Ovo morate znati ako želite da postanete programer

Prva pomisao na pomen posla programera danas jeste sigurnost, visoka plata, dinamičnost, mogućnost rada u zemlji i posao u inostranstvu, iz kancelarije ili od kuće. Naravno, i mogućnost napredovanja pri čemu sve zavisi jedino od vašeg truda i talenta. Nije zbog toga neočekivano što većina ljudi programiranje smatra poslom iz snova, iako to često traži učenje programiranja korak po korak. Pogotovo ako tek počinjete svoju karijeru u ovoj oblasti.

Programiranje posao iz snova

Verovatno niste do sada čuli od nekog programera da se žali zato što ne može da pronađe posao. Gotovo da je tako nešto nemoguće jer posao bukvalno traži njih. U budućnosti, kažu istraživanja, raskorak između otvorenih programerskih pozicija i broja programera biće još izraženiji.

Zato je vaša odluka da zakoračite u svet programiranja pravi izbor. Ali izbor nije dovoljan. Potrebno je da istrajete na svom putu i da učenju programiranja pristupite temeljno korak po korak.

Kako da prevaziđete sumnju u svoje sposobnosti

Za početnika bi najbolje bilo da ima direktan kontakt i svesrdnu pomoć iskusnih programera koji su prošli sličan put poput njih. Saveti koje od njih dobijete mogu vam biti vredniji od mnogih časova učenja i dati vam novu energiju da nastavite sa radom.

Sa druge strane, čuvajte se skeptika koji tvrde da je malo onih koji mogu postati vrhunski programeri. Svi su jednom bili na početku i niko ne zna koliki talenat leži u njemu dok ne da sve od sebe da ga iskoristi.

Saveti za početnike u programiranju

Nažalost, negativni komentari se često mogu pronaći i po forumima. Ostvareni programeri neretko obeshrabruju druge i drže se stava da ne može svako raditi njihov posao tako dobro. Pomislite kako je i njih nekada neko pokušao obeshrabriti. Ako su uprkos tome uspeli, zašto ne biste i vi.

Brinite se o osnovnim znanjima. Iskustvo dolazi vremenom

Nećete moći da nadoknadite nedostatak iskustva učeći iz knjiga. Nemojte to ni da pokušavate. Ali kada stvorite dobru osnovu i iskustvo će lakše doći. Kurs za programere može biti odlična polazna tačka za učenje programiranja.

Ne preskačite stepenice i pristupite učenju programiranja korak po korak. Ne možete steći iskustvo pre nego što steknete osnovne veštine. I ovo nije nešto sa čime se bore samo programeri. Tako je u svakoj profesiji, od lekara, preko pilota do ekonomiste. 

Zato krenite od stvari na koje možete da utičete. Šta je to što zavisi od vas u ovom trenutku? Naravno da ne možete vratiti vreme unazad i početi da se bavite programiranjem pre pet godina. Ali možete dati sve od sebe da usvojite sva znanja koja su vam dostupna. Biće to sasvim dovoljan korak za početak. Nadalje, sve je na vama. Svaki novi zadatak je novo iskustvo, kao i svaka greška, i desetine sati borbe sa kodom dok ne dođete do pravog rešenja.

iskustvo u programiranju

Onoliko koliko sebe uložite, toliko ćete i dobiti. Zar to nije savršeno fer? Kada uzmete svoju sudbinu u svoje ruke, nećete imati koga da krivite. I sve će zasluge biti samo vaše.

Svaki iskusni programer ovo zna

Možda mislite da ćete jedno vreme učiti da programirate, i da ćete se celog života služiti tim znanjem koje sada steknete. Varate se. Programiranje znači neprestano učenje. Promene se dešavaju na mesečnom nivou i treba ih ispratiti. IT svet je poput nemirnog i snažnog talasa i lako ćete nestati pod njim ako se ikada opustite.

Programerske veštine su dostupne svima

Niko ne polaže ekskluzivno pravo da postane programer. Znanje je svuda oko nas. Na internet sajtovima i učionicama, u knjigama, na forumima, u praksi i online kursevima. Možete početi sa učenjem ovog časa, a naredni korak će vam se sam ukazati. Neki će biti pravi pogodak, neki skoro pa gubljenje vremena. Ali sve je to deo puta.

U idealnom slučaju, imaćete uz sebe ljude koji će vas usmeravati na najkraći put, ukazati na greške i prepoznati gde leže vaši najveći talenti. Onda će i put do ciljanog, profesionalnog nivoa biti znatno kraći.

Upravo sa tom idejom je i osnovana ITAcademy, da vaš put do zaposlenja bude što kraći, znanja konkretnija, a vrhunski iskusni stručnjaci u svakom trenutku na raspolaganju za sva pitanja i savete. Uz sve to, za stečena znanja garantovaće sertifikati najvećih svetskih kompanija u oblasti IT-ja, čiji je ITAcademy direktni partner i zvanični trening centar. ITAcademy vam nudi i mogućnost online školovanja, bez obzira da li se nalazite u Kraljevu, SuboticiKragujevcu ili nekom drugom mestu u Srbiji.

Takođe, mogućnost online nastave je obezbeđena i u Banja LuciBihaćuBijeljini i ostalim gradovima u BIH.

  • 18.03.2016 15:55

Komentar

Avatar korisnika: Hata

Hata

Da li je kurs programiranja besplatan? Kako se mogu prijaviti? Kakve jos kureve nudi itakademija i kako Vas kontaktirati? Lijep pozdrav!