5 programskih jezika koji će vam osigurati sigurnu zaradu

Ovo su dobra vremena za programere. Nije nepoznanica da je programiranje glavna profesija 21. veka, a poslovi koji će zahtevati poslovne veštine i znanje jednog programera će osigurati sasvim pristojan honorar za sve one koji se otisnu u vode kodiranja. Prema nedavnom istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, najveće neto zarade u decembru prošle godine imali su programeri, u proseku oko 160.000 dinara.

Programeri

Analizirali smo sajtove za zapošljavanje i kreirali smo listu programskih jezika koje vredi naučiti još u tekućoj godini, kako biste sledeće godine imali stalne klijente i siguran izvor zarade bilo da se nalazite u Srbiji, u okruženju ili negde daleko u svetu.

Java programiranje

Dve i po decenije kasnije, ovo je jedan od najtraženijih programskih jezika kad pričamo o mobilnim aplikacijama, računarskim igricama i apletima koje mogu da se izvršavaju unutar bilo koje web stranice na bilo kojoj platformi, računaru. Prednost Jave je to što je on prost, u poređenju sa drugim programskim jezicima i zbog toga se relativno lako uči.

Plata Java programera u Srbiji i okruženju kreće se u granicama od 600 do 2400 evra. U inostranstvu je to mnogo više.

Java

JavaScript programiranje

JavaScript je objektno zasnovan skriptni (lagan) jezik. Uključujemo ga u web stranicu da bismo je učinili dinamičnijom. JavaScript se koristi za stvaranje atraktivnih i interaktivnih web stranica i za napredne funkcionalnosti/animacije koje ne mogu da izvrše HTML i CSS.

Koristi se i za kreiranje Chrome/Firefox/Opera/Safari ekstenzija. Za programe kao što su Photoshop, Illustrator, Dreamweaver... Igra bitnu ulogu i u gaming industriji, kao i u izradi desktop aplikacija.

Bitno je napomenuti da JavaScript nije isto što i Java programski jezik, jedina stvar koja im je zajednička jeste početno ime.

C# programiranje

Milioni profesionalaca širom sveta koriste ovaj programski jezik. On je moderan, fleksibilan i udoban za programiranje. Koristi se za razvoj Microsoft, Windows platforme i njegovih servisa. Bitno je napomenuti da jedna od najvećih kompanija za kreiranje igara Unity koristi C# kao jedan od osnovnih jezika u programiranju. Kako bi savladali ovaj programski jezik, bilo bi poželjno da već imate određeno predznanje kad se radi o C jeziku.

Za stručnjake u C# programiranju, garantuje kompanija Microsoft svojim sertifikatima koje dodeljuje preko partnerskih institucija, što vam otvara vrata bezbroj mogućnosti i sigurne zarade.

Danas imate veliki izbor i samo je na vama da odlučite gde ćete da učite ovaj programski jezik. Ukoliko niste u mogućnosti da pohađate nastavu tradicionalno uvek možete odabrati da upišete c# kurs online i da iskoristite sve prednosti online učenja kako biste savladali ovaj jezik.

PHP

PHP programiranje

Dinamički web sadržaj i nije neka novina, a PHP programski jezik se prvenstveno koristi kao razvojna platforma za interaktivne internet stranice. Međutim, to nije sve. Pomoću njega možete da konstruišete, pišete, dopunjavate i održavate internet aplikacije kao što su web shopovi, internet portali, forumi, sajtovi specijalizovani za društvene mreže, itd. U ovom trenutku više od 200 miliona sajtova funkcioniše zahvaljujući ovom programskom jeziku, uključujući WordPress, Digg i Facebook.

Plata PHP programera u Srbiji i regionu iznosi oko 1000 evra u proseku, a s obzirom da se lako uči, sve što vam je potrebno jeste volja i trud.

SQL programiranje

SQL programiranje se odnosi na rad sa bazama podataka i njihovo upravljanje (uređivanje, kreiranje, brisanje) pomoću čega se baze podataka povezuju sa drugim programskim jezicima. Kako bi se što jednostavnije snašli u ovom programskom jeziku, trebalo bi imati iskustva u dizajniranju SQL server baze podataka, kao i u održavanju i administraciji SQL servera. Ova praktična znanja će vam omogućiti da postanete vrhunski SQL programer.

U svetu programera sve zavisi samo od vas. Stručnost, prihod, položaj, sve je to podređeno trudu, radu i volji koju ulažete u svoju karijeru. Napravite prvi korak još danas, i upišite jednogodišnju edukaciju za programera na ITAcademy i učinite sebe nezamenljivom karikom u korporativnom lancu.

  • 15.09.2015 16:12

Komentar