Digitalni nomadi - svet kao kancelarija

Da li biste voleli da ste u mogućnosti da svoj posao ponesete sa sobom u bilo koji deo sveta? Restoran na plaži sigurno deluje kao privlačnije okruženje od mračne kancelarije, zar ne? Upravo je to želja svakog digitalnog nomada – da putuje svetom, zarađujući od svog online posla. Saznajte šta je potrebno da i vama svet postane jedna uzbudljiva kancelarija.

digitalni nomad svet kao kancelarija

Kako se postaje digitalni nomad i šta uopšte podrazumeva ovaj termin? Iako zvuči kao neka stručna titula, u ovom slučaju nije reč o poslu, već o načinu na koji se on obavlja. To znači da treba da se bavite poslom koji ne zahteva vaše fizičko prisustvo. Priroda posla je takva da možete da ga obavljate pomoću laptopa i internet konekcije.

Kao što vidite, glavna privlačnost ovog načina života jeste to što vašim poslodavcima nije bitno gde se nalazite dok god obavljate dogovoreni posao. Sada već razmišljate o mogućim profesijama koje pružaju ovaj nivo fleksibilnosti. Iako ćete možda prvo pomisliti na blogere, spisak zanimanja je mnogo duži nego što mislite. 

Ko su digitalni nomadi?

Digitalni nomadi su, pre svega, freelanceri kojima priroda posla omogućava da rade od kuće, tj. sa bilo koje tačke na planeti. Da biste svoju kancelariju izmestili na neku atraktivnu lokaciju, potrebno je da imate odlična primanja, a ona direktno zavise od vašeg znanja. Većina digitalnih nomada bavi se modernim IT poslovima poput programiranja, grafičkog dizajna, ali i brojnim granama digitalnog marketinga kao što su SEO, PPC, community manager itd.

Postoje brojni razlozi zašto se neko odlučuje za nomadski način života. Dok su neki u potrazi za avanturom, drugi su u potrazi za jeftinijim troškovima života ili jednostavno žele da prošire svoje poslovne kontakte upoznajući ljude širom sveta. Koji god da je vaš razlog, na putovanje ne bi trebalo da krenete dok ne steknete znanja koja će vam omogućiti lagodan život. 

Kada mesto rada nije bitno

Naime, iako termin digitalni nomad deluje avanturistički, male su šanse da ćete spavati u šatoru u divljini. Gde god da odete, imaćete određene troškove života – od smeštaja i ishrane do obezbeđivanja kvalitetne internet konekcije. Jasno vam je da je čak i rad iz kafića na plaži i dalje rad. I dalje ćete morati da ispunjavate dogovorene obaveze, što znači da ćete raditi puno radno vreme (i često prekovremeno) gde god se nalazili.

Budite svesni da ovaj način rada ima svoja ograničenja. Ukoliko preskočimo organizacione stvari, obezbeđivanje viza, radnih dozvola i ostale papirologije, najviše ćete biti ograničeni radnim obavezama. Ako su vam poslovni partneri iz Sjedinjenih Američkih Država, a potrebno je da budete u vezi tokom rada, lokacija koju birate treba da se poklapa sa američkim radnim vremenom. U suprotnom, koji je smisao putovanja na atraktvnu lokaciju ako morate da radite noću i spavate danju?

IT kancelarija na plaži

Takođe, imajte na umu da nećete uvek biti u prilici da sedite na peščanoj plaži i radosno kuckate po kompjuteru. Često ćete se naći u situaciji da vam je potreban mir i komoditet kako biste završili važan projekat. U tom slučaju okrenućete se co-working prostorima ili radu iz hotelske sobe. Zamislite da imate važan konferencijski poziv a internet je nepouzdan i kafić u kom sedite pun veselih turista. To je samo jedna od situacija u kojima ćete se naći a koje mogu da remete vaš plan.

