Kako da osmislite startup ideju koja će vam doneti uspeh?

Predstavljamo vam 6 koraka koji su ključni za poslovni uspeh jedne startup kompanije.

Kako osmiliti dobar startup

Stalno u medijima slušamo o projektima koji se pojavljuju niotkuda i osvajaju svet. Šta je u stvari startup? Reč je o sveže otvorenoj kompaniji koja pokušava da se pozicionira na novom tržištu koje se tek razvija tako što nudi originalne proizvode, procese i usluge.

Po pravilu se za startup misli na male kompanije sa nekoliko zaposlenih (u početku). Ove firme pokušavaju da se probiju revolucionarnom idejom, očekujući brz prodor na tržište. Na primer, za neku malu IT kompaniju koja plasira originalnu ideju kažemo da je startup. 

Zaštita intelektualne svojine je od ključne važnosti, jer se startupovi zasnivaju na originalnoj ideji koju će svi želeti da kopiraju ako se postigne uspeh. Jedan od primera uspešnog startupa je Uber taksi, koji je praktično aplikacija koja posreduje između vozača i mušterija. Ova aplikacija funkcioniše u većem delu Zapada, donoseći kompaniji milijarde dolara profita iako ona u svom vlasništvu ne poseduje nijedno taksi vozilo.

Sigurno ste čuli za još jedan startup – Google. Osnivači su počeli kao mala kompanija, a danas je jedna od najvećih IT kompanija u svetu. Naravno, ne završavaju se sve priče hepiendom. Naprotiv, mnogo je veći broj neuspelih kompanija koje su propale, pre svega, zbog lošeg planiranja i pogrešne procene tržišta. Originalnost donosi uspeh, ali to nije garancija da ćete uspeti. Predstavljamo vam 6 saveta koji će vam pomoći da formulišete ideju i na pravi način pristupite kreiranju uspešnog startupa. 

1. Krenite od proizvoda

Šta ćete prodavati na tržištu? To može da bude originalni proizvod ili neka usluga. Ako je nešto trenutno popularno, ne znači da i vi time treba da se bavite. Fokusirajte se na proizvod koji ćete plasirati na tržište za koje smatrate da ima publiku, ali i prostora za rast.

2. Odaberite originalno ime za svoj startup

Ime vašeg startupa je podjednako važno kao i sam proizvod. Važno je da kroz ime promovišete svoj proizvod, ali da u isto vreme bude lako pamtljivo i originalno. Odlični primeri su Facebook, Snapchat, Upwork, Dropbox, Pinterest. Ova imena zvuče logično, zbog čega se i lako pamte. Igra reči je obično dobitna kombinacija.

3. Proučite konkurenciju

Pre bilo kakvog ulaganja, proučite ko su startup kompanije koje se bave sličnim poslom za istu ciljnu grupu. Najplastičnije objašnjeno – malo kome pada na pamet da pravi novu društvenu mrežu pored globalno moćnih igrača. Razmišljajte lokalno, sa potencijalom širenja van granica zemlje.

Jedan od načina istraživanja tržišta je proučavanje traženih freelance poslova. Jedno od trenutno najtraženijih modernih profesija je virtuelni asistent. Ukoliko posedujete tražena znanja vrlo lako možete da istražite šta se traži na tržištu, i da još budete plaćeni za to.

Kako osmisliti uspešan startup

4. Odredite realnu cenu usluge

Čime god odlučite da se bavite, konačni cilj je zarada, zar ne? Vaša  startup ideja može biti fantastična, ali ako nemate razvijen sistem prihodovanja, veoma brzo ćete se naći u problemu. Kad odredite sistem naplate usluga, napravite realnu cenu. Previsoka ili preniska cena je uzrok propadanja mnogih poslovnih poduhvata.

5. Osmislite biznis koji će biti interesantan investitorima

Ukoliko se fokusirate na IT startup projekat, konačni cilj je da uverite investitore da vaša kompanija ima potencijal. Početni uspeh neće proći neprimećeno, a ukoliko projekat obećava, bićete u prilici da ga prodate za velike pare ili uđete u partnerstvo sa velikom kompanijom.

Odličan primer je Tumblr, koji je Yahoo kupio za 1,1 milijardu dolara! Nemojte da vas obeshrabre ove cifre i imena kompanija – moć startupa je u ideji, a ne u lokaciji i količini početnog kapitala. Sjajan primer kvalitetnog startupa je domaća kompanija Nordeus, koja sa uspehom pravi free to play video-igre.

Moderno poslovanje zahteva da budete upoznati sa svim pojedinostima kako bi vaša startup kompanija napredovala. Zbog toga je veoma bitno da steknete znanja potrebna za bavljenje IT biznisom, kako bi na pravi način savladali sve izazove koji vas očekuju na putu do uspeha.

6. Fokusirajte se na internet i aplikacije

Nije slučajnost što je većina startup kompanija okrenuta internet uslugama i mobilnim aplikacijama. Ovakvi projekti zahtevaju minimalna ulaganja, a tržište je ceo svet. Poslovanje u okviru društvenih mreža takođe može doneti zavidan profit, platforma (pre svega Facebook) u okviru koje poslujete je razrađena, a na vama je da dokažete da vredite. Sve što vam je potrebno možete naučiti na specijalizovanim kursevima za razvoj mobilnih aplikacija

  • 28.06.2017 16:58

Komentar