Prvi veb sajt jednog industrijskog puta kulture u Srbiji – delo polaznika ITAcademy

U vreme aktuelnih Dana evropske baštine, koji za temu imaju industrijsko nasleđe, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, EPS i ITAcademy predstavili su prvi sajt jednog industrijskog puta kulture u Srbiji, koji su za projekat „Putevima Tesle kroz Srbiju” napravili polaznici ITAcademy.

 

putevima kulture

 

Sa veb sajta Tesla Ways možete preuzeti specijalnu, rukom rađenu mapu u duhu vremena s početka XX veka i istražiti „Beograd iz ugla Nikole Tesle” ili prošetati virtuelno rutom „Putevima Tesle kroz Srbiju” i stogodišnjim hidrolektranama Elektroprivrede Srbije.

Ovaj sajt je, što je za ITAcademy i najvažnije, bio još jedna prilika da naši polaznici na konkretnom, realnom projektu oprobaju i primene znanja i veštine koje su stekli tokom školovanja. Najtalentovaniji polaznici smera  Design & Multimedia i Programming Department zajedno sa svojim mentorima uradili su kompletan proces izrade sajta.

aleksandar buric

O tome kako i zašto se rodila ideja o učestvovanju u ovom projektu, Aleksandar Burić, predavač na odseku Design & Multimedia ITAcademy kaže:

– ITAcademy želi da na ovaj način vrati dug Tesli kao naučniku koji je patentom za daljinsko upravljanje dao veliki doprinos u oblasti modernih komunikacija i interneta. Zanimljivo je, takođe, da je Tesla bio inspiracija i za nastanak Gugla. Leri Pejdž, koosnivač, pre par godina izjavio je da je upravo Tesla njegov heroj i inspiracija za osnivanje Gugla.

O svom iskustvu u radu sa polaznicima ITAcademy profesor Burić dodaje:

–  Kada mladim, ambicioznim i vrednim ljudima date mogućnost da rade na ovako značajnom projektu, rezultat ne može da izostane, bez obzira na to što je ovaj sajt njihov prvi profesionalni projekat. Jako sam zadovoljan njihovim zalaganjem i ubeđen da će im ovaj biti jaka referenca za dalju karijeru. Meni je bilo izuzetno zadovoljstvo da vodim ovaj projekat, i jako sam ponosan na naše polaznike. Ovo je samo mali doprinos našem velikom naučniku, a nadam se da će uskoro biti veliki doprinos Srbiji.

Pitali smo i polaznike ITA cademy da nam prenesu svoje utiske povodom izrade Tesla Ways sajta.

zeljko ostojic

 

Željko Ostojić, PHP programer

– Prvi put sam imao priliku da nešto što sam učio odmah i primenim u praksi na realnom projektu. Ranije nisam imao iskustva u programiranju sajta, zbog čega mi je ovo iskustvo naročito značajno. Naučio sam mnogo novih stvari: kako izgleda oformiti tim ljudi, kako komunicirati sa njima, kako voditi projekat tako da se uspešno završi.

 

marko prokic

 

Marko Prokić, PHP programer

– Toliko smo novih stvari naučili zahvaljujući ovom projektu. Kada počnete nešto da radite, onda se stalno otvaraju novi problemi i prinuđeni ste da tražite rešenje, a to je bila idealna prilika da unapredimo i nadogradimo stečeno znanje. Na primer, ja sam osmislio rešenje za uploadovanje fotografija na sajt, tako da se slika automatski prebacuje u određeni format, a galeriju je veoma lako formirati selektovanjem više fotografija istovremeno. Za ovo sam dobio i pohvale. Ovo mi je izuzetno dragoceno iskustvo jer sam video kako je raditi za korisnike i ostvariti ono što oni zamisle.

 

milan petrovic

 

 

Milan Petrović, Web Design

– Izuzetno mi je drago sto sam deo ovako značajnog projekta i jako sam zahvalan IT Akademiji i mentorima koji su nam omogućili da učestvujemo u izradi sajta, koji je pionir u jednoj oblasti u Srbiji, kakav je industrijski turizam i putevi kulture, i tako primenimo i usavršimo znanje koje smo stekli u proteklih godinu dana.  

andrea obradovic

 

Andrea Obradović, Print & Graphic Design

– Rad na projektu Tesla Ways za mene je značio novo iskustvo u radu sa veb dizajnerima i programerima. Naučila sam mnogo stvari koje su potrebne za izradu sajtova, kao i sam proces dok se ne dođe do gotovog sajta. Saradnja sa kolegama je bila jedno lepo iskustvo i veoma značajno za moj dalji rad. Počastvovana sam što sam bila deo ovog projekta.

Na projektu su učestvovali i polaznici sa odseka PHP Web Development: Vladan Stavrić, Aleksa Manasijević i Marija Milošević.

Sajt www.teslaways.rs prvi je portal koji sveobuhvatno predstavlja industrijsko nasleđe Srbije. Pored toga što kroz priču i brojne fotografije najširoj javnosti probližava kulturne i industrijske znamenitosti, ovaj sajt, uz pomoć mapa, omogućava posetiocima da se lakše upuste u istraživanje manje poznatih predela Srbije.


  • 26.09.2013 11:32

Komentar