Stručno usavršavanje: 10 ključnih prednosti kontinuiranog profesionalnog razvoja

Stručno usavršavanje je predmet polemike, a mišljenja o njegovoj vrednosti su podeljena. Mnogi profesionalci su oduševljeni mogućnošću usavršavanja u toku svog radnog veka, dok drugi veruju da za tim nema potrebe nakon završenog školovanja, te da se radi o čistom gubljenju vremena zbog koga posao trpi.

Stručno usavršavanje za napredak u karijeri

Istina je da su prednosti stručnog usavršavanja neosporne. Zapravo, ulaganje u profesionalni razvoj povećava produktivnost, pa se samim tim štedi vreme na duže staze. Ne samo što posao ne trpi već se vrlo lako može desiti da se vreme uloženo u dodatno obrazovanje tokom godina višestruko nadoknadi. Jer cilj stručnog usavršavanja jeste da zaposleni nauče više o svom poslu nego što trenutno znaju, da postanu efikasniji nego što jesu i da preuzmu lidersku poziciju u kompaniji.

Međutim, povećanje produktivnosti samo je jedna od koristi kontinuiranog obrazovanja. Postoji mnogo drugih benefita koje stručno usavršavanje donosi svakom pojedincu koji je voljan da nastavi da radi na sebi i posle školovanja.

Svrha stručnog usavršavanja zapravo je rast pojedinca na više planova. Definisani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, glavni ciljevi usavršavanja su „mogućnost pune socijalne participacije, unapređivanje kvaliteta života, lični izbor, zapošljavanje, mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i mogućnost kvalitetnijeg života u zdravoj životnoj sredini”.

Dakle, iako je glavni zadatak stručnog obrazovanja da se svim pojedincima obezbedi mogućnost sticanja znanja, veština i kompetencija neophodnih za dolazak do radnog mesta, iza ovog kratkoročnog cilja stoji dugoročni. A taj se tiče svih elemenata jednog društva i njegovog rasta. Jer „razvoj sposobnosti, talenata i potencijala i samoispunjenje” pojedinaca vode do uspešnijeg i srećnijeg društva u celini.

Prednosti koje donosi stručno usavršavanje

Za sve one koji celoživotno učenje i kontinuirani profesionalni razvoj posmatraju kao nepotrebne dodatne obaveze u nastavku teksta predstavljamo 10 osnovnih prednosti koje stručno usavršavanje donosi svakom profesionalcu. 

1. Povećanje samopouzdanja i samopoštovanja

Znanje samo po sebi predstavlja moć, ali je i sam čin učenja moćan. Razlog je to što učenje menja učenika. Pored ekspertize, veća stručnost odražava se i na samopouzdanje. Kako postaju svesni toga da znaju više, profesionalci kroz dodatne treninge stiču veće samopoštovanje i veće samopouzdanje. 

Iako su povezani, ova dva termina ne označavaju istu vrstu verovanja u sebe. Samopouzdanje i samopoštovanje nisu sinonimi. Samopouzdanje se odnosi na doživljaj sopstvene kompetentnosti za obavljanje raznih vrsta zadataka, dok se samopoštovanje tiče osećanja koji jedinka zauzima prema sebi. Osobe s manjim samopoštovanjem neretko imaju problem sa samopouzdanjem, dok oni sa izraženim samopoštovanjem mogu bolovati od niskog samopouzdanja. Kada se ova veza razume, postaje jasno koliko je stručno usavršavanje značajno za razvoj svakog profesionalca, bez obzira na to da li je to formalno ili neformalno obrazovanje.

Kako se ovaj benefit manifestuje na radnom mestu? Primera radi, osobe koje su se podvrgle stručnom usavršavanju na sastancima i pregovorima s klijentima zauzimaju čvrst stav mnogo češće od svojih kolega. Oni slobodno iznose svoje mišljenje i otvoreno se zalažu za određeni cilj, tj. plan koji žele da realizuju. Tako efekat njihovog rada postaje učinkovitiji, a utisak koji proizvode kod klijenata snažniji. 

