Profesije budućnosti: 5 nezamenljivih IT profesija za sigurnu karijeru

Koje profesije vam mogu garantovati dugu karijeru i sigurnu budućnost

U današnje vreme je jako teško reći koje će profesije opstati i koje su to profesije budućnosti koje garantuje sigurnu poslovnu karijeru… Trendovi u zapošljavanju i potreba za određenim strukama se menjaju iz godine u godinu. Iako je svima jasno da  će 21. vek obeležiti informacione tehnologije, postavlja se pitanje koje će to IT veštine ostati nezamenljive i neophodne i za 15 ili 20 godina?

 

1. Programiranje

Možda će se u budućnosti nadograđivati programski jezici, možda će za 20 godina programeri raditi na drugačijim računarima… Ali programiranje će svakako ostati temelj i srž IT industrije. Java i PHP programeri, Cloud stručnjaci i ostali profesionalci iz ove oblasti svakako nemaju razloga za brigu o budućnosti njihove profesije i karijere!

 

2. Network Administracija

Administracija operativnih sistema je pravi izbor za ljude koji žele sigurnu karijeru, a sebe vide u održavanju računarskih mreža i operativnih sistema Windows i Linux … Ova oblast IT-ja je definitivno nezamenljiva i stručnjaci iz ove oblasti će uvek imati posao u kompanijama širom sveta i opcije za dodatni posao.

 Karijera u administraciji operativnih sistema

3. Dizajneri

Talenat je nešto što će biti cenjeno i traženo i za 10 i za 110 godina! Talentovani ljudi koji budu posedovali IT veštine kojima će svoj talenat pretvoriti u profesiju, biće i dalje među najtraženijim stručnjacima na tržištu rada u budućnosti! Adobe, CAD, HTML će svakako biti glavni alati talentovanih dizajnera i ubuduće.

 

4. Mobilne aplikacije

Korišćenje pametnih telefona je postalo masovno pre manje od 10 godina i svakako je jedna od najmlađih oblasti IT-ja. Osim što je najmlađa, to je i najperspektivnija grana u komunikacionim tehnologijama, jer pametni telefoni zamenjuju sve više uređaja u svakodnevnom životu. Zato stručnjaci za razvoj, pre svega Android platforme, ne moraju da brinu za svoju karijeru u narednim decenijama, a onima koji lutaju u odabiru svog zanimanja preporučujemo neku od profesija u ovoj IT oblasti.

Rad u oblasti mobilnih aplikacija

5. Elektronsko poslovanje

Biznis postoji od kada postoje prve civilizacije. U proteklih nekoliko hiljada godina, poslovanje je menjalo svoje oblike i forme mnogo puta. S razvojem informacionih tehnologija, a pre svega pojavom interneta, poslovanje se ubrzano prebacuje u online okruženje. Nema sumnje da će se ekspanzija e-poslovanja nastaviti tokom 21 veka.

 

Budućnost je počela!

Da je potražnja za IT stručnjacima u ekspanziji govore i podaci poslednjeg istraživanja koje je objavio Computerworld.com o tome koje će IT veštine biti najtraženije u 2015. godini:

 

  • Programiranje – 48% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 1).
  • Menadžment projekata u IT-ju – 35% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 5).
  • Tehnička podrška – 30% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 2).
  • Bezbednost informacionih sistema – 28% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 7).
  • Web developeri – 28% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – nisu bili rangirani).
  • Administracija baza podataka – 26% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 6).
  • Analiza i poslovno izveštavanje – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 8).
  • Razvoj mobilnih aplikacija – 24% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 4).
  • Administracija mreža – 22% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 3).
  • Analitičar velikih baza podataka – 20% kompanija planira da naredne godine zaposli radnike sa ovim veštinama (prošlogodišnja lista – mesto br. 11).

Statistika profesije budućnosti

Ako su u 20. veku advokati i ekonomisti bili neizostavni deo bilo kog poslovanja, u 21. veku to će svakako biti IT stručnjaci. Ukoliko se još uvek niste opredelili za svoju buduću profesiju, a želite da stabilnu karijeru bez mnogo rizika, onda je izbor jasan. Početak 21. veka je obeležila informatička revolucija, a decenije koje dolaze će obeležiti stalni rast ove oblasti i tražnja za novim stručnjacima!

 

Školovanje na ITAcademy pokriva širok spektar oblasti, te vam mnogi odseci pružaju upravo IT veštine i sertifikate koji su potrebni za zanimanja koja se pominju u tekstu. Dodatna prednost koju pruža ITAcademy je online školovanje, bez obzira da li se nalazite u Nišu, Vranju, ValjevuZrenjaninu, uživate u gradu kao što je Sombor ili bilo kom drugom mestu u Srbiji.

Takodje, ITAcademy je dostupna i u BiH, te je možete online pratiti i iz SarajevaMostara, Bihaća, Tuzle ili bilo kog drugog mesta u BiH.

Saznajte više o upisu na ITAcademy na ovom linku.

  • 21.11.2014 16:40

Komentar