Kurs Adobe XD

Kurs Adobe XD je istovremeno zamišljen i koncipiran tako da naučimo rad u Adobe XD alatu, ali i da upoznamo vezu između grafičkih alata kao što su Adobe Photoshop, Adobe Illustrator i HTML/CSS koda sa druge strane, kroz izučavanje UX/UI principa. U prvom modulu kursa upoznajemo se sa konceptima koje koristimo u okviru ovog programa, ali i kasnije tokom izrade i dizajniranja bilo sajtova, aplikacija za mobilne uređaje ili nečeg trećeg.

U okviru tog modula, savladaćemo i osnovno okruženje Adobe XD programa, koje umnogome nalikuje drugim Adobe alatima, ali ima i svojih vrlo bitnih razlika. U nastavku kursa tokom drugog modula, a posebno trećeg, radićemo na ozbiljnijem nivou u okviru Adobe XD programa i naučiti kako da od osnovne ideje sajta dođemo do kranjeg dizajna, koji kasnije možemo pretvoriti u funkcionalnu celinu koristeći HTML, CSS, JS i druge jezike.

Danas se može često čuti da dizajn nije samo kako nešto izgleda već i kako funkcioniše. To je veoma tačno za web i slične aplikacije, gde dobar i funkcionalan dizajn ima veoma značajnu ulogu. Nije bitno samo da „nešto bude lepo” ili „da se klijentu/nama/meni svidi” već i da zadovolji potrebe tržišta i da jednostavno „radi”. Od dizajna zavisi i da li će korisnik uopšte početi, ali i nastaviti da koristi naš proizvod. Upravo na tom planu Adobe XD pomaže i ističe se u odnosu na klasične grafičke aplikacije. Naravno, Adobe XD nije konkurencija njima, Photoshopu, Illustratoru i sl., već se ti alati idealno dopunjuju.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Web Design Program.

Opis i ciljevi kursa Adobe XD

Cilj kursa je osposobljavanje za rad u alatu Adobe XD kako bismo bili u mogućnosti da kreiramo kompletan dizajn sajta ili aplikacije koji bi se dalje razrađivao koristeći HTML, CSS i druge potrebne jezike i alate. Po završetku kursa polaznik će biti sposoban da dizajnira sajt ili drugu web aplikaciju, imajući na umu potrebne osobine i mogućnosti koje moderni web postavlja kao uslove pred nas.

Akcenat nije samo na dizajnu i estetici vizuelnog već je cilj i da se polaznik osposobi za kritičko razmišljanje u okviru funkcionalnosti aplikacije i dizajna. Ukoliko polaznik upozna grafičke alate, ali i HTML/CSS jezike, Adobe XD će se koristiti na mnogo višem nivou, uz znanje koje ovaj kurs pruža.

Kompetencije

Modul 1 – Upoznavanje sa Adobe XD

 • Shvatanje web dizajna danas i koncepta UI/UX
 • Razumevanje uloge Adobe XD aplikacije
 • Poznavanje radnog okruženja Adobe XD aplikacije
 • Mogućnost korišćenja osnovnih alata za crtanje i tekst u okviru Adobe XD aplikacije

Modul 2 – Rad na projektima

 • Razumenjavanje koncepta prototipova za web
 • Umeće kreiranja složenih web projekata u Adobe XD aplikaciji
 • Poznavanje mogućnosti Adobe XD aplikacije u kontekstu dizajna za Web i/ili Android/Apple uređaje

Modul 3 – Kompletiranje projekata

 • Mogućnost testiranja dizajn projekata
 • Razumevanje procesa dizajna
 • Mogućnost saradnje sa drugima u okviru procesa dizajna
 • Mogućnost pripreme dizajna za dalji rad

Potreban softver i tehnički uslovi

Adobe XD (verzija 22 ili novija)

Potrebno predznanje iz neke oblasti ili kursa

Nije neophodno. Poželjno i korisno osnovno poznavanje rada u programima Adobe Photoshop i Illustrator, kao i jezika HTML/CSS.

Kurs Adobe XD će vam odgovoriti na pitanja:

1. Da li je Adobe XD zamena za Adobe Photoshop i Illustrator?

Ne, nikako. Adobe Photoshop i Illustrator su veoma korisni alati. Čak se i između njih greškom postavlja pitanje razlika iako svaki od njih ima jasno definisanu ulogu. Adobe XD takođe ima svoju jasno i precizno definisanu ulogu, ali to nije da zameni Photoshop u obradi slika ili da zameni Illustrator u obradi vektorskih ilustracija, na primer. Uloga Adobe XD je funkcionalnost aplikacije ili sajta koji dizajniramo.

Mi uglavnom i koristimo elemente ranije pripremljene kroz Photoshop, Illustrator i sl. da bi u Adobe XD kreirali ideju interaktivnosti, funkcionisanja dizajna. Drugim rečima, kroz pomenute aplikacije mi stvaramo „statične slike”, dok njih Adobe XD uz našu pomoć pretvara u „živi” dizajn koji klijent čak može da isproba, pre konkretnog rada na kodu i kreiranja finalnog proizvoda.

