Šta je Pokemon go, mobilna aplikacija koja je osvojila svet

U slučaju da poslednjih sedam dana niste proveli izolovani na pustom ostrvu bez pristupa internetu, verovatno ste čuli za najnoviju internet senzaciju – Pokemon Go. Jednako verovatno, više puta ste se zapitali zašto je vaš news feed preplavljen vestima o ovoj igrici i zašto o njoj pričaju svi, čak i oni koji nikada nisu bili ljubitelji popularne Pokemon franšize.

Ova mobilna aplikacija zabeležila je više instalacija od Tindera, više aktivnih dnevnih korisnika od Twittera i veći angažman korisnika od Facebooka, postavši jedna od najviralnijih mobilnih aplikacija svih vremena i najuspešnija mobilna igrica u istoriji na tržištu SAD (po broju dnevno aktivnih korisnika). I sve to za manje od 10 dana! Više nego dovoljno da nas natera do joj posvetimo malo pažnje.

pokemon go aplikacija

Kako se Pokemon go razlikuje od drugih igrica

Za razliku od prethodnih izdanja iz Pokemon serijala igrica koje su pravljene za Nintendo konzole, Pokemon go je besplatno dostupan svim korisnicima Android i iOS uređaja. Ali to nije sve. Koristeći GPS, kameru i žiroskop ovih uređaja, Pokemon go kombinuje elemente iz igrice sa realnim okruženjem korisnika, što ga čini prvom mobilnom igrom koja uspešno koristi izmenjenu stvarnost.

Cilj igrice je da „ukrotite” što više pokemona, odnosno da u vašem timu skupite svaku od ukupno 151 različite vrste. A oni se mogu pojaviti bilo gde, na ulici, u kafiću, čak i pored nervoznog saobraćajca koji vam upravo piše kaznu. Sve što treba da uradite je da usmerite vašu kameru u pravcu pokemona i da ga savladate uz pomoć poki lopte.

Igrica ima i društveni aspekt

Sećate se okupljanja kod Terazijske česme sa ciljem menjanja sličica za čuveni Panini album? Igrači ove igrice imaju slična okupljanja širom sveta. Na takozvanim poki stanicama, koje su vidljive na mapi u okviru igrice, igrači mogu da pronađu zanimljive dodatke za svoje pokemone, da upoznaju druge igrače ili, najzabavnije, da puste svoje pokemone u borbu sa drugim igračima. Ove stanice se najčešće nalaze u blizini poznatih turističkih atrakcija, što igrici daje dodatnu vrednost.

Svakog čuda tri dana dosta?

Iako je Pokemon go uspeo da za samo nedelju dana izazove pravi zemljotres na internetu, mnogi i dalje tvrde da će igrica već do kraja leta biti potpuno zaboravljena. Ipak, čak i ako budu u pravu, kreatori igrice će zadovoljno trljati ruke. Iako u osnovi besplatna, kao i većina uspešnih konkurenata, i ova igrica nudi mogućnost kupovine različitih dodataka u okviru aplikacije.

15 miliona preuzimanja i ogromno vreme koje korisnici provode koristeći aplikaciju već su podigli cenu akcija Nintenda za čak 36% (ili vrtoglavih 7 milijardi dolara), uz dnevni prihod od 2 miliona dolara, samo u SAD. Prolazno ili ne, kombinacija veoma popularne franšize i široko dostupne tehnologije pokazala se kao fenomenalan recept za uspeh i bez sumnje će ostaviti neizbrisiv trag u razvoju mobilnih tehnologija.

Uzmi deo kolača

Vrtoglavi uspeh igrice Pokemon go najbolje ilustruje koliko je tržište mobilnih aplikacija veliko. Potražnja za talentovanim mobile developerima je ogromna i proći će još mnogo vremena pre nego što tržište uspe da je zadovolji. Ako želiš deo mobilnog kolača za sebe, ITAacademy ti nudi sjajnu priliku da za samo godinu dana stekneš znanje neophodno da samostalno razvijaš napredne aplikacije za pametne telefone i tablete i osiguraš budućnost u industriji u kojoj čak i početnici odlično zarađuju.

  • 14.07.2016 14:25

Komentar