Kako zaraditi na internetu i ostvariti uspešnu karijeru

Traženje posla je često dugotrajan proces, naročito ako želite da odlično zarađujete već na početku karijere. Ipak, postoji alternativa, a to je rad na internetu. Predstavljamo vam neke od najisplativijih poslova koje možete da radite online a da pritom imate visoke prihode!

Kako zaraditi na internetu

Postoje profesije koje su uvek tražene i za koje se nude odlična zarada i uslovi rada čak i za apsolutne početnike. Ipak, i za ovakve poslove postoje određeni uslovi koje morate da ispunite, ali i da prođete određen proces testiranja i čekanja na rezultate. Zašto ne biste radili odličan posao od kuće dok čekate da se pojavi savršena poslovna ponuda?

Čak i da nađete (ili već imate) odličan posao, ukoliko ste sposobni, pre ili kasnije možete poželeti da radite neki dodatni posao. Jednostavno, kada posedujete znanja koja se traže, naći ćete se u situaciji da možete odlično da zarađujete od honorarnih poslova. Ali za početak je dobro znati šta je to što se traži, tj. koji su najbolji poslovi na internetu.

Najtraženiji poslovi na internetu

Dobra vest je da postoji mnogo načina kako zaraditi na internetu, kao i to da neki čak ne zahtevaju velika ulaganja. Ipak, podrazumeva se da pokažete inicijativu, želju za usavršavanjem, a često je potrebno i određeno znanje iz oblasti digitalnog marketinga.

Kako je reč o poslovima gde ćete uglavnom sarađivati sa strancima, neophodno je odlično poznavanje engleskog jezika. Kao i za većinu poslova na internetu, angažmane ćete najviše nalaziti na freelace sajtovima kao što su UpWork ili Toptal.

Virtuelni asistent

Kao i kad su „offline” poslovi u pitanju, razni internet poslovi zahtevaju različite nivoe ekspertize i iskustva. Zbog toga su određeni poslovi bolji za početnike od drugih, a virtuelni asistent je svakako jedan od njih. 

Upravo je ovaj posao odličan za početnike, jer je reč o poslu ispomoći u poslovanju. To znači da se od vas neće očekivati da radite na velikom projektu, već je potrebno da asistirate i olakšate funkcionisanje kompanije ili osobe.

Poslovi koje ćete dobijati kao virtuelni asistent uglavnom će se ticati administracije i drugih poslova koje je moguće prebaciti na spoljnog saradnika. To mogu da budu poslovi sređivanja dokumentacije, unos podataka u tabele, rad na sajtu/blogu, vođenje društvenih mreža itd. 

Svi ovi poslovi podrazumevaju osnovna znanja iz datih oblasti, pa je i započinjanje karijere olakšano. Dobra strana virtuelnog asistenta jeste što ovaj posao otvara vrata kompanija, omogućavajući dalje unapređivanje saradnje fokusiranjem na određene oblasti rada. 

Grafički dizajner

Kada je posao grafičkog dizajnera u pitanju, tu nema dileme – reč je o izuzetno traženoj profesiji. Šta više, sam posao je takav da omogućava visok nivo samostalnosti i fleksibilnosti kada je radno vreme u pitanju. 

Čak i pri upisu na Print & Graphic Design program obrazovanja mnogi se, pre svega, fokusiraju na karijeru na internetu. Jasno je da ovakav posao ne možete da radite a da niste završili barem kurs grafičkog dizajna. Kako je ovo posao koji zahteva određenu kreativnost i znanja, možete da računate na odličnu zaradu, čak i na samom početku karijere.

Internet zaposlenje rad od kuće

Web dizajner

Malo je reći da je web dizajn tražen na internetu. To je jedno od najtraženijih IT zanimanja bez kog se ne može zamisliti današnji internet. Kao web dizajner najčešće ćete se baviti kreiranjem sajtova za klijente, kao i unapređivanjem postojećih. Čak i sa osnovnim znanjem frontend dizajna, pisanja koda i projektovanja sajtova moći ćete da dođete do prvih angažmana. 

To dosta govori o popularnosti ove profesije, pa nije čudno što mnogi žele da se profesionalno bave ovim poslom. Treba da imate na umu da su web dizajneri izuzetno traženi i zbog toga što nisu svi jednako talentovani. Naime, nekad je poslodavcima teško da pronađu adekvatnog dizajnera koji je dovoljno talentovan da sprovede sve njihove zamisli. Zbog toga je važna tehnička potkovanost i konstantno usavršavanje. 

