Od početnika do profesionalca - intervju sa Majom Nedeljković

Rad početnika i rad profesionalca

 

Da se talenat, rad i trud na kraju ipak isplate dokazuje primer Maje Nedeljković, DL polaznice generacije 2011/12 na Design & Multimedia Department-u, odsek Print Design.

Još na početku Majinog školovanja na ITAcademy, profesori su uvideli njen talenat i veliko zalaganje, izlazili joj u susret pružanjem iscrpnih znanja i veština, savetima i bodrenjem da napreduje, te je jako brzo i postigla veliki uspeh.

Pred kraj školske godine, preporučili smo joj dodatno usavršavanje na sajtu www.99designs.com (konkursi za dizajn, od logo-a do web stranica), ne bi li na taj način ostvarila neku zaradu, budući da je bila nezaposlena. Maja se, kao što smo i očekivali, potpuno posvetila tom poslu i postigla neverovatne rezultate.

logo Gult Tree Livino

Pre svega - to joj je pomoglo da dodatno napreduje i postane profesionalac u poslu koji voli, a pored toga, uspela je i da dođe do tog nivoa da trenutno zarađuje sumu novca, mnogo veću od prosečne plate u Srbiji. Zvuči neverovatno, ali nije - Maja je uspešno završila školovanje na ITAacademy, uz pomoć saveta stručnjaka koji pružaju maksimum u edukovanju usavršila svoj talenat i obezbedila sebi zanat koji donosi veliku zaradu i, što je najvažnije, uživa u onome što radi.

Prenosimo vam šta smo sve saznali u razgovoru sa Majom.
Intervju Maja Nedeljković, DL polaznica ITAcademy | Generacija 2011/12 na Design & Multimedia Department-u, odsek Print Design

1. Kako opisujete svoje školovanje na ITAcademy?

Za mene je školovanje na ITAcademy bilo jedno potpuno novo iskustvo. Veoma zanimljivo. Uživala sam učeći. Ceo koncept učenja, koji se zasniva više na konkretnim primerima koji su bitni za što jasnije usvajanje gradiva, posebno me je oduševio.

2. Kako ste se odlučili da upišete ITAcademy, da li je opravdala Vaša očekivanja?

Nisam bila zadovoljna svojim dosadašnjim poslovima, jer nisu imali dodirnih tačaka sa dizajnom. Bili su loše plaćeni, i nisam ih radila s ljubavlju. Zbog raznih životnih okolnosti, nisam završila školu koju sam želela. Sa nekih 27 godina sam se već ozbiljno zabrinula kako će izgledati moja budućnost. Zbog obaveza koje sam imala prema porodici, i zbog posla koji sam tada radila, pokušavala sam da pronađem mogućnost školovanja od kuće. I tada sam, slučajno, pretražujući internet naišla na ITAcademy. Nisam puno razmišljala, jer su mi odgovarli uslovi. Iskreno, nisam poznavala nikoga koje mogao da mi kaže više o akademiji, ali sam želela da pokušam. I sada mislim, odnosno tvrdim da je to jedna od najispravnijih odluka koje sam donela u svom životu. ITA je u svakom pogledu opravdala moja očekivanja, promenila moj život na bolje.

3. U učenju kojih predmeta na ITAcademy ste najviše uživali i zašto?

U većini predmeta sam iskreno uživala, jer ima toliko toga što sam želela da naučim. Ali bih izdvojila Illustrator. Ljubav prema crtanju, slikanju i radu u njemu spojila sam u jedno i mislim da sam se radu na tom predemtu posvetila sa najviše pažnje.

4. Kakva su Vaša iskustva po pitanju učenja na daljinu?

Smatram da je ovakav vid učenja jedna velika olakšavajuća mogućnost za sve one koji žele dodatno da se usavršavaju, a obaveze koje trenutno imaju im ne dozvoljavaju to. Meni je takav vid učenja bila jedina mogućnost, kao i mnogima danas. Radila sam, išla na posao, obavljala sve kućne poslove, jer sam već duži niz godina i majka i supruga, i sve sam to, zajedno sa učenjem na daljinu, mogla jako lepo da uklopim. Divni profesori koji su uvek bili tu da pomognu. Iako učenje nije bilo tradicionalno, ja nisam osećala veliku razliku. Komunikacija sa njima je bila česta i veoma jasna.  Za sva pitanja i nedoumice imala sam kome da se obratim u bilo koje vreme.
logo za Mosaic Independent Salons Redmond

