Web Design Theory

Kurs se bavi pregledom istorije razvoja interneta, te mogućim pravcima razvoja u budućnosti. Objašnjava funkcionisanje sveta weba, te pojašnjava softver, hardver i tehnologije neophodne za surfovanje. Nakon toga polaznike upoznajemo sa istorijom web dizajna, te objašnjavamo šta je to, kakvo je zanimanje web dizajner i čime se bavi. Opisujemo vrste web stranica te različite pristupe dizajniranju, kao i web tehnologije koje koristimo. 

Potom objašnjavamo postupak planiranja rada na web sajtu, sve korake koji su poželjni kako bi web sajt bio kvalitetno urađen, te na koji načim pristupamo osmišljavanju sadržaja, prikupljanju materijala, odabiru fotografija, pravljenju grafike. Sledi približavanje postupka pravljenja sajta te pojašnjavanje toga šta su HTML i CSS, uz prikaz i objašnjenje jednostavnih primera korišćenja, nakon čega objašnjavamo glavne elemente koji čine web sajt.

Cilj kursa je da se polaznici upoznaju sa istorijatom i mogućim budućim pravcima razvoja interneta, kao i sa time na koji način internet funkcioniše, šta se dešava kada surfujemo, kako funkcioniše web browser i odakle dolaze sadržaji koji se u njemu prikazuju, te kako ti sadržaji nalaze put do nas. Jednog dana ćemo morati odabrati domen i mesto gde ćemo smestiti naš web sajt na internet, objasnićemo zato kakvi domeni postoje, kako odabrati dobar domen, te pružaoca usluge smeštaja web stranica na internet – hosting kompaniju.

Potom polaznicima približavamo ideju web dizajna, a onda im objašnjavamo šta sve spada u posao koji radi web dizajner, te posebno bitno, koja još web usmerenja možemo sresti prilikom rada na web stranicama i kada je potrebno ostvariti saradnju sa drugim profesionalcima. Objasnićemo kakve vrste web stranica postoje i kako pristupamo njihovoj izradi, koje web tehnologije koristimo i na koji način, kako pristupamo samoj izradi web sajta, prikupljanju materijala i svemu drugome što prethodi izradi. Nakon toga cilj nam je da upoznamo polaznike i sa samim postupkom pravljenja web sajta, te s elementima koje web sajtovi obično imaju. Naposletku će se polaznici bolje upoznati s elementima komunikacije sa klijentom, te steći uvid u prirodu tih odnosa.

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: Web Design Program i E-Business & Internet Marketing.

Opis i cilj kursa

Na ovom Web dizajn kursu ćete se upoznati sa kratkim istorijskim razvojem interneta i web sajtova, ali i steći detaljnije informacije o osnovnim razlikama između print i web dizajna. Osim toga, kurs opisuje i elemente web dizajna, kao i njihovu primenu na konkretnom sajtu. 

Polaznicima će biti jasno predstavljeni načini na koji se mogu razvijati ideje za sam projekat putem moodboarda, a tokom obuke će im biti objašnjena i pravila web dizajna počevši od teksta i grafike na sajtu preko rasporeda osnovnih elemenata pa sve do naprednih opcija. 

Kompletan kurs podeljen je na tri modula kako bi se polaznicima omogućilo što lakše usvajanje novih praktičnih znanja iz oblasti web dizajna. Na početku kursa detaljnije ćete se upoznati sa istorijom web dizajna, a zatim i sa svim njegovim osnovnim elementima. Tom prilikom biće vam predstavljen i pojam mood board, koji se koristi u procesu dizajniranja.  

U nastavku vas očekuje tematska celina koja će vam pomoći da razumete pravila prilikom dizajniranja web sajta. Poslednji modul pružiće vam potrebna znanja koja se tiču fontova, prilagodljivosti web sajta i, na kraju, njegove prezentacije. 

Osnovni cilj ovog kursa jeste da se polaznici upoznaju sa razvojem web dizajna od same pojave interneta i načina na koji se web dizajn tada gradio. Polaznici kursa steći će znanja koja će im omogućiti da stvore kompletnu sliku o tome kako se preko novih i modernijih pristupa web dizajnu došlo do modernih sajtova