Šta je preduzetništvo?

Da li imate odličnu poslovnu ideju ili jednostavno želite da budete „sam svoj gazda”? Pravi put do uspešnog samostalnog biznisa jeste preduzetništvo. Upoznajte se sa svim prednostima, ali i izazovima koje donosi ovaj način rada kako biste postali uspešan preduzetnik.

Šta je preduzetništvo

Pokretanje biznisa nije jednostavna stvar, pre svega jer to podrazumeva da imate jasnu viziju poslovanja. Da biste uspeli kao preduzetnik, potrebno je da vas vodi želja za uspehom, a ne za novcem. Jasno je da su finansije važna stavka, ali ako nešto započinjete da radite jer ste čuli da se isplati, verovatno nećete daleko dogurati. Privatan biznis podrazumeva dosta odricanja, ali zauzvrat ima mnogo veću perspektivu nego rad u tuđoj firmi.

Šta se podrazumeva pod preduzetništvom?

Preduzetništvo predstavlja rad fizičkog lica koje se registrovalo da obavlja određene delatnosti. Iako obično zamišljamo preduzetnike kao poslovne ljude u odelima, postoji mnogo širi izbor zanimanja. Preduzetnik može da bude zanatlija, ali i grafički dizajner, programer ili web dizajner. Ono što je najvažnije jeste da znate zašto želite da postanete preduzetnik. Reč je o poslu gde ste odgovorni za sve uspone i padove u poslovanju. 

Odgovornost je generalno jedan od glavnih razloga zašto se neko odlučuje za preduzetništvo. Kada radite u nekoj kompaniji, možete da računate da ćete s vremenom dobijati više zadataka, a sa njima raste i odgovornost za učinak. Čak i da osmislite nešto što će kompaniji doneti bogatstvo, ne mora da znači da ćete dobiti deo prihoda.

Drugim rečima, lako se može desiti da radite na važnom projektu (koji ste možda i sami osmislili), ali da sve zasluge i zarada od projekta idu kompaniji za koju radite. Objašnjenje je jednostavno – vi ste zaposleni, radite za platu i vaš posao je da doprinosite profitu kompanije. Mnogima je ovo korektno jer, iako možda ne učestvuju u podeli profita, takođe nemaju veze sa troškovima i poslovnim rizicima.

Preuzmite poslovni rizik

Ukoliko ste spremni da preuzmete odgovornost na sebe i imate jasan poslovni plan, razmislite o preduzetništvu. U tom slučaju na sebe preuzimate svu odgovornost, ali zato je tada kompletan poslovni uspeh vaš, baš kao i prihodi. 

Ipak, za razliku od velikih privatnih kompanija, biti preduzetnik ne predstavlja veliki rizik kada je ulaganje u pitanju. Za početak je akcenat stavljen na sprovođenje vizije posla i dokazivanje svima (i samom sebi) da možete samostalno raditi na projektima. Jasno je da kao samostalni preduzetnik zavisite isključivo od svojih veština i sposobnosti da se pozicionirate na tržištu. 

Da biste postigli uspeh, potrebno je nekoliko preduslova:

 • Analiza tržišta – Kao preduzetnik fokusiraćete se na jednu vrstu posla. Na vama je da napravite dobru procenu šta je to što tržište traži. Vrlo je važno da postoji potražnja za vašim uslugama ili potencijal za potražnju.
 • Sposobnost samostalnog rada – Mnogi preduzetnici, može se reći većina, rade kao freelanceri ili pokreću startapove u kojima su jedini zaposleni (bar u početku). To znači da treba da budete sigurni u sebe i svoje mogućnosti ukoliko želite da uspete.
 • Pregovaračke veštine – Kada ste zaposleni, zaduženja ćete dobiti od nadređenog. Kada se preduzetnik, često će od vaših pregovaračkih sposobnosti zavisiti da li ćete dobiti neki posao i pod kojim uslovima. 
 • Stručnost – Bez specifičnih znanja koja se traže nećete uspeti. Zbog toga je imperativ da postanete stručnjak u oblasti kojom se bavite. Ne plašite se grešaka, važno je da na njima učite i unapređujete znanja.
 • Vizija – Pre nego što napravite prvi korak, napravite plan šta želite da postignete. Ukoliko nemate viziju da vas vodi i koje ćete se držati u stresnim situacijama, nećete postiči značajan uspeh.

