Sve što treba da znate o freelanceu iz prve ruke: Upoznajte Aleksandra, uspješnog polaznika ITAcademy

Ako ste među onima koji rade ne sasvim zabavan posao od 9 do 5, a maštaju o boljoj zaradi i radu sa egzotičnih lokacija, plaže, iz omiljenog kafića ili najdražeg kutka u kući, obavezno pročitajte ovaj tekst!

Polaznik ITAcademy

Za Aleksandra Miloševića sa odsjeka 3D Design & CAD na ITAcademy san o poslu koji voli i od koga dobro zarađuje postao je realnost kada je dao otkaz na prethodnom poslu. Oni koji se odvaže da ulože svoj maksimum kako bi uspjeli da kontrolišu svoje vrijeme i količinu posla i da ujedno dobro zarađuju sa bilo kojeg mjesta na planeti nazivaju se uspješnim freelancerima. Aleksandar jeste jedan od njih! Nakon školovanja na smjeru Web Design na ITAcademy razvio je ljubav prema modelovanju, te upisao još jedan smjer i u potpunosti se posvetio onome što voli.

Kako biste iz prve ruke saznali sve što vas čeka u freelance poslu – od toga odakle da počnete do toga kako da imate tu moć da sami birate klijente – prenosimo vam intervju sa ovim uspješnim polaznikom ITAcademy.

1. Aleksandre, kada se kod tebe razvila ljubav prema dizajnu enterijera i 3D modelovanju uopšte?

Sve je počelo prije godinu dana kada sam radio u firmi i saznao da se javio višak radnika, a da će oni koji se prijave za samovoljni odlazak dobiti i otpremninu. Tako sam odlučio da se prijavim da dobijem barem nešto, te sam ostao bez posla, uz suprugu i malo dijete. Otpremninom sam kupio novi kompjuter i posvetio se učenju.

Nisam ni znao da to toliko volim. Međutim, kada sam krenuo raditi, mnogo mi se dopalo. Kroz prvi program koji sam pohađao na ITAcademy, Web Design, i upoznavanje sa IT industrijom razvila se i ljubav prema modelovanju. Tada sam je otkrio i, evo, sada je tu velika želja za radom i imam osjećaj da sve što vidim u okruženju okom, mogu i kreirati da izgleda baš kao prava slika. Čak i kada nemam posla, ja nešto radim sam. Toliko volim ovaj posao da mi nije problem i cijeli dan raditi, a neki projekti i iziskuju da se na njima radi i po 12 sati.

Prijatelj koji se time profesionalno bavi me je savjetovao i rekao jednu zaista dobru stvar: „Ako si dobar u ovom poslu – imaćeš posla preko glave, a ako nisi dobar – nećeš imati posla uopšte.” I ja sam to baš bukvalno shvatio. Tada sam, da tako kažem, 24 sata bio za kompjuterom, učio, učio i učio, tako da sada svaka druga ponuda bude prihvaćena. Eto, muka me neka natjerala i bukvalno sam to, ne mogu reći preko noći ostvario, ali u suštini, vrlo brzo.

ITAcademy - fb post polaznika

2. Koje su prema tebi najbolje karakteristike posla u ovoj industriji?

Prije svega, možeš da radiš za cijeli svijet i nisi ograničen. Uvijek će u svijetu nekome trebati nešto odraditi. Sigurnije je biti freelancer nego raditi u firmi, jer nikada ne možeš ostati bez posla ako odlično radiš. Ko hoće da radi i ko se posveti i postane dobar u svom poslu, može mnogo da zaradi. Ima priliku.

Imaš priliku da dobiješ i posao koji se plaća na satnicu, što je odlično. Na primjer, sada lagano za dva dana posla zaradim platu koju sam imao u svojoj firmi. Tek sada vidim za šta sam radio i kako je uvijek bilo: „Samo ćuti, ćuti, dobro ti je. Ili ćeš dobiti otkaz.” Nisam znao da se novac na internetu može uopšte zaraditi, a sada uvijek znam za šta radim.

Dobra strana je i to što uvijek možeš da napraviš pauzu, možeš da radiš kada i koliko želiš. U ovoj kategoriji izađe i do 30 oglasa dnevno za koje možeš da pošalješ ponudu. Dakle, posla ima ko hoće da radi. Samim tim, koliko radiš, toliko ćeš i imati, a sam odlučuješ o tome.

