Android vs iOS – ko će prevladati u narednoj deceniji?

Android ili iOS?

Operativni sistemi na globalnom tržištu smartphonea podelili su se na iOS za Apple uređaje i Android za ostatak mobilnog sveta. Windows phone i Symbian sistem na Nokia uređajima su takoreći postali zanemarljiva kategorija. Dakle, postavlja se pitanje ko će dominirati u narednoj deceniji: Android ili iOS?

Brojke ne lažu!

Prva prednost Androida koja nam pada na pamet je ta što se ovaj operativni sistem nalazi na oko 70% mobilnih i tablet uređaja na svetu! Ovaj operativni sistem koristi više ljudi nego iOS, Symbian i Windows zajedno. Trenutni podaci pokazuju da se na Google Play platformi nalazi preko milijardu aktivnih aplikacija, a da su korisnici do sada instalirali preko 50.000.000.000 aplikacija na svojim telefonima!

 

android operativni sistem

Android je prilagodljiv

Jedan od razloga zašto je Android brzo kupio svoje korisnike jeste to što sami korisnici svoj Android mogu da prilagođavaju sopstvenim navikama i potrebama. Sa iOS-om to još uvek nije slučaj, osim ako se ne pristupi ilegalnoj izmeni unutar sistema, popularno nazvanoj jailbrake. Svaka nova verzija Androida sve je više okrenuta samom korisniku, i to je jedan od razloga zašto će se njegova dominacija nastaviti.

 

Dodaci koji prave razliku!

Appleov operativni sistem iOS do skoro nije omogućavao instaliranje dodataka ili widgeta na mobilnim uređajima. Tek iOS 8 je to omogućio, ali čini se prekasno. Rukovanje i podešavanje tih dodataka i dalje je komplikovano, dok su ovi korisni dodaci na raspolaganju Android korisnicima od nastanka. Vremenska prognoza na ekranu, brojanje kalorija, pređeni kilometri tokom dana… Možda ove stvari deluju kao sitnice, ali očigledno korisnicima baš te sitne stvari prave veliku razliku.

instalacija dodataka na Android

 

Više memorije, manje nerviranja

Korisnici Android telefona navikli su da sami biraju koliko gigabajta prostora će imati zahvaljujući Micro SD karticama na kojima mogu da skladište svoje fotografije, video-materijale, muziku… Sa druge strane, iOS korisnici svaki put kada njihov iOS zahteva update, moraju da biraju koje muzike će se odreći, ili gde će prebaciti svoje slike. Tek aplikacije koje omogućavaju skladištenje slika na cloudu donekle rešavaju ovaj problem, ali se to, kao i većina važnih iOS aplikacija, plaća.

 

I poslednje, ali možda najbitnije – cena!

Kao što smo već konstatovali na početku, iOS je namenjen samo korisnicima uređaja jednog brenda, koji nije pristupačan baš svakome. Android je namenjen skoro svima! Zaljubljenici u Apple kao brend i iPhone kao uređaj ne pitaju koliko košta i uvek će biti onih koji će čekati u redovima za najnoviji model iPhonea. Ipak, Android će svoju dominaciju nastaviti upravo zato što se nalazi na telefonima cenovnog raspona od 80 do 800 evra.

 

Izbor je jasan!

Ovi podaci pokazuju da je ovo zlatno vreme za Android developere! Stručnjaci za razvoj Android operativnog sistema su među najtraženijima na globalnom tržištu, kao i u Srbiji. Prilike za zaradu Android developera su ogromne, bilo u vidu freelance posla ili u nekoj od IT kompanija.

 

Ovo je idealna prilika za vas, postanite Android developer!

 

Android developer

 

Školovanje na ITAcademy pokriva širok spektar oblasti, te vam mnogi odseci pružaju upravo IT veštine i sertifikate koji su potrebni za android developera. Dodatna prednost koju pruža ITAcademy je online školovanje, bez obzira da li se nalazite u Nišu, KragujevcuSubotici, Kraljevu, uživate u gradu kao što je Inđija ili bilo kom drugom mestu u Srbiji.

Takodje, ITAcademy je dostupna i u BiH, te je možete online pratiti i iz BijeljineMostara, Tuzle ili bilo kog drugog mesta u BiH.

Saznajte više o upisu na ITAcademy na ovom linku.

  • 07.11.2014 14:44

Komentar