TikTok testira opciju 30-minutnih video-snimaka

TikTok

TikTok je relativno mlada društvena mreža koja je neverovatnom brzinom dostigla ogromnu popularnost. Možemo pretpostaviti, iz psihološke perspektive, da je jedan od razloga za to fokus na video-snimke koji su dovoljno kratki da zadrže pažnju korisnika.

Pre dolaska YouTube Shortsa i Instagram Reelsa, TikTok je bio društvena mreža koja je na feed korisnicima izbacivala kratke video-snimke, bez obzira na to šta oni prate i šta ih zanima. Algoritam potom nastavlja sa istim formatom, ali daje relevantniji sadržaj kada malo bolje upozna korisnika.

Ovi algoritmi su pomogli TikToku da zadrži korisnike na svojoj platformi, jer nekoliko kraćih zanimljivih video-snimaka mnogo bolje zadržava pažnju od jednog dužeg. Štaviše, YouTube Shorts i Instagram Reels su nastali po ugledu na TikTok i uspeh njegovog sadržaja.

Međutim, TikTok je odlučio da proširi svoj dijapazon formata sadržaja koji prikazuje korisnicima.

Duži video-snimci nisu novost

TikTok je još u proteklim godinama produžavao limit svojih video-snimaka. Prvi limit je bio 15 sekundi, pa je kasnije proširen na 60 sekundi. Onda je ograničenje poraslo na 3 minuta, pa na 5, dok 2022. godine nije postavljeno na 10 minuta. U oktobru 2023. godine su eksperimentisali i sa ograničenjem od 15 minuta, tako da ova novost ne bi trebalo da bude iznenađujuća.

Međutim, još jedan razlog zašto se ograničenje povećava jeste to što je kineska verzija TikToka Douyin pokazala pozitivnu reakciju korisnika na ovaj vid formata video-snimaka, tako da TikTok planira da testira tu dužinu video-snimaka na svetskom tržištu.

TikTik Content Marketing

Šta ovo znači za social media marketing?

TikTok je oduvek bio odlična platforma za sve one koji se bave marketingom na društvenim mrežama. Razlog je upravo pomenuti algoritam, koji vam omogućava da efektivno reklamirate organski sadržaj pred publikom koja vas ne prati, za razliku od drugih platformi, kao što su Instagram, Facebook i druge.

Sada kada TikTok uvodi mogućnost postavljanja dužeg sadržaja, kombinovanje kraćeg formata sa dužim pružaće veći broj strategija pristupa na ovoj mreži. Ovo je idealno ukoliko je fokus brenda na content marketingu, jer će 30-minutni video-snimcima omogućiti da se postavlja veći broj različitih tipova sadržaja na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža na svetu.

Voleli biste da se bavite social media marketingom? Pogledajte naš jednogodišnji program Social Media and Online PR Manager.

  • 08.02.2024 14:48

Komentar