Programer

Programeri su možda i najtraženija profesija na svetu. Praktično svako ko uspešno savlada Java, PHP, JavaScript ili neki drugi programski jezik može da računa na siguran posao. Sa ovim znanjem možete da kreirate aplikacije, pravite video-igre i druge vrste softvera. Jednostavno, posao je takav da se znanje višestruko isplati. 

Ipak, ako želite da ostvarite uspešnu karijeru, potrebno je da se stalno usavršavate, pratite trendove i stičete nova znanja, ali i stručne sertifikate. Samo ćete na taj način moći da na duže staze zarađujete od rada na internetu. Iako je potražnja za programerima velika, za najbolje poslove potrebno je posedovati pravu kombinaciju znanja i stečenih veština. Ako ste spremni da se posvetite ovoj profesiji, imaćete dugotrajnu i uspešnu karijeru.

Snimanje video klipova online zarada

Bloger

Iako su tehnologije izuzetno napredovale, a internet postao svima dostupan, glavni razlog zašto neko posećuje sajtove jeste sadržaj. Ukoliko nemate dobru ideju i content koji će privući publiku, vaš sajt će biti osuđen na propast. Zbog toga su content writeri, blogeri i drugi kreatori izuzetno cenjeni. Kada govorimo konkretno o tome kako postati bloger, ne morate da budete poznati da biste se uspešno bavili pisanjem i kreiranjem nekog sadržaja.

To, naravno, ne znači da u nekom trenutku nećete biti prepoznati od strane publike, ali je put do influensera na internetu dug. Pre svega, morate prvo da naučite kako da kanališete svoju kreativnost. Nekom je lakše da svoje zamisli „stavi na papir” i napiše odličan tekst za sajt. Neko drugi će uzeti kameru i snimiti video jer mu je lakše da komunicira vizuelno. 

I dok kao pisac možete da radite honorarno za nekog, uvek možete da idete rizičnijim putem i posvetite se svom proizvodu – sajtu, YouTube ili Twitch kanalu. Naime, „sam svoj gazda” put možda donosi više rizika, ali je i dobitak višestruko veći. Naravno, svoju kreativnost uvek možete da ponudite poslodavcima koji na internetu traže autore za svoje medijske platforme. 

Influenser 

Ukoliko uživate u popularnosti, nemate strah od javnog nastupa, kamera i komentara ljudi, onda ste savršen kandidat za influensera. Iako zvuči kao neka titula a ne profesija, biti influenser je posao koji oduzima mnogo vremena. Reč je o osobama koje su praktično internet selebriti sa armijom fanova. Da biste se time bavili, potrebno je da prepoznate koje su to jedinstene veštine koje posedujete i kako možete da ih unovčite. 

Sama reč influenser (neko ko utiče na publiku) govori o osobi koja je sposobna da svojim nastupom privuče pažnju na sebe. Ove osobe uglavnom možete naći na društvenim mrežama i streaming platformama kao što su: YouTube, Twitch, Facebook, Instagram ili Snapchat. Da biste postali „poznati”, potrebno je da stalno proizvodite sadržaj na određenu temu. 

Ako obratite pažnju, većina influensera počinje od neke konkretne oblasti interesovanja. To mogu da budu moda, putovanja, video-igre, kuvanje, životni saveti… Iako kao influenser možete da uživate u velikoj popularnosti i odličnoj zaradi (ako privučete pažnju sponzora), relativno je teško postićii veliki uspeh. Razlog – konkurencija je ogromna.

Internet prodaja

Prodaja preko interneta konstantno evoluira, a uspeh u internet prodaji zavisi najviše od proizvoda i načina promocije. Postoje razni načini na koje možete da prodajete proizvode online. Dok se neki odlučuju za varijantu internet prodavnice, koja ne zahteva velika početna ulaganja (ukoliko koristite drop shipping model saradnje sa dobavljačem), drugi koriste internet kao centralno mesto za promociju proizvoda. 

Sa jedne strane, možete da se bavite affiliate marketingom, tj. prezentovanjem tuđih proizvoda i uzimanjem provizije od svake prodaje. Sa druge strane, možete da razvijete svoj biznis, tj. proizvod koji ćete prodavati na internetu. Ovaj način je izuzetno popularan kod nas jer omogućava da posredstvom društvenih mreža dođete do željenih kupaca. 

Mnogi pritom poseduju samo osnovna znanja iz oblasti internet marketinga. Zbog toga ovakvo poslovanje ne može da napreduje bez profesionalizacije, izrada internet prodavnice, promocije na društvenih mrežama itd. Savladavanjem ovih veština posao će se osavremeniti i donositi višestruko veći profit. Zbog svega navedenog internet prodaja može biti odličan odgovor na pitanje kako zaraditi na internetu.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se