Posao u Nemačkoj: Saznajte koje profesije su najtraženije i kolike su plate

Nemačka je za ljude sa ovih prostora još od početka prošlog veka bila atraktivna destinacija za imigraciju. Sredinom 70-ih godina prošlog veka postala je jedna od glavnih lokacija za ljude iz regiona. Od tada radnici iz Srbije konstantno traže posao u Nemačkoj.

programeri u Nemačkoj

Tokom dvehiljaditih broj ljudi koji su odlazili na rad u Nemačku donekle se smanjio, a u medijima je dosta pisano o tome da Nemačka više ne prima imigrante. Takođe, mnoge druge destinacije postale su podjednako atraktivne, pa se selidba radi posla raširila po celom kontinentu. Dosta građana Evropske unije preselilo se u razvijenije zemlje (npr. iz Rumunije u Irsku), iskoristivši povlašćene uslove za dobijanje radne dozvole.

S druge strane, za ljude iz zemalja koje nisu članice EU procedure odlaska radi zaposlenja u zemlje članice postale su duže i komplikovanije, a ishodi neizvesniji. Međutim, otkako je početkom marta 2020. godine u Nemačkoj na snagu stupio novi Zakon o useljavanju stručnjaka, mogućnosti za dobijanje posla drastično su se povećale. 

Jer Nemačka, za razliku od migracije iz prethodnih decenija, kada je veći deo migranata odlazio na rad u sektoru usluga koji obično nisu zahtevale specifično znanje iz određene oblasti, trenutno traži kvalifikovane radnike iz zemalja van Evropske unije.

Posao u Nemačkoj za milione radnika

Kako izveštava portal Radio Slobodna Evropa, poslodavci u Nemačkoj i dalje imaju problema da za pozicije koje nude pronađu radnike. Kada je u pitanju trenutna situacija na tržištu rada, brojke su neverovatne. Upražnjenih i novih radnih mesta je više od milion. Za dalji razvoj privrede i rast nemačkog BDP-a popunjavanje ovih radnih mesta postalo je jedan od prioriteta. Otuda se granice ponovo otvaraju, pre svega za stručnjake.

Ko može da se zaposli u Nemačkoj?

Po izveštajima raznih medija, nedostatak stručnog kadra u Nemačkoj odlikuje sve privredne grane. Ova potražnja se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake već i na radnu snagu kvalifikovanu na gotovo svim nivoima. 

Kako da znam da li sam stručnjak?

Šta po nemačkom zakonu znači biti stručnjak? Za razliku od Srbije, gde se pod stručnjakom podrazumeva samo osoba sa visokom stručnom spremom, u Nemačkoj ovo nije slučaj. Kvalifikovana osoba mora imati diplomu koja je priznata u Nemačkoj. Zbog sistemskog nedostatka radne snage, a radi ubrzavanja procedura, Centralna međunarodna služba za zapošljavanje radi na ubrzanom priznavanju diploma i sertifikata. Njihov cilj je da izdavanje vize za stručnjake ne traje više od 6 nedelja.

Procedure nikad brže

S druge strane, novi zakon znatno ubrzava ovu proceduru. Po njemu, kako izveštava Dojče vele, ukoliko budućem poslodavcu iz Nemačke radnik za to da punomoć, ovaj može u njegovo ime prikupljati potrebnu dokumentaciju i vršiti pregovore sa imigracionim odeljenjem. Nakon uspešnog pribavljanja neophodnih dozvola i zelenog svetla od imigracionog organa, nemačka ambasada je u obavezi da u roku od tri radna dana radniku izda vizu.

Po pisanju BBC-ja, strategija nemačke vlade je da konzularna odeljenja ambasade zakazuju termine za ne više od 14 radnih dana od dana podnošenja zahteva, nakon čega bi se na odluku o odobrenju vize čekalo do tri nedelje.

Šta ako još uvek tražite posao?

Sa stupanjem na snagu novog zakona ni ovo ne predstavlja preveliki problem. Jer osoba koja želi posao u Nemačkoj ima pravo na izdavanje vize u trajanju od šest meseci. Uslov da se ovo pravo ostvari jeste dokaz o sposobnosti da se pokriju troškovi života u Nemačkoj, kao i dokaz o znanju nemačkog jezika. Ovakvo traženje posla na licu mesta bez tesnih rokova daje mnogo veću fleksibilnost nego što je to dosad bio slučaj.

Sticanje dodatnih kvalifikacija za poslove

Svako ko ima osnovnu profesionalnu kvalifikaciju sa obezbeđenim ugovorom ili ponudom za posao u Nemačkoj od strane poslodavca dobiće mogućnost da se doškoluje ne bi li zadovoljio potrebe radnog mesta. Za dodatnu obuku čiji će ishod biti profesionalni sertifikat imaće dve godine. Ipak, tu nije kraj olakšicama:

dozvola boravka u Nemačkoj – ponuda za posao ili ugovor o radu obezbeđuje dozvolu boravka na četiri godine, ili vreme precizirano samim ugovorm. Nakon četiri godine provedene u Nemačkoj stiče se pravo trajnog boravka.

sfere u okviru kojih je moguće tražiti posao – novi zakon ne propisuje ograničenja; kako su privredi potrebni svi profili, nećete imati problema dokle god imate obezbeđen ugovor o radu u Nemačkoj i posedujete adekvatne stručne kvalifikacije.

