4 saveta profesionalaca za buduće administratore mreža

Sve je više kompanija i organizacija različitih profila koje se odlučuju za primenu računarske mreže u svom poslovanju, pa je stoga sve veća i potreba za IT administratorima koji će se baviti održavanjem i upravljanjem takvim sistemima. Ovo je ujedno i jedno od najbolje plaćenih zanimanja današnjice.

4 saveta profesionalaca za buduće administratore mreža

Izbor i nabavka računarske i mrežne opreme, projektovanje mrežne infrastrukture, konfigurisanje i održavanje mreže, kao i hardverska, softverska i korisnička podrška samo su neki od zadataka koji se danas postavljaju pred administratore IT infrastrukture.

Administracija mreže, kao i svaki zanat, ima svoje trikove. Zato vam u ovom blogu predstavljamo proverene savete iskusnih administratora koji će vam pomoći da budete uspešniji u ovom poslu.

1. Dokumentujte svaku izmenu na mreži

Uredno vođenje dokumentacije je jedna od najpametnijih stvari koju možete uraditi kao administrator mreže. Isto tako, važno je dobro se upoznati sa postojećom dokumentacijom vašeg prethodnika na ovom poslu. Ne zaboravite da proverite da li je postojeća dokumentacija ispravna i ažurirana.

Dokumentujte svaku izmenu na mreži

Obavezno proverite da li snimljene šifre još rade i obnovite sve što je potrebno.

Ako postojeća dokumentacija nije ispravna ili nije ažurirana, prvo što bi trebalo da uradite jeste da napravite zabelešku o trenutnom stanju stvari u okruženju – od inventara hardverske opreme do lokacije svakog pojedinačnog uređaja. Takođe, zabeležite vaše impresije o radu umreženih uređaja, a pokušajte i da saznate više o procedurama poslovanja firme koje dotiču vaš resor.

Najzad, ne zaboravite ugovore o održavanju i licence softvera. Oni utiču na budžet, a sigurno je da ne želite da se iznenadite kada licenca za neki od programa istekne.

Dokumentacija bi morala da bude temeljna, pregledna i redovno ažurirana prilikom svake, pa i najmanje promene.

2. Revidirajte ili ustanovite plan bekapovanja za slučaj nezgode

Kao deo revizije dokumentacije može se desiti da naiđete na planove za povraćaj podataka u slučaju katastrofe. Ako ih ne pronađete, potrudite se da vam jedan od prioriteta bude njihovo pravljenje. Ukoliko su na mestu, proverite da li su aktuelni i funkcionalni. Testirajte svoj plan kako biste znali precizno koliko je vremena potrebno za oporavak i da li će sistem biti potpuno vraćen na prvobitno stanje.

Kod bekapovanja je važno da proverite da li čuvate prave podatke i važne informacije o sistemu i da li ih je moguće ponovo podići. Ako je potrebno, konsultujte se sa menadžmentom i zaposlenima radi provere.

Nije dovoljno samo napraviti bekap, potrebno je i testirati ga. Pokvareni, nečitljivi podaci, loši sektori – sve se to može dogoditi pri pravljenju sigurnosne kopije.

3. Redovno testirajte bezbednost mreže

Ako dolazite na novo radno mesto, veoma je važno da procenite trenutnu bezbednost mreže i uverite se da je dovoljna za vašu organizaciju. Proverite da li su spam i antivirus alati ažurirani. Takođe, morate uskladiti vaše planove o bezbednosti sa menadžmentom, jer je potrebno da mreža nesmetano služi kolektivu.

Redovno testirajte bezbednost mreže

U ovoj fazi bi trebalo da revidirate ko ima pristup mreži i na kojim nivoima. Preventive radi možete da predložite da se sve šifre promene. U svakom slučaju, ovo morate uraditi za administratorske mreže. Samo tako ćete biti sigurni da niko od prethodnih korisnika nema autorizaciju za to da ponovo uđe u mrežu.

Jednom kada ovo uradite svako u firmi kome je pristup neophodan pozvaće vas. Onda možete proceniti koji nivo autorizacije im je potreban. Možda ovo zvuči kao ekstremni korak, ali će vam pomoći da pristup imaju samo oni kojima zaista treba.

4. Razgovarajte sa zaposlenima i slušajte ih

Može vam se desiti da se nađete u situaciji u kojoj vam nedostaje iskustvo koje je vaš prethodnik imao. Tada treba da potražite ljude koji znaju odgovor na vaša pitanja. IT tim će vam mnogo puta rešiti dilemu.

Mislite o menadžmentu i zaposlenima kao o svom timu. Od njih možete naučiti šta je najpotrebnije za nesmetano funkcionisanje firme.

Ako ste dogurali do vođenja tima, iskoristite njihovo znanje, ali nikad ne odričite sebi šansu da nešto naučite iz prve ruke. Upoznajte svoj tim. Slušanje je jedna od ključnih veština velikih lidera.

Posao administratora je naročito odgovoran, jer od njega zavisi celokupno poslovanje neke firme. Zato i ne čudi da će se, po nekim predviđanjima, u naredne četiri godine rapidno povećavati potreba za profesionalcima ovog profila. Očekuje se porast od čak 30% godišnje, što je dobar pokazatelj potreba današnjeg tržišta za IT stručnjacima.

Profesionalna obuka za administratore mreža svakako je dobar potez za svakoga ko želi da se bavi ovim poslom, a nadamo se da će ovi saveti pomoći svima onima koji su već uplovili u svet mreža.

 

Školovanje na ITAcademy pokriva širok spektar oblasti, te vam mnogi odseci pružaju upravo IT veštine i sertifikate koji su potrebni za administratore mreža. Dodatna prednost koju pruža ITAcademy je online školovanje, bez obzira da li se nalazite u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, uživate u gradu kao što je Užice ili bilo kom drugom mestu u Srbiji.

Takodje, ITAcademy je dostupna i u BiH, te je možete online pratiti i iz Mostara, Bihaća, Tuzle ili bilo kog drugog mesta u BiH.

Saznajte više o upisu na ITAcademy na ovom linku.

  • 10.02.2016 12:32

Komentar