Kako biti originalan: Dizajn ispred vremena

originalni dizajn

Slika levo je digitalna foto-manipulacija holandskog tridesetogodišnjeg umetnika. Datum kreacije, sadašnjost.

Na slici desno vidimo manastir Nilova na jezeru Seliger, severozapadno od Moskve. Datum fotografisanja je 1910. 25 godina pre nego što je Kodak omogućio kolor fotografije upotrebom Kodachrome kolor filma, prvog komercijalnog proizvoda te vrste.

Kolor fotografija nastala pre kolor filma delo je ruskog fotografa Prokudin-Gorskog. On je fotografisao crno bele fotografije koristeći negative od staklenih ploča, na koje je dodavao crveni, zeleni i plavi filter.

Pitanje za nas je: “Šta možemo da uradimo pa da naš dizajn bude tehnički napredan, ispred vremena?”

Ne neophodno dizajn budućnosti. Ali, dizajn koji još niko nije video.

Da vidite kako izgleda originalna fotografija na osnovu koje je urađena metamorfoza žabe u zebru, i da vidite kako izgleda manastir Nilova danas... (Može da inspiriše.)

originalna slika

Dobre dizajn tehnologije su dostupne sve većem broju ljudi. Ali, ostaje činjenica da samo mali broj zna da ih iskoristi na nov način. Fotograf koji je živeo pre jednog veka i Photoshop umetnik koji kreira u sadašnjosti, deo su iste grupe ljudi.

U punom sjaju kreativnog naleta

Pogledajte iste slike u većoj rezoluciji. Metamorfoza zebre:

kreativni dizajn

Kolor fotografija iz 1910:

izmenjena slika

  • 25.09.2009 11:38

Komentar

Avatar korisnika: Marija

Marija

Sjajno!

Avatar korisnika: Hidajeta

Hidajeta

Jesam li dobro shvatila? Gornja slika je stara crno-bijela i na osnovu color izvatka donje, nove slike, napravljen je color izvadak gornje stare crno-bijele slike, ili?

Avatar korisnika: Nataša Stojaković

Nataša Stojaković

@ Hidajeta: Gornja slika manastira je originalna kolor fotografija snimljena 1910. godine, korišćenjem posebne tehnike za kreiranje kolor fotografija bez kolor filma. Druga manja slika manastira je skorašnja fotografija istog manastira. Pozdrav, Nataša.

Avatar korisnika: milena

milena

Fenomenalno!

Avatar korisnika: kile

kile

Pozdrav svima! Polaznik sam na IT Akademiji, evo jednog sjajnog pitanja kojeg sam našao u časopisu PC Play your game, a pitanje se tiče baš upravo u vezi dizajna. Kakvi se proizvodi mogu očekivati u budućnosti kada se sjedine moda i dizajn?

Avatar korisnika: mladjacool

mladjacool

lol ,moda je dizajn i dizajn je moda ...

Avatar korisnika: Svetlana

Svetlana

Bez komentara. Pred lepotom covek zanemi.

Avatar korisnika: zoltan

zoltan

ovo je veoma interesantan oblast ucio sam pomalo corel ali ovo je super

Avatar korisnika: Gabrijel

Gabrijel

Pozdrav, Takodje sam polaznik IT academy a i bavim se vise godina dizajnom iako sam sam ucio i napredovao bez pomoci odnosno iz hobija a potom i profesionalno, pa bih da ostavim komentar na ovo sve. Smatram da je dizajn neizostavan faktor koji utice na stvaranje i kreiranje mode. Odprilike 99%. Slika lijevo na mene nije ostavila specifican dojam malo igre u Photoshopu i stvar je rijesena, ali slika Manastira u to vrijeme u color varijanti...? Cista 10-ka. Jos jedan pozdrav za sve!