Napredna Google pretraga: 8 trikova za bolje filtriranje rezultata

Google je najmoćniji pretraživač koji postoji na tržištu. U potrazi za odgovorima na pitanja koja ih muče, svi polaze od Google pretrage.

Sigurno vam se dešavalo da imate utisak kao da vam Google čita misli i da prosto ne možete da poverujete da vam je kao predlog dao upravo to što vam je bilo potrebno. Reč je o kvalitetnoj optimizaciji sadržaja i naprednim algoritmima ovog pretraživača koji se trude da u svakom trenutku svakom korisniku ponude upravo ono što je njemu najvažnije.

Google pretraga - SEO optimizacija

Međutim, postoje načini da i sami unapredite pretragu tako što ćete vi Googleu zadati preciznije definisan zadatak koji on mora da ispuni.

Evo nekoliko saveta kako to možete uraditi.

Precizna pretraga

Ako želite da Google pretraga pronađe i prikaže vam tačno ono što ste napisali, koristite znake navoda.

Primera radi, ako vam je potrebno da se na sajtovima koje vidite izdvoji samo sintagma „dobra SEO optimizacija”, onda ćete, kao što je ovde napisano, celu ovu frazu staviti pod navodnike.

Isključene reči

Nekada ćete pokušati da pretražite neki brend, ali ćete dobijati rezultate koji nisu relevantni za vašu pretragu. U tom slučaju moraćete da isfiltrirate reči dodavanjem crtice, odnosno minuse. Na primer, ako želite da tražite ključnu reč kafa, ali vas espreso ne zanima, kucaćete „kafa -espresso”.

Google pretraga - korišćenje SEO alata

Pretraga jednog sajta

Sjajna opcija za koju mnogi ne znaju jeste i mogućnost da iskoristite Google kako biste pretražili samo jedan sajt, a ne ceo internet.

Tako, na primer, možete istraživati kafu na Wikipediji, pa biste napisali „Kafa site:wikipedia.com”.

Slični sadržaji

Nekada će vam biti potrebni sajtovi slični onima koje ste već pretraživali, na kojima ste iscrpli opcije. Ukoliko ste tražili besplatne fotografije na sajtu unsplash.com, a zadovoljni ste njihovim profilom, u pretrazi možete kucati „related:unsplash.com”, što će vam kao krajnji rezultat dati još sličnih sajtova.

Reči u okviru teksta

Sigurno vam se dešavalo da se, kada pretražujete, određeni termini pojavljuju u samom tekstu, a neki u linkovima, naslovima, URL adresi i sličnim mestima.

Da izbegnete ovo mešanje, možete koristiti komande kao što su „allintext:primer pretrage” kako biste sve termine pronašli u tekstu. A ako želite da u tekstu pronađete jednu konkretnu reč ili frazu, kucajte „primer pretrage intext:jedna fraza”.

Pretraga po lokaciji

Ako čitate vesti na Googleu, ali vas zanima samo određena lokacija, a ne ceo svet, i to možete jednostavno isfiltrirati dodatnom pretragom. Tako za lokalne pretrage u Beogradu u vezi sa koronavirusom možete kucati „koronavirus location:beograd”.

Google pretraga - SEO stručnjak

Pronađite formate

Ovo je posebno zgodno za studente ili one koji se generalno bave istraživanjem, pa su im za rad potrebna zvanična dokumenta, a ne informacije na sajtovima.

Kucanjem komande „istraživanje o optimizaciji filetype:pdf”, možete pretražiti format .pdf na sajtovima. Isto važi i za druge formate.

Kada ne možete da se setite…

U slučaju da ne možete da se setite konkretnih reči neke poslovice ili fraze koju želite da iskoristite, rešenje postoji. Iskoristite asteriks, odnosno zvezdicu koja će stajati na mestu zaboravljene reči.

Na primer, kucaćete „ko rano * dve * grabi”.

Da li ste znali da postoje stručnjaci koji odlično zarađuju baveći se Google pretragama?

Zadatak SEO stručnjaka je da optimizuju sajtove tako da se oni što bolje kotiraju na prvoj strani Google pretraga. Ako mislite da nije bitno biti u vrhu strane, zapitajte se kad ste poslednji put kliknuli na drugu stranu Google searcha. Verovatno nikad, zar ne? Upravo zato je važno rangiranje sajta i to upravo za termine koji su interesantni potencijalnom posetiocu.

Dobri SEO stručnjaci umeju da primenom znanja i korišćenjem pravih alata dođu do ključnih reči koje korisnici ukucavaju u Google search kada traže nešto. Dobro optimizovan sajt će odmah izaći na sam vrh pretrage, što je ključno ukoliko želite da ostvarite uspeh.

Da biste postali SEO stručnjak, potrebno je dosta truda, a prvi korak svakako je školovanje. Kako je reč o izuzetno dinamičnom poslu gde se pravila često menjaju, potrebno je da učite od eksperata.

Na ovaj način ćete biti sigurni da su stečena znanja primenjiva, jer kada je SEO u pitanju, rezulati su odmah vidljivi.

Dobra vest je da za samo godinu dana možete da naučite kako da unapredite saržaj sajtova do te mere da oni dospeju na prvo mesto Google pretrage. Pored toga ćete naučiti i kako da razvijate napredne SEO strategije, imaćete mogućnost da steknete i međunarodno priznate sertifikate i diplome koji poslodavci izuzetno cene. Prijavite se već danas i ne propustite priliku da postanete izuzetno traženi SEO stručnjak.

  • 16.03.2021 17:11

Komentar