Back 2 Serbia sajam zapošljavanja 2012

 Back2Serbia sajam zapošljavanja

Dana 7. i 8. juna 2012. godine u Beogradu održaće se Back2Serbia sajam zapošljavanja namenjen svim našim državljanima koji su živeli u inostranstvu, kao i onima koji su u zemlji i traže nove izazove u razvoju svoje karijere.

IT Akademija je edukativni partner sajma što potvrđuje činjenicu da je IT sektor obast privređivanja koja se prepoznaje kao jedna od perspektivnijih u Srbiji. U prilog tome idu i podaci "Nacionalne službe za zapošljavanje" koji pokazuju da programeri i IT stručnjaci u proseku najkraće čekaju na posao. Ovaj sajam je odlična prilika za mlade da na jednom mestu stupe u kontakt sa velikim brojem poslodavaca i da u neposrednom kontaktu sa njima dođu do značajnih kontakta i iskustava. Sa druge strane, kompanijama i poslodavcima će biti omogućeno da se detaljno upoznaju sa prednostima zapošljavanja u Srbiji.


Zašto je budućnost u IT sektoru?


Iako živimo u periodu svetske ekonomske krize Facebook je uspeo da obori rekorde poslovanja na berzi i proda akcije u vrednosti od čak 16 milijardi dolara. Od 2010. godine Apple ima profite od preko 100 milijardi dolara godišnje. Očigledno je da globalna recesija ne pogađa jednako sve sektore poslovanja. Činjenica je da industrija i privreda imaju velikih problema da održe nivo poslovanja u pozitivnom bilansu, dok u isto vreme IT sektor skoro po pravilu uvek prvi beleži znake oporavka i napretka.

Pozitivan smer se itekako oseća i u Srbiji. Procenjuje se da izvoz softvera iz Srbije za 2011. godinu iznosi oko 500 miliona dolara što je čak tri puta više nego što smo zaradili izvozom malina. Ako se dublje analizira stanje IT sektora u Srbiji vidi se neosporan potencijal. Potrebno je pre svega motivisati razvoj IT sektora, podsticajnim zakonskim merama i ulaganjem u obrazovanje kadrova.

Pogledajmo naše okruženje, analizirajmo na koji način su druge zemlje olakšale razvoj oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija. Primera radi u Rumuniji je IT sektor oslobođen plaćanja poreza i doprinosa. To motiviše prelazak mnogih pojedinaca u legalne tokove, stvaranje pozitivne konkurentske atmosfere i konačno povećava atraktivnost tržišta za dolazak stranih kompanija. Rumunija između ostalih ima Adobe development centar, razvojne kancelarije Ubisofta, Amazona, Microsofta, kompanije Oracle.

Obrazovanje kadrova mora biti okrenuto praktičnom znanju i radu. Slobodan sam da kažem da IT Sektor nije akademsko okruženje. Kadrovi se pre svega bave praktičnim problemima. Tržištu su potrebni stručnjaci koji su sposobni da u realnom radnom okruženju rešavaju probleme i radne zadatke. Strateški cilj obrazovnih institucija mora biti plasiranje znanja pomoću kojih će mladi moći da isprate tržišnu konkurentnost svetskih razvojnih centara.

Zašto ulagati u Srbiju?


U ovom trenutku Srbija predstavlja lokaciju na kojoj strane kompanije, ali i naši državljani koji su žive u inostranstvu mogu da nađu poslovno okruženje i kadrove koji im omogućavaju da smanje troškove poslovanja i dođu do kvalifikovanih stručnjaka. Interesantni su podaci o rastu u ovoj oblasti i trenutnoj pozitivnoj regulativi:

  • IT sektor u Srbiji ima godišnju stopu rasta od 18.3% i projektovani petogodišnji CAGR (Compounded Annual Growth Rate) od 16.8%.
  • Uprkos ovim visokim stopama rasta tržišni potencijal je i dalje jak pošto su IT troškovi po glavi stanovnika i dalje znatno ispod proseka u Evropi.
  • Trošak visoko kvalifikovanog osoblja znatno je niži nego u zapadnoj Evropi. Troškovi neto plate variraju od 400 eura do 1000 eura mesečno za kvalifikovani kadar sa profesionalnim iskustvom.
  • Ukupni troškovi znatno su niži u Srbiji nego u većini drugih zemalja zapadne i istočne Evrope.
  • Porez na dobit preduzeća od 10% je najniži u Evropi.

Savet studentima


Iskreni savet je da se informišete koje će sve kompanije gostovati na sajmu, pokušajte da prikupite što više informacija o radnim zadacima koji se traže, napravite interesantan CV i konačno posetite sajam. Otvara vam se prilika da dođete do prakse, do mogućnosti da se usavršavate i konačno da dođete do posla. Predlog je da posetite sajt Razvoj karijere na kome postoji znatan broj članaka na temu pripreme CV-arazgovora za posao i pisanja motivacionog i propratnog pisma.

Sve detalje o programu sajma, kompanijama koje će se predstaviti i ostalim detaljima pogledajte na sajtu Back 2 Serbia. Polaznici IT Akademje će dobiti mejl u kojem se pozivaju da volontiraju na sajmu tako da preporučujemo da pratite redovne newsletter objave i iskoristite tu šansu koju smo vam obezbedili.
Zaposlite se i vi u ovoj perspektivnoj oblasti i steknite it veštine koje će vam pomoći da dođete do dobro plaćenog posla.

Srećno!

  • 31.05.2012 15:25

Komentar