Rezultati velikog istraživanja otkrivaju prednosti IT sertifikata

Različiti IT kursevi i međunarodno priznati sertifikati veoma su traženi kako kod ljudi koji razmišljaju da steknu veštine i znanja potrebne za započinjanje profitabilne IT karijere, tako i kod onih koji već rade u IT industriji i žele da prošire svoje kompetencije i dalje unaprede svoju karijeru. Brojne prednosti IT sertifikata potvrđene su rezultatima velikog istraživanja koje je sprovedeno od strane renomirane kompanije koja se bavi testiranjem.

prednosti IT sertifikata

Ukoliko se i vi dvoumite o tome koji sertifikat bi bilo korisno da posedujete, donosimo vam rezultate velikog istraživanja o vrednosti IT sertifikata za 2017. godinu, koje je sproveo Person VUE, jedan od najvećih i najkredibilnijih svetskih test centara.

Podaci koje vam prezentujemo rezultat su istraživanja koje je uključilo preko 29.000 ispitanika širom sveta i pokazaće vam, na osnovu statistike, koji su kursevi i sertifikati najtraženiji, kakve su koristi od njih, koliko brzo polaznici osećaju prve benefite po sticanju sertifikata, kao i koji su sertifikati najpoželjniji u budućnosti.

Najviše vlasnika sertifikata zaposleno je u IT-ju

Kada su u pitanju godine ispitanika, preko 80% učesnika u istraživanju ima između 25 i 54 godine:

  • 25–34: 41,1%
  • 35–54: 41,4%

Najviše vlasnika sertifikata zaposleno je u industriji informacionih tehnologija: njih 67,2%. Jedan deo radi u telekomunikacijama – 9,7%, a nešto manje za vladu – 4,4%. Ostali ispitanici rade u različitim sektorima: finansijskom, poslovnom, obrazovnom, zdravstvenom, uslužnom, zabavnom i medijskom.

Među onima koji su završili kurs i potom položili ispit za odgovarajući sertifikat, dobar broj je zaposlen u vodećim svetskim kompanijama kakve su:

rezultati istraživanja o IT sertifikatima

Sertifikati velikih IT kompanija među najpopularnijim

81% posto ispitanika pohađalo je određeni kurs za sertifikaciju (bilo od kuće ili u učionici) u prethodnih 12 meseci.

Među pet najpopularnijih programa koje su ispitanici pohađali i iz kojih su dobili sertifikat su:

ITAcademy it sertifikati istraživanje

Oblasti koje su kursevi pokrivali su raznovrsne: od održavanja mreža, razvijanja web i mobilnih aplikacija, preko programiranja i project managementa, do biznis analitike i obrade podataka.

Kada je u pitanju pohađanje kursa online ili iz učionice, 43% ispitanika preferira učenje na daljinu, odnosno kurseve u kojima može da prati predavanja sa bilo kog mesta sa internet konekcijom.

Najvažnije pitanje koje zanima sve koji razmišljaju o pohađanju kurseva i dobijanju sertifikata jeste:

Kako prednosti IT sertifikata utiču na karijeru?

I ovo istraživanje potvrdilo je da su u 2017. godini najzastupljeniji benefiti dobijanja sertifikacije otpočinjanje karijere u IT industriji i visoko vrednovanje sertifikacije od strane poslodavaca:

ITAcademy it sertifikati

Dakle, osim što omogućavaju respektabilan CV i dobijanje prvog posla, sertifikati svojim vlasnicima obezbeđuju i povećanje plate ili unapređenje.

