Web Developer ili PHP programer?

Developer i programer nisu iste osobe

 

Pre svega moramo razgraničiti jednu stvar - developer i programer nisu iste osobe. Njih razlikuje nivo znanja, nivo iskustva koje imaju a takođe ih razlikuje i posao koji obavljaju.

Developer razvija, dizajnira, implementira, pronalazi nova i savremena rešenja, standardizuje... Programer ima dosta manje obaveza pri svom radu i one se uglavnom svode na čisto programiranje, on treba da tudje ideje pretvori u kod. Developeri takođe moraju biti programeri, ali sa mnogo više iskustva.

Sigurno da među čitaocima ovog bloga postoji dobar broj onih koji bi zeleli postati Web Developeri. Da bi ste to uradili, morate naučiti neki od popularnih “server side” programskih jezika kao sto su PHP, JAVA, ASP.NET ili neki drugi. Pre nego sto odlučite koji jezik čete proučavati, neophodno je da analizirate trenutno stanje na trzištu.

PHP je, pored Jave, jedan od najtrazenijih programskih jezika danas i često se sreću oglasi za posao tipa: junior php programer, senior php programer. Kako su plate programera u Srbiji dosta iznad proseka tako i za ovim jezicima vlada veliko interesovanje. Plate programera u inostranstvu su veoma visoke i ako uspešno savladate neki od ovih jezika i završite Java ili PHP kurs bez sumnje ćete moći da lepo zarađujete gde god da se nalazite.

 

Web developer ili PHP programer 

Ako se odlučite da krenete sa učenjem PHP-a, logički nastavak je da se opredelite i za MySql kurs, zatim i JavaScript kurs… što sve čini AJAX (ne fudbalski klub). PHP ima perspektivu i nema dileme da li ga treba izučavati. Sa druge strane, posao programera nije lak, ali novac je novac, a ljubav ka programiranju je neka posebna hemija.

PHP je u trenutku svog nastanka bila skraćenica od Personal Home Page, ali se kasnije to izmenilo pod uticajem rekurzivnih pravila za organizaciju imena, GNU, pa sada PHP predstavlja skraćenicu od Hypertext Processor.

PHP je skript jezik projektovan za upotrebu na Web-u i samim tim izvršava se na serverima, a ne na korisničkom računaru. Ugrađuje se u HTML stranice, a njegovim izvršavanjem dobijamo generisanu stranicu u čistom HTML-u. PHP je prvobitno dizajniran za pravljenje dinamičkih web stranica. Može koristiti na većini web servera i na gotovo svakom operativnom sistemu i platformi bez ikakve novčane nadoknade.

Pogodan je za razvoj naprednih web aplikacija koje obuhvataju izradu Web Shop-ova, internet portala, foruma, sajtova specijalizovanih za internet socijalne mreže (Facebook, Twitter, Google+) i izradu CMS-ova (Content Management System - Joomla, WordPress i sl.).

Kako radi PHP?


Kada ukucate URL (web adresu) u svoj web pretraživač u pozadini se događa čitav proces pre nego što vam pretraživač vrati nazad HTML rezultat (zajedno s izvršenim PHP-om).

  • Pretraživač će poslati zahtev serveru da pronađe našu željenu stranicu.
  • Željena stranica će biti locirana na hard-disku koji se nalazi na serveru, koji hostuje taj web-sajt.
  • Pošto ima nastavak .php server će procesirati sav php kod na koji nailazi u toj datoteci.
  • Tokom procesiranja PHP će možda zatražiti da se nešto izvuče iz baze podataka (SQL, MySql), nešto ubaci u nju, osveži neke podatke i sl.
  • Na kraju nakon što je sav PHP kod izvršen, nazad nam se šalje HTML rezultat (naravno nastavak je .php, ali mi taj procesirani php ne vidimo u Page Source-u stranice) kojeg vidimo u našem web pretraživaču. 

Proces kretanja u PHP-u

 

Zašto koristiti PHP?


Mnogo je razloga zašto koristiti PHP umesto drugih web-tehnologija.

  • PHP je Open Source (otvoreni kod je dostupan svima na pregled, modificiranje i sl.) i potpuno je besplatan softver
  • cross-platform – funkcioniše na Windows/Linux/MAC serverima bez imalo problema, takođe korisnici ga mogu razvijati i koristiti u bilo kojem navedenom operativnom sistemu.
  • moćan, robustan i skalabilan – to što je besplatan ne znači da nije stabilan ili pouzdan – naprotiv
  • PHP je od početka razvijan kao isključivo web-tehnologija – sve funkcije su namijenjene za web
  • sjajna dokumentacija u mnogo jezika (php.net/docs.php)
  • ogromna zajednica PHP developera a samim tim i široka zajednica korisnika – 20 miliona web-stranica pisani su PHP jezikom u skladu sa Apache serverima.
  • 4. najpopularniji jezik iza Java, C i C++.
  • Zajednica je već kreirala neke sjajne PHP aplikacije npr. WordPress, Joomla, Mambo, phpDB ili MediaWiki – to su sve besplatni alati koje možete skinuti kako bi si olakšali kreiranje vlastitih web-stranica (kako budete napredovali u PHP-u tako ćete se bolje snalaziti u gore navedenim aplikacijama, te ćete ih modifikovati po svojim željama kako bi vama više odgovarale a na kraju možda i sami razvili neku takvu apllikaciju).


Za sam kraj nekoliko saveta koji bi budući PHP developeri trebalo da znaju:

  • Priključite se open source projektima
  • Izbegnite prezasićenje u kodiranju
  • Proučite iskusne kodere
  • Naučite razvoj testiranjem, enkapsulaciju i kontrolu toka koda
  • Pročitajte o smeštanju podataka (Data Storage)
  • Učite o bezbednosti 

Saveti za developere

  • 04.10.2012 11:14

Komentar

Avatar korisnika: Predrag

Predrag

Da bi bili developer ili programer ili nesto trece morate prevashodno biti pismeni. Pri pocetku clanka "Da bi ste to uradeli....". :D

Avatar korisnika: Nenad Pantelić

Nenad Pantelić

Hvala na sugestiji, typo ispravljen :) Btw, bilo je dosta polemike online o npr. validaciji koda. Da li nevalidan sajt treba da se prikaže u pregledaču? U kojoj meri je potrebno robovati čistom semantikom propisanom standardima? Čak je i google.com nevalidan (tehnički nepismeno kodiran). Razumemo se :)

Avatar korisnika: Predrag

Predrag

Nisam bezgresan samo kad koristis Javu imas i lepe debugere tako da su greske skoro nemoguce ;)

Avatar korisnika: Dean

Dean

Mislim da je malo nepotpuna tema, u članku su ograničena polja djelovanja web developera ili ako grubo prevedemo, osobe koja radi na razvoju weba. Znači nije nužno biti poznavatelj programerskih jezika da bi se moglo sudjelovati u web razvoju, osobno imam neko znanje iz php-a. Ali grana web razvoja kojom se bavim zove se SEO i nema baš velikih potreba za poznavanjem php-a i ne bi zato rekao da sam manje web developer od onih koji samo programiraju. Naravno uvijek je bolje znati negoli ne znati :)