Šta je dropshipping: Sve o novom načinu zarade na internetu

Ukoliko razmišljate o tome da pokrenete posao na internetu, dropshipping je jedan od najpopularnijih načina. Saznajte kako da pokrenete svoj biznis i ostvarite profit.

Šta je dropshipping online prodaja

Kada ljudi razmišljaju o tome kako zaraditi na internetu, obično prvo pomisle na prodaju raznih proizvoda. Iako je reč o veoma zastupljenom online biznisu, način na koji se organizuje poslovanje određuje mnogo toga. Postoje razni modeli internet prodaje, a možda i najzastupljeniji je dropshipping. 

Šta je dropshipping?

Dropshipping predstavlja vid elektronske trgovine gde trgovac preprodaje robu koju ne skladišti u svojim magacinima. Pored toga, ovaj vid poslovanja podrazumeva da se proizvodi šalju direktno od strane proizvođača. Drugim rečima, proizvod se kupuje na jednom mestu, a šalje sa drugog. Ovaj poslovni model podrazumeva dogovor između prodavca i proizvođača. Prodavac određuje svoju cenu, a proizvođač dobija dogovoreni iznos od prodaje.

Na ovaj način je korist obostrana jer se prodavac fokusira na promovisanje proizvoda i prodaju, dok se proizvođač bavi kreiranjem i distribucijom. U velikom broju slučajeva reč o je dogovoru koji svima odgovara. Prodavac ima višestruku korist od dropshipping poslovnog modela:

  • Mobilna kancelarija – sve što vam je potrebno za svakodnevni rad je kompjuter i internet. Ni u jednom trenutku niste vezani za određenu lokaciju. Štaviše, ovim poslom se često bave digitalni nomadi, poslujući sa atraktivnih lokacija širom sveta.
  • Mala početna ulaganja – kako je prodavnica na internetu, nema potrebe da se ulaže u lokal, radnu snagu, zakup magacinskog prostora, pakovanje i slanje proizvoda, naručivanje robe itd. Velika prednost je i to što kao prodavac ne morate da kupujete robu unapred, već se ona poručuje tek kada je kupac plati. 
  • Bogata ponuda proizvoda – dropshipping omogućava diverzifikaciju proizvoda koji se nude, bez dodatnog ulaganja u njihovu proizvodnju i distribuciju.
  • Olakšana logistika – reč je o poslovnom modelu gde nema potrebe da imate svoj magacin niti da se bavite uvozom i izvozom proizvoda. Naprotiv, sav posao preuzima na sebe poslovni partner koji će proizvod poslati direktno kupcu.

Poslovanje na ovaj način i pored brojnih prednosti ipak ima određene nedostatke. Reputacija je vrlo bitna, pošto mnogi korisnici imaju loša iskustva jer su bili prevareni. To se najčešće dešava pri kupovini robe poznatih brendova gde je cena neverovatno niska. Ne samo što prodaja falsifikata može da uništi reputaciju vaše firme već predstavlja i krivično delo. 

Ipak, u tim slučajevima nije reč o ozbiljnim prodavnicama. Pored prevaranata, profesionalni online trgovci susreću se sa brojnim izazovima na putu ka uspehu.

Izazovi dropshipping biznisa

Jedan od najvećih problema je pitanje isporuke proizvoda. Naime, ukoliko dođe do greške prilikom pakovanja i slanja robe, prodavac će biti odgovoran za njen kvalitet ili vreme dostave. Dostava generalno može da bude problematična jer lako može da se desi da proizvođač ne može da ispoštuje rok proizvodnje i slanja pošiljki koje ste ugovorili. Za bilo kakav problem kupci će se obraćati vama jer su upravo od vas kupili proizvod. Kako u tom slučaju nemate puno opcija, bićete prinuđeni da na svoju štetu obavite kompenzaciju. 

Do ovakvih problema dolazi redovno, naročito kod početnika koji sarađuju sa lošim dobavljačima. Višegodišnji partneri nemaju ovakve probleme, ali uvek se može dogoditi greška ili zastoj u isporuci. U tom slučaju računajte na gnev kupaca, koji mogu da idu toliko daleko da dovedu do gašenja kompanije. Do takvih nemilih scena dolazi kada se proširi loš glas o e-prodavnici, nakon čega je vrlo teško popraviti imidž. 

Dodatni izazov u razvijanju dropshipping biznisa su marže koje nekad mogu da budu izuzetno niske. To se dešava kada se na tržištu nalazi dosta prodavaca koji prodaju slične ili iste proizvode. U želji da se istaknu, oni prodaju proizvode po skoro fabričkim cenama, što utiče na formiranje cene na tržištu. 

Iako ovi prodavci najčešće imaju loše sajtove, nepouzdane partnere i nekvalitetne proizvode, korisnici će ipak zapamtiti cenu koju nude. Na ovaj način, oni koji rade profesionalno biće pod pritiskom da snize cenu kako bi bili konkurentni. Snižavanje marži vodi do manje zarade, što može da ozbiljno ugrozi poslovanje. Zato je važno dobro promovisati internet prodavnicu i steći poverenje kupaca. 

naručivanje paketa putem interneta

Kako se započinje dropshipping biznis?

Koliko je dobra stvar što prodajete tuđe proizvode, toliko to može da bude problematično za poslovanje. Ukoliko se odlučite za neke proizvode koji su „u trendu”, budite sigurni da je isto to palo na um hiljadama drugih prodavaca. Zbog toga je bitno u startu se dobro postaviti na tržištu, tj. fokusirati se na određenu ciljnu grupu. 

