Grafički dizajn: Posao za umetnike sa osećajem za biznis

Grafički dizajneri su umetnici koji slobodnom rukom ili pomoću softvera kreiraju vizuelne koncepte. Njihov posao je da kroz vizuelne medije predstave ideje koje inspirišu, informišu i zaokupljaju pažnju onih kojima su namenjene. Grafički dizajneri razvijaju celokupan izgled raznih proizvoda poput brošura, oglasa, magazina, izveštaja i mnogih drugih komunikacijskih oblika.

grafički dizajn posao za mlade

Ovi profesionalci kombinuju umetnost i tehnologiju da iskažu ideje putem slika i izgleda web sajtova, digitalnih i odštampanih materijala. Grafičke dizajnere zato često nazivaju grafičkim umetnicima ili komunikacionim dizajnerima. Sada se sigurno pitate da li je grafički dizajn posao za vas. U nastavku teksta, saznaćete sve što treba da znate o ovom kreativnom poslu kako biste doneli najbolju moguću odluku za svoju karijeru.

Ako razmatrate karijeru u svetu grafičkog dizajna, trebalo bi da znate da ona nije za samotnjake. Naprotiv, grafički dizajn je posao koji uključuje kontakt s klijentima i kolegama, a zahteva i razvijene prezentacione veštine. Da biste bolje razumeli kako ovaj posao izgleda u praksi, u nastavku teksta saznajte koje su dnevne obaveze grafičkih dizajnera.

Da li je grafički dizajn posao za vas?

Zadaci koje grafički dizajneri imaju mogu varirati u zavisnosti od tipa klijenta i kompanije. Sledeći aspekti su zajednički svim vrstama dizajna:

 • sastanci s klijentima ili art direktorom radi uvrđivanja ciljeva projekta,
 • korišćenje digitalne ilustracije, softvera za uređivanje slika i kreiranje izgleda s ciljem razvoja dizajna,
 • kreiranje vizuelnih elemenata poput logoa, originalnih slika i ilustracija s ciljem prenošenja određene poruke,
 • prezentovanje dizajnerskih koncepata klijentima ili art direktorima,
 • implementacija promena koje preporučuju klijenti i art direktor i finalizovanje dizajna,
 • revizija dizajna radi otklanjanja grešaka pre štampanja ili objave.

Navedeni spisak zadataka i dalje može zvučati apstraktno. Zato će sledeći segment konkretnije objasniti čime se grafički dizajneri bave i na koji način sarađuju s kolegama.

Šta konkretno rade grafički dizajneri

Da bi postigli umetničke i ukrasne efekte, ovi profesionalci koriste raznovrsne elemente dizajna. Oni biraju tip, font, veličinu, boju i dužinu naslova, zaglavlja i teksta. Njihov posao je da odluče na koji će način tekst i slike biti kombinovani – koliko će prostora koji element zauzimati na web stranici ili u štampi.

Kad god koriste tekst u dizajnu, grafički dizajneri sarađuju s piscima i timski odlučuju o organizaciji teksta. Zajednički oni planiraju koji će delovi teksta ići u pasusima, koji u listama, koji tabelarno, a šta treba posebno istaći samim dizajnom.

Kroz upotrebu slika, teksta i boje grafički dizajneri transformišu podatke u grafike i dijagrame ne bi li kompleksne ideje učinili prijemčivim. Grafički dizajn je važan za oglašavanje i prodaju proizvoda, jer je neizostavan segment brošura i logoa. Zato grafički dizajneri često tesno sarađuju sa profesionalcima iz sektora oglašavanja, odnosa s javnošću i marketinga.

Dizajneri se često specijalizuju za određenu kategoriju klijenta. Primera radi, neki se bave isključivo grafikom koja se koristi na ambalaži, dok drugi rade dizajn omota knjiga.

Kako teče karijera jednog dizajnera? Moderno poslovanje se umnogome oslanja na vizuelnu prezentaciju, pa samim tim neprestano zahteva niz različitih grafičkih rešenja. To dalje implicira da dizajneri koji ostaju duže vreme u firmama mogu napredovati na pozicije glavnih dizajnera ili art direktora. Smeliji među njima, s druge strane, pokreću svoje agencije za dizajn.

