potpuno besplatna. Istina, te alternative nekad nisu toliko kvalitetne, ali postoje slučajevi gde je razlika skoro neprimetna. Zato vam danas donosimo neke veoma korisne programe za koje korisnici širom sveta najčešće imaju samo reči hvale.

Notepad++

Besplatni programi - notepad++Ovaj naslednik old-school uređivača teksta Notepad, napisan u C++ programskom jeziku, jedan je od najčešćih i najpouzdanijih alata za kodiranje. Iako se može koristiti za pisanje velikog broja programskih jezika, Notepad++ najčešće koriste web developeri za pisanje HTML koda. Bilo da su u pitanju početnici u svetu IT-ja ili oni sa višegodišnjim iskustvom, Notepad++ nudi jednostavna i intuitivna rešenja koja olakšavaju i ubrzavaju pisanje koda. Osim toga, idejni tvorci koji stoje iza ovog programa vole da se pohvale i njegovom brzinom, te malom količinom memorije koju konzumira tokom rada.

Visual Studio Code

Besplatni programi - visual studio codeDugo je tržiste softvera za pisanje kodova bilo podeljeno na one koji funkcionišu u Windows okruženju i na one pravljene za Linux. Kompanija Microsoft je 2015. godine pokrenula Visual Studio Code (VSC), kod editor koji pomiruje dva najpoznatija operativna sistema, a uz to VSC radi i na macOS-u. Broj programskih jezika u kojima se može pisati kod u VSC-u obradovaće i one najprobirljivije developere. Bilo da preferirate Javu, C++, C#, PHP, Ruby, Python, SQL, Swift ili bilo koji drugi programski jezik univerzalne ili specifične primene, velika je verovatnoća da će Visual Studio Code postati vaš omiljeni kod editor.

GIMP

besplatni programi - gimpUkoliko potražite recenzije ovog softvera na internetu, videćete da su sve gotovo jednoglasne u oceni – GIMP je skoro pa moćan kao Photoshop. Ipak, za razliku od čuvenog Adobe programa, GIMP vas neće koštati ništa. Dakle, GIMP predstavlja potpuno besplatnu verziju programa za stvaranje rasterskih grafičkih elemenata ili, kolokvijalno rečeno – digitalnu obradu fotografija. On sadrži gotovo sve bitne opcije za uređivanje fotografija, omogućava rad sa filterima i lejerima a za sam interfejs postoji veliki broj plug-inova koji su takođe besplatni.

Inkscape

besplatni programi - inkscapeOno što je GIMP za Photoshop, to je Inkscape za Illustrator. Inkscape je, dakle, program za stvaranje i obradu vektorskih elemenata i predstavlja sasvim dobru besplatnu zamenu za moćne programe iz tog domena kao što su Adobe Illustrator ili CorelDRAW. Inkscape je kompatibilan sa najvažnijim vektorskim formatima kao što su SVG i EPS i sadrži najbitnije opcije za rad sa objektima koje nude i plaćeni licencirani programi. Jedina „zamerka” na ovaj sjajan besplatni program je njegovo malo duže vreme izvršavanja naredbe, što najvećem broju korisnika sasvim sigurno neće zasmetati.

Blender

besplatni programi - blenderČest problem sa kojim se susreću entuzijasti u svetu 3D modelovanja je taj što specijalizovani programi kao što je, na primer, Autodesk Maya zahtevaju izuzetno jake računarske konfiguracije. Međutim, za vas ima nade čak i ako vaš računar nema superbrz procesor, 16 GB RAM-a i moćnu grafičku kartu. Blender je fantastičan 3D program za koji nećete poverovati da zauzima tek nešto preko 100 MB prostora. I još bolje – potpuno je besplatan. Softver sadrži sistem za renderovanje, mogućnost senčenja objekata, dinamičku simulaciju događaja i mnoge druge opcije koje će vas naterati da provedete sve svoje slobodno vreme u čarobnom svetu 3D modelinga.

DraftSight

Besplatni programi - draftsightDraftSight spada u CAD grupu programa, što znači da je softver koncipiran tako da povećava produktivnost, nudi kvalitetan dizajn i omogućava jednostavnu komunikaciju sa mnogobrojnom dokumentacijom. Prvi takav program koji vam pada na pamet verovatno je Autodeskov AutoCAD, a DraftSight predstavlja besplatnu zamenu za njega i druge slične programe. Softver je namenjen za inženjere, arhitekte, ali i sve one kojima je potrebno dvodimenzionalno dizajniranje za najrazličitije svrhe. Program podržava formate kao što su DWG i DXF.

Ubuntu

UbuntuKao šlag na torti, jedan od najpoznatijih i najkorišćenijih operativnih sistema je potpuno besplatan, a reč je, naravno, o Ubuntu, koji pripada Linux grupi operativnih sistema. Verovatno ste čuli kako baš programeri često preferiraju ovakve operative sisteme u odnosu na komercijalno najrasprostranjenije Microsoftove pandane, a takav izbor najčešće brane stavovima da je Linux u odnosu na Windows mnogo bezbednije i pouzdanije radno okruženje, te da je po prirodi open source, što znači da je njegov izvorni kod dostupan za izmenu.

Ne treba zanemariti ni neke druge Ubuntuove osobenosti kao što su sistemi upravljanja programskim paketima (automatizacija instalacija i poboljšanja programa), kvalitetna podrška i veća mogućnost kastomizacije u odnosu na Windows.

Kao što možete pretpostaviti, spisak kvalitetnih besplatnih programa se ovde nikako ne završava. Svaki od navedenih programa ima na desetine, pa i stotine, drugih alternativa koje možete potražiti na internetu, isprobati i odabrati onaj koji vama najviše odgovara. Koji je vaš omiljeni free softver?

  • 16.07.2018 10:48

Komentar