Kako voditi bilo koji IT projekat (i steći slavu, bogatstvo i mir)

it menadzment knjige

Pomoću ovih sedam knjiga možete postati Supermen.

Supermenadžer ili supermenadžerka, ustvari. Desna ruka direktora softverske ili dizajn kompanije. Lider „start up“ tima napunjenog eksplozijom koja će protresti tržište.

Uradio sam malo istraživanje među kolegama i profesionalcima koji iza sebe imaju rad na uspešnim realnim IT projektima u programiranju, dizajniranju, mrežnoj administraciji. Moje pitanje je bilo: „Kako organizujete vođenje projekta na način da proizvod bude isporučen na vreme, u okviru budžeta, bez grešaka?“

Hteo sam da uporedimo iskustva i da se iznenadim onim šta ću otkriti. Evo šta sam otkrio:

„Iskorači napolje!“

Drugim rečima, najbolji savet za sve nas koji želimo da uspešno vodimo tim i redovno izbacujemo kvalitetne IT proizvode na tržište jeste da savlađujemo veštine koje su jedan korak izvan stručnih veština potrebnih za kvalitetno programiranje, dizajniranje, administraciju mreža, elektronsko poslovanje ili bilo koju drugu IT poddisciplinu.

Na taj način stičemo svestranost u poslu koji je okrenut radu sa ljudima i kreiranju novih ideja.

Sa tim rečeno, otkrivam Vam sedam (neočekivanih) knjiga koje od običnog IT menadžera prave superheroja:

Napravljeno da se zalepi: Zašto neke ideje prežive dok druge umru

priručnik za predstavljanje ideja
Made to stick: Why some ideas survive and others die


Ovo je praktični vodič za kreiranje poruka koje ostaju zalepljene u umovima naših kolega, saradnika i klijenata. Ako imam odličnu ideju, ali ne znam kako da je predstavim, ups.

Obaviti posao: Umetnost produktivnosti oslobođene od stresa

Produktivnost se dostiže bez stresa
Getting things done: The art of stress-free productivity


Kako da stignete da uradite sve što ste zacrtali? Nikako. Ili pomoću tehnika iz ove knjige. Obaviti posao (Getting Things Done) je vodeća produktivna metodologija kojom možete prepoloviti vreme potrebno za obavljanje posla, višestruko povećati produktivnost i neutralisati stres.

Rukovođenje IT-om kao preduzećem: Vodič za opstanak za izvršne direktore

Kako rukovoditi IT preduzećem
Managing IT as a business: A survival guide for CEOs


Sjajna prilika za svakog ko se bavi IT-om jeste činjenica da danas većina preduzeća imaju IT resurse, ali ih ne koriste onoliko koliko mogu. Ova knjiga opisuje kako preduzeću omogućiti da IT postane deo njegovog suštinskog poslovanja i kako IT pretvoriti u strateško oružje za dominaciju nad tržištem.

Igračke za razmišljanje: Priručnik sa tehnikama za kreativno razmišljanje

Kako doći do ideje?
Thinkertoys: A handbook of creative-thinking techniques


Želite ideju kako da dođete do ideje? Ova knjiga će Vas naučiti kako redovno kreirati nove ideje za posao kojim se bavite, projekte na kojim radite, proizvode koje kreirate. 30 fascinantnih tehnika iz knjige će Vas naučiti kako da realne poslovne i stručne probleme rešavate na kreativne načine.

Mističan mesec radnika: Eseji na temu softverskog inženjeringa

Mapa za razvoj softverskih projekata
Mythical Man-Month: Essays on software engineering


Antologijska knjiga Frederika P. Bruksa koja će Vam služiti kao mapa za razvoj softverskih projekata. Tehnologija se menja, ali nelinearna ekonomija rasta u timskom radu i priroda razvoja softvera u grupama ili samostalno je ostala apsolutno nepromenjena. Ova knjiga je bezvremena i preporučujem je svim srcem.