Ostali poslovi za grafičke dizajnere

Za grafičke dizajnere postoji više karijernih puteva. Za mnoge oblasti savremenog poslovanja je potreban grafički dizajner. Pored uobičajenih radnih mesta u izdavačkim preduzećima, štampanim i elektronskim medijima, agencijama za oglašavanje, štamparijama i dizajnerskim studijima, grafičke dizajnere možete pronaći i u obrazovanju.

Tako pojedini postaju predavači i predaju dizajn na stručnim, višim i umetničkim školama ili na univerzitetima. Drugi se pak specijalizuju za eksperimentalni grafički dizajn. Takvi dizajneri sarađuju s arhitektama, industrijskim dizajnerima, pejzažnim arhitektama i dizajnerima enterijera na kreiranju interaktivnih okruženja. Neki od rezultata njihovog rada su muzejske i javne izložbe ili uređenje prodajnih prostora.

Poenta je da grafički dizajn daje mogućnost za rad u raznim okruženjima i laku prekvalifikaciju. Tako, primera radi, nije neuobičajeno da grafički dizajner postane web dizajner, jer mu je za ovaj posao neophodno samo da ovlada veštinama kodiranja i principima razvoja korisničkog interfejsa. Za posvećenu osobu ispunjenje ovog uslova ne zahteva mnogo vremena.

škola za grafičke dizajnere

Obrazovanje i trening za grafičke dizajnere

Ključna stvar koju grafički dizajner mora da prikaže kako bi dobio posao jeste bogat portfolio koji demonstrira njegovu kreativnost i originalnost. Portfolio je osnovni izvor informacija na osnovu kojih menadžeri donose odluke o zapošljavanju grafičkih dizajnera.

Zato su za građenje karijere u ovom svetu dobar izbor obrazovni programi koji mladim dizajnerima daju mogućnost da tokom školovanja kreiraju portfolio raznovrsnih radova, koji demonstrira njihov umetnički senzibilitet i sposobnosti. 

Druga važna stvar je sticanje iskustva. Obrazovni programi koji su bazirani na realizaciji projekata u simultanom realnom poslovnom okruženju pod vođstvom mentora, uz mogućnost stručne prakse najbolji su način da iz škole izađete kao neko ko je već zagazio u profesionalne vode. 

Pored toga, rad na realnim projektima vodi do opipljivih rezultata. Samim tim, vreme koje biste potrošili na razvoj projekata za zamišljene klijente zarad popunjavanja portfolija možete posvetiti traženju dodatnog posla ili sticanju novih veština. Portfolio ćete već stvoriti za vreme školovanja. Dalje, umesto imaginarnih rešenja dizajna za nepostojeće kompanije i izmišljena loga, nakon stručne prakse iza sebe ćete imati prave reference, dostupne na internetu i u štampi.

Od formalnog obrazovanja u svetu grafičkog dizajna važnije su sposobnosti i praćenje trendova. Grafički dizajneri moraju da budu u toku sa razvojem softvera i novim tehnologijama da bi ostali poželjni na tržištu rada. Zato je za razvoj karijere obuka kojom stičete sertifikate za poznate alate pametna odluka.

Tako, primera radi, na ITAcademy nakon završetka obrazovnog programa Print and Graphic Design možete dobiti sertifikat Adobe Certified Expert za neke od najpopularnijih softvera poput: Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Acrobat, kao i sertifikat Adobe Certified Associate za više oblasti. Tu su Visual Communication, koji svedoči o poznavanju rada u Adobe Photoshopu, odnosno Print & Digital Media Publication, koji dokazuje ekspertizu u Adobe InDesignu, kao i Graphic Design & Illustration za popularni program Adobe Illustrator.

Kredibilitet, znanje i reference samo su jedna strana medalje. Da li je grafički dizajn posao za vas umnogome zavisi i od vašeg karaktera. Više o profilu grafičkog dizajnera saznajte u sledećoj sekciji.

najbolji poslovi za grafičke dizajnere

Tip ličnosti grafičkog dizajnera

Kako izveštava portal Truity, prema Holandovoj klasifikaciji ličnosti u odnosu na interesne sfere, grafički dizajneri obično spadaju u osobe zainteresovane za oblasti „kreiranja” i „ubeđivanja”.

Kreiranje se odnosi na usredsređenost na originalnost i imaginaciju, koje se ispoljavaju kroz rad u umetničkim medijima. Sfera ubeđivanja tiče se odnosa s drugima i upućuje na uticajnost, motivisanje i prodaju.

Prateći tu opservaciju, grafički dizajneri bi trebalo da poseduju sledeće kvalitete:

 • Analitičke veštine – Grafički dizajneri bi morali da budu u stanju da svoj rad posmatraju sa tačke gledišta svojih korisnika i razmišljaju kakva će biti njihova percepcija dizajnerskog rešenja. Analitičke veštine će stoga osigurati da na najbolji način prenesu poruku klijenta.
 • Umetničke sposobnosti – Grafički dizajneri moraju biti u stanju da kreiraju dizajn koji je istovremeno umetnički dobro izveden, a dopadljiv i klijentima i korisnicima. Samim tim, pre dizajniranja oni moraju biti sposobni da kreiraju grube skice svojih ideja, bilo olovkom bilo u softveru.
 • Komunikacione veštine – Grafički dizajneri u svom radu komuniciraju s raznim grupama. Kako bi željenu poruku preneli na najrazumljiviji način, oni moraju biti u stanju da govore jezikom klijenata, korisnika i drugih dizajnera.
 • Kompjuterske veštine – Najveći broj grafičkih dizajnera na zavidnom nivou koristi specijalizovane softvere za dizajn poput pomenutih programa iz Adobe paketa. Grafički dizajner danas ne može biti tehnofob.
 • Kreativnost – Grafički dizajneri moraju biti sposobni da ispolje inovativnost u pristupu komunikaciji ideja. Na njima je da za svoje klijente nađu kako da na nov način prenesu nedvosmislenu poruku.
 • Upravljanje vremenom – S obzirom na činjenicu da neretko istovremeno rade na više projekata različitih obima sa različitim zahtevima, grafički dizajneri moraju biti efikasni menadžeri svog vremena s osećajem za postavljanje prioriteta.

Da li grafički dizajneri brzo pronalaze posao?

Kako izveštava portal Truity, potražnja za grafičkim dizajnerima bi do 2028. trebalo da poraste za najmanje dva procenta. Ovaj posao će ostati važan u marketingu, a sa povećanjem oglašavanja zbog dostupnosti digitalnog marketinga porašće i potreba za grafičkim dizajnerima. Konkurencija će takođe porasti, pa će profesionalci u ovom svetu morati da stalno prate trendove i ovladavaju novim alatima, što će ovaj posao učiniti još dinamičnijim.

Karijera u grafičkom dizajnu je atraktivna i zbog fleksibilnosti koju nosi freelance režim rada, za koji se mnogi profesionalci danas odlučuju. Puno je razloga zbog kojih mnogi dizajneri preferiraju honorarni posao: klizni sati, rad na daljinu, zarada ništa manja nego u kancelariji. O tome nešto više u narednoj sekciji.

Zašto bi trebalo da razmotrite karijeru u grafičkom dizajnu

Pored činjenice da je u pitanju kreativan i uzbudljiv posao, grafički dizajn može doneti dobru zaradu na internetu ali i radom u nekoj kompaniji. Sudeći po podacima portala Infoplate, u Srbiji mesečna primanja ovih profesionalaca mogu ići i preko 90.000 dinara. S druge strane, ako radite kao freelancer, nema granica. Tako pojedini dizajneri freelanceri na Upworku sat svog vremena naplaćuju skoro 100 evra.

Pored toga, kratkoročnih poslova u grafičkom dizajnu, čak i na domaćem tržištu, takođe ima napretek. Jedan od brzih načina da se oprobate u ovoj profesiji jesu dizajnerski konkursi. Šanse za to da se mladi dizajneri takmiče i zarade manje svote dok uče zanat i pritom portfolio napune usvojenim rešenjima, poput rebrendiranja, dizajna logoa i etiketa na sajtovima (npr. na portalu Geelancer), uvek postoje. Ovo je sjajan način da već tokom školovanja testirate kreativnost i opipate puls tržišta.

Zaključak je da se od umetnosti može živeti. Ako razmišljate o karijeri grafičkog dizajnera, pomenuti obrazovni program Print and Graphic Design najbrži je način da steknete znanje, iskustvo, sertifikate i kreirate portfolio koji će vas dovesti do prvog posla. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se