3D animacija: Od početnika do profesionalca

Kreiranje 3D animacija izuzetno je kreativan i veoma tražen posao. Ukoliko želite da postanete 3D animator, potrebna je posvećenost, ali i konstantno usavršavanje i praćenje novih tehnologija i metoda rada.  

3D animacija dizajnerski studio animiranje

Ovaj posao je izuzetno tražen u industriji zabave (film, TV, video-igre), ali i u oblastima kao što su arhitektura, dizajn, marketing, edukacija… I dok 3D animacija kurs nudi određene odgovore, za profesionalni angažman to nije dovoljno. Da biste naučili neophodne veštine koje se traže u ovim industrijskim granama, potrebno je da se odlučite za Product Design program ili neki drugi sličan program sa 3D Design & CAD odseka. 

Pre nego što zakoračite u ovaj neverovatni svet i počnete da radite na interesantnim projektima, potrebno je da krenete od samog početka. Pored jakog kompjutera koji treba da obradi grafiku, potreban je i softver u kome se radi.  

Pre svega, potrebno je znati šta je 3D animacija i kako se postaje 3D animator. Odgovore na ova pitanja često može dati kurs web animacije, kao deo znanja koje nude stručni programi iz ove oblasti. 

Šta je 3D animacija

Za početak moramo znati da se kompjuterska animacija bavi stvaranjem pokretnih slika pomoću računara. Ona se često povezuje sa kompjuterski generisanim slikama (CGI), koje su ono što nazivamo specijalni efekti u filmovima ili TV serijama. Postoji 2D i 3D animiranje, pa se i proces realizacije razlikuje.  

Možda i glavna razlika je u tome što 2D animacija nastaje kada se statične slike (frejmovi) slažu određenom brzinom kako bi to ljudsko oko tumačilo kao kretanje. Obično je reč o 24 sličice u sekundi. S druge strane, kod 3D animacije potrebno je odrediti elemente u prostoru, njihove odnose i druge karakteristike kako bi kompjuter sve to „oživeo” koristeći algoritme.

Dakle, suština animacije je pokretanje kreiranih objekata u trodimenzionalnom okruženju. Oni se u tom slučaju mogu rotirati i pomerati kao što bi to radili sa pravim objektima. Reč je o obliku digitalne umetnosti koja se može primeniti u mnogim oblastima. 

Popularizacija 3D animacije

Jedan od najpoznatijih primera 3D animacije je animirani film „Priča o igračkama” (Toy Story) iz 1995. godine. Reč je prvom dugometražnom u potpunosti 3D animiranom filmu, iza kog stoji fantastični studio Pixar. On je svojevremeno postavio standarde uspeha koje niko do sada nije uspeo da dostigne. Zato je 2006. godine Disney kupio ovaj studio za 7,4 milijarde dolara. 

Ovaj film ne samo da je postigao komercijalni uspeh već je popularisao kompjutersku animaciju. Efekat je bio tako veliki da je 2002. godine ustanovljena nova kategorija Oskara – Najbolji dugometražni animirani film. 

Od 1995. godine mnogo toga se promenilo u svetu 3D animacije, tehnologija je višestruko napredovala, što je omogućilo sprovođenje novih ideja, i to ne samo u svetu filma. Dovoljno je pogledati kako su izgledali animirani filmovi nekada, a kako danas, pa će biti jasno da je reč o ogromnom napretku. 

3D animatori u svom poslu koriste brojne programe za obradu grafike, ali se nekoliko programa izdvojilo, predstavljajući standard u ovom svetu 3D animacije.

Kako napraviti animaciju?

Kreiranje 3D animacije sastoji se iz više koraka. Kao i kod svakog stvaralačkog posla, prvo je potrebno osmisliti šta se to tačno radi i to prezentovati 3D animatorima. Oni često snimaju sami sebe kako bi imali realističan model kretanja konkretnog lika.

Zato se često kaže da animatori treba da poseduju bar osnovne glumačke osobine. Da biste shvatili kako napraviti animaciju, potrebno je krenuti od početne zamisli:

 • Koncept i storyboard – na osnovu inicijalne ideje kreira se storyboard, koji sadrži detaljne informacije o frejmovima koji će se izrađivati;
 • 3D modelovanje – proces kreiranja modela koji se nalazi u trodimenzionalnom prostoru;
 • Tekstura – „oblačenje” 3D modela bojenjem, za šta se obično koristi Photoshop;
 • Rigging i skinning – kreiranje kontrolnog kostura kako bi se odredio način kretanja. Skinning je proces dodavanja „kože” na kostura. 
 • Animacija – pomoću programa za animaciju modeli oživljavaju;
 • Svetlo – određuje se vrsta svetla, njegove osobine i izvor, što utiče i na kreiranje senke modela;
 • Kamera – postavlja se kamera i programira njeno kretanje. Za razliku od „pravog” snimanja, ovde se kamera može postaviti bilo gde, bez ikakvih fizičkih ograničenja. Ovde praktično govorimo o režiji.
 • Renderovanje – kada animator završi rad, on dalju obradu prepušta kompjuteru koji će na osnovu parametara kreirati animaciju. 

