IT obuka za buduće stručnjake u oblasti informacionih tehnologija

Informacione tehnologije predstavljaju trenutno najtraženiju oblast na tržištu rada. Ono što je još vrednija informacija jeste da će poslovi iz ove oblasti biti na još većoj ceni u budućnosti. Iz tog razloga je IT obuka izuzetno pametna odluka ukoliko želite da ostvarite uspešnu karijeru.

IT obučavanje za nove poslove

Procene govore da se svake godine stvori potreba za čak 10 procenata više IT stručnjaka u odnosu na prethodnu. Prema tome, odluka da već danas počnete da stičete znanja iz ove visoko profitabilne oblasti pohađajući neke IT obuke mogla bi da se oceni kao jedna od najboljih i najisplativijih koju ćete doneti u životu.

IT obuka i prekvalifikacije

Neadekvatan odabir školovanja je čest slučaj, pa je važno da IT obuka za koju se odlučite bude ona koja vam najviše odgovara. Neretko se dešava da đaci i studenti malo razmišljaju prilikom upisivanja u srednje škole i na fakultete, pa odaberu ono što im se u tom trenutku čini najmanje teškim, što im ostavlja mnogo slobodnog vremena, ili pak ono što upišu njihovi prijatelji, ne razmišljajući o svojim željama i o onom podjednako bitnom – potrebama tržišta rada.

Ukoliko se prepoznajete u prethodnim rečenicama, znajte da niste usamljen slučaj. Tržište rada se danas vrtoglavo menja i mnogi poslovi koji su pre samo nekoliko decenija bili veoma traženi, danas više nisu toliko popularni, a za desetak godina mogu da postanu gotovo nepostojeći. Veliki broj ljudi se trenutno nalazi u delikatnoj situaciji, ali daleko od toga da je situacija izgubljena. Naprotiv, šansa postoji za sve one koji su spremni da u svojoj karijeri ili u toku školovanja naprave zaokret. Bilo da ste već decenijama u nekoj drugoj oblasti ili ste pohađali fakultet koji vam ne nudi kvalitetne mogućnosti za posao, imate šansu da se prekvalifikujete i postanete stručnjak u nekoj oblasti IT-ja.

Tokom 2018. godine godine održavao se nacionalni program za IT prekvalifikacije, koji su pokrenule Vlada Republike Srbije i kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Cilj ove IT obuke bio je da oni koji prođu preliminarna testiranja nakon 3–6 meseci steknu stručna znanja i budu osposobljeni da obavljaju poslove u oblasti IT-ja. 

Program IT prekvalifikacija je postavljen tako da u njemu mogu da učestvuju punoletni građani koji ne studiraju, ili oni koji nisu završili više od dve godine fakulteta ili visoke škole na informatičkim smerovima. U prvoj iteraciji prijavilo se preko 12.000 interesenata, a kroz proces selekcije odabrano je njih 700, koji u devet obrazovnih ustanova širom zemlje prate IT obuke. Među tim ustanovama je bila i LINK group, kompanija koja sprovodi obuku za Java programere i PHP programere. Program je trajao 250 nastavnih časova, što je minimum utrošenog vremena za sticanje znanja kroz teoriju i praktični rad.

Prema procenama Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji trenutno vlada potražnja za oko 15.000 IT stručnjaka. Sledi kratak pregled nekih od najtraženijih poslova iz oblasti informacionih tehnologija.

Poslovi u IT sektoru

IT predstavlja oblast rada koja se rapidno širi u svim pravcima. Gotovo da ne postoji poslovanje koje nema potrebu da bar u neki svoj segment inkorporira informacione tehnologije. Zainteresovanima koji bi želeli da stvaraju karijeru u ovoj prestižnoj oblasti ljudskog rada nudi se širok dijapazon mogućnosti na velikom broju smerova iz oblasti IT-ja.

PHP programer

Jedan od najrasprostranjenijih poslova u celokupnom IT-ju. Glavni razlog za to jeste što PHP predstavlja osnovu miliona sajtova širom sveta, a uz to je i najpopularniji programski jezik na webu. Njegova najčešća funkcija je stvaranje dinamičkih sadržaja na strani servera. Takođe, ovaj jezik se koristi i za programiranje konzolnih aplikacija i grafičkih interfejsa. Svi koji svoju budućnost vide u svetu sajtova mogu da pohađaju jednogodišnji program ITAcademy, koji će im pružiti neophodno znanje.

Java programer

Ukoliko ne možete da se odlučite kojoj biste se oblasti IT-ja priklonili, možda je učenje Java programa najpraktičnije rešenje za vas. Ovaj derivat programskih jezika C i C++ je izuzetno funkcionalan i primenljiv, jer se koristi za izradu velikog broja aplikacionih softvera, što znači da su Java developeri među najtraženijim IT stručnjacima na tržištu. Da biste ovladali veštinama koje su neophodne za kvalitetno obavljanje posla na ovoj poziciji, na raspolaganju imate obuku za Java programere na ITAcademy.

prekvalifikovanje za IT karijeru

Web developer

Ovo zanimanje je izuzetno popularno, bilo da tražite posao u korporativnom okruženju, bilo da želite da budete freelancer. Jednostavno, razvoj web aplikacija je danas toliko potreban da se može reći da ne postoje nezaposleni web developeri. Za dobro obavljanje ovog posla potrebno je savladati čitav niz jezika – od opisnih, poput HTML-a, preko onih koji se koriste na strani servera, kao što su PHP, Python ili Perl, do onih koji funkcionišu na strani klijenta, kao što je Ajax. Na kraju, potrebno je i znanje jezika za rad sa bazama podataka (MySQL i njemu slični jezici). Ukoliko su vas zainteresovale veštine koje poseduju web developeri, razmislite o školovanju koje će vam omogućiti da steknete znanja iz pomenutih web tehnologija.

