Zašto je dobar portfolio važan za programere: Demonstrirajte svoje veštine i oduševite potencijalne poslodavce

Ukoliko radite ili želite da započnete karijeru u IT oblasti, svakako je važno da posedujete dobro napisan CV, odnosno radnu biografiju, u kojoj će biti navedene vaše veštine i radni projekti. Međutim, to često nije dovoljno. Naime, da biste se adekvatno predstavili željenom poslodavcu, potrebno vam je nešto više, reprezentativnije, pa i ličnije. Drugim rečima, potreban vam je dobar portfolio.

Kako napraviti portfolio

Ništa ne skreće pažnju poslodavca i ne preporučuje vas tako dobro kao posedovanje kvalitetnog portfolija, u kome se na praktičnim primerima vide vaša znanja i veštine, odnosno projekti na kojima ste dali svoj doprinos.

Šta je, zapravo, portfolio?

Portfolio je mnogo više od liste vaših veština, sertifikata i projekata. To je zapravo „prozor” sa „pogledom” na najbolje trenutke vaše profesionalne karijere. Upravo zato je portfolio stavka koja pravi razliku. Relevantan, ažuran i kvalitetan portfolio osiguraće da vas poslodavac primeti i zapamti i da budete pozvani u sledeći krug.

Ako ste programer, portfolio može biti vaš lični sajt ili profil na platformi kao što je GitHub. Tu bi trebalo da prikažete svoje najbolje projekte i demonstrirate svoje veštine u praksi. Međutim, ukoliko želite portfolio koji vas ističe, onda ne bi trebalo da tu stanete.

Naprotiv, iskoristite portfolio da predstavite svoju ličnost, vrednosti i ono što vas pokreće. Na ovaj način potencijalnom poslodavcu dajete mogućnost da proceni kako biste se uklopili u kulturu firme.

Bilo da ste programerveb-dizajner ili kreator aplikacija, kako biste dobili svoj posao iz snova u IT industriji, poželjno je, a često i neophodno, da imate portfolio. Još je važnije da svoj portfolio, kao i radnu biografiju, redovno ažurirate. Kako se IT tehnologije brzo razvijaju, portfolio sa radovima od pre nekoliko godina verovatno neće ostaviti jak utisak na vašeg potencijalnog poslodavca.

Kojim projektima je mesto u vašem portfoliju?

Ovo pitanje jednako muči i početnike i iskusne programere. Ako ste junior i nemate mnogo projekata iza sebe, šta da stavite u portfolio? Ako ste senior i imate mnogo projekata, koji broj je optimalan?

Za početak, ciljajte na kvalitet umesto kvantiteta: optimalan broj projekata je između četiri i deset. Tako možete prikazati raznovrsnost u iskustvu, a nećete zamoriti osobu koja pregleda vaš portfolio. Ako procenjujete da samo dva projekta zadovoljavaju željene kriterijume kvaliteta, sasvim je u redu da stavite dva. Međutim, važno je da zapamtite: što manje projekata stavite u portfolio, to oni moraju jače da zasijaju.

Ako ste početnik sa nekoliko sajtova ili aplikacija iza sebe, posebnu pažnju posvetite tome kako ste doprineli unapređenju projekata na kojima ste radili.

Za početnike je važno da znaju da je moguće izraditi kvalitetan portfolio čak i bez iskustva rada sa klijentima. Neke od opcija su:

  • projekti na kojima ste radili tokom školovanja;
  • lični i volonterski projekti;
  • saradnje na open-source projektima.

Sve što ste radili tokom školovanja je vredna demonstracija vaših veština. Lični i volonterski projekti svedočanstvo su da strastveno pristupate programiranju, dok će open-source saradnje vašem budućem poslodavcu pokazati da ste dobar timski igrač.

portfolio programera

Kako da napravite portfolio koji se ističe?

