Gejming dizajn: 7 igara koje izgledaju fantastično

Šta prvo primetite kod neke video-igre? U 99% slučajeva to je dobar (ili loš) gejming dizajn.

gejming dizajn igrice

Zato smo odlučili da vam predstavimo igre koje su pravi primeri vrhunskog dizajna i koje su zauvek promenile gejming industriju. Ako ih do sada niste igrali, toplo ih preporučujemo!

Legend of Zelda: Breath of Wild

Legend of Zelda Breath of Wild

Legend of Zelda je legendarna arkadna igra sa prepoznatljivim junakom Linkom. Ipak, pri stvaranju nove igre bilo je neophodno uvesti novine kako bi se išlo u korak s vremenom. Kako spojiti tradiciju i novi vizuelni identitet? Promeniti detalje tako da celina zadrži svoj karakter.

Glavni lik Link više ne nosi kapu (koja je ionako izgledala kao deo spavaćice), dok su svi ostali prepoznatljivi delovi njegovog lika nacrtani s velikom pažnjom u novom vizuelnom stilu. Igra izgleda kao slikarsko platno, što je postignuto kombinacijama boja koje deluju kao da su nanete slikarskom kičicom. Ovo je pravi primer kako dobar dizajn utiče na kvalitet igre, koja je ocenjena čistom desetkom.

Bioshock

Bioshock

Iako se u ovoj pucačini nalazite u ulozi pojedinca, podzemni grad Rupture, u kome se odvija radnja, ipak je glavni junak ove igre. Jedinstveni dizajn je omaž 50-im godinama prošlog veka i viziji budućnosti koja je tada bila aktuelna, što se savršeno slaže sa pričom o gradu na dnu mora, koji predstavlja propalu utopiju.

Kako je reč o igri koja se oslanja na atmosferu, bilo je od presudne važnosti verno dočarati svu jezu propalog grada. Pri dizajnu igre brinulo se i o najsitnijim detaljima, koji svi zajedno čine ovu igru pravim primerom digitalnog remek-dela. Zato i ne čudi što je Bioshock zajedno sa svojim nastavkom dobio brojne nagrade i smatra se za jednu od najboljih video-igara svih vremena.

Overwatch

Overwatch

Dizajn je, pored gameplaya, bio od presudnog značaja za uspeh ove multiplayer pucačine. Glavna razlika u odnosu na mnoge igre sličnog izvođenja je postavljanje atmosfere. Radnja u Overwatchu se odvija u bliskoj budućnosti, koja nije distopijska, već progresivna i optimistična. Ovaj pristup je trebalo dočarati pravim dizajnom likova i okoline, uz obilno korišćenje boja.

Svaki heroj u igri je jedinstven po izgledu i osobinama. A kako je reč o pucačini, neophodno je da se u igri likovi raspoznaju s lakoćom. To je izvedeno tako što je svaki karakter jedinstven po pitanju oblika, visine i generalno dizajna njegovog izgleda. Posao je obavljen fantastično, o čemu govore i brojne gejming nagrade i titule za najbolju igricu prošle godine.

Limbo

Limbo

Nekada je manje – više. Ovo je očigledno bila krilatica dizajnera Limba, s obzirom na to da je u pitanju crno-bela 2D platforma. Limbo je igra bez jasne radnje, u kojoj lik dečaka vodimo kroz, ako je verovati imenu igre, čistilište. U skladu sa tim, svi akteri igre su u konstantnoj senci; vidimo samo njihove siluete.

Da bi takav vizual imao efekta, bilo je potrebno dočarati kompletan svet igrom senki u kojima se likovi konstantno nalaze. Igra je postigla ogroman uspeh pre svega zbog fantastičnog i originalnog izgleda igre.

Grim Fandango

Grim Fandango remastered

Avantura Grim Fandango je spojila svet u kome mrtvi iz astečke kulture (kakvi se mogu videti za vreme nacionalnog meksičkog praznika Dia de Muertos) „žive” u noar stilu 20-ih godina prošlog veka. Zahvaljujući odličnom dizajnu, priča o kosturu koji rešava misteriju u stilu holivudskih crno-belih filmova („Malteški soko”, „Kazablanka”) deluje originalno i uverljivo.

Ovo je prva igra LucasArts studija koja je kreirala likove korišćenjem 3D grafike. Kad je izašla 1998, postala je instant hit, dok je remasterovana verzija sa unapređenom grafikom i zvukom izašla 2015.

Unravel

Unravel

Inovacije u ovoj igri kreću već od same premise – nalazite se u ulozi klupka vune koje istražuje sve oko sebe. Bilo je potrebno dobro dizajnirati glavnog junaka tako da on na prvi pogled izazove emocije, kako biste se poistovetili sa njegovim „životom”. Jarni, glavni junak, podseća na staru ispletenu igračku.

Dok trči po svetu, on ostavlja vunicu koja se polako odmotava od njega. Ovaj prepoznatljivi lik se nalazi u realističnom okruženju, koje je dočarano fotorealistično. Krajnji efekat ovog neobično dizajniranog lika je da sve vreme navijamo za njega, a rezultat toga je da kompletna emotivna priča deluje uverljivo.

Tomb Raider

Tomb Raider Lara Croft

Nijedna priča o dizajnu u igrama ne može da prođe bez priče o Lari Kroft, junakinji igre Tomb Raider. Kada se pojavila 1996. godine, igra je unela dvostruku revoluciju u gejming industriju. S jedne strane pri dizajnu igre korišćena je isključivo 3D tehnika, a s druge – predstavljena je junakinja koja će ući u istoriju. Korišćenjem 3D tehnike, igra je postavila standarde koji su i danas pristuni (uz unapređenja tehnologije).

Iako je Lara tada bila prilično „kockasta”, postala je instant hit. Danas je ona možda i najpoznatiji lik iz igre uz Super Marija. Za to je prvenstveno zaslužan dizajn Lare, koji je vešto koketirao sa seksepilom junakinje. Tirkizna majica, kratke pantalone, pletenica i dva pištolja su nešto po čemu ćete je uvek prepoznati.

Postani i ti vrhunski gejming dizajner!

Iza svih ovih igara stoje sjajni dizajneri, koji svojim radom dokazuju da i video-igre mogu biti umetnost, a tu je i fantastična zarada! Iz tog razloga, gejming studiji su u konstantnoj potrazi za inovativnim dizajnerima koji prave razliku između dobre i fenomenalne igre.

Ako i ti voliš igre, imaš bujnu maštu i voliš da crtaš, možeš da postaneš jedan od tih dizajnera za godinu dana školovanja, tokom kog ćeš naučiti da koristiš najnovije CAD programe i imati priliku da stekneš međunarodno priznate sertifikate. Pogledaj šta sve možeš da naučiš na odseku za 3D Design & CAD.

  • 13.04.2017 15:48

Komentar