Mobile app developer

Kako IT sektor beleži rast i kako sama oblast informacionih tehnologija beleži napredak, usložnjava se i javlja sve veća potreba za specijalizacijom poslova. Mnoge kompanije su orijentisane samo na razvoj mobilnih aplikacija i, prema tome, imaju veliku potrebu za IT stručnjacima koji vladaju najviše tehnologijama koje se koriste za pravljenje mobilnih aplikacija. Prateći Android development obuku, možete steći kvalitetno obrazovanje pomoću kog ćete moći da kreirate aplikacije za sve verzije Android operativnih sistema i tako naći respektabilan posao.

Software engineer

Softverski inženjering predstavlja jednu od disciplina računarstva. Samo zanimanje je jako traženo i izuzetno cenjeno. Za razliku od programera i developera, inženjeri softvera rade na stvaranju izuzetno kompleksnih i obimnih softverskih rešenja kao što je, recimo, razvoj čitavih operativnih sistema, te se stoga ovo zanimanje smatra inženjerstvom. Posao softverskih inženjera se sastoji od čitavog niza paralelnih radnji kao što su analiza potreba korisnika, dizajn i implementacija softvera, testiranje, održavanje softvera i mnoge druge. Edukacija za ovu radnu poziciju se nikad ne završava, a prve korake možete ostvariti pohađajući obuku za softverske inženjere.

Network administrator

Administracija mreža predstavlja neophodnu poziciju u gotovo svakom radnom okruženju, nezavisno od prirode posla. Administratori mreža obavljaju poslove kao što su monitoring i testiranje mreža, ispitivanje slabosti i nedostataka mreža, održavanje mrežne infrastrukture (ruteri, modemi, svičevi…), instalacija i implementacija bezbednosnog softvera i sl. Po prirodi posla, slična ovoj je pozicija sistem administratora, a razlika se ogleda u tome što su administratori sistema više fokusirani na instalaciju, implementaciju i bezbednost računarskih sistema i servera. U manjim kompanijama ove pozicije su često objedinjene. Ako smatrate da je ovaj posao idealan za vas, prijavite se za obuku nakon koje ćete postati administratori mreža ili sistema.

it obuka

Database administrator

Osobe koje rade na ovim poslovima su, pre svega, zadužene da vode brigu o softveru specijalizovanom za skladištenje i čuvanje podataka. Poslovi koje administratori sistema obavljaju tiču se instalacije i nadgradnje servera baze podataka, praćenja i optimizacije performansi baze podataka, bezbednosti baze podataka, dodele korisničkih pristupa, migracije podataka, pravljenja sigurnosnih kopija i sl. Kao što su i druge pozicije koje dolaze iz domena informacionih tehnologija tražene, tako su i stručnjaci za administriranje baza podataka izuzetno traženi na tržištu radne snage.

Quality assurance (QA)

Posao koji se kod nas žargonski naziva „tester” najčešće predstavlja ulazni, tj. početni posao u svetu IT-ja za veliki broj budućih programera ili developera. Radna zaduženja osobe koja radi na ovoj poziciji su raznolika, ali se uglavnom tiču provere funkcionisanja programa, sajtova i mobilnih aplikacija, pronalaženja grešaka u softveru (bugova) i saradnje sa programerskim timom koji radi na njihovom otklanjanju.

IT project manager

Lice zaposleno na poziciji menadžera projekata u oblasti informacionih tehnologija obavlja upravljačke poslove, koji uključuju stvaranje plana, ciljeva, budžeta i resursa budućih projekata, kao i formiranje timova zaduženih za izradu projekata. Menadžer projekata, takođe, brine o rasporedu i organizaciji, prati faze projekta, brine o rokovima i merljivosti rezultata projekta. Ovaj posao predstavlja most između inženjerskih, programerskih i poslovnih veština, a dobar IT menadžer projekta mora da poseduje znanja iz svih oblasti. Da postanete stručnjak u ovoj prestižnoj oblasti, preporučujemo program za IT menadžere projekta. Isti program vam može pružiti znanja i za radnu poziciju o kojoj će biti reč u narednom segmentu.

Data analyst

Ukoliko istovremeno osećate naklonost i prema informacionim tehnologijama i prema svetu u kom dominiraju brojevi iz kojih donosite zaključke, posao analitičara podataka je idealan za vas. Ova radna pozicija najčešće zahteva da zaposleni prikuplja, istražuje i prezentuje podatke tako da oni imaju upotrebnu vrednost za kompaniju. Prema procenama koje se tiču budućnosti tržišta rada, stručnjaci iz ovog domena će biti među najtraženijim u čitavom IT-ju.

Kako do dobrog posla u oblasti IT-ja?

Postoji veliki broj načina da se osposobite za rad u IT-ju. U Srbiji je značajan broj fakulteta i visokih škola koji nude kurseve iz oblasti informacionih tehnologija. Nije zanemarujući ni broj onih koji stiču znanja na mnogobrojnim online kursevima, video-tutorijalima i drugim formalnim i manje formalnim platformama za učenje. Međutim, ukoliko želite sveobuhvatnije znanje od onog koje nude kursevi, takvo da sa njim dobijate ulaznicu za rad u najboljim kompanijama iz oblasti informacionih tehnologija, tu je IT obuka koju obezbeđuje ITAcademy. Ova obrazovna ustanova svojim polaznicima obezbeđuje jednogodišnji program, usklađen s aktuelnim potrebama u celokupnoj oblasti IT-ja i pruža savremena znanja koja se najviše traže u poslovnom okruženju, bilo da je u pitanju programiranje, bilo dizajn ili menadžment u informacionim tehnologijama.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se