3. Kako je izgledao tvoj prvi projekat i koji bi izdvojio kao omiljeni?

Moj prvi projekat je bila moja kuhinja. Sjedio sam za laptopom, gledao u kuhinju i modelovao je. To sam čak radio u nekom neprofesionalnom programu, koji sam radi i teksture. Tada mi je to bilo „wow”. Oduševilo me je i mogu reći da je to momenat kada sam zavolio ovaj poziv. Potom sam prešao na programe koji sve rade dosta realističnije, gdje sam kreiraš i svjetlo i odsjaj i teksturu.

omiljeni freelance projekat polaznika ITAcademy

Omiljeni projekat? Mnogo ih je. Ali, evo, izdvojio bih jedan koji sam nedavno radio za Ameriku. U pitanju je kuhinja, ogromna kuhinja i kuća je bila veoma čudna. Iznad kuhinje je bio krov, a plafona nije bilo uopšte. Materijali su također bili neobični. To je tražio dizajner iz Amerike za nekog svog klijenta. Tom klijentu se kuhinja dopala, pa su me tražili da im radim i na kupatilu.

Shvatio sam da najviše volim raditi kuhinje iako ne znam zašto. Ima toliko posla da se odradi: i ivice, elementi, vrata, udubljenja u vratima. Imam oko za detalje i volim da se tome posvetim. Vjerovatno je to i razlog.

omiljeni freelance projekat polaznika ITAcademy

4. Tvoj svijet je tvoja kancelarija. Kako si se usudio pokrenuti freelance karijeru i koji su bili tvoji prvi koraci?

Stalno me je pratila rečenica tog mog prijatelja i zbog toga sam se stalno trudio da budem najbolji. Kada sam istraživao i gledao te realistične projekte na platformama kao što je Behance, počeo sam da težim tom kvalitetu u svemu što radim. Dakle, nema toga – dobro je / može proći. Samo najbolje. Ako imaš dobre radove, to je 60% uspjeha, a sve ostalo je komunikacija.

Kako sam i rekao, najviše me je natjeralo to što sam ostao bez posla i morao sam da pronađem rješenje. Ozbiljno sam se posvetio učenju i imao sam veliku podršku supruge i razumijevanje za vrijeme koje sam ulagao. Učio sam i radio mnogo i, najvažnije, bio sam spreman da učim i u procesu čim nešto ne razumijem, jer najbolje se uči onda kada moraš da to završiš. Naravno, čovjek se uči dok je živ. Čak i sada sve vrijeme učim nove stvari iako se već ozbiljno bavim ovim zanimanjem.

Na početku sam projekat koji je vrijedio 500 dolara naplatio 30, jer nekada je zaista bitno više uložiti, ali ulažeš dugoročno. I sada mi se to mnogo više vraća. U situaciji sam da često odbijam projekte iako klijent produžava rok za izradu samo da bih ja to prihvatio i odradio.

5. Koju lekciju bi izdvojio kao najvažniju za sve one koji planiraju freelance karijeru?

Lekcija je mnogo i sve su jednako važne, pa ću se potruditi da izdvojim najznačajnije.

Biti prisutan. Freelancing treba shvatiti odgovorno kao posao u firmi i prihvatiti da i najmanja sitnica zavisi od tebe. Imao posla ili ne, moraš biti za kompjuterom i tražiti poslove. U redu je kada imaš klijente koji ti često traže ponude, jer na taj način radiš. Ali ako nemaš – tražiš. Čak i kada sjedim i pijem kafu vani, uđem na platformu da vidim ponude. Naravno, ne šaljem nikada ponudu sa telefona, ali sačuvam i onda kući kroz sve prođem.

Imati strpljenja i biti profesionalac. Ne treba klonuti ako nakon nekoliko ponuda nema posla, jer ne možemo očekivati posao odmah. Normalno je na početku poslati 20 ponuda i da nema posla, ali kada dobiješ projekat i dobro ga uradiš, tu sve kreće.

Razumjeti klijenta. Koliko god bio dobar u ovom poslu, toliko moraš biti dobar i psiholog. Moraš o svemu razmišljati, pogotovo kada šalješ ponude za posao. Treba se fokusirati na klijentov projekat odmah, a ne da staviš fokus na sebe. Važno je obratiti pažnju i na ocjenu klijenta. Ukoliko klijent nije pouzdan za poslovanje, ne želim da rizikujem koliko god dobro radio svoj posao, već sam oprezan kome šaljem ponude. I, svakako, treba prihvatiti da klijent ne zna da ono što on smatra da su tri klika često traje i po tri sata, te je potrebno ljubazno ga uputiti.

ITAcademy - freelnce projekat

6. Šta te je motivisalo za upis ITAcademy i kako si se odlučio na taj korak?

Kada sam saznao za situaciju na poslu, razmišljao sam kuda bih, šta bih i tada je supruga predložila da upišem ITAcademy. Mogao sam i ostati na poslu, ali onda sam shvatio da treba rizikovati u životu. Jednom presjeći i ne ostati zatvoren i misliti da je nešto sigurno.

