Posao u Sloveniji: Vodič do zaposlenja u IT industriji

Ako planirate da radi zaposlenja odete u neku od zemalja Evropske unije, na svoju listu, pored skandinavskih zemalja, Austrije, Nemačke i Holandije, sada možete dodati i jednu komšijsku zemlju. Odnedavno je lakše pronaći posao u Sloveniji zbog olakšanih procedura. Zašto je to tako saznajte u nastavku ovog teksta.

posao u Sloveniji

Novi sporazum otvorio vrata profesionalcima iz Srbije

Bilateralni sporazum potpisan između vlada Republike Srbije i Republike Slovenije, aktuelan od kraja prošle godine, otvorio je mnogo mogućnosti. On je učinio najrazvijeniju zemlju regiona atraktivnom destinacijom za traženje posla.

Šta je ovaj sporazum doneo interesentima iz Srbije? Jedna od novina jeste mogućnost dobijanja radne dozvole na tri godine. Do prošle godine radna dozvola dobijala se na najduže godinu dana, pa ovaj korak predstavlja ozbiljan pomak za sve koji žele da sreću okušaju u Sloveniji. 

Jedina obaveza zaposlenog u slučaju odlaska jeste da prvu godinu rada provede kod prvog poslodavca. S druge strane, u izboru poslodavaca nema ograničenja. Srpskim profesionalcima je tržište rada u Sloveniji u potpunosti otvoreno, pa mogu da biraju firme koje im se čine podesnim.

Zašto je Slovenija atraktivna destinacija za rad? 

Slovenija se odlično kotira kod naših radnika pre svega zbog plata, a zatim i zbog uslova rada. Kao najrazvijenija zemlja regiona, Slovenija ima i najveća primanja. Kako izveštavaju Portal N1 i Telegraf, po podacima slovenačkog statističkog zavoda, prošle godine prosečna neto plata u Sloveniji iznosila je 1.113 evra neto, odnosno 1.753 evra bruto. Visina primanja varira po sektorima. Tako su u Sloveniji plate najviše u sektorima finansija, bankarstva i IT-ja.

Kako se može dobiti dozvola za rad u Sloveniji?

Prvi uslov koji interesent iz Srbije mora zadovoljiti jeste da ne sme biti zaposlen u svojoj matičnoj zemlji. Takođe je neophodno da je uveden u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, i to bar na jedan dan, jer Srbija želi uvid u migraciju radi zaposlenja.

Da li ova tačka zakona negativno utiče na interesente za posao u Sloveniji? Ministarstvo rada Slovenije tvrdi da je ovaj uslov ljudima dao još veći stimulans za traženje posla u Sloveniji, jer se veliki broj radnika iz Srbije plašio otkaza, što ih je sprečavalo da apliciraju za posao u Sloveniji.

Šta se dešava po gubitku radne dozvole? Po isteku radne dozvole, radnik je u obavezi da se vrati u Srbiju, nakon čega može da ponovo aplicira za posao u Sloveniji kod novog poslodavca.

Koje su ostale prednosti radne dozvole? 

Sa radnom dozvolom se do njenog isteka možete slobodno kretati ne samo po Sloveniji nego i po ostalim zemljama Evropske unije. Potrebno je da uz sebe imate biometrijski pasoš radi utvrđivanja identiteta.

Kako se nastaniti u Sloveniji?

Posle pet godina kontinuiranog života i rada u Sloveniji stičete pravo da aplicirate za izdavanje dozvole za stalni boravak. Nakon što dobijete status trajnog boravka, možete se prijaviti u slovenački zavod za zapošljavanje. Na ovaj način imaćete stalan pristup tržištu rada, a pronalazak posla će vam biti mnogo lakši. 

Plate u IT sektoru u Sloveniji

Po informacijama sa portala „Job and Salary Abroad”, plata za programersku poziciju veća je gotovo duplo od nacionalnog proseka. Navodi tvrde da je plata programera u Sloveniji 2.227 dolara, dok prosečna plata iznosi 1.142 dolara.