Posao u Nemačkoj 

Odlična vest za IT stručnjake – u Nemačku bez formalnog priznanja kvalifikacija

Ako ste IT stručnjak, onda uz lekare i medicinske sestre spadate u grupu najtraženijih zanimanja. Profesionalcima iz ovih struka je odlazak na rad u Nemačkoj mnogo lakši jer posebnom regulativom za tražena zanimanja njihove kvalifikacije ne moraju biti formalno priznate. Sve što je potrebno jeste da se budući poslodavac obaveže da će vam tokom prve godine u Nemačkoj pokriti troškove života i putovanja nazad, ako nakon isteka radnog odnosa ne želite da ostanete. Za mnoge poslodavce kojima je adekvatan kadar hitno potreban ovo je puka formalnost. 

Pored toga, kada je reč o deficitarnim zanimanjima, u šta spadaju IT profesije, po novom zakonu fakultetska diploma neće biti potrebna, kaže za BBC Nikola Smiljanić, ekonomista i bloger koji deset godina živi u Nemačkoj. Kako izveštavaju nemačke statističke agencije, ohrabruje i činjenica da je u Nemačkoj najviše stranaca zapošljeno upravo u IT sektoru.

Po novim saznanjima bloga blog.sljaka, plate IT stručnjaka u inostranstvu, konkretno Nemačkoj, ne samo da su visoke već zaposleni mogu od poslodavca očekivati ugovor na neodređeno vreme, kao i rast plate na do 80.000 evra godišnje.

Koja su najtraženija zanimanja u Nemačkoj?

Koliko IT industrija u Nemačkoj cveta, svedoče podaci portala deutschland.de. Na listi najpopularnijih poslova u Nemačkoj čak više od 30% uzimaju IT profesije.

Tako su se na prvom mestu liste top 10 poslova našli programeri i softverski developeri. Visokorangirani su i IT konsultanti, grupa u kojoj posebno mesto zauzimaju IT analitičari. Interesantno je da profesionalci u sektoru informacionih tehnologija na liderskim pozicijama zarađuju znatno više od svojih kolega iz drugih zemalja. 

Kod nas se za pomenute poslove možete školovati na jednogodišnjim programima. Odsek za programiranje na ITAcademy bazira se na radu na realnim projektima pod mentorskom supervizijom. Takođe je veoma popularan odsek za razvoj mobilnih aplikacija, koji je dizaniran tako da buduće developere sprema za osmišljavanje i implementaciju manje ili više kompleksnih programerskih rešenja. 

Za one koje više zanima struktura elektronskog poslovanja i koji sebe vide kao IT menadžere ili konsultante u svetu biznisa, IT Business departman nudi brojne atraktivne programe: od menadžmenta IT biznisa, preko PPC marketinga, sve do vođenja zahtevnih web projekata

Mrežni i sistemski administratori zainteresovani za dizajn, implementaciju i bezbednost mrežnih sistema teoretsko znanje i praksu steći će na nekom od programa sa odseka za administraciju. Svi programi vode do međunarodno priznatih sertifikata.

Kako izgleda idealan kandidat?

Osobine koje se visoko vrednuju na tržištu rada su takozvane meke veštine. Iako tvrde veštine jesu preduslov za rad u industrijama poput programiranja, meke veštine su ono što će napraviti razliku između dva kandidata sličnog iskustva.

U meke veštine spadaju sposobnost timskog rada, empatija, kreativno rešavanje problema i sl. Najbolja obuka će vas pripremiti i za jedno i drugo – za tvrde veštine steći ćete sertifikat, a meke ćete negovati na posebnim treninzima, kao i kroz praktičan rad u realnom okruženju.

Kolike su plate u nemačkom IT sektoru?

Studija o primanjima koju je pre nekoliko godina sproveo elitni nemački časopis koji se bavi informacionim tehnologijama „Computerwoche”, u saradnji sa kompanijom za analizu plata Compensation Partner, pokazala je da su plate u IT sektoru relativno visoke.

Tako je najviša plata, kako prenosi sajt Nemački kutak, bila povezana sa stručnjacima iz domena IT bezbednosti – IT security. Njihova bruto plata je u 2017. iznosila 71.070 evra. U međuvremenu je porasla na 74.500 evra. Slede rukovodioci IT projekta sa 72.500 evra. Menadžeri IT projekata sa tom zaradom bili su i ostali na drugom mestu u 2018. i 2019. godini, što ne čudi, jer su menadžerske sposobnosti uvek na ceni. Ukoliko radno mesto uključuje upravljanje drugima, plata u nemačkom IT sektoru može biti viša od 25% do 33% od osnovnih primanja za određeno zanimanje.