Nekada davno sam „čačkao” rad sa stranicama i to me je zanimalo. Kako sam bio kreativan, kroz konsultacije sam odlučio da ću nastaviti u tom pravcu i upisao sam smjer Web Design. Tokom pohađanja tog programa upoznao sam se sa dizajnom i modelovao svoju kuhinju u nekom programu. Tada sam shvatio da me zanima i modelovanje. Završio sam smjer Web Design, a potom nastavio usavršavanje na programu Computer-Aided Design.

7. Koliko je iskustvo edukacije na ITAcademy doprinijelo tvom uspjehu u karijeri i na koji način?

Jednostavno, ulazak u IT svijet je bio preko ITAcademy. Kroz to sam otkrio svoj potencijal i otkrio sam sebe. Sada sam pronašao način da zaista izrazim sebe.

Kroz prvi program sam se upoznao sa dizajnom, postupcima izrade, teksturom i svjetlom, šta je bitno, a šta nije i čemu treba da se posvetim. Otkrio sam svoj stil i, iako se ne bavim trenutno web designom, kreirao sam svoju stranicu i održavam je, te sadržaj za svoje potrebe.

Ovim zanimanjem sam počeo da se bavim iako još uvijek pohađam obuku. Naime, to me nije spriječilo da apliciram za prilike. Naučio sam kako da ih iskoristim. Odlično radim, no znam da nisam dosegao svoj maksimum. Stoga mi je važno da naučim da modelujem u 3ds Maxu kako bih još realističnije radio sve ono što trenutno radim. Posebno mi je to sada bitno, ako govorimo o mojim projektima, zbog oblog namještaja. Zbog toga sam na ovom smjeru. Taj sam kurs pauzirao i, iako imam toliko posla, organizovaću se jer znam da, kada se osposobim za rad u tom programu, mogu da radim kompleksnije projekte i povećam svoju satnicu.

8. Šta je najvažnije za jednog početnika kada govorimo o industriji 3D dizajna i modelovanja?

Tek sam poslije godinu dana naučio da i onda kada imam projekat, a želim da konstantno imam posao, treba da šaljem i tada ponude. Ako imam projekat, malo radim, malo uđem i prelistam oglase. Naime, kada se klijent javi, ti već znaš da li ćeš imati posla ili ne i da li da prihvatiš, te kako da se organizuješ. Tako se održava kontinuitet. Na početku nisam slao ponude dok radim projekat i onda se dešavalo da danima nemam ništa, a potom imam dva projekta uporedo. Treba biti svjestan da u ovom poslu ima i zatišja, pogotovo ljeti i zimi. Dešava se da stane posao u potpunosti, da ga nema. Važno je ne izgubiti motivaciju i nastaviti raditi. Dešavalo mi se da nema posla, a ja poslao 19 ponuda. I onda kada krene, ne znam šta bih prije da radim.

Fokus na detalje. Treba posmatrati sve oko sebe, počevši od svoje kuće – da razumiješ teksturu, svjetla i ivice kako bi tu realnost prenio na radove. Tvoje zanimanje postaje svakodnevica.

ITAcademy - freelance projekat

Kada se kreće, uvijek se kreće od najjednostavnijih projekata. Ne prijavljujte se na projekte za koje niste 100%, ma 200% sigurni da ih znate uraditi. Samo se prijavi ako znaš da ćeš ga odraditi. Postepeno dobijaš ocjene i onda ideš u pravcu dizanja cijene. Činjenica je da ne možeš znati sve da bi počeo raditi i često ćeš u samom procesu morati da naučiš nove tehnike, ali krećeš od projekata koji jesu u tvom rangu.

9. Koji savjet bi uputio svima koji razmišljaju o upisu 3D dizajna na ITAcademy i razvoju karijere u tom pravcu?

Savjetujem da se slobodno upuste u taj svijet, da se ne plaše da nema posla, jer uvijek ga ima. Potrebno je stalno učiti i težiti ne ka tome da budete dobri već najbolji. Zato što kada si najbolji što možeš, onda se nemaš čega plašiti.

Bitno je razumijevanje okoline i odricanje, da ne ideš na kafe svaki dan. Moraš raditi – raditi koliko god treba dok se ne usavršiš i pritom imati u vidu da se nadograđivati i napredovati mora uvijek, bez obzira na to koliko smo dobri.

ITAcademy - komentari polaznika

10. Da li bi nešto dodao?

Dodao bih da sam veoma zadovoljan ovim poslom. Sada i suprugu savjetujem da krene u tom pravcu. Ovo je zaista industrija u kojoj se sve uloženo isplati i najvažnije je da li znaš da radiš i da li želiš da radiš.

  • 04.10.2021 15:32

Komentar