Sa 2.375 dolara na mesečnom nivou, IT menadžeri u Sloveniji zarađuju značajno više od većine svojih kolega. Plata PHP programera iznosi 1.976, dok sistemski administratori zarađuju 1.964 dolara. 

Da li prethodno iskustvo u struci znači? I te kako. Imati iskustvo u ovom poslu u Sloveniji može doneti duplo više novca. Isto važi i za administratore mreža, koji u proseku imaju 1.770 dolara. 

Razvoj iOS aplikacija donosi mesečno 2.295 dolara, dok eksperti za Android aplikacije zarađuju 2.410, a web developeri 1.873. Kreativci u IT industriji Slovenije u odnosu na primanja kod nas takođe imaju mnogo bolja primanja. Tako grafički dizajneri zarađuju 1.302 dolara, što je znatno više nego u Srbiji, gde plata ovih profesionalaca, kako izveštava portal „InfoPlate”, ne prelazi 80.000 dinara.

posao programera u Sloveniji

Šta utiče na visinu primanja u Sloveniji

Faktori koji utiču na visinu plate su razni, a u najvećem broju slučajeva, kao što je sugerisano na primeru poslova u IT-ju, iskustvo igra presudnu ulogu. Portal „Job and Salary Abroad” navodi da veliko iskustvo programerima može doneti i do dodatnih 112% posto na osnovnu platu. Za one koji se nalaze na sredini karijere ova brojka iznosi 33%. Apsolutni početnici, na samom startu karijere, s druge strane, mogu primati nešto manje od proseka.

Kada govorimo o platama programera, one zavise od programskog jezika. Tako je u proseku bruto plata Java programera 2.179 evra, dok JavaScript programeri zarađuju oko 2.057 evra. Po pravilu su rukovodeće pozicije plaćene više.

Uslovi rada i tip zaposlenja u IT sektoru

Ovde nema ograničenja. Od zaposlenja s punim radnim vremenom, preko privremenih i honorarnih poslova, sve do freelance rada, samozapošljavanja i poslova koji se obavljaju na daljinu, slovenački IT sektor pruža širok dijapazon mogućnosti profesionalcima iz ove oblasti. Za one koji žele da uče tu su i plaćene prakse.

Ono što je mladim profesionalcima od velike važnosti jeste fleksibilnost radnog vremena, što je uglavnom prihvaćena norma u slovenačkoj IT industriji. S druge strane, prekovremeni rad najčešće nije praksa.

Gde u Sloveniji rade IT-jevci? Kao što je i očekivano, koncentracija je u Ljubljani, a ostale popularne lokacije jesu Maribor, Celje, Kopar, Novo Mesto, Ptuj, Kranj i Velenje.

Ostale prednosti rada u IT sektoru u Sloveniji

Ugovorima u IT sektoru uglavnom je predviđeno penzijsko osiguranje, dok je zdravstveno osiguranje obavezno uključeno u paket. Svima koji žele da nastave da razvijaju svoj potencijal dopašće se što većina firmi zaposlenima organizuje interne i eksterne obuke, a uglavnom možete računati da će se firma pozabaviti planom razvoja vaše karijere.

Šansa za hrabre i inventivne

S druge strane, i pored solidno plaćenih poslova, IT sektor u Sloveniji još uvek nije dovoljno razvijen. Pored lokalne kompanije Outfit7, koju nazivaju kraljem igara za mobilne uređaje, a koja je prodata za rekordnih milijardu dolara, velikih uspeha lokalnih IT biznisa nema. Slovenačka IT industrija u uskoj je vezi s nemačkom, pa radnih mesta ima napretek, ali se još čeka na originalne ideje.

To znači da u Sloveniji još uvek ima prostora za razvoj. Uz preduzetnički duh i tehničko znanje, pokretanje sopstvenog onlajn biznisa u Sloveniji može biti početna stepenica ka velikom uspehu i sjajnom životu.

Šta poslodavci u IT industriji traže?

