Da li je web dizajn posao za vas?

Web dizajn posao može varirati od kompanije do kompanije, ali ako želite da i sami postanete web dizajner, jedno je sigurno: moraćete da posedujete i kreativne i tehničke veštine, ali i socijalne kompetencije.

web dizajn posao

Vaš radni dan će se sastojati od izvršavanja raznih zadataka. Tu su planiranje dizajna, prodavanje ideje klijentima (pitching – pičovanje), pravljenje nacrta i maketa, i, naravno, kreiranje fleksibilnih, dopadljivih web stranica koje će korisnici upotrebljavati na dnevnom nivou.

Iako deo njihovog posla može biti programiranje, web dizajn ne bi trebalo mešati sa web developmentom. Web dizajneri su kreativci čiji je posao da oblikuju viziju jednog sajta. Oni se manje brinu o kodiranju, a više o izgledu interfejsa, paleti boja, fontovima i vizuelnim temama.

Postoje i druge razlike između web dizajnera i web developera. One će postati jasnije odgovorom na pitanje šta je posao web dizajnera.

Kako izgleda posao web dizajnera?

Portal Mediabistro, kako prenosi sajt Skillcrush, o poslu web dizajnera kaže: „Ove vizuelne arhitekte su odgovorne za izgled sajta – za boje, fontove, ikone, dugmiće, celu stvar.”

Na internetu svuda možete videti elemente vizuelnog dizajna. Gde god da pogledate i šta god da vidite, bili to newsletteri ili interaktivni sajtovi, izvesno je da je web dizajner odigrao ulogu u procesu čiji je ishod pred vama.

Web dizajn posao uključuje sledeće odgovornosti:

 • dizajn pojedinačnih stranica ili celog sajta;
 • dizajn navigacije stranice;
 • pravljenje makete (simulacije) za prilagodljive (responsive) i mobile-first sajtove koji izgledaju podjednako atraktivno na ekranima svih veličina;
 • kodiranje stranica ili sajtova upotrebom HTML-a, kao i njihovo oblikovanje putem CSS-a;
 • vođenje projekta, uz nadgledanje timova i komuniciranje s klijentima.

Kao što se može videti iz ovog opisa, web dizajner igra više uloga, pa su i veštine potrebne za profesionalno obavljanje ovog posla raznorodne. O njima možete saznati nešto više u sledećoj sekciji.

Koje veštine zahteva web dizajn posao i kako ih steći?

Veštine potrebne za web dizajn posao mogu se razbiti u dve kategorije: tvrde i meke.

Tvrde veštine koje web dizajner mora imati tiču se tehničkih zahteva posla. Tu spadaju poznavanje:

 • kreiranja izgleda proizvoda (layout);
 • principa navigacije na internetu;
 • boja i tipografije;
 • principa prilagodljivog i mobile-first pristupa dizajnu;
 • razvijanja okvira, prototipova i softvera;
 • rada u HTML i CSS okruženju;
 • programskog jezika Javascript.

Iako po mnogima poznavanje HTML-a i CSS-a nije obavezno za web dizajnere, kompanije u oglasima za ovu poziciju sve češće kao zahtev uključuju iskustvo u radu u pomenutim okruženjima. Njihov cilj je da pronađu univerzalce koji poseduju i znanje u domenu dizajna i veštine web razvoja. 

S druge strane, poznavanje JavaScripta je još bolja referenca jer ova veština omogućava dizajneru da bude direktno uključen u sam razvoj kroz sve njegove faze. Poslodavci vole profesionalce koji mogu biti uključeni u više procesa tokom trajanja jednog projekta.

Sve tri pomenute veštine se naročito preporučuju za rad u većim timovima, kada je za realizaciju projekta neophodna komunikacija sa frontend developerima i ostalim programerima.

Pored dizajnerskih veština i poznavanja tehnologije, tu su i sledeće meke veštine, inače primenljive na razne pozicije u IT industriji:

 • upravljanje vremenom;
 • poznavanje projektnog menadžmenta;
 • poznavanje odnosa s klijentima;
 • komunikacione veštine;
 • poznavanje najboljih praksi digitalnog marketinga.

Ako želite da saznate više o konkretnom obrazovanju i veštinama koje web dizajn posao zahteva, Web Design program obrazovanja je pravo mesto za vas. Najbolji put da steknete veštine neophodne za karijeru u web dizajnu jeste jednogodišnje školovanje za web dizajn posao, zasnovano na realizaciji realnih projekata i stručnoj praksi, uz neophodan minimum teorije.

Nakon što ste usvojili znanja i stekli veštine, vreme je za sledeći korak. Prvi izazov koji morate savladati jeste dolazak do prvog profesionalnog iskustva.

rad na računaru

Kako pronaći posao web dizajnera?

Bogat portfolio je proveren način da kao web dizajner dođete do prvog posla. Međutim, pitanje koje se nameće jeste kako izgraditi portfolio na početku karijere, kada ste bez klijenata. Portal Skillcrush predlaže sledećih nekoliko koraka.

Prvi korak – kreirajte sajt za zamišljenog klijenta

Najbolje je da pronađete prijatelja kome je zaista potreban sajt ili uradite redizajn stranice svog omiljenog brenda. Takođe, možete kreirati bilten za imaginarnu kampanju. Poenta je da imate mnoštvo različitih projekata iz domena web dizajna koje kasnije možete prezentovati. Vreme potrošeno na razvoj ovih projekata će se isplatiti.

