Šta je blog: Kako od hobija napraviti uspešan biznis

Mnogi se pitaju šta je blog, koliko je teško da se napravi i kako se zarađuje od njega. Kako bismo vam približili bloging, objasnićemo vam najvažnije aspekte ovog modernog načina komunikacije i poslovanja.

Šta je blog

Internet postaje sve uticajniji medijum, pa i ne čudi što sve više preuzima ulogu masovnih medija poput televizije. Sada online možemo da se informišemo, zabavimo, edukujemo, kupujemo, upravljamo uređajima (Internet of Things) i još mnogo toga. U takvom okruženju postalo je još lakše komunicirati sa prijateljima, ali i povezati se sa ljudima koji dele vaše stavove. Upravo je u toj oblasti svoje mesto našao blog.

Šta je blog i zašto je toliko bitan?

Za početak, šta je blog? Pod ovim terminom misli se na weblog (skraćeno blog). To je neka vrsta online dnevnika gde se beleže lični stavovi na razne teme. Može da se piše o najrazličitijim stvarima i koncept u potpunosti zavisi od samog autora. 

Blogovi su nastali kao unapređena verzija ličnog dnevnika, s tim da je internet omogućio da stavovi autora dođu do miliona ljudi, praktično besplatno. Ovaj način komunikacije je doživeo ekspanziju krajem 20. veka, dobijajući s godinama na važnosti. Dokaz uticaja blogova bila je akvizicija sajta Blogger.com od strane kompanije Google 2003. godine. 

Ova godina je izuzetno bitna za bloging jer je tada objavljena i prva verzija WordPress platforme. Danas je to najpopularnija platforma ne samo za blogerske sajtove već i za veliki broj profesionalnih web portala. Sada kada znate više o blogu, sledeći korak je da se bolje upoznate sa njegovim osobinama i elementima. 

Sigurno ste se do sada više puta sreli sa nekim blogom, a da niste toga bili svesni. Naime, blog je vrsta web sajta gde se sadržaj redovno postavlja, često i više puta dnevno. Nekad se blogom označava segment nekog statičnog sajta (prezentacija firme na primer) gde se često objavljuje sadržaj. Kompanije često imaju na svojim sajtovima blogerski segment gde se postavljaju tekstovi koji detaljnije informišu čitaoce o segmentima poslovanja. 

Jednostavnije rečeno, svaki blog može da bude samostalni sajt, ali ne može svaki sajt da se okarakteriše kao blog. Ako je reč o statičnoj prezentaciji koja ima definisane strane koje se ne menjaju, jasno je da to ne može biti blogerski sajt. Da bismo se bolje upoznali sa tematikom, pojasnićemo kako jedan blog treba da izgleda i o čemu treba da piše. 

Šta treba da ima svaki blog?

Iako svako može da kreira izgled prema svojoj želji, postoje elementi koje mora da ima svaki blog. Pođimo od početne strane (home page), na kojoj svaki blog treba da ima izlistane objavljene tekstove (postove), i to hronološki od novijih ka starijim. Neizostavna je opcija pristupa arhivi starih objava, a tu su često i najpopularniji tagovi i linkovi. 

Takođe je bitna opcija u glavnom meniju „O nama”. Reč je o stranici na kojoj ćete se predstaviti

čitaocima i objasniti im zašto ste pokrenuli blog. Ukoliko je potrebno, na ovoj strani možete da postavite i kontakt formu, linkove do društvenih mreža, adresu, email i broj telefona. Naravno, ako težite anonimnosti, imaćete samo opciju slanja poruke.

U skladu sa konceptom bloga i njegovim dizajnom, moguće je dodati mnoge funkcionalnosti. Ukoliko se bavite fotografijom, važan segment će vam biti „Galerija”, ili „Shop”, tj. prodavnica, ako prodajete nešto na sajtu. Komentari posetilaca ispod postova su takođe uobičajena praksa, mada nije neophodno da to imate. Postoje brojni WordPress dodaci pomoću kojih možete lako da podesite sve željene opcije. 

Sve ove kategorije, podstrane, galerije i slično služe prvenstveno da na pravi način urede sadržaj same strane. To je ujedno i najvažnija stvar kada pravite sajt bilo koje vrste. Bez originalnog koncepta i zanimljivih tekstova, blog neće uspeti ma koliko se trudili da imate savršen web dizajn.

pisanje bloga

O čemu pisati na blogu?

Blogovi se sastoje od tekstova, tj. postova, koji su najčešće raspoređeni po kategorijama. Postoji mnogo vrsta blogova i uglavnom se razlikuju tematski. Naravno da je poželjno da se autori tekstova ponašaju odgovorno i profesionalno. Ipak, suština bloga je da može svako da ga napravi, što znači da postoji veliki broj stranica iza kojih stoje amateri koji jednostavno žele nešto da kažu (i zarade na tome).

Odluka o temi o kojoj ćete pisati je ključna stvar za budućnost bloga. Da biste doneli odluku, neophodno je da dobro razmislite šta je to što vas privlači a u isto vreme može da vam donese profit. Svakako zarada nije imperativ, ali nije naodmet u startu osmisliti koncept koji može da bude profitabilan. Imajte na umu da je skoro svaka dobra ideja već iskorišćena. Sigurno niste prvi kome je palo na pamet da napravi blog o gejmingu, programiranju ili dizajnu. 

Srećom, to niko i ne očekuje. Ono što će vas razlikovati od konkurencije će biti kvalitet sadržaja, originalni pristup temi i posvećenost promociji sajta. 

