Kurs Advanced WordPress

Namena WordPressa je višestruka – može se naći kao osnova mnogih blogova, ali i sajtova drugačije namene, kao i raznih web aplikacija. Uz pomoć raznih drugih CMS rešenja, korisnicima WordPressa omogućeno je da kreiraju web sajtove na sasvim jednostavan način. Glavni razlog za ogromnu popularnost koju je dostigao WordPress krije se upravo iza izuzetno prilagođenog i pojednostavljenog radnog okruženja, koje svim korisnicima omogućava da sa lakoćom kreiraju sadržaj na web sajtovima. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: PHP Web Development Program.

Opis i ciljevi kursa Advanced WordPress

Upoznaćete se sa WordPress CMS sistemom. Naučićete kako da postavite WordPress sajt na pravom serveru, ali i u lokalnom okruženju. Saznaćete kako se kreiraju stranice i šta zapravo znače post i page unosi. Naučićete i kako da kreirate navigaciju sajta, kako da upravljate korisnicima i nivoima pristupa i kako postaviti sve neophodne elemente modernih sajtova.

Početak kursa poslužiće vam da se bolje upoznate sa pojmom WordPressa i saznate koja je njegova osnovna funkcija. Nakon što saznate zašto je WordPress stekao toliku popularnost širom sveta, naučićete i kako da ga instalirate, a zatim ćete se upoznati i sa njegovim radnim okruženjem. U daljim lekcijama naučićete kako se unosi i administrira sadržaj na WordPressu, a nakon toga ćete steći i detaljnu sliku o različitim tehnikama koje se koriste za podešavanje sajtova.

Tokom kursa steći ćete znanja koja ćete moći da iskoristite kako biste pomoću WordPress sistema kreirali najmodernije i najfunkcionalnije web sajtove. Jednostavno, bićete spremni da potpuno samostalno instalirate WordPress, podesite ga za upotrebu prema sopstvenim potrebama i, na kraju, ispunite sadržajem kojim želite. Pored toga, ovladaćete i veštinama koje su vam neophodne da biste upravljali plugin elementima i temama.

Na kraju kursa, u poslednjem modulu, posvetićemo se razvoju za WordPress. Umesto rada u grafičkom korisničkom okruženju, primarno ćemo raditi kroz PHP, HTML i CSS kod, dodajući ga na WordPress osnovu, kako bismo, koristeći znanja iz tih jezika uz upotrebu WordPress funkcija i pravila, na pravi način unapredili funkcionisanje sajta.

Cilj kursa WordPress je da naučite kako da pomoću WordPress sistema kreirate moderne funkcionalne sajtove. Znaćete kako da instalirate WordPress, te kako da ga podesite i popunite sadržajem. Znaćete i kako upravljati plugin elementima i temama. Saznaćete sve što vam je potrebno da biste kreirali stranice i naučiti šta zapravo znače post i page unosi. Usvojene veštine će vas osposobiti da kreirate navigaciju sajta, da upravljate korisnicima i nivoima pristupa, kao i da stvorite detaljnu sliku o tome kako se postavljaju neophodni elementi modernih sajtova. Savladaćete postupke premeštanja sajta na hosting i samim tim „oživljavanja” sajta na internetu. Naučićete kako da kreirate teme i pluginove za WordPress kako biste dodatno prilagodili funkcionisanje sajta.

Kurs WordPressa će vam odgovoriti na pitanja:

1. Čemu služi WordPress?

WordPress je besplatan, open-source Content Management System. Primarno se bazira na PHP jeziku, ali zavisi i od HTML-a, CSS-a, MySQL-a i mnogih drugih jezika i tehnologija. Mnogi ga smatraju najznačajnijim CMS rešenjem današnjice, a svakako je najčešće u upotrebi na modernom webu.

Mnogi sajtovi koje svakodnevno viđamo baziraju se na njemu, jer olakšava postavljanje sajta i kreiranje njegovih različitih aspekata uz već gotove ili polugotove komponente, a nudi i značajne i mnogobrojne mogućnosti prilagođavanja i uređenja po sopstvenim željama i potrebama. Pomoću WordPressa je moguće postaviti jednostavan sajt u roku od pola sata, izabrati gotovu temu (theme) koja uređuje vizuelnu stranu, uključiti i podesiti željene dodatke (pluginove) i zaokružiti celinu.

2. Šta je to CMS?

Content Management System, u prevodu sistem za upravljanje sadržajem, jeste, kao što i sam naziv govori, aplikacija ili sistem za lakše postavljanje, objavljivanje i uređivanje sadržaja – tekstova, slika i drugih – primarno na web sajtovima, ali i u drugim situacijama i okruženjima.