Iako opštih pravila nema, diploma više škole je preporučeni nivo obrazovanja za poslove poput programerskog. Znanje stranih jezika, sudeći po podacima na pomenutom portalu, uglavnom nije ključni faktor za dobijanje posla u IT industriji.

Posedovanje vozačke dozvole takođe nije obavezno. Konkretno znanje i stručnost su garancija. Dokaz znanja u vidu sertifikata pozitivno će uticati na izbor kandidata za juniorske pozicije.

Dobra vest je da se za navedena zanimanja možete školovati u Srbiji. Profesionalne obuke i kursevi na departmanu za programiranje ITAcademy pružaju vam mogućnost da se za godinu dana kvalifikujete za neku od traženih pozicija i steknete priznate sertifikate.

Gde možete pronaći ponudu poslova u Sloveniji?

Web portali gde se otvorena radna mesta ažuriraju jesu Slovenian researches mobility portal, Urad RS za mladino, Moje Delom, Moja Zaposlitev, Zaposlitev, Naj Zaposlitev, Careerjet Slovenia, Jobs in Slovenia.

Ako planirate da se prekvalifikujete za neki od IT poslova, najpre pretražite ponudu na pomenutim sajtovima, a zatim izaberite oblast koja korespondira sa tržištem a odgovara vašim interesovanjima. Na ITAcademy se tako možete školovati na smeru Programiranje, Dizajn i multimedija, Administracija, IT poslovanje, 3D dizajn i CAD ili Razvoj mobilnih aplikacija.

Koja su dokumenta neophodna za izdavanje radne dozvole?

Da biste podneli zahtev za radnu dozvolu, potrebno je da imate ugovor o radu i regulisano osiguranje. Neka vas ova stavka ne plaši, jer će osiguranje po pravilu urediti vaš budući poslodavac.

Propratni dokumenti zavise od zemlje iz koje emigrirate, kao i upravne jedinice u kojoj aplicirate. Primera radi, dokumenti koje traži slovenačka ambasada u Beogradu mogu se razlikovati od onih koje propisuje upravna jedinica u Sloveniji. Ipak, osnovni dokumenti se ne menjaju.

Zato, za kraj, za sve zainteresovane dostavljamo listu potrebnih dokumenata za izdavanje radne dozvole za Sloveniju. Imajte u vidu da vam, kao što je napomenuto, ambasade mogu tražiti dodatne dokumente na uvid i da je ova lista podložna promenama:

  • original ugovora o radu ili overena kopija;
  • ispunjen zahtev po 32. članu Zakona o strancima sa potpisom;
  • kopija radne dozvole (izdaje se na zahtev poslodavaca u Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije);
  • dokaz o sredstvima za izdržavanje (ukoliko ugovor o radu ne prikazuje iznos primanja);
  • overena foto-kopija biometrijskog pasoša – stranica sa ličnim podacima (overa mora biti načinjena u sudu, u opštinskoj jedinici u Srbiji ili kod notara, odnosno upravne enote u Sloveniji);
  • potvrda o nekažnjavanju (izdata od MUP-a Srbije, overena po Haškoj konvenciji; mora sadržati „Apostille” i biti prevedena na slovenački jezik kod sudskog tumača);
  • polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja kojom je pokriven period od barem mesec dana od datuma podnošenja zahteva, sa minimalnim pokrićem od 30.000 EUR;
  • jedna fotografija.

Da li ste spremni za napredak u karijeri?

Ako vas život u uređenoj sredini poput Ljubljane privlači, posao u Sloveniji može biti pravo rešenje za vas. Ukoliko je to slučaj, koraci koje bi trebalo da preduzmete su jasni. Pretražite poslove, dopunite trenutni i steknite znanje za IT posao koji se traži.

Ukoliko se odlučite za posao programera, na vreme odaberite i naučite programski jezik koji vam najbolje leži. Pronađite poslodavca, sakupite dokumenta i podnesite zahtev. A onda počnite da vežbate slovenački. Za početak sebi možete reći: „Kakšen lep dan!”.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se