  • Pretražite Google – stavite se u poziciju potencijalnog posetioca. Koji su to termini koje će tražiti na Googleu? Pogledajte o čemu pišu drugi blogeri – potrudite se da pronađete nešto što bi zanimalo publiku a što do sada konkurencija nije pokrila na pravi način.
  • Kreirajte različite sadržaje – nekada će bolje proći infografik od klasičnog teksta ili videa. Trudite se da pružite čitaocima dinamični sadržaj gde će se tema uvek obraditi na najbolji mogući način.
  • Pratite medije praćenje klasičnih i digitalnih medija pomoći će vam da lakše dođete do tema za pisanje. Ako je neka tema popularna, a u skladu je sa tematikom bloga, napišite neki post na tu temu.

Da biste sadržaj obradili na najbolji mogući način, potrebno je da saznate šta je SEO i zašto vam je potreban. Na ovaj način ćete znati kako da na najefikasniji način dođete do visoke pozicije u Google pretragama. Na taj način ćete se pobrinuti da što više ljudi čuje za vaš blog, što će pozitivno uticati na njegovu posetu, a samim tim i na zaradu. 

rad na blogu

Kako promovisati blog na društvenim mrežama?

Promocija na društvenim mrežama je ključna za uspeh sajta. Zato je važno da od samog početka budete prisutni na virtuelnim mestima gde se kreću potencijalni posetioci vašeg sajta. Obavezno otvorite naloge na Facebooku, Instagramu, Twitteru i LinkedInu, a ukoliko vas prati mlađa populacija, prioritet su Snapchat i TikTok. Da biste navikli korisnike mreža na svoj brend, neka se svaki nalog zove isto (ili slično) uz korišćenje iste palete boja. 

Društvene platforme ćete prvenstveno koristiti za deljenje sadržaja sa bloga. Na ovaj način ćete brojnim korisnicima skrenuti pažnju na sebe, što će se pozitivno odraziti na posećenost sajta. Da bi efekat promotivnih aktivnosti bio veći, moraćete u jednom trenutku da se okrenete plaćenim oglasima na društvenim mrežama. 

Povezivanje sa drugim blogerima i influencerima pomoći će vam u promociji sajta. Online zajednica se uglavnom drži zajedno, pa očekujte pomoć od iskusnijih kolega ukoliko im se svidi vaš rad. Ovaj vid podrške može biti u obliku promocije na tuđim društvenim mrežama, gostovanje nekog influencera na vašem sajtu ili jednostavno postavljanje linka ka vašem blogu na nekoj popularnoj strani.

Društvene mreže će vam olakšati i komunikaciju sa fanovima, ali i onima koji to tek treba da postanu. U direktnom razgovoru sa njima biće vam jasnije šta je to što žele da vide od sadržaja. Shvatite ozbiljno njihove komentare, ali nemojte da dajete previše na značaju zlonamernim kritičarima. Imajte na umu da su nezadovoljni uvek najglasniji, zato radite kako mislite da je najbolje za vas, ne podilazeći previše publici.

Veliki bonus će biti kreiranje viralnog sadržaja. To može biti interesantan video, duhovita slika ili interesantan infografik koji će animirati publiku da ih deli. Naravno, to nije lako uraditi, ali dovoljno će biti da imate kvalitetan sadržaj i pre ili kasnije će i vaš sadržaj postati viralan.

Pored društvenih mreža, digitalni marketing vam može pomoći da na najraznovrsnije načine unapredite rad svog bloga i osigurate odličnu zaradu. Zato odvojte vreme za stručno usavršavanje kako biste svaki segment posla uradili na najbolji mogući način.

Kako zaraditi od bloga?

Postoji više načina koji mogu da vam donesu dobru zaradu od rada na blogu. Ako se ozbiljno posvetite radu na sajtu, dobićete priliku da zaradite novac. Postoji nekoliko efikasnih načina koji će vam doneti profit:

  • Baneri na sajtu na blogu odvojte pozicije za oglase koje ćete prodavati. U zavisnosti od posete i broja klikova, zavisi i zarada od banera.
  • Sponzorisani sadržaj – reč je o pisanju tekstova u kojima će se pomenuti klijent na afirmativan način. Reč je praktično o reklamnom sadržaju u obliku standardnog posta. Na ovaj način se proizvod promoviše nudeći interesantan sadržaj čitaocu umesto proste reklame.
  • Affiliate marketing – predstavlja preporučivanje usluge ili proizvoda posetiocima bloga. To se obično radi tako što se kreira online katalog proizvoda gde linkovi vode ka proizvođaču. Ukoliko je proizvod kupljen putem linka sa vašeg sajta, dobićete dogovorenu proviziju.
  • Angažman u reklamnim kampanjama – kada postanete popularni bloger, tj. influencer, brendovi će vam nuditi učestvovanje u njihovim reklamnim kampanjama. Angažman može da bude ispred kamera, a moguća je i saradnja u vidu online aktivnosti (kreiranje sadržaja, promocija proizvoda na društvenim mrežama…).
  • Prodaja prostora u newsletterima – iako mnogi zapostavljaju email marketing, reč je o veoma efikasnom načinu promocije. Ukoliko redovno šaljete newsletter, bićete u mogućnosti da prodajete pozicije i oglasni prostor u okviru njega.
  • E-prodavnica – ne morate da imate kompleksan e-commerce portal da biste zarađivali od online prodaje. Za početak će biti dovoljno da u svom e-shopu imate npr. majice ili šolje. S vremenom možete obogatiti ponudu i uvrstiti tuđe proizvode (affiliate metoda).

Sada kada znate šta je blog, kako postati bloger i kako zarađivati, ostaje vam da odvojite vreme, steknete neophodna znanja i započnete novo poglavlje u svojoj karijeri.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se