Školovanje za web dizajnera je šansa da brzo izgradite portfolio. Tokom 12 meseci na obrazovnom programu Web Design na ITAcademy realizovaćete mnoštvo projekata koji će nastati u simularanom realnom poslovnom okruženju sa svim njegovim zahtevima. Ne samo da ćete po završetku školovanja biti spremni za pravi posao već ćete imati bogat portfolio kako biste svoje sposobnosti i iskustvo u realizaciji projekata prezentovali potencijalnim klijentima.

Drugi korak – pobrinite se da vaš portfolio demonstrira vaše veštine

Čak i dizajn svog portfolija možete iskoristiti da sebe prikažete u najboljem svetlu. Ako ga dizajnirate sami, ne zaboravite da i na njemu možete prezentovati svoje sposobnosti i talenat. 

S obzirom na to da porftolio spada u prvi opipljiv kontakt koji će menadžer za zapošljavanje imati s vama, njegova vrednost je ogromna. Zato dobro razmislite kako ćete organizovati materijal i koje ćete boje i fontove koristiti kako biste suptilno demonstrirali svoje jake strane.

Treći korak – usavršite „elivejtor pič” (elevator pitch)

Takozvani elivejtor pič odnosi se na priliku da u tridesetak sekundi izložite svoju ideju i „prodate” sebe ili proizvod – kao da morate da prezentujete tokom trajanja jedne vožnje liftom. 

Svaki put kada ulazite na nov teren ili menjate dosadašnu ulogu, trebaće vam dobar „pič”. Njime bi trebalo da objasnite ko ste, šta vas izdvaja iz mase i čini atraktivnim kandidatom, i kako, uprkos nedostatku iskustva, možete da rešite neki od problema koje kompanija ima.

Četvrti korak – prilagodite motivaciono pismo i CV poziciji za koju aplicirate

Baš zato što ste novi u svetu web dizajna, nikada nemojte aplicirati za posao bez prilagođenog CV-ja i motivacionog pisma. Odvojte vreme da saznate što više možete o kompaniji koja je raspisala konkurs. Pokušajte da uočite trendove u projektima koje izvode ili potencijalima za razvoj. Takođe, razmotrite i spominjanje svog ličnog iskustva sa kompanijom, ukoliko ste ga imali.

Što se tiče pisanja CV-ja, potrudite se da ne izgleda ništa lošije od vašeg portfolija i projekata koje ste prezentovali. Ako iskoristite slične boje, fontove i dizajn, od materijala s kojima aplicirate možete napraviti jedinstven paket koji će biti brendiran. Na ovaj način ćete povećati šanse da upadnete u oči menadžeru koji vrši selekciju kandidata.

Peti korak – tražite poslove koji ne zahtevaju mnogo iskustva, ali se nemojte plašiti da aplicirate i ako nije tako

Većina portala za poslove poput LinkedIna dozvoliće vam da ponudu oglasa filtrirate po kriterijumu nivoa iskustva i tako nađete početničke pozicije. Ipak, ne dozvolite da vas oglasi koji traže dve do tri godine iskustva obeshrabre. 

Ukoliko možete da dokažete da ste timski igrač, imate strast da učite, a posedujete i veštine koje oglas traži, poslodavac će vam dati šansu.

web dizajneri u kompaniji frilenseri

Web dizajn za freelancere

Pored stalnih pozicija koje se tiču kompanije, razmislite i o mogućnosti da postanete freelancer. Ovaj način rada je primamljiv zbog pogodnosti poput fleksibilnosti i rada na daljinu, pa samim tim status dizajnera slobodnjaka daje velike mogućnosti početnicima.

Ovakav princip rada predstavlja dobru šansu da relativno vrzo steknete iskustvo i zaradite novac. U početku sume neće biti velike, ali nakon što dobijete prvih nekoliko klijenata, imaćete izgrađen portfolio i iskustvo u komunikaciji s poslodavcima, prezentovanju svog rada, realnim rokovima i postavljanju tržišnih cena. 

Za nešto manji honorar mnogi će biti voljni da rizikuju s početnikom i upravo je tu vaša šansa da pokažete šta znate. Sajtovi poput Upworka su specijalizovani za kratkoročne projekte za koje kao početnik možete aplicirati bez bilo kakvog straha. 

Kako da podignete dizajnerske veštine na viši nivo?

Ako već radite kao samouki dizajner, postoji mnogo načina da sebi podignete cenu. Prolazak kroz sistematizovanu obuku za profesionalno bavljenje poslom web dizajnera i sticanje Adobe sertifikata nameću se kao dobro rešenje. Primera radi, prepoznato zvanje sertifikovanog eksperta za Adobe programe (Adobe Certified Expert za Dreamweaver, Photoshop i Illustrator) dokazuje da niste priučeni dizajner, već ozbiljan poznavalac alata za razvoj dizajnerskih rešenja.

S druge strane, ako imate iskustva sa grafičkim dizajnom i baratate alatima za kreiranje vizuala poput Adobe programa, vrlo se lako možete prekvalifkovati za posao web dizajnera i time proširiti paletu mogućnosti za zaradu i profesionalni razvoj. Ukoliko posedujete talenat, a poznajete i osnovne principe dizajna, u odličnoj ste startnoj poziciji. Jer veštine kodiranja, dizajn korisničkog interfejsa i elemente digitalnog marketinga možete naučiti u hodu. Pomenuta obuka za Web Design program obrazovanja na ITAcademy idealna je za brzu prekvalifikaciju krunisanu međunarodno priznatim sertifikatom. 

Web dizajn predstavlja miks kreativnih i tehničkih zadataka realizovanih kroz komunikaciju s klijentima i kolegama u dinamičnom okruženju koje stimuliše rad na sebi. Jednom rečju, karijera koju vredi razmotriti.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se