Web Design Theory

Web dizajn je postao veoma razvijena oblast, pre svega, zahvaljujući internetu, koji je redefinisao granice modernog sveta tako da danas svaka mala ili veća kompanija, pa čak i porodični biznis, ima svoju zvaničnu web prezentaciju. Pojam web dizajna podrazumeva skup različitih veština, standarda i disciplina koje se koriste u izradi web stranica.

Jednostavno, sam pojam se najčešće koristi za definisanje procesa dizajniranja koji se odnosi na prednji deo izgleda stranice, takozvani front end, ali i na samo projektovanje sajta, koje podrazumeva i pisanje koda. Takođe, važno je istaći da ovaj deo web dizajna spada u kodiranje, tačnije u oblast koja pokriva web razvoj. Uloga web dizajna jeste da zadovolji potrebne uslove izgleda i funkcionalnosti jednog web sajta. 

Drugim rečima, da biste postali dobar web dizajner, neophodno je da se odlično snalazite prilikom pisanja kodova, ali i da budete upoznati sa web developmentom. To znači da ste u obavezi da konstantno budete u toku sa aktuelnostima i novim tehnikama koje čine web dizajn jednom od najrazvijenijih oblasti IT-ja. 

Tokom pohađanja ovog kursa savladaćete razne korisne veštine i upoznati se sa standardima korisničkog okruženja, informacione arhitekture, strukture stranice, navigacije, boja, fontova, slika i kompletnog izgleda web stranice. Nakon što razvijete nova znanja kombinovaćete sve pomenute elemente i, pridržavajući se načela dobrog dizajna, bićete spremni da samostalno kreirate web stranicu koja zadovoljava najviše kriterijume.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Web Design Program.

Opis i cilj kursa

Na ovom Web dizajn kursu ćete se upoznati sa kratkim istorijskim razvojem interneta i web sajtova, ali i steći detaljnije informacije o osnovnim razlikama između print i web dizajna. Osim toga, kurs opisuje i elemente web dizajna, kao i njihovu primenu na konkretnom sajtu. 

Polaznicima će biti jasno predstavljeni načini na koji se mogu razvijati ideje za sam projekat putem moodboarda, a tokom obuke će im biti objašnjena i pravila web dizajna počevši od teksta i grafike na sajtu preko rasporeda osnovnih elemenata pa sve do naprednih opcija. 

Kompletan kurs podeljen je na tri modula kako bi se polaznicima omogućilo što lakše usvajanje novih praktičnih znanja iz oblasti web dizajna. Na početku kursa detaljnije ćete se upoznati sa istorijom web dizajna, a zatim i sa svim njegovim osnovnim elementima. Tom prilikom biće vam predstavljen i pojam mood board, koji se koristi u procesu dizajniranja.  

U nastavku vas očekuje tematska celina koja će vam pomoći da razumete pravila prilikom dizajniranja web sajta. Poslednji modul pružiće vam potrebna znanja koja se tiču fontova, prilagodljivosti web sajta i, na kraju, njegove prezentacije. 

Osnovni cilj ovog kursa jeste da se polaznici upoznaju sa razvojem web dizajna od same pojave interneta i načina na koji se web dizajn tada gradio. Polaznici kursa steći će znanja koja će im omogućiti da stvore kompletnu sliku o tome kako se preko novih i modernijih pristupa web dizajnu došlo do modernih sajtova koje danas možemo videti na internetu. Takođe, imaćete priliku da naučite sve o elementima web dizajna i pravilima njihove primene. 

Poseban akcenat kursa biće na pojašnjenju ideje i značaja responsive dizajna i prilagođavanja sajta različitim veličinama ekrana tako da privuče što veći broj korisnika. Uz to ćete naučiti i kako na najbolji način da prezentujete sajt klijentu, kao i koji web domeni i hostinzi najviše odgovaraju kom sajtu. Na kraju, razvićete i veštine komunikacije koje će vas pripremiti za poslovne razgovore na relaciji klijent–dizajner.

Zašto je ovo idealan kurs za vas?

Predavač ITAcademy Vuk Ninić u ovom videu predstavio vam je kompletan koncept kursa Teorija web dizajna. Pogledajte video i uverićete se zašto su znanja koja možete steći njegovim pohađanjem veoma značajna za vašu karijeru. Uz to, saznaćete i kako su osmišljena predavanja i kako možete da iskoristite korisne usvojene veštine.

Web dizajn teorija

Plan i program predavanja:

1. Istorijski uvod, elementi web dizajna i mood board 

 • Uvod u oblast web dizajna
 • Elementi web dizajna 
 • Upoznavanje polaznika sa pojmom mood board (proces dizajniranja i njegove faze) 

2. Pravila prilikom dizajniranja web sajta 

 • Upoznavanje polaznika sa pravilima koja se koriste prilikom izrade web stranice
 • Detaljno proučavanje tekstualnog i grafičkog sadržaja na web sajtu 
 • Navigacija, upotreba boja i povezivanje sajta sa društvenim mrežama 

3. Fontovi, responsive dizajn i prezentacija sajta 

 • Upoznavanje polaznika sa različitim vrstama fontova na webu (Tipografija) 
 • Kako se kreira responsive dizajn sajta 
 • Kako efikasno prezentovati dizajn web sajta 
 • Saveti za izbor domena i web hostinga 
 • Komunikacija sa klijentom (odnos dizajnera prema klijentu)

Polaznici kursa teorije web dizajna

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde