Honorarni posao – kako da zaradite radeći od kuće

Dodatna zarada, rad od kuće i samostalno organizovanje vremena glavne su prednosti koje nudi honorarni posao. To su ujedno i glavni razlozi zašto se mnogi odlučuju za ovaj vid posla umesto klasičnog kancelarijskog. Saznajte kako i vi možete da se osamostalite u svojoj karijeri.

honorarni posao kako raditi od kuće

Zašto se okrećemo dodatnim poslovima? Jedan razlog je dominantan – veća zarada. Ipak, postoji razlika u pristupu ovom vidu zaposlenja. Dok jedni traže zaradu sa strane kako bi upotpunili kućni budžet, drugima će to biti glavni izvor prihoda.

U odnosu na to koliko vremenski želite da se posvetite, zavisiće i vaš odabir poslova. Na ovaj način lakše ćete dobiti ideje kakav angažman da tražite. Naravno, ključna stvar koja će vam pomoći da dobijete ideje za honorarni posao jeste usavršavanje znanja koje posedujete.

Nadogradnjom svojih veština najbrže ćete se pripremiti za poslove koji će vam doneti odlična primanja. Dobro je znati da ovaj vid posla, pored zarade, donosi i druge prednosti, a neke od najvažnijih jesu slobodno raspolaganje vremenom i mogućnost rada od kuće.

Prednosti rada od kuće

Kreiranjem kućne kancelarije možete da višestruko smanjite troškove. Pre svega tu je ušteda vremena, jer u tom slučaju ne morate da putujete na posao. To važi čak i ako ste odlučili da vam honorarni rad bude dodatak plati, a ne glavno zanimanje.

Zamislite samo situaciju gde nakon redovnog posla ponovo putujete negde na praktično drugi posao. Na taj način sebi oduzimate dragoceno slobodno vreme koje možete kvalitetno da provedete sa najdražima. Radom od kuće ne štedite samo vreme već i novac.

Kada ste kod kuće, onda nemate dodatne troškove, kao što je plaćanje prevoza, hrane i pića. Tu je i dodatna prednost rada u poznatom okruženju, u kućnoj kancelariji koju ste dizajnirali posebno za sebe, kao i osećaj sigurnosti, jer sedite u svom domu gde se osećate prijatno.

Sve su to prednosti koje unapređuju radno iskustvo, pospešujući pritom efikasnost rada. Rezultat svega toga jeste relaksiraniji rad gde se projekti brže i lakše završavaju. Nije slučajnost to što sve više stručnjaka odlučuje da se posveti samostalnom poslu umesto da budu deo neke korporacije.

Naravno, najviše od vas zavisi šta ćete i gde raditi. Neki poslovi pak zahtevaju rad na terenu ili posećivanje klijenata. U tom slučaju opet je prijatno, nakon obavljenog posla, vratiti se kući gde možete na miru da se posvetite daljem planiranju karijere.

Neophodna znanja za dodatnu zaradu

Posao koji će vam doneti dodatne prihode možete uvek da pronađete. Ipak, najbolje plaćeni poslovi zahtevaju posedovanje specifičnih znanja. Upravo iz tog razloga zarada može da bude izuzetno velika.

Ukoliko i vi želite da dođete do dodatnog novca, a nemate iskustva, ne bi bilo loše da se upoznate sa profesijama koje garantuju odlično plaćene poslove. Njih je moguće steći učenjem na daljinu, što predstavlja odličnu osnovu za budući rad putem interneta.

Dizajner

Honorarni posao dizajnera je izuzetno zahvalan posao, jer nije bitno gde se nalazite, važno je da umete da radite posao. Za ovo zanimanje potrebne su određene predispozicije, kao što je talenat za crtanje i oblikovanje objekata. Naravno, sklonost ka ovoj profesiji nije dovoljna, potrebno je i naučiti njene osnove. Takođe, neophodno je i znanje u programima kao što su Adobe programi InDesign i Photoshop.

Reč je o izuzetno kreativnom poslu koji vam pruža mogućnost da realizujete svoje ideje i primenite ih u svakodnevnom radu. Dizajneri su traženi u mnogim oblastima poslovanja, jer je svakome potrebno grafičko rešenje, bez obzira na to čime se bavi. Zato je grafički dizajn izuzetno tražen na tržištu kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Kako i ne bi bio tražen kada svaki proizvod koji vidite oko sebe mora biti prethodno vizuelno osmišljen. To mogu da budu automobili, logoi i vizuali kompanija, nameštaj, telefoni, svakodnevni predmeti, itd. Kako je reč o poslu koji se fokusira na vizuelna rešenja, otvorena su vam vrata poslodavaca širom sveta, čak i ako ne znate engleski jezik najbolje. Vaša veština govoriće umesto vas.

Kako do znanja: Odličan put za programera su Product Design program i Print & Graphic Design program.