5. Kako izgleda Vaš radni dan, čime se bavite i koliko vremena dnevno odvajate za rad?

Moj radni dan izgleda veoma ispunjeno, jer se najzad bavim poslom koji prosto obožavam. Mislim da nijedna druga reč ne može bolje opisati taj odnos. Radim na 99designu kao grafički dizajner. Učestvujem na raznim takmičenjima. Za rad dnevno odvajam najmanje 8 sati, ali mislim da je uvek malo više od toga. Uglavnom to zavisi od broja takmičenja na kojima učestvujem. Ne merim vreme, ne gledam na sat. Radim i uživam.

6. Šta smatrate da je odigralo presudnu ulogu na Vašem putu ka uspehu?

Presudnu ulogu, pored školovanja na ITAcedemy na pravom mestu, odigrao je naporan rad. Bez odustajanja. Bez imalo sumnje u sebe. Razumevanje i podrška porodice, njihovo prilagođavanje na drugačiji način mog života (vreme koje sam odvajala za posao). Ljubav prema dizajnu.
Iako su njeni prvi radovi, shodno iskustvu, bili daleko slabijeg kvaliteta od ovih sada, Maja je sve vreme predano i vredno radila na usavršavanju svog talenta. Sada na njenom profilu na sajtu 99designes možete videti brojne odlične radove, a mi smo izdvojili samo neke od pobedničkih.

Različita dizajnerska rešenja Maje Nedeljković     

7. Kakav je osećaj tako brzo napredovati u poslu koji volite?

Osećaj je predivan. Osećaj koji ohrabruje, koji obećava jos veće uspehe, koji daje snagu i koji dokazuje da se uz puno rada, truda i, ovom slučaju, talenta, moće postići mnogo više nego što sam i očekivala.

8. Za nekoliko meseci ste zaradili preko 4000$ na konkursima sajta 99designs. Kakva su Vaša iskustva sa ovim sajtom?

Veoma dobra. Zadovoljna sam jer mi je rad na tom sajtu pružio mogućnost da se dodatno usavršim kroz brojna takmičenja i da veoma dobro zarađujem. Moram da priznam da, makar za sada, nemam u planu da tražim stalno zaposlenje. Na ovaj način, radeći od kuće mogu sama da organizujem svoje vreme, biram kako i šta ću da radim i zaradim i više nego što mi je potrebno.
Rad Maje Nedeljković

9. Šta preporučujete početnicima koji su sebi kao cilj postavili veliki uspeh u karijeri?

Preporučujem im da svoje ciljeve slede, da od njih nikada ne odustaju. I kada im ponekad izgleda kao da je zadatak pred njima previše veliki, da se odvaže i suoče sa izazovom. Jedino tako mogu spozanti sopstevene granice. Uporno, sa velikim i napornim radom, mogu postići uspeh. Lično, ja sam tek nakon 4 meseca svakodnevnog rada, zaradila prvi novac na sajtu na kome radim. Ali mi ni u jednom trenutku nije palo na pamet da odustanem ili da se zapitam da li je to što radim moj pravi put. Verovala sam u sebe.

10. Kakvi su Vaši planovi na profesionalnom planu? Da li planirate da se usavršavate dodatno?

Trenutno želim da se posvetim samo radu na trenutnom poslu, što je po meni svakodnevno usavršavanje. Želim da osvojim još mnogo pobeda, da zarađujem jos više. Svakako ću se dodatno usavršavati, konstantno.

11. Kada bi trebalo iznova da se školujete, da li biste ponovo odabrali ITAcademy?

Uvek! ITAcademy je je moja velika prekretnica, moj veliki početak.

12. Šta biste poručili sadašnjim polaznicima ITAcademy?

Poručila bih im da su na pravom putu. Ali da dosta toga zavisi i od njih. Ako žele da što više napreduju, neka to i urade. Svakodnevnim radom mogu mnogo naučiti.
 
Još jednom čestitamo Maji na trudu i odličnim rezultatima. Želimo joj još puno pobeda i ponosni smo što smo imali udela u razvoju njenog talenta.  

logo Belisama Design

  • 25.01.2013 19:28

Komentar