10 najvećih mitova o učenju na daljinu

Demant loših glasina koje prate učenje na daljinu
 
 
Elektronsko učenje od nastanka pa do danas prate loše glasine o tome kako nije autentično, nije svrsishodno, niti je kvalitetno. Ali, da li je ovo istina? Da li se studenti koji pohađaju tracionalnu nastavu na nekom od popularnih it programa diče većim uspehom od onih koji su izabrali učenje na daljinu i odabrali na primer online kurs fotografije?

Vreme je da odbacimo neke od ovih mitova.

1. Tehnologija nije pouzdana

Nijedna druga društvena organizacija – finansijska, poslovna, vladina – ne izbegava ažuriranje svojih procedura i protokola zbog straha od nepouzdane tehnologije. Realnost je takva da većina softvera za učenje na daljinu zahteva jedino internet konekciju i računar.  A kod većine su računar i internet konekcija veoma pouzdani.

2. Učenici ne shvataju koncept interakcije

Poslednjih godina došlo je do povećane društvene interakcije. Sa eksplozijom upotrebe društvenih mreža, poput Tvitera ili Fejsbuka, mnoge studentske platforme za e-učenje uključile su ovakav vid softvera u svoje kurseve, pružajući ljudima šansu da četuju, uzajamno deluju, ujedno im omogućavajući i zajedničko učenje.

Zapravo, oni koji uče putem e-učenja imaju šansu da se povežu sa ljudima iz čitavog sveta; a to je nešto što tradicionalna učionica ne može da omogući.

3. Manje je verovatno da će učenici završiti svoje radove bez nadzora profesora

Nemotivisani učenici će biti neuspešni, bilo da ih profesori nadgledaju ili ne. Dok e-učenje ne podrazumeva da učenik bude na određenom mestu u određeno vreme, svejedno ima kontakt sa predavačem ili drugim učenikom u cilju pomoći i podrške.

Na ovaj mit može se primeniti izreka Možete odvesti konja do vode, ali ga ne možete naterati da je pije. Učenici koji nisu motivisani biće neuspešni bez obzira na to koliko je program predavača kvalitetan. Svaljivanje krivice na e-učenje je besmisleno. E-učenje je jednostavno samo provodnik za isporuku informacija i nema nikakve veze sa radnim navikama učenika.
 
O elektronskom učenju postoje brojne predrasude 
 
4. Nastavni plan je manje kvalitetan

Da li ste pregledali neke od dostupnih MIT (Massachusetts Institute od Technology) kurseva? Ova predavanja su verna replika tradicionalne nastave. Učenici koji se prijave za elektronsko učenje dobijaju identične instrukcije kao i tradicionalni studenti. Kvalitet nastavnog programa zavisi od profesora koji ga sastavlja. Način isporuke (u ovom slučaju – digitalni) ni u kom slučaju nema uticaj na kvalitet nastave.

5. E-učenje ne može biti efektno zbog previše faktora koji remete pažnju

U potpunosti je tačno da e-nastava mora da se nosi sa Fejsbukom, Tviterom, Jutjubom i mnogim drugim digitalnim faktorima koji odvraćaju pažnju. Ali, ovo je tačno i u stvarnom svetu. Polaznici moraju da nauče da upravljaju svojim vremenom, da kontrolišu svoje radne navike i da postavljaju prioritete. Tradicionalna učionica je pomalo veštačka sredina. Čim učenik diplomira ili nađe posao, moraće brzo da nauči kako da balansira između obaveza realnog života i svih tih ostalih stvari koje odvlače pažnju. Oni koji se obrazuju putem e-učenja moraju svime ovim veštinama da ovladaju od starta. Kao i kod tradicionalne nastave tako je i kada je e-učenje u pitanju važno voditi računa o pravilnom sedenju za vreme rada za računarom.

6.  Diplomu učenja na daljinu niko neće shvatiti ozbiljno

Ovo je moglo da bude tačno pre desetak godina, ali vremena se menjaju. Sve više i više poslodavaca uviđa da je diploma dobijena učenjem na daljinu konkurentna isto koliko i diploma dobijena tradicionalnim učenjem.

Mnogi od onih koji su diplomu stekli putem e-učenja više su tehnološki potkovani, motivisani i samouki. U budućnosti očekujte više reklama za akademije i kompanije koje pružaju usluge e-učenja, kao i eksploziju pohađanja ove vrste obrazovanja. Tradicionalno obrazovanje će morati da napravi radikalni zaokret da bi išlo u korak sa privatnim kompanijama koje ne moraju da se bakću sa birokratijom da bi obezbedili kvalitetan nastavni plan.

7. E-učenje je bezlično

Onlajn časove još uvek vode ljudi. Ljudi sa kojima možete stupiti u kontakt putem mejla, četa, teksta ili Skajpa. E-učenje se u potpunosti može prilagoditi sopstvenim potrebama. Može prevazići rasporede, hendikepe i druge životne događaje za koje tradicionalna nastava ne uzima u obzir.

Za one koji su prirodno stidljivi, e-učenje može da bude idealna prilika za veću interakciju. Lakše je otkucati pitanje u četu nego dići ruku pred svima na krcatom predavanju u amfiteatru.
 
Klikom na sliku pogledajte infografik o uzbudljivom istorijatu učenja na daljinu.
 
Sve preteče današnjeg elektronskog učenja od 1700. godine do danas
 
 
8. Tehnologija je preskupa

Tehnologija je mnogo jeftinija od troška pohađanja tradicionalnog koledža. Troškovi za softver, internet konekciju i za računar koštaju otprilike koliko i deo jednog kursa na koledžu. Zbog toga online kursevi predstavljaju odličan izbor za sve one koji možda trenutno sebi ne mogu da priušte odlazak na tradicionalne časove.

9. E-učenje je dosadno

Ako je onlajn čas ocenjen kao dosadan, to je samo zato što se predavač nije dovoljno potrudio da kreativno osmisli čas. Ne postoji ništa dosadno u načinu na koji se digitalni čas održava. Polaznik može da četuje, da se javlja, postavlja pitanja, ima mogućnost interakcije sa predavačem, a može i da koristi internet za istraživanje, nalaženje izvora i pravljenje prezentacija. Kursevi koje pohađate online pružaju Vam priliku da imate na raspolaganju više dostupnih resursa za dalje istraživanje i učenje.

10. E-učenje nikada neće postati NAJBOLJI način za učenje

Ako posle 9 nabrojanih razloga i dalje ne mislite da će e-učenje preuzeti primat u oblasti obrazovanja, onda nismo sigurni da imamo da kažemo nešto što bi vas navelo na drugačije mišljenje.

Moraćemo da sačekamo i da se uskoro uverimo!

  • 14.03.2013 13:59

Komentar