Fotograf

Profesija fotografa u direktnoj je vezi sa razvojem tehnologije. Profesionalni fotoaparati sada su ujedno i odlične kamere, sposobne da snimaju video visoke rezolucije. To otvara nove mogućnosti, šireći polje rada fotografa i na video-uratke. Kako je sada lakše snimiti kvalitetan video, zahtevi klijenata su sve veći. Nove mogućnosti koje nudi tehnologija otvaraju vrata novih opcija za zaradu.

Sada se od fotografa očekuje da odlično poznaje programe za obradu fotografija poput Photoshopa. Takođe, postao je standard da fotograf ume da snima i montira video-materijale. Za to je potrebno napredno poznavanje programa Adobe Premiere.

Posao fotografa nudi veliki broj opcija, naročito kada su u pitanju povremeni angažmani. Ukoliko se odlučite za klasične poslove možete da fotografišete događaje, snimate korporativne filmove, prodajete umetničke fotografije…

Iako je reč o isplativim poslovima, kao fotograf imate mogućnost i da se okrenete radu za strane klijente. Do njih možete da dođete preko brojnih sajtova za freelance poslove, ali i putem agencijskih sajtova koji prodaju fotografije.

Ukoliko se odlučite za neki vid online posla, od vas će se očekivati da budete tehnički potkovani, kao i da posedujete napredna znanja iz oblasti obrade fotografija i videa. Pored toga, biće neophodno da kreirate svoj portfolio sa uspešnim radovima. Poželjno je i da kreirate sajt za sebe kako bi na pravi način bio predstavljen vaš rad.

Možda deluje da je za honorarni posao fotografa potrebno dosta znanja i priprema, ali je to neophodno pre svega zbog specifičnosti posla i klijenata. S druge strane, jedna dobra fotografija može da vam promeni život i dovede vam izuzetnog klijenta. Zato je bitno da na vreme steknete neophodna znanja kako biste iskoristili svaku priliku.

Kako do znanja: Program New Media Design pružiće vam neophodna znanja za uspešnu karijeru.

rad preko interneta programiranje

Programer

Nije tajna da su programeri možda i najtraženija profesija na svetu. IT industrija razvija se tako brzo da konstantno nedostaje stručnjaka. Koliko god da se pojavi novih, školovanih programera, u međuvremenu pojavi se još više radnih mesta. Iz tog razloga za mnoge nema dileme kada se razmišlja o odabiru profesije.

Međutim, treba imati na umu da su programeri toliko cenjeni, pre svega, jer ne može bilo ko da radi ovaj posao. Potrebno je da steknete zavidno znanje kako biste se profesionalno posvetili programerskom poslu. I dok mnogi kreću da uče osnove već od srednje škole (nove generacije upoznaju se sa ovom profesijom i ranije), ipak treba znati da nikad nije kasno da se steknu nova znanja.

Uz pravi pristup, već nakon godinu dana školovanja možete da steknete ne samo neophodne veštine već i da dođete do veoma cenjenih međunarodno priznatih sertifikata. Oni su veoma bitni na međunarodnom tržištu, jer predstavljaju najbolji dokaz da posedujete tražena znanja.

Ukoliko ste spremni da se konstantno usavršavate, programiranje će vam pomoći da izgradite fantastičnu karijeru, i to radeći od kuće, preko interneta. Kako ćete u najvećem broju slučajeva raditi za strance, možete uvek da računate na zaradu koja je iznad proseka u Srbiji. Dodatna pogodnost je što se kod programiranja najviše ceni znanje, pa se ovim poslom mogu baviti i oni kojima strani jezici ne idu najbolje ili su jednostavno stidljivi.

Kako do znanja: Ukoliko ste zainteresovani za programiranje, PHP Web Development program je pravi izbor.

Virtuelni asistent

Posao virtuelnog asistenta pravi je izbor za sve koji tek ulaze u svet online poslova. Mnogi u početku i ne znaju šta bi najradije radili, pa je ovo zanimanje idealno zbog širokog spektra veština koje se traže. Reč je o zanimanju koje se radi isključivo putem interneta, što dodatno olakšava obavljanje dnevnih zadataka.

Kao online pomoćnik, zadatak vam je da olakšate poslovanje klijentu tako što ćete preuzeti na sebe određene obaveze. One mogu biti administrativne prirode, kao što je posao virtuelne poslovne sekretarice. Mnogi asistenti bave se PPC marketingom, vođenjem društvenih mreža, affiliate marketingom, PR aktivnostima ili organizovanjem aktivnosti za zaposlene i rešavanjem njihovih potreba.

Kao i u svakom poslu, i ovde imate mogućnost da s vremenom dobijete više odgovornosti, a samim tim i veću zaradu. Ukoliko se potrudite, uz malo sreće imaćete u vrlo kratkom roku nekoliko klijenata koje ćete moći da opslužujete tokom istog radnog vremena.

Kako do znanja: Postoji veliki izbor zanimanja, a mnogi su se do sada odlučili za neki od popularnih programskih jezika, dok su se drugi odlučili da postanu internet stručnjaci.