Osim na platu, pohađanje kursa i dobijanje sertifikata imaju značajan uticaj i na samo obavljanje posla njihovih nosioca, a time posredno i na napredak u njihovoj karijeri:

it sertifikati chart

Na prve benefite kursa i sertifikacije polaznici ne čekaju dugo

Na pitanje koliko su čekali dok nisu osetili prve benefite kursa i sertifikacije u svojoj karijeri, 54% ispitanika je izjavilo da su se prvi rezultati i pozitivni uticaji videli nakon samo 3 meseca. Pri čemu je 24,4% odmah osetilo rezultate, dok ih je:

  • 14,4% videlo kroz jedan mesec
  • 15,7% kroz tri meseca

Jedan od benefita za one koji su zaposleni jeste rast plate nakon dobijanja sertifikata: 23% ispitanika dobilo je povećanje plate od čak 20%.

Pohađanje kurseva i dobijanje međunarodno priznatih sertifikata izuzetno su važni u dinamičnom i brzo promenljivom IT sektoru. Stoga ne čudi podatak da je 86% ispitanika reklo da bi pohađanje kursa i polaganje za sertifikat preporučilo prijatelju ili kolegi.

Potražnja za dobrim kursevima i zvaničnim sertifikatima nastavlja da raste

Da bi napredovali u karijeri, zaposleni moraju stalno da stiču nove veštine i unapređena znanja, kao i sertifikate koji potvrđuju njihovu stručnost. Iz istraživanja se vidi da su benefiti takvog pristupa brojni. Upravo zato potražnja za dobrim kursevima i priprema za polaganje za sertifikaciju nastavljaju da rastu i u ovoj godini.

Na pitanje iz kojih bi programa polagali ispit u narednih 12 meseci ispitanici su odgovorili:

IT sertifikati međunarodno priznati

Oblasti koje su najtraženije i za koje većina ispitanika planira da se obuči u narednih 12 meseci su:

  • administracija mreža
  • programiranje
  • razvoj web aplikacija
  • programiranje mobilnih aplikacija
  • analitika i obrada podataka
  • project management

Veliki broj ispitanika planira da pohađa kurs i polaže za sertifikaciju u narednih 12 meseci:

Zaključak istraživanja je da kursevi bilo u učionici ili online, kao i međunarodno priznati sertifikati, mogu imati veoma pozitivan uticaj na karijeru. Trend pohađanja ovakvih dodatnih programa bio je veoma izražen u 2017. godini i nastaviće da raste u 2018, kao i u godinama koje su pred nama.

Do međunarodno priznatih sertifikata možete doći za manje od 12 meseci

Posedovanje međunarodno priznatih sertifikata omogućava vam da dobijete posao bilo gde u svetu. Oni su svedočanstvo vaših veština i stručnosti koji vas jasno izdvajaju od konkurencije i izuzetno su cenjeni kod poslodavaca.

Da biste bili sigurni da dobijate kvalitetna znanja i međunarodno priznate sertifikate, morate pažljivo da birate kome ćete pokloniti svoje poverenje.

ITAcademy je jedina obrazovna institucija koja ima zvanično partnerstvo sa velikim međunarodnim kompanijama kakve su Microsoft, Adobe, Cambridge, Zend i Autodesk i trening centrima kao što su Pearson VUE i Certiport. Na taj način znanja koja dobijate u njoj garantuju vam da ćete biti osposobljeni za polaganje za neki od najtraženijih sertifikata.

Na ITAcademy možete birati da li ćete se školovati u učionici ili od kuće. Zahvaljujući partnerstvu sa Pearson VUE, ovlašćenim provajderom zvaničnih ispita za kompanije kakve su Adobe, Oracle, CompTIA, Cisco Systems i Zend Technologies, čije su diplome, sertifikati i licence kao dokaz kompetencija postali standard i uslov svih kompanija u preko 165 zemalja širom sveta, polaznici ITAcademy imaju jedinstvenu priliku da polažu u akreditovanom međunarodnom testing centru.

Na ovaj način dobijate znanja, veštine i međunarodno priznate sertifikate kao potvrdu svoje stručnosti i otvarate sebi vrata kompanija širom sveta.

Steknite međunarodno priznanje na jednostavan način i omogućite sebi zaposlenje bilo gde u svetu.

  • 20.06.2018 11:57

Komentar