Portfolio nije samo katalog vaših projekata uz prateće opise. Naravno, projekti su najvažniji, ali pored njih, portfolio treba da sadrži sekciju o vama sa vašim kontakt podacima. Ovo su obavezni delovi, ali se, naravno, ne morate zaustaviti samo na njima. Važno je samo da ne preterujete i da sve što predstavite bude pregledno, jasno i upečatljivo.

Izaberite formu portfolija. Platforme poput GitHuba su jednostavan i efektan način da izgradite svoju profesionalnu prezentaciju, ali ako ste ambiciozniji, možete napraviti lični sajt, na kome ćete prezentovati svoje veštine i radno iskustvo. Pomoću takvog sajta izgradićete i sopstveni brend, a poslodavcima pokazati da ste spremni da učinite korak više kako biste uradili zadatak.

Kreirajte sekciju o vama. Ova sekcija treba da sadrži relevantne informacije o vama, kao što su obrazovanje, sertifikati koje posedujete, prethodno radno iskustvo i smer u kome želite da se dalje razvijate. Zapamtite, ovo nije CV i ne treba da izgleda tako. Iskoristite sekciju o vama da vas potencijalni poslodavac upozna ne samo kao IT eksperta već i kao ličnost. Dodajte neki interesantan detalj poput hobija, slike ljubimca ili knjige koju trenutno čitate. Na taj način ćete omogućiti regruterima da se više povežu sa vama.

Navedite relevantne projekte i kontekstualizujte rad na njima. Projekti koje ćete prikazati treba da budu vaši najbolji radovi. Objasnite koje programske jezike ste koristili prilikom njihovog razvoja, šta vas je privuklo da radite na tim projektima, šta ste naučili radeći na njima, na šta ste ponosni i slično. Slobodno navedite i projekte na kojima trenutno radite, samo u tom slučaju vodite računa da redovno ažurirate portfolio. Takođe, proverite da li je vašim klijentima u redu da prikažete ono što ste radili za njih. Budite kreativni i slobodno iskoristite skrinšotove, slike i videe da što atraktivnije predstavite svoje projekte.

Neka vaš portfolio bude interaktivan: Ukoliko imate dozvolu klijenata, omogućite posetiocima svog profila ili sajta da isprobaju projekte, odnosno rešenja koja ste kreirali. Ovo će vaš portfolio učiniti zanimljivijim, a potencijalnim poslodavcima omogućiti da bolje shvate vaš rad.

Redovno ažurirajte portfolio: IT je dinamična oblast u kojoj nema „počivanja na lovorikama”. Nove tehnologije i zadaci zahtevaju od IT stručnjaka da se konstantno razvijaju. Stoga redovno osvežavajte svoj portfolio novim projektima i rešenjima. Tako ćete pokazati svoj razvoj i poručiti poslodavcu da ste u toku sa najnovijim IT tehnologijama.

Napravite profesionalan dizajn: Samo jednom imate priliku da ostavite prvi utisak. Stoga je jasna, pregledna i profesionalna prezentacija ključna kada je u pitanju pažnja zauzetih poslodavaca. Neka dizajn vašeg portfolija bude lak za korišćenje i snalaženje kako bi vas predstavio u najboljem svetlu.

Kreirajte kontakt formu. Ona je neophodna kako bi svi koji vide vaš portfolio veb sajt mogli da vam pošalju ponudu za posao. Najvažnije je da ubacite vašu mejl adresu. Pored toga, možete linkovati svoj GitHub i LinkedIn profil. Druge društvene mreže su opcionalne. Od tipa sadržaja koji imate na njima zavisi i da li treba da ih ubacite. Ako imate Instagram stranicu na kojoj objavljujete svoje radove, linkujte je u portfoliju. Ako, pak, koristite Instagram samo za privatne fotografije, nema potrebe da ga vaši potencijalni poslodavci i klijenti pregledaju.