dizajner samostalni umetnik

Prednosti vođenja sopstvenog posla

Kao preduzetnik ste u svakom smislu „sam svoj gazda”. Tada imate potpunu slobodu da radite šta mislite da je najbolje za biznis i vašu karijeru. Prednosti preduzetništva su brojne:

 • Veća zarada – Umesto da radite za fiksnu platu, sada svi prihodi od posla idu vama (i državi kroz poreze koje plaćate). To je značajna promena u odnosu na rad u firmi gde ste najčešće jedan od šrafova koji doprinose kolektivno uspehu. 
 • Sloboda – Možete da radite kada hoćete, u bilo koje vreme dana i noći, i to sa bilo koje lokacije na planeti. S obzirom na to da imate slobodu da birate poslovne partnere koji vam odgovaraju, niko ne može da vas ograniči (osim vas samih). 
 • Radite ono što volite – Jedan od glavnih razloga zašto se neko odlučuje za samostalni rad jeste mogućnost da se posveti nečemu što zaista voli. Mnogima se desi da zarad visoke plate rade posao koji ne vole, a nisu spremni da se osamostale.
 • Poslujete kao paušalac – Biti preduzetnik znači da ste paušalno oporezovani, što znači da mesečno plaćate unapred određenu sumu novca. Iznos zavisi od toga čime se bavite, gde živite i koliki su vam prihodi. Kao paušalac imate minimalne susrete sa papirologijom i knjigovodstvom. Sve što je potrebno jeste da pišete fakture i plaćate porez. S vremenom ćete povećati obim posla, pa ćete se možda možda za ulazak u sistem PDV-a. To znači da ste već kreirali ozbiljnu firmu i da možete sebi da priuštite angažovanje osobe koja će se baviti papirologijom.

Kad sagledate sve navedene prednosti, postaje vam jasnije šta je preduzetništvo, naročito kad govorimo o IT industriji. Domaće i svetsko tržište je konstantno u potrazi za stručnjacima, a oni uglavnom posluju kao freelance radnici, tj. preduzetnici.

uspešno preduzeće menadžer u firmi

Izazovi preduzetništva

Svaki izbor u karijeri sa sobom donosi određene prednosti i mane. I dok će neko uvek radije da bude deo uspešne kompanije koja nudi odličnu platu, neko drugi će želeti da sam dođe do uspeha. Ipak, i to ima svoju cenu.

 • Ne postoji fiksno radno vreme – Zaboravite na rad od 9 do 5. Kad razvijate soptveni biznis, biće vam prioritet da postavite sve na noge i dođete do prve značajne zarade. Mnogi privatnici rade i po 14 sati dnevno kako bi postigli cilj.
 • Nedostatak slobodnog vremena – Dešavaće se da ceo dan provedete u poslu, pa nećete stići da se posvetite samom sebi. Godišnji odmor možda nećete ni imati neko vreme jer nećete jednostavno imati vremena. Naravno, ovo su normalni izazovi kada je podizanje biznisa u pitanju.
 • Nesigurnost posla – Nije isto biti zaposlen u uspešnoj korporaciji i raditi na projektu od koga vam sve zavisi. S vremenom ćete imati stalne poslovne partnere, ali u početku ćete morati da se borite za svaku priliku.
 • Stres – Bez obzira na to da li ste uspešni ili to tek treba da postanete, stres će vas pratiti tokom karijere. Potrebno je da ga na pravi način kanališete kako biste bili produktivni.
 • Samostalan rad – Često ćete biti okrenuti samom sebi, moraćete stalno da se usavršavate kako biste bili uvek korak ispred konkurencije.

Šta je potrebno za uspešnu preduzetničku karijeru?

Da biste postali preduzetnik, potrebno je da posedujete specifična znanja. Stručnost je naročito važna ukoliko se odlučite za neku IT oblast. Najbolji način za uspešno sticanje znanja jeste učenje od iskusnih stručnjaka. Za internet poslovanje je odličan izbor program E-Business & Internet Marketing, kao i program Online Sales & E-business Development

Napravite dugoročan plan, steknite primenjiva znanja i organizujte uspešan IT biznis gde ćete sami krojiti svoju sudbinu. Šta je preduzetništvo ako nije uspešno rešavanje izazova u poslu koji volite? Postanite lider u svojoj oblasti i ostvarite karijeru kakvu se oduvek želeli!

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se