animirani filmovi, 3D animiranje likova

Programi za animaciju

Programi za animaciju i za obradu grafike predstavljaju okosnicu rada svakog 3D animatora. Postoji više programa na tržištu, ali nekoliko njih predstavlja industrijski standard. To su programi: Maya, After, 3ds Max i AutoCAD.

Autodesk Maya

Autodesk Maya je softver za 3D kompjutersku grafiku. On se koristi za modelovanje, simulaciju i renderovanje. Svoju primenu ima u animaciji, virtuelnoj realnosti, kreiranju likova, motion grafici i kreiranju 3D okruženja. 

Maya se koristi za izradu interaktivnih 3D aplikacija, video-igara, animiranih filmova, TV serija i vizuelnih efekata. Ovaj program je rađen u direktnoj saradnji sa studiom Disney kako bi se kreirao moćan program za animaciju.  

Svoju popularnost je stekao zbog velikih mogućnosti za personalizovano podešavanje programa. To je ujedno jedan od razloga zašto je ovaj program toliko popularan među animatorima. Kao i za većinu programa ove vrste, moguće je dodati mnoge opcije putem pluginova. 

Autodesk 3ds Max

3ds Max mnogi smatraju za najbolji profesionalni program za kreiranje 3D grafike. Reč je o softveru za modelovanje, 3D animaciju i renderovanje, koji se najčešće koristi pri kreiranju video-igara, filmova, reklama, ali i u arhitekturi. 

Njegove prednosti su jednostavan način korišćenja i veliki broj opcija koje dolaze u osnovnom paketu. Zbog svega toga, ovaj program ima možda i najveći broj korisnika u svetu. Više o radu u ovom softveru će vam otkriti 3ds Max modeling kurs

Adobe After Effects

Kada govorimo o specijalnim efektima na filmu i televiziji, jedan od obaveznih programa je upravo Adobe After Effects. Reč je o softveru koji se koristi za kreiranje pokretne grafike i specijalnih efekata u videu, internet sadržaju i prezentacijama.  

Pomoću ovog programa možete da kreirate i stilizujete 2D oblike u 3D prostoru. Iako može da kreira oblike, njegova primarna uloga je da primeni specijalne efekte na već kreiranu scenu. 

Autodesk AutoCAD

Kada je reč o crtanju i projektovanju, najpopularniji program na svetu je ubedljivo Autodesk AutoCAD. Ovaj program je višestruko ubrzao i unapredio proces projektovanja, jer se ranije sve radilo pomoću olovke i papira.  

Njegove glavne prednosti su brzina rada i brojne opcije za kreiranje i modifikovanje projekta. AutoCAD koriste grafički dizajneri, arhitekte, inženjeri, gradski urbanisti i mnogi drugi stručnjaci.  

Više o primeni ovog programa saznaćete uz AutoCAD kurs 3D modelovanja. Zbog svoje popularnosti i stručne primene, širom sveta su otvoreni trening centri gde se vrši Autodesk sertifikacija programe istoimene kompanije.

Termini iz oblasti 3D animacije koje treba da znate

 • 3D model – predstavlja fizičko telo digitalno kreirano u 3D okruženju pomoću velikog broja podataka, kao što su linije, krive, trouglovi, itd.;
 • Blocking – tehnika u animaciji gde se kreiraju glavne poze i uspostavlja tajming i postavljanje likova i predmeta u konkretnoj sceni ili kadru; 
 • Frame by frame – osnovna forma animacije koja prikazuje unikatnu poziciju grafike u svakom frejmu (sličici)
 • Keyframe animacija – kadar, tj. frejm sa posebnim crtežom (slikom, pozicijom); 
 • Lip syncing – sinhronizacija animacije usta sa glasom;
 • Storyboard – plan rada, gde se utvrđuje broj i opis kadrova, kao i šta oni sadrže;
 • 3D rigging – proces stvaranja kostura 3D modela kako bi se radilo na njegovom kretanju. Ovo se obično radi pre detaljnijeg animiranja modela.
 • Forward kinematics – tehnika u animaciji gde se posebno animira svaka kost; 
 • Walk cycle – serija frejmova koji kreiraju sekvencu, gde se animacija kretanja lika „vrti ukrug” kako ne bi morala da se za svaki korak kreira nova animacija;

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se