Učenje novih veština za bolji posao

2. Povećana efikasnost na radnom mestu

Osnovni cilj rada na razvoju znanja i stručnosti zaposlenih jeste da nauče kako da svoj posao obavljaju kvalitetnije. Ali na produktivnost ne utiču samo takozvane tvrde veštine, odnosno posao za koji su se školovali i kojim se bave. Zapravo, savladavanje raznih drugih umeća povećava njihovu efikasnost u obavljanju bazičnog posla. 

Čime god se bavili, što više različitih komplementarnih profesionalnih veština savladate, to ćete brže i lakše obavljati svoje poslovne zadatke. Za obavljanje primarnog posla biće vam potrebno manje vremena zbog veće efikasnosti. Za kontrolu procesa biće vam potrebno manje proveravanja i manje konsultovanja s nadređenima zbog, setite se prethodne tačke, većeg samopouzdanja.

Zato sticanje mekih veština – primenjivih u raznim poslovnim okruženjima – čini profesionalca poželjnijim kandidatom u svakoj industriji. To se posebno odnosi na programiranje, web dizajn, ali i sve druge IT profesije gde se očekuje konstantno stručno usavršavanje.

3. Povećan uticaj na kolege i liderske sposobnosti

Navedene koristi od stručnog usavršavanja prave, rečeno rečnikom ekonomije, pozitivnu eksternost na neposrednu okolinu. Drugim rečima, od vašeg novostečenog znanja nemate koristi isključivo vi sami, već i vaše kolege.

Upotrebom novog znanja osvojićete poverenje svojih kolega i saradnika. Osetno veći nivo stručnosti daće drugačiju postojanost svemu što radite. Vaši saradnici doživeće vas kao osobu koja je spremna i sposobna da utiče na tok posla. Videće vas kao nekoga ko je spreman da preuzme odgovornost i povede tim. Drugim rečima, u vama će kolektiv pronaći lidera. 

A lider čini da se ostali u svojoj koži osećaju dobro. Vaše znanje i ekspertiza uliće vašem timu samopouzdanje, pa će i članovi tog tima biti produktivniji i zadovoljniji, kao što ste i vi sami.

4. Bolje šanse za umrežavanje

Nastava koja spada u profesionalno usavršavanje najčešće se sprovodi u malim grupama i dodatno pomaže izgradnji vaše poslovne mreže. Na lekcijama i treninzima upoznaćete ljude koji se bave sličnim poslom. U njima ćete naći saradnike i partnere. Jer poznanstva koja na ovaj način ostvarite nisu slučajnost. Niste sreli samo kolege u poslu već i istomišljenike. Imate isti odnos prema obrazovanju – delite iste vrednosti. A vrednosti su jako vezivno tkivo među ljudima.

Razmena kontakata, iskustava, mišljenja i ideja samo je jedan od pozitivnih efekata stručnog usavršavanja. Nikada ne znate ko će vam pružiti podršku za vašu prvu preduzetničku inicijativu ili startup. Možda vaš budući partner sedi baš u klupi prekoputa vaše.

5. Uvid u aktuelne trendove

Zona komfora je problem mnogih profesionalaca. Učaurenost i rutinski rad uništavaju prilike za inovacije i razvoj potencijala, kako pojedinaca tako i kompanija širom sveta. Iako je najlakše održavati „status kvo”, oni koji istinski žele da rade na sebi moraju uvek biti u toku sa najnovijim trendovima.

Stručno usavršavanje nije luksuz, već obaveza svakog pojedinca koji želi da preživi u današnjem poslovnom svetu. „Vruće” informacije, inovativni načini rada i nove tehnologije su obavezna literatura za svakog ambicioznog profesionalca. Ovaj zahtev pogotovu važi za dinamične industrije poput IT-ja. Za sve vas koji karijeru gradite u ovom svetu: specijalizovane škole za IT najbolji su način da osvežite veštine, steknete međunarodno priznate sertifikate koji svedoče o vašim kompetencijama i budete na izvoru znanja o najnovijim trendovima.

6. Nove kvalifikacije za novo vreme

Kako se tehnologija menja, a uporedo s tim se otvaraju razna nova radna mesta, ali se i zatvaraju mnoga druga, morate pomno pratiti zahteve tržišta. Ukoliko ne budete oprezni, može vam se desiti da se nađete u situaciji da vas je pregazilo vreme. Zato je uvek dobro CV osvežiti nekim od aktuelnih sertifikata i kvalifikacija za poslove 21. veka, do kojih možete doći preko brojnih programa stručnog usavršavanja.

