Kako unaprediti kvalitet zvuka materijala snimljenih u kućnim uslovima

kako unaprediti kvalitet zvuka 

Kada govorimo o kvalitetu zvuka, govorimo isključivo o jednoj stvari. Kako snimiti samo željeni zvuk, a izbeći sve one zvukove koje čujemo kada se skoncentrišemo i slušamo. Zvuk ulice, frižider koji zuji, lift koji dolazi, psa koji laje, vetar, a kiša “dobuje u ritmu Tamtama”...   

mikrofonPrvo je izbor mikrofona i njegova postavka. Mikrofon koji većina nas koristi u radu prilikom snimanja tutorijala, je ili na slušalicama ili stoni kompjuterski mikrofon.

mikrofonIzaberite kvalitetniji, ako se dvoumite pitajte prodavca ili uzmite skuplji, nekako to nije garancija, ali radi.

Mikrofon postavite što bilže izvoru zvuka, Vašim ustima. Nemojte suviše blizu jer će te onda duvati vazduh prilikom govora u membranu mikrofona i izazvati izobličenja. Postavite ga pod uglom od 45° u odnosu na pravac vašeg govora.
    

Što je bliže mikrofon Vašim ustima to manje prima zvukove okoline.

 

blizina mikrofona

 

Drugi element kvalitetnog snimanja zvuka je prostor. Izolujte se. Izaberite manju prostoriju sa više nameštaja, slika, zavesa. Nemojte biti blizu prozora ili električnih uredjaja. Procenite koje je to doba dana kada je buka najmanja. Izaberite neki ćošak, zaklonite mikrofon svojim telo ili mestom sedenja od izvora i pravca buke.   

monitoringTreći parametar je monitoring. Program u kom snimate sigurno ima neki indikator nivoa zvuka.

Kada govorite indikator pokazuje odredjene vrednosti. Prosečan nivo Vašeg govora bi trebao da bude oko -12 dB do -6 dB, nikako da ulazi u crveno polje.


Pored vizuelnog monitoringa Vašeg audio signala, morate imati i subjektivni monitoring. Slušalice su najbolji kontrolor da li se čuje još neki zvuk ili samo Vaš glas i kako on zvuči odnosno da li ima nekih izobličenja, pucketanja i da li se dobro čujete.

Puno uspeha.

Više o ovome možete saznati na programu Video & Sound Production na kom ćete naučiti i kako se koristi program Adobe Audition kao i programi Adobe Premiere i After Effects.

  • 29.10.2012 14:48

Komentar