Pre nego što se upustite u avanturu putovanja po svetu, dobro proučite koje su najbolje lokacije za digitalne nomade. Mnogo toga zavisi od vaših primanja, jer kao početnik nećete otputovati dalje od zemalja u okruženju. Tek kao stručnjak sa platom od preko 1.000 dolara možete da razmišljate o nekoj atraktivnoj lokaciji. Zbog toga je važno da, pre svega, ulažete u sebe i svoj znanja kako biste bili u mogućnosti da birate poslove, a samim tim i mesto gde ćete živeti.

Prednosti nomadskog života

Iako biti digitalni nomad zvuči kao velika avantura, to je vrlo precizno isplaniran način života, koji omogućava brojne benefite.

  • Nikad niste sami Iako nomadski život podrazumeva često menjanje mesta življenja, praktično ćete svuda nailaziti na kolege. Postoje brojne zajednice freelancera koje se međusobno pomažu, pa ćete se na ovaj način mnogo lakše privići na novu sredinu. 
  • Niži troškovi – Mnogi nomadi se odlučuju za lokacije koje imaju niske troškove života. Jasno je da će vaša zarada više vredeti u istočnoj Evropi nego da živite u skandinavskim zemljama. Na ovaj način ćete brže uštedeti značajnu sumu novca koju ćete kasnije pametno investirati.
  • Kvalitetniji život – U zavisnosti od afiniteta, kvalitet može da predstavlja rad i život u prirodi. Sa druge strane, neko će želeti da „živi punim plućima” i uživa u noćnom životu. Kako god da zamišljate svoj život, uz dobru zaradu moći ćete da ga ostvarite.
  • Jedinstvena prilika da obiđete svet – Kombinovanje posla i zadovoljstva deluje kao idealna kombinacija. Ukoliko umete da uspešno rešavate sve poslovne izazove, imaćete priliku da obiđete svet bez ograničavanja na broj dana godišnjeg odmora. 
  • Upoznaćete ljude iz celog sveta – Priroda online posla je takva da ćete se susretati sa ljudima sa svih meridijana, ali kao nomad ćete ih upoznati lično. Konekcije koje napravite na ovaj način promeniće vam život i otvoriti mnoga vrata na profesionalnom, ali i ličnom planu.

I dok putovanje po svetu deluje kao cilj kome stremi svaki digitalni nomad, ne treba zapostaviti ni lokalne mogućnosti. Za početak, ne morate čak ni da napuštate sopstvenu zemlju! Rad u kancelariji nas ograničava da otkrijemo brojna mesta koja su u našem okruženju. Lako se može desiti da ćete biti inspirisani radom na planini ili na jezeru. Na ovaj način otkrićete sve čari nomadskog života, a istovremeno nećete biti udaljeni od rodnog mesta, porodice i prijatelja. To može biti odličan period navikavanja i pripremanja za neku atraktivnu lokaciju na drugom kraju sveta.

kako postati digitalni nomad

Kako postati digitalni nomad?

Da biste postali digitalni nomad, neophodno je da posedujete veštine koje traže poslodavci širom sveta. Pre bilo kakve avanture, postavite sebi jasne ciljeve i držite se njih. Za početak, odlučite se za neku od traženih profesija i posvetite se sticanju neophodnih znanja. Imajte na umu da je potrebno bar 12 meseci školovanja kako biste mogli da počnete da radite. Ako vam se pruži prilika, prijavite se za praksu u nekoj kompaniji gde ćete moći da se usavršite. 

Za to vreme svakako možete da započnete freelance karijeru nudeći svoje usluge na sajtovima kao što su Freelancer ili Upwork. Dobra stvar je što na ovaj način možete da počnete da zarađujete čak i tokom školovanja. Krenite od osnova, birajte lakše zadatke i polako gradite reputaciju. U početku uvek možete da radite kao virtuelni asistent, što je odličan online posao za početnika.

Dobra stvar je što vaš put do cilja ne podrazumeva radikalne rezove. Zahvaljujući učenju na daljinu, možete da steknete neophodna znanja, a da paralelno zarađujete. Šta više, na ovaj način možete da dođete do izuzetno cenjenih međunarodno priznatih diploma i IT sertifikata koji omogućavaju veću zaradu. Ovo je možda i najbolji način da dođete do online poslova koji će vam otvoriti vrata nomadskog načina života. 

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se