Od sertifikata iz domena digitalnog marketinga sve do Cambridge poslovne diplome, profesionalno usavršavanje je mogućnost da sadašnjem a i budućem poslodavcu dokažete da ste uvek u toku s promenama. Dobre poslovne i IT škole naučiće vas kako da vodite bilo koji IT projekat i da na pravi način usavršite pomenute meke i tvrde veštine. Kada birate školu za profesionalno usavršavanje, izaberite praktično nastrojenu savremenu instituciju s dobro opremljenim učionicama i predavačima koji su aktivni u industriji.

Korisna predavanja za napredak u karijeri

7. Ubrzan karijerni napredak

Međutim, povećanje produktivnosti samo je jedna od koristi kontinuiranog obrazovanja. Danas nam je dostupno mnoštvo različitih oblika stručnog usavršavanja, a svaki od njih koristi nam na različite načine. Postoji mnogo drugih benefita koje stručno usavršavanje donosi svakom pojedincu koji je voljan da nastavi da radi na sebi i posle školovanja. Zato svaki dobar rukovodilac konstantno podstiče napredak svojih zaposlenih. Jer kada dođe vreme da ga neko od zaposlenih zameni, pošto je i sam napredovao, to će biti upravo osoba koja je pokazala želju za učenjem i napretkom.

8. Nove ideje

Kontinuirani rad na sličnim projektima na isti način vodi u već pomenuto rutiniziranje. Pitanje s kojim se svaki ambiciozni pojedinac koji završi u rutini susreće jeste kako do novih ideja. Jedan od dobrih načina jeste sticanje novih znanja i veština. Uz profesionalno usavršavanje i adekvatan trening rasplamsaćete svoju kreativnost. Ne samo što ćete isti posao raditi na kreativniji način već će vam se roditi nove ideje za projekte koji prevazilaze kancelarijski okvir trenutnog posla.

9. Unapređenje ličnosti

Razvoj sposobnosti donosi mnogo više od zauzimanja sledeće stepenice na korporativnoj lestvici. Osećaj da ste radili na sebi, da je vaš kvalitet prepoznat i da ste zasluženo stekli priznanje za svoj trud pokazuje se i van kancelarije. Ovo jako osećanje čini vas snažnijom i sigurnijom osobom i u privatnom životu. Samopoštovanje i samopouzdanje nisu rezervisani samo za kancelariju. 

Naprotiv, svest da ste sposobni da u jednom danu završite svoje obaveze i da pored toga naučite nešto novo, povećaće vaše samopouzdanje u privatnom životu, međuljudskim i porodičnim odnosima. 

10. Zdraviji život

Veća zarada nije ključni benefit kontinuiranog učenja. Verovali ili ne, stručno usavršavanje može pomoći i kada je zdravlje u pitanju.

Postoje dokazi koji sugerišu da korelacija između učenja i zdravlja postoji. Učenje pospešuje zdravlje. Za početak, učenje je vežba za mozak. Baš kao što telo zahteva trening da ostane u fizičkoj formi, tako se i za mentalnu formu mozak mora vežbati. Ovo pogotovu važi za povećanje pamćenja. 

Pored toga, postoji dokaz da čitanje utiče na povećanje životnog razdoblja, ali i umanjuje stres, visok krvni pritisak, nesanicu, srčane bolesti i slabljenje imunosistema.

Iskoristite maksimalno svoje potencijale sticanjem novih znanja

Kako svaki, pa i najmanji uspeh budi želju za novim uspesima, i vaša ambicija će se povećavati. U jednom trenutku osećaćete da ste u stanju da ostvarite sve što poželite. I to je istina. Uz kontinuirano profesionalno usavršavanje nema cilja koji ne možete postići. 

Bilo da ste direktor ili šef sektora u nekoj kompaniji, preduzetnik koji vodi malo ili srednje preduzeće ili zaposleni koji želi da napreduje u karijeri, razmotrite mogućnosti stručnog usavršavanja. Što je vaš pristup poslu profesionalniji, to ćete sami biti bolje prihvaćeni i samim tim ćete brže doći do boljih rezultata. Zato pronađite najbolje obuke i kurseve i radite na sebi kroz kontinuirano profesionalno usavršavanje.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se