Odabir ciljne grupe i proizvoda

Biranje ciljne grupe uslovljava kasniji odabir proizvoda. U zavisnosti od toga kome se obraćate zavisiće i kompletan način promocije prodavnice. U ovom stadijumu sami proizvodi nisu bitni koliko kreiranje jasnog plana komunikacije sa budućim kupcima. Na donošenje konačne odluke veliki uticaj će imati konkurencija. 

Odabir specifične publike može doneti veću vidljivost u toj posebnoj niši, ali i to može da se obije o glavu. Manjak konkurencije može da se shvati kao poslovna prilika, ali isto tako može da znači da ne postoji dovoljno interesovanja u toj oblasti. Ukoliko smatrate da postoji potencijal i spremni ste na rizik, fokusiranje na vrlo specifičnu ciljnu grupu može da se višestruko isplati.

Treba imati na umu da postoji razlog zašto veliki broj internet prodavnica prodaje popularne proizvode. Razlog je jednostavan – ti proizvodi se prodaju u velikom broju. Ipak, to ne znači da je uspeh zagarantovan. Najprodavaniji proizvodi i najpopularnije ciljne grupe privlače najviše prodavaca. To znači da je u tom slučaju mnogo prodavaca na tržištu, pa je teže skrenuti pažnju na svoju prodavnicu i proizvode. 

Ono što može da pomogne su pozitivni komentari kupaca, a prvi korak ka tome je ispunjavanje njihovih očekivanja po pitanju kvaliteta i vremena dostave. Kako kao prodavac nemate direktan kontakt sa proizvodnjom, potrebno je da se povežete sa pouzdanim poslovnim partnerima.

Saradnja sa pouzdanim proizvođačima

Jedan od glavnih nedostataka dropshippinga je nemogućnost kontrole kvaliteta proizvoda i dostave. Svaki uspeh će biti kratkog daha ukoliko budete prodavali lošu robu koju će kupci čekati nedeljama. Zbog toga je od presudne važnosti da se povežete sa proizvođačima koji nude kvalitetan proizvod po razumnoj ceni, uz poštovanje rokova dostave.

Dropshipping biznis se najčešće povezuje sa kineskim firmama koje nude veliki izbor artikala po izuzetno povoljnim cenama. Dovoljno je da se pomene AliExpress, jedan od najvećih e-commerce sajtova na svetu. Uvek treba imati u vidu da prodavac treba da ostvari zaradu, ali i proizvođač. Da bi se isplatila prodaja nekog proizvoda, potrebno je da postoji velika potražnja za njim, jer je zarada na jednom artiklu relativno mala. 

Marketinške aktivnosti

U dropshipping biznisu ne brinete o skladištenju i isporukama robe, već je najvažnija stvar da privučete kupce. Kako se probiti na tržištu koje je, čini se, zasićeno? Najbolji način je pomoću kombinacije SEO i PPC marketinga. Najpoželjnije su metode koje će privući kupce na organski način, jer plaćanje oglasa može da postane vrlo skupo, naročito za početnike.

Mnogi prodavci zasnivaju svoju prodaju na email marketingu, gde posebnim pristupom skreću pažnju potencijalnom kupcu na proizvode koji se nude. Na ovaj način ne samo što se pospešuje prodaja već se gradi i poseban odnos sa vernim kupcima. Naravno, svaki metod promocije na internetu se koristi, baš kao i društvene mreže, gde se često odvija i sama prodaja. Mnogi prodavci više zarade na Instagramu nego od prodaje na zvaničnom sajtu.

Na ovaj način ćete svoju internet prodavnicu izdići iznad konkurencije, što će pozitivno uticati na samu prodaju. Da biste na najbolji način promovisali proizvode određenoj ciljnoj grupi, važno je da se razumete u tu oblast.

Saveti za započinjanje biznisa na internetu

Konkurencija je uvek jaka na internetu, zbog čega je neophodno da imate plan za razvoj biznisa:

  • Odlučite se za oblast koju volite – biće vam lakše da se posvetite poslu ukoliko je to nešto što vas lično interesuje. Mislite o tome kao o hobiju koji se isplati.
  • Marža donosi profit – odaberite proizvode koji omogućavaju dobru zaradu od marže. Na kraju krajeva, cilj je da odlično zarađujete.
  • Isposlujte dobre uslove za dostavu – iako se nećete baviti isporukom robe, ne smete smetnuti sa uma konačne troškove kupca. Ako cena dostave značajno utiče na ukupnu cenu, prodaja će ići loše. Zbog toga prodavci često nude besplatnu dostavu preko određene sume, prihvatajući te troškove na sebe. Više se isplati manja nego nikakva zarada.
  • Privucite prave kupce – cilj vaših promotivnih aktivnosti je visoka konverzija posetilaca. To znači da je važno da što veći broj potencijalnih kupaca zaista i obavi kupovinu. U idealnim uslovima, mušterija će biti zadovoljna i vratiće se ponovo, naročito ako je na to podsetite korišćenjem metoda digitalnog marketinga.
  • Kreirajte svoj brend ukoliko je moguće, uvek je pametno kreirati sopstveni brend. Na ovaj korak se obično odlučuju influenseri, koji svojim imenom garantuju kvalitet. 
  • Prodajte proizvode koji nisu dostupni na lokalnom tržištu – kupci često traže proizvode do kojih je moguće doći samo putem interneta. Ukoliko prepoznate šta je to što se traži u velikom broju a ne postoji u klasičnim prodavnicama, možete da ostvarite veliku zaradu.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se