Stručnjak za CAD

Jedan od najunosnijih poslova koji možete da obavljate preko interneta je posao projektanta, stručnjaka za CAD (Computer-Aided Design). Reč je o izuzetno cenjenom poslu koji podrazumeva rad na velikim projektima iz oblasti arhitekture, građevinarstva, mašinstva, elektrotehnike i drugih tehničkih struka. U pitanju su projekti koji zahtevaju tehnička znanja, ali i veliku dozu kreativnosti.

Ono što mnogi nazivaju crtanje, u AutoCAD-u predstavlja zapravo obiman posao, koji je nemoguće uraditi bez poznavanja rada u njegovom programu. Ovaj program zamenio je klasični metod papira i olovke, višestruko ubrzavajući proces rada. Na ovaj način mnogo lakše se dolazi do vizuelnog izgleda projekta, a kako se sve obavlja elektronski, lakše je i demonstrirati projekat klijentu.

Drugi važan program, bez kog je nemoguće raditi napredne projekte, predstavlja 3ds Max softver za modelovanje, 3D animaciju i renderovanje. Koristi se u modernoj industriji kako bi se na savremen način kreirala najbolja rešenja za video-igre, filmove, reklame, ali i arhitektonske projekte.

Kako do znanja: Prvi korak u sticanju znanja svakako je Computer-Aided Design (CAD) program.

Kako naći honorarni posao

Prvi korak jeste svakako pronalaženje poslova koji nude dobar odnos uloženog vremena i zarade. Od vas najviše zavisi koja će to oblast da bude, ali jasno je da trenutno najveća i najsigurnija zarada dolazi iz IT sektora. Ukoliko posedujete veštine koje se traže na tržištu (domaćem i stranom), već ste u velikoj prednosti.

Kada ste definisali vrstu poslova koje želite da radite, potrebno je da definišete svoje ciljeve, kratkoročne i dugoročne. Naime, dodatni honorarni posao je ipak obaveza koja će vam oduzeti vreme. Zato je važno da napravite realan plan koji će vam omogućiti da zaradite novac, ali i da imate vremena za sebe. Iako zvuči komplikovano, uz pravi pristup moguće je sve postići dok god prihvatate projekte koje možete da obavite u željenom roku.

Kada znate šta želite, na red dolazi potraga za poslom. Za razliku od „standardnih” zaposlenja, angažman se uglavnom pronalazi online. Postoje sajtovi gde se objavljuju oglasi za freelancere. Na njima je bitno da izgradite reputaciju kako bi poslodavci znali da ste pouzdan partner.

Ukoliko ste apsolutni početnik, moraćete da se potrudite i dokažete svoja znanja prihvatanjem slabije plaćenih poslova. Zauzvrat ćete graditi svoju pozitivnu reputaciju, a sa njom će stići i bolje plaćeni poslovi. Reč je sajtovima kao što su Freelancer ili Upwork, koji su ujedno i najpopularniji portali za pronalaženje dodatnog posla.

honorarac radi za kompjuterom

Honorari često mogu da budu veći od plate

Sada kada znamo kako honorarno zaraditi novac, postavlja se pitanje – kolika je zarada tačno? To zavisi od više faktora: vašeg iskustva, veštine, količine vremena koje posvećujete radu, reputacije, stanja na tržištu i profesije koju ste odabrali.

Pojedina zanimanja jednostavno donose veću zaradu usled velike potražnje na svetskom tržištu. Tu se pre svega misli na IT profesije poput programera ili web dizajnera. I pored velike potražnje, stručnjaka nikad nema dovoljno, a to podiže cenu usluga.

Bez obzira na posao za koji se odlučite, cilj mora da vam bude prihod od minimum 200 evra mesečno. Zarada je naravno mnogo veća ukoliko se u potpunosti okrenete honorarnom radu. U tom slučaju najviše od vas zavisi koliko ćete zaraditi jer ćete sami sebi određivati obaveze i slobodne dane. Sve se na kraju svodi na to sa koliko znanja raspolažete i šta možete da ponudite na tržištu rada.

Biti honorarac je sinonim za uspešnu karijeru

Mnogi postaju honorarci iz želje za dodatnom zaradom tokom školovanja ili rada na slabije plaćenom poslu. Ipak, vremenom se pokaže da taj „hobi” koji se najčešće obavlja od kuće donosi više novca nego glavno zanimanje. Jedan od razloga je i taj što honorarnim poslovima prilažemo sa više žara, jer je najčešće reč o poslovima koje volimo da radimo.

Iz tog razloga nije retkost da mnogi napuste svoj „posao od 9 do 5” kako bi se okrenuli karijeri gde se ne radi za klasičnu platu već za honorare. Ovaj način poslovanja ume da bude rizičniji, ali se skoro uvek daleko više isplati od rada u nekoj firmi. Srećom, niko vas ne tera da donesete takvu odluku brzo. Uvek možete da se posvetite poslu sa strane u svoje slobodno vreme, testirajući svoja znanja. Ukoliko se pokaže da vam to ide mnogo bolje od vašeg „klasičnog” posla, biće vam mnogo lakše da pokrenete svoju karijeru u novom pravcu.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se