Ovo će biti 7 glavnih IT trendova u 2024. i svako treba da bude spreman za njih

I dok se 2023. godina polako bliži kraju, sve više je onih koji radoznalo bacaju pogled u 2024, pitajući se kakve nas uzbudljive stvari čekaju u njoj.

Kada je reč o informacionim tehnologijama, očekivanja su zaista velika, posebno kada se na umu imaju sva velika otkrića koja je godina za nama iznedrila, od kojih među najveće spada svakako razvoj i široka upotreba različitih AI modela.

7 glavnih it trendova

Kako se tehnologija sve brže razvija, sigurno je da nas u 2024. očekuju neki novi trendovi koji će promeniti način na koji obavljamo poslove, ali i živimo našu svakodnevicu, odnosno načine na koje učimo, družimo se i zabavljamo. To istovremeno znači da će godina pred nama biti puna prilika za sve one koji žele da započnu ili nadograde svoju karijeru u IT-ju.

Kako biste se pripremili na vreme i odlučili koju oblast da izaberete, donosimo vam 7 najvažnijih IT trendova u 2024.

1) AI automatizacija

Kada se jednom bude pisala istorija IT tehnologije, vrlo je moguće da će u njoj 2023. godina biti označena kao prekretnica. Naime, ovo je godina kada su modeli koje pokreće veštačka inteligencija implementirani u najšire društvene tokove i kada je AI postao gotovo svima dostupan.

I dok novu tehnologiju još uvek prate različite nedoumice, dileme, pa i strahovi, jedno je sigurno: AI je tu da ostane.

Zato će 2024. godina biti u znaku njegove dalje implementacije. Ljudi će se u praksi uveriti koliko je ova tehnologija moćna i u kakve se sve svrhe može primeniti. Oni koji budu umeli da rade s njom, imaće veoma sposobnog ličnog pomoćnika koji će uspešno izvršavati sve one naporne zadatke kao što su prikupljanje informacija, istraživanje ili organizacija, i tako omogućiti ljudima da se posvete kreativnoj strani svog posla.

Kako se AI bude implementirao u sve industrije, porašće i potreba za programerima sposobnim da rade sa ovom tehnologijom, a razna etička pitanja koja će upotreba veštačke inteligencije pokrenuti otvoriće prostor i stručnjacima iz drugih oblasti kao što su etičari, društvenjaci i humanisti.

Neki od poslova koji će posebno biti traženi su AI & Python Developer.

2) Nastavak pomeranja granica između prave i virtuelne realnosti

Prodor AR-a i VR-a već neko vreme ne prestaje da zadivljuje ljude.

Od gejming industrije, preko treninga vojske i mornarice, pa sve do edukacije, zabave i turizma, ova tehnologija pokazuje veliki potencijal, a granice između realnosti postaju sve fleksibilnije.

U 2024. nastaviće se istraživanja na ovom polju, virtuelno iskustvo će postati sve realističnije i zauzeće sve veći deo naše svakodnevice. Karijera u ovoj oblasti otvorena je za sve one sa osnovnim programerskim znanjem i spremnošću da uče i inoviraju.

3) Održiva tehnologija

Gotovo svi se slažu da je krajnje vreme da povedemo računa o planeti, a jedan od načina da to uradimo jeste upotreba savremene tehnologije.

Osim što se u proizvodnji već vodi računa o materijalima koji se koriste, kao i o uticaju na životnu sredinu, sve više se razvijaju ekološke aplikacije koje će nam pomoći da smanjimo sopstveni uticaj na planetu.

Takođe, mnoge industrije postajaće sve „zelenije”, pa se tako očekuje porast tržišta električnih automobila. Jedan od zadataka na kome će stručnjaci i u 2024. raditi jeste razvoj rešenja za pronalaženje održivih izvora, ali i njihovog etičkog eksploatisanja, kao i omogućavanje slobodnijeg pristupa zelenim alternativama različitim geografskim i socijalnim grupama.

4) Internet bezbednost

Istraživanja pokazuju da je jedan od dva biznisa bio žrtva sajbernapada u poslednje tri godine. U 2024. očekuje se da će troškovi koje ovi napadi stvaraju dostići cifru od gotovo 10 triliona evra.

Jednostavno, sa razvojem tehnologije, raste i mogućnost njene zloupotrebe. Ali kako nemački pesnik Helderlin kaže: „gde leži opasnost, raste i ono spasonosno”.

Tako se očekuje da će se sve više novca i napora ulagati u razvoj tehnologije koja će sprečiti sajbernapade. Pomoću AI tehnologije stručnjaci bi trebalo da rade na razvoju primenjivih i održivih sigurnosnih protokola. Nesumnjivo je da će svaka kompanija za jedan od svojih prioriteta postaviti održavanje bezbednosti, ali i da će to jednako biti važno i korisnicima širom sveta.

Zbog toga će sajberbezbednost biti jedan od široko rasprostranjenih trendova u godini pred nama.

AIA trendovi

5) Quantum Computing

Kvantum kompjuteri su sposobni da simultano izvode širok spektar operacija, zbog čega se primenjuju u bankarskom i finansijskom sektoru, gde sprečavaju prevare, upravljaju rizicima i trejdingom.

U 2024. mogli bismo da vidimo njihovo širenje i na druge oblasti poput otkrivanja narkotika, meteorologije, optimizovanja sistema za upravljanje saobraćajem, pa čak i u istraživanju kosmosa.

Tiša i manje poznata nego AI, ovo je veoma obećavajuća tehnologija koja je tu da ostane.

6) Blockchain

Blockchain je mnogo više od bitcoina: on pruža sigurnost i nezavisnost koju mnogi smatraju ugroženom u savremenom svetu. Sloboda od treće strane, konsenzus između korisnika i zajednički rad na razvoju novog načina razmene novca – privlačni su korisnicima širom sveta.

To je prepoznalo i nekoliko industrija koje rade na implementaciji ove nove i obećavajuće tehnologije, zbog čega je i potraga za blockchain programerima sve veća.

7) Internet of Things (IoT)

Umrežavanje putem Wi-Fi veze različitih kućnih uređaja, automobila i drugih sprava i omogućavanje da razmenjuju podatke putem interneta za mnoge je već realnost.

Tako se neki srećnici ne pitaju kao mi ostali da li sam zaključao kuću, jesam li ugasila peglu, već sve to mogu da urade i na daljinu.

Međutim, IoT je i dalje u povoju: predviđanja kažu da će do 2030. preko 50 milijardi ovih uređaja biti u upotrebi širom sveta, a potencijal ove tehnologije u poslovanju i drugim industrijama izuzetno je veliki: pomoću nje moguće je uvećati sigurnost, prikupljati podatke, dobiti efikasniju medicinsku negu, unaprediti korisničko iskustvo i još mnogo toga.

Stoga je ovo trend u kome ćete želeti da učestvujete.

Budućnost dolazi, izaberite svoje mesto u njoj

Hteli mi to ili ne, trendovi o kojima je bilo reči u ovom tekstu dolaze i promeniće naše živote na različite načine.

Jedna od ključnih stvari za uspeh jeste dobar tajming, što znači da ono što nas čeka u 2024. godini predstavlja sjajnu priliku za sve koji žele da imaju sigurne i dobro plaćene poslove u budućnosti. Sve što je potrebno jeste da na vreme i u kratkom roku steknete tražena i primenjiva znanja koja će vam omogućiti da iskoristite savremenu tehnologiju kako biste unapredili svoj život.

Vi birate da li ćete u budućnosti učestvovati kao kreator ili samo kao puki konzument.

  • 04.12.2023 14:43

Komentar