Postoje razne vrste ovih sistema i njihova kompleksnost, način upotrebe, primena i mogućnosti izrazito variraju. Ukoliko govorimo o web sajtovima, najveći broj njih je pisan u PHP-u i srodnim jezicima i tehnologijama. Prema mnogima, najpopularniji CMS danas je WordPress, koji je i tema ovog kursa. Druga veoma popularna CMS rešenja su Drupal, Joomla, Blogger i sl.

3. Da li je CMS poput WordPressa neophodan?

Jasno je da uz poznavanje i upotrebu HTML-a, CSS-a, PHP-a i srodnih jezika možemo stvoriti sajt kakav želimo. Ako je to slučaj, zašto onda uopšte koristimo WordPress i druge CMS sisteme, kao što su Drupal, Joomla i mnogi drugi? Kako se oni uklapaju u taj kontekst? Razloga ima više, ali kakav god sajt kreirali, sigurno je da sadržaj neće ostati isti tokom vremena. U srži weba je konstantna promena. Na primer, web portali sa vestima dnevno menjaju svoj sadržaj, ponekad čak iz minuta u minut. Drugačiji sajtovi, na primer sajt određene kompanije, povremeno objavljuju nove informacije, postavljaju galerije slika i slično.

Sajt koji mesec dana ili više nije ažuriran deluje „uspavano” i gubi posetioce veoma brzo. Sama izmena i dodavanje sadržaja su, dakle, ključni. S tehničke strane, ukoliko radimo sa statičnim HTML i CSS sajtom, te izmene podrazumevaju i dodavanje novih HTML tagova, eventualne korekcije CSS koda i sl. Ukoliko radimo sa sajtom koji, pored HTML-a i CSS-a, funkcioniše pomoću PHP jezika, za izmenu sadržaja su verovatno potrebni dodavanje unosa u bazu, korekcije PHP koda i sl. Uglavnom, potrebno je poznavanje tehnologija pomoću kojih je sajt i kreiran.

Jasno je da osoba koja će vršiti izmene mora biti neko ko poznaje jezike kojima je sajt kreiran. Mnogo je praktičnije i lakše ukoliko postoji način da sam vlasnik sajta, urednik ili neko treći pristupi sajtu i onda na njemu vrši izmene tako što upisuje ili kopira tekst, postavlja slike i druge potrebne elemente, bez potrebe za poznavanjem HTML-a, PHP-a i drugih tehnologija i jezika, a da onda sam sajt to postavljeno pretvori, prevede u odgovarajuću strukturu u kodu. Upravo to je suština CMS-a, odnosno sistema za upravljanje sadržajem.

Kurs Advanced WordPress

4. Čuo sam da se WordPress koristi samo za blog sajtove, da li je to tačno?

Pomoću njega, kao i pomoću raznih drugih CMS rešenja, olakšano je kreiranje raznih sajtova. WordPress jeste prvobitno zamišljen kao blog platforma koja bi omogućila blogerima da sami postave, uređuju i održavaju svoj blog, bez potrebe za učešćem programera sa većim znanjem PHP-a i drugih jezika.

Ipak, WordPress je odavno prerastao tu ulogu i danas se može naći kao osnova mnogih blogova, ali i sajtova drugačije namene, kao i raznih web aplikacija. I dalje se u osnovi, u njegovom jezgru mogu naći naznake te prvobitne namene, ali to nas ne sprečava da pomoću njega kreiramo sajtove opšte namene, news portale, web prodavnice itd., jer je on danas ne samo blog platforma, već potpun i kompletan CMS koji možemo koristiti u praktično svakoj prilici.

5. Šta je to WordPress plugin?

WordPress dodatak (ili na engleskom plugin) je programski kod pripremljen na specifičan način, koji proširuje ili menja osnovnu funkcionalnost WordPress sistema. Možemo reći i da je to deo softvera koji sadrži grupu funkcija koje utiču na funkcionisanje WordPress sajta.

WordPress dodaci su, kao i jezgro, pisani u PHP jeziku i bez poteškoća se ugrađuju u osnovnu instalaciju. Sami po sebi, bez WordPressa, ovi dodaci ne mogu funkcionisati.

Većina pluginova je pisana tako da nije potrebno nikakvo poznavanje programiranja da bi se oni iskoristili. Ipak, svaki plugin je drugačiji i njihov izbor zavisi od zamisli autora. Na primer, u osnovi, WordPress podržava funkcionalnost galerije slika, ali u prilično ograničenom obliku. Radi naprednijih (ili drugačijih) opcija, koristimo neki od dostupnih pluginova za galeriju. Takođe, u osnovi WordPress ne poseduje kontakt formu, ali jednostavnom instalacijom nekog plugina za kontakt formu, omogućavamo i tu opciju.