Ako ste frilenser, vaš portfolio će verovatno sadržati neke dodatne kategorije sadržaja. Jedna od njih su usluge koje nudite i vaša dostupnost. Pod time se podrazumeva da naglasite da li ste trenutno otvoreni za prihvatanje novih projekata i u kom obimu.

Takođe, možete ubaciti i svedočanstva klijenata. Ovako će novi klijenti biti dodatno motivisani da vas zaposle. Ako se dvoumite oko broja testimonijala koje ćete ubaciti, vodite se istom logikom kao i pri izboru projekata. Pet do šest testemonijala je sasvim dovoljno da dokažete da su vaši klijenti bili zadovoljni saradnjom, kao i njenim ishodima.

Ukoliko vam vreme i obaveze to dozvoljavaju, razmislite o kreiranju blog-stranice. Pišući tekstove na relevantne teme iz vaše industrije dodatno ćete demonstrirati svoju ekspertizu i još jače izgraditi svoj lični brend.

portfolio

5 prednosti posedovanja portfolija

Povećava vidljivost: Portfolio vam omogućava da svoj rad prezentujete široj publici, pre svega potencijalnim poslodavcima i klijentima, što vam pomaže u stvaranju novih prilika za posao.

Pokazuje veštine i sposobnosti: Putem portfolija možete na slikovit način da prezentujete svoje veštine i stručnost. Tu se na praktičnim primerima vide vaše jake strane, oblasti ekspertize i interesovanja. Drugim rečima, poslodavci stiču jasan uvid u ono što nudite.

Demonstrira iskustvo: Predstavljanje projekata na kojima ste radili, odnosno poslodavaca sa kojima ste sarađivali, najbolje svedoči o vašem iskustvu u datoj oblasti i budućim klijentima pokazuje šta mogu da očekuju od vas.

Izdvaja vas od drugih kandidata: Dobar portfolio je sjajan način da se izdvojite od drugih kandidata i pokažete strast i posvećenost kada je reč o poslu.

Povećava šanse za posao: Pružajući uvid u vaša znanja i iskustvo, portfolio omogućava poslodavcima da vas primete i shvate zašto biste bili dobar član njihovog tima.

Pokažite šta znate da radite da bi znali ko ste

U današnjem svetu nije dovoljno samo da umete nešto da uradite, već je potrebno i da svoja znanja i veštine prezentujete. To posebno važi za IT industriju, koja se konstantno razvija i u kojoj se od stručnjaka zahteva da stalno unapređuju svoja znanja.

Zbog toga posedovanje portfolija u kome se jasno vidi šta ste sve uradili i kako ste se tokom karijere razvijali govori mnogo o vama. Dobar portfolio je za IT stručnjaka ono što je za fudbalera važna utakmica na koju su došli skauti da ga posmatraju: prilika da pokaže šta zna.

Kako da kao početnik izgradite portfolio?

Jedna od najčešćih prepreka svakog početnika u IT oblasti jeste sticanje radnog iskustva. Naravno, od juniora se ne očekuje da poseduju bogat portfolio kao mediori i seniori, ali je ipak poželjno da na neki način prezentuju svoja znanja, veštine i projekte.

Najjednostavniji način za tako nešto jeste da odaberete školu u kojoj ćete znanja i veštine usvajati na realnim projektima. Jedna od takvih ustanova je i ITAcademy, na kojoj imate priliku da već tokom školovanja radite sa eminentnim IT stručnjacima na projektima za neke od naših najuspešnijih kompanija. Na taj način ne samo da ćete sticati znanja i iskustvo već ćete i pre sticanja diplome imati bogat portfolio kojim ćete moći da se pohvalite pred potencijalnim poslodavcima. To je i razlog zbog čega mnogi polaznici ITAcademy do prvog posla dolaze već tokom školovanja.

Posetite ITAcademy i počnite da popunjavate svoj portfolio.

  • 20.02.2023 14:53

Komentar