2. Zašto bi se koristio Adobe XD a ne neki jednostavan grafički alat?

Iako se ovo pitanje vrlo često postavlja, predstavlja zapravo nerazumevanje toga šta je primarna uloga Adobe XD. On nije još jedan grafički program i konkurencija Photoshopu. Adobe XD nadograđuje na bazi tih alata i njegova primarna uloga je funkcionisanje našeg finalnog proizvoda, dizajn i testiranje u jednom paketu. Mi crtamo i stvaramo grafičke elemente u XD ili ih uvozimo gotove iz Photoshopa, Illustratora i sl. Kako god radili, Adobe XD pruža mogućnosti da sve te dizajn elemente povežemo i „isprobamo” našu aplikaciju ili sajt i pre nego što smo je uopšte napravili.

3. Da li moram da poznajem neki drugi Adobe alat pre XD?

Nije nužno, ali je veoma korisno. Ukoliko nikada nismo radili u bilo kom grafičkom alatu, poput Adobe Photoshopa i Illustratora, možemo naučiti alate i mogućnosti koje Adobe XD pruža i biće nam i više nego dovoljno za rad u njemu. Ipak, prava snaga Adobe XD dolazi kada integrišemo rad u pomenutim programima sa XD. Onda možemo stvoriti širu i potpunu sliku kako bismo na pravi način koncipirali, definisali, izveli i objavili naš projekat.

Od ideje, preko razrade, sve do prikazivanja klijentu i nastavka rada na krajnjem proizvodu dalje. Po završetku projekta dizajna i funkcionalnosti, logičan sled je izrada konkretnog proizvoda tako što ćemo koristiti HTML, CSS, JS i druge jezike. Oni za rad u XD nisu neophodni, ali ukoliko i njih poznajemo, biće nam jasniji detalji koje stvaramo.

Kurs Adobe XD

4. Nikada nisam čuo za Adobe XD. Kada je on nastao?

Adobe XD je softver koji je nastao pre nekoliko godina, ali tek odskora je dostigao neku, uslovno rečeno, zrelost i upotrebnu vrednost u realnim projektima. Možemo reći da je tek na početku svog razvoja, ali to nikako ne znači da mu nedostaju opcije, naprotiv.

Adobe XD pruža nov koncept rada na dizajnu za web koji nije postojao do pre pet ili više godina. Nameće se kao jedan od veoma bitnih alata u razvoju za moderan web. Kompanija Adobe je dosta uložila u njegov razvoj i verovatno će nastaviti to da čini i u budućnosti. Trenutno, Adobe XD je besplatan u određenoj meri.

5. Da li je Adobe XD konkurencija Sketch programu?

Da. Adobe je i stvorio XD kao odgovor na popularnost Sketch aplikacije. Naravno, postoje i drugi alati koji se koriste. Mnogi se i pojavljuju kao novi igrači na tržištu, mnogi i polako nestaju. Sketch i dalje drži tron među programima ove vrste, ali Adobe XD je veoma blizu, imajući na umu da je Adobe XD nov program koji je tek odskora dostigao neku relativnu zrelost i stabilnu verziju.

Sa druge strane, XD ima veoma jaku podršku u vidu integracije sa drugim alatima iz Adobe porodice. Neverovatno je jednostavno prenositi elemente i materijale iz Photoshopa, Illustratora i sl. Po mnogima, Sketch i dalje ima jedan veliki problem, a to je nepostojanje verzije za MS Windows, već postoji samo za Apple Mac OS X.

6. Da li Adobe XD podržava responsive detalje weba?

Adobe XD je zamišljen, a kasnije i nastao, kao alat koji će olakšati rad u dizajnu i koncipiranju modernog weba. Imajući to na umu, prosto ne možemo da razdvojimo responsive ideje od modernog weba. Adobe XD omogućava ne samo da nacrtamo i dizajniramo kako će naš proizvod izgledati već možemo i da testiramo funkcionalnosti pre nego što prionemo na kucanje HTML, CSS i drugog koda našeg proizvoda. Na taj način testiranje dolazi na početku rada, a ne kada je sve gotovo i kada su eventualne izmene teže i, naravno, skuplje. Resposnive je, dakle, integralni deo Adobe XD programa, ali i mnogo mnogo više od toga.

7. Da li mogu da preskočim dizajn i da odmah kreiram HTML/CSS kod?

Naravno. To je svakako moguće. I određen broj koleginica i kolega upravo tako radi. Drugo je pitanje da li svakome taj proces odgovara. Ili, drugim rečima, da li je meni tako lakše i brže. U suštini, kada pojednostavimo, mi u Adobe XD i sličnim alatima kreiramo dizajn i prateće detalje koje posle pretvaramo u funkcionalan proizvod koristeći HTML, CSS, JS i druge jezike.

Sa te strane, konkretan dizajn nije obavezan, ali isto se pitanje može postaviti i u drugim profesijama. Na primer, možemo graditi kuću tako što majstorima kažemo šta i gde da rade bez ikakvog plana. Ali verovatno niko tako ne radi (na sreću!), već prvo arhitekte definišu i nacrtaju svaki detalj koji će kasnije biti izgrađen. Posao nije isti, ali je princip istovetan. Što detaljniji dizajn u početku, manje problema kasnije i nepredviđenih situacija.

Plan i program predavanja:

1. Upoznavanje sa Adobe XD

 • Uvod
 • Radno okruženje i alati
 • Crtanje i tekst
 • Slike i vektorski oblici

2. Rad na projektima

 • Prototipovi
 • Plugin mogućnosti i integracija
 • Rad sa UI kitovima

3. Kompletiranje projekata

 • Interaktivnost
 • Testiranje
 • Publikovanje i saradnja

Polaznici kursa Adobe XD