Unutar WordPress zajednice kruži izreka koja kaže da ukoliko ne možete da postignete nešto što nameravate, verovatno postoji plugin za to.

6. Šta su to teme u WordPressu?

Upotrebom CMS rešenja, omogućeno je jednostavno manipulisanje stranicama sajta i ostalim sadržajem. Određeni korisnik sa odgovarajućim privilegijama (vlasnik sajta, urednik i sl.) može unositi sadržaj uz osnovno formatiranje (npr. bold, italic, poravnanje teksta i sl.), a za sve ostalo se brine sam CMS. Drugim rečima, pošto kreiramo određeni deo sadržaja, post, page ili nešto treće, mi, stvarajući tu stranicu, stvaramo unos u bazi podataka. Kada je potrebno da se taj sadržaj, ta stranica, prikaže posetiocu, WordPress povlači taj sadržaj i relevantne informacije iz baze, vizuelno ih oblikuje i tek onda prikazuje posetiocu.

Deo WordPress sistema zadužen za ovo vizuelno uređenje je tema (eng. theme), koja sesastoji od raznih elemenata, uključujući HTML, CSS, PHP i JS fajlove, slike i mnoge druge elemente. Možemo reći da je tema skup pravila koja su specifično strukturirana kako bi WordPress sajt izgledao i ponašao se na specifičan način.

7. Ako poznajem HTML i CSS, da li mogu prilagoditi temu?

Zapravo, WordPress pruža dosta različitih mogućnosti prilagođavanja izgleda, ali i funkcionalnosti. Sa jedne strane, veliki broj gotovih tema, što besplatnih što plaćenih, pruža mogućnost izbora. Sa druge strane, skoro svaka tema u sebi sadrži barem neka podešavanja i mogućnosti prilagođavanja. Na kraju, ako ne možemo da nađemo odgovarajuću temu ili jednostavno želimo da kreiramo sopstvenu strukturu i dizajn, to možemo učiniti kreirajući svoju temu od nule. U tom slučaju, svakako je potrebno poznavanje HTML, CSS i PHP jezika, a po mogućstvu i JavaScripta. Pored toga, moramo naučiti kako WordPress učitava teme, šta očekuje u fajlovima teme i kako ih prikazuje. Striktna pravila postoje kako bi sve funkcionisalo bez problema.

Plan i program predavanja

Modul 1: Uvod u WordPress

 • Uvod u WordPress
 • Instalacija
 • Radno okruženje

Modul 2: WordPress i sadržaj

 • Unos sadržaja
 • Administracija sadržaja

Modul 3: Podešavanja sajta

 • Plugins
 • Teme i vizuelno uređenje
 • Navigacija
 • Korisnici

Modul 4: WordPress razvoj

 • Kreiranje WordPress teme
 • Uređivanje WordPress teme
 • Struktura sadržaja
 • Kreiranje pluginova

Potreban softver

Za vežbu:

 • WAMP –  (Windows) ili MAMP – (macOS) – instalacija objašnjena u okviru kursa
 • Text editor (Notepad++, Brackets, Atom, Adobe Dreamweaver ili sličan)

Preduslovi:

 • Osnovno poznavanje HTML i CSS jezika
 • Poznavanje PHP jezika
 • Poznavanje JavaScript jezika je poželjno

Preporučeni kursevi pre ovog:

 • Uvod u HTML i CSS

Opciono:

 • Core PHP
 • Core JavaScript
 • Dreamweaver CC

Kompetencije

1. Uvod u WordPress

 • Razumevanje koncepata CMS sistema i njihove uloge
 • Umeće instalacije i poznavanje osnovnih podešavanja WordPress sajta
 • Poznavanje rada i snalaženje u radnom okruženju WordPress sajta

2. WordPress i sadržaj

 • Znanje procesa unosa sadržaja u WordPress sajt
 • Umeće manipulisanja sadržajem unutar WordPress sistema

3. Podešavanja sajta

 • Poznavanje rada sa pluginovima i mogućnosti proširenja funkcionalnosti WordPress sajta
 • Umeće vizuelnog uređenja i prilagođavanja sajta upotrebom tema
 • Organizovanje sajta pomoću navigacionih elemenata
 • Znanje upravljanja korisnicima sajta i razumevanje implikacija različitih nivoa pristupa

4. WordPress razvoj

 • Dublje razumevanje funkcionisanja WordPress tema i pluginova
 • Umeće prepoznavanja potrebne strukture za kreiranje tema i znanje postavljanja osnovnih fajlova teme
 • Znanje kreiranja WordPress teme
 • Razumevanje potrebne strukture WordPress pluginova i umeće kreiranja ovih pluginova

Advanced WordPress