25 prodajnih navika izuzetno uspešnih prodavaca

knjiga o prodaji
The 25 sales habits of highly successful salespeople


Svaki uspešan IT menadžer zna da prodaje. To sam naučio na teži način. Prodajete ideju kolegama, razloge za budžet i pravac razvoja direktoru, kvalitet proizvoda klijentu. Hteli to ili ne, gde god da se okrenete, neko Vas gleda i čeka da ga ubedite. Ako ne uspete, Vaša sjajna ideja ili želja će ispariti kao jutarnja magla. Ovu odličnu knjigu o prodaji je napisao jedan od vodećih američkih prodajnih trenera, Stephan Schiffman.

Ono što Vas je dovelo dovde Vas neće odvesti tamo: Kako uspešni ljudi postaju još uspešniji

knjiga za lidere u poslovanju
What got you here won't get you there: How successful people become even more successful


Marshall Goldsmith radi kao poslovni trener direktorima i profesionalcima najvećih svetskih kompanija, sa ciljem da im pomogne da postanu još uspešniji. Ova knjiga je odličan servis svakom profesionalcu koji želi da postane lider u okviru tima sa kojim radi.

Ako Vam knjige nisu dovoljne:

Mentorski rad i profesionalno stručno školovanje na odseku IT poslovanje i biznis na ITAcademy.

Kako biste bili uspešan IT menadžer pogledajte koje osobine je poželjno da posedujete kako biste ostvarili uspešnu karijeru u poslovanju.

  • 24.08.2009 11:09

Komentar

Avatar korisnika: Boby

Boby

Dali se ove knjige mogu naci i na Srpskom, ili jezik je najvece ogranicenje u IT-svetu

Avatar korisnika: Marija

Marija

Činjenica je da ko ne zna engleski ima mnogo manje prilika za usavršavanje. MIslim, Amazon.com nudi milione različitih naslova a koliko domaći izdavači? Za GTD sam čula od prijateljice, i ona ga je nahvalila.

Avatar korisnika: Bojan

Bojan

Učestvovao sam u dosta velikih IT projekata na strani project management tima korisnika i uvek je isto pitanje: „Kako organizujete vođenje projekta na način da proizvod bude isporučen na vreme, u okviru budžeta, bez grešaka?“ U Srbiji je odgovor na ovo: jako teško, čak i kada imamo strane projekt menadžere, pa čak i kada su u pitanju amerikanci koji su se pokazali veštiji od svojih kolega evropljana. Šteta je što se više pažnje ne usmerava na školovanje domaćih IT projekt menadžera, jer ne možemo da realizujemo ozbiljne projekte bez novih znanja. Zanima me da li knjige koje ovde predstavljate koristite u svojim programima na akademiji? Iako sam završio etf razmišljam da malo osvežim svoja znanja kod vas na IT Manag. Dep.

Avatar korisnika: NetDokumenti

NetDokumenti

Nisam siguran da je kod nas veci problem projekat zavrsiti na vreme i u okviru budzeta. Vrlo je nezahvalno projektovati deadline i budget tokom samog planiranja projekta. Neki estimate mora postojati tu se slazem, ali ne bi se smelo slepo drzati njega jer su onda problemi neizbezni. Jedini nacin da se to postigne jeste da je deadline daleko i da je budzet vrlo veliki :) U USA kompaniji u kojoj sam radio, ukoliko vam za projekat treba nekih 4 meseca razvoja bez testiranja, final deadline je bio cak 12 meseci od samog pocetka! Naravno da se sve stiglo na vreme i sa kvalitetni krajnjim proizvodom. Da li je neko procitao knjigu "The 25 Sales Habits of Highly Successful Salespeople" zvuci interesantno?

Avatar korisnika: Dinka Pasaric

Dinka Pasaric

Mozda nije pravo mjesto za moje PITANJE. DA LI JE OVO ZAISTA BESPLATNO...samo na jednom mjestu sam to procitala,a poslije u ispunjavanju prijave nalazi se rubrika kako platiti...u 12, 24 rate...AKO NIJE BESPLATNO, KOJA JE CIJENA.

Avatar korisnika: Dinka Pasaric

Dinka Pasaric

Molim vas da mi odgovorite da li je ova akademija besplatna. Ako nije koja je cijena? Hvala unaprijed

Avatar korisnika: Dinka Pasaric

Dinka Pasaric

Molim vas da mi neko napise cijenu pohadjanja akademije, ili je besplatno,a ako jeste pod kojim uslovima? Hvala!