Plata developera iznosi oko 60.000 evra, dok su po primanjima stručnjaci za razvoj mobilnih aplikacija izjednačeni sa dizajnerima korisničkog interfejsa. Njihova zarada na godišnjem nivou iznosi oko 55.000 evra. Među dobro plaćenim zanimanjima nalaze se eksperti za baze podataka, sa prosečnom godišnjom platom od oko 50.000 evra. S druge strane, administratori mreža u Nemačkoj zarađuju oko 47.000 evra godišnje, a web dizajneri oko 38.000 evra.

Šta utiče na visinu plate?

Na plate u nemačkom IT sektoru uglavnom utiče iskustvo. Što je karijera duža, to su i plate veće. Početnici mogu da dođu do oko 42.000 evra. Sa tri do šest godina iskustva prosečna plata iznosi 51.000 evra, dok je sa sedam do deset godina bruto plata 54.000 evra godišnje. Ukoliko imaju preko 10 godina radnog iskustva, zaposleni mogu zaraditi u proseku oko 66.500 evra bruto godišnje. 

iznos plate programera u Nemačkoj

Ove plate odnose se na eksperte bez odgovornosti prema osoblju. Vođe timova, odeljenja i IT-ja, kao što je napomenuto, zarađuju znatno više iznose.

Veličina kompanije je bitan faktor

Pomenuto istraživanje pokazuje da prelazak iz male firme u firmu srednje veličine (do 1.000 zaposlenih) nosi oko 7.000 evra višu godišnju platu. Za prelazak u korporaciju ovaj broj ide i do 16.000 evra.

Treći faktor koji utiče na to koliko ćete novca zaraditi jeste i lokacija firme. Tradicionalno, zaposleni u pokrajinama u zapadnom delu Nemačke imaju više plate od svojih kolega na istoku. Tako je plata u gradovima poput Minhena, u kojima se nalaze centrale preduzeća, u proseku viša nego u ostatku Nemačke. Kako tvrdi studija, plata je najviša u Frankfurtu na Majni, a objašnjenje je situiranost tamošnjeg bankarskog sektora.

Poslovi u IT industriji – neverovatni uslovi

Koliko je IT industrija željna radnih kadrova, najbolje svedoče reči Ahima Berga. Kako piše Dojče velel, predsednik udruženja nemačke IT industrije Bitcom, eksplicitno je pozvao stručnjake iz ove oblasti da spakuju kofere i dođu u Nemačku: „Ovo više nije tržište poslodavaca, već posloprimaca”.

Pitanje koje se nameće jeste kakva je poslovna kultura kada je posao u nemačkoj IT industriji u pitanju. Kako se i koliko radi? Ispitivanje pomenutog „Bitcoma”, kojim je obuhvaćeno gotovo 900 HR menadžera i direktora aktivnih u IT industriji, donelo je rezultate u koje bi verovatno malo ko sa naših prostora poverovao.

Šta je glavni zaključak? Čini se da su kandidati probirljiviji, a da se od firmi očekuje da zaposlenom daju mnogo više, što ne čudi kada se uzme u obzir koliko je tržište nezasićeno. 

U pitanju nije samo novac. Naime, istraživanje je pokazalo da je bez fleksibilnog radnog vremena, opcije nastavka obrazovanja i brojnih drugih benefita potencijalnog kandidata teško privoleti da prihvati ponuđenu poziciju. 

Kada savladaju izazov dolaska do stručnih radnika, za nemačke firme goruće pitanje postaje na koji način zadržati zaposlene. Zato, kako izveštava Dojče vele, nemačku poslovnu kulturu u svetu IT-ja odlikuje mnogo manje izražena strukturna hijerarhija. 

Tu je i veći nivo participacije u donošenju odluka. Kompanijsku strategiju odlikuje uključenost svih zaposlenih. Sa njima se aktivno diskutuje o postavljanju ciljeva. Još jedna od prednosti zaposlenja u nemačkom IT sektoru jeste što se svaki sat prekovremenog rada plaća.

Kako do posla u Nemačkoj?

Specijalizovanih portala sa oglasima za poslove u inostranstvu je mnogo. Što se tiče profesionalnih mreža koje nemački menadžeri kadrova vole da koriste, preporučeni su StepStone, Monster, XING, kao i svuda nezaobilazni LinkedIn. Ovde možete pretraživati kompanije i pronaći mnoštvo oglasa za posao u Nemačkoj.

Druga opcija je direktna pretraga u okviru kompanijskih sajtova. Kako je tržište u deficitu, mnogi eksperti za razvoj karijere preporučuju da se ne ustručavate, da čak i kada nema raspisanih radnih mesta kontaktirate s kompanijom za koju ste zainteresovani i pokažete zanimanje.

Šta je vaš sledeći korak?

Ako želite da živite i radite u Nemačkoj, realno sagledajte opcije. Ukoliko vaše trenutne kvalifikacije ne korespondiraju sa zahtevima nemačkog tržišta, uložite godinu dana u sticanje međunardno priznatih kvalifikacija za neku od traženih pozicija u IT industriji. Ukoliko vas interesuje programiranje, fokusirajte se na tražene programske jezike kao što su Python, Java, PHP itd. To može biti pravi korak ka životu i karijeri iz snova, jer možda idealan posao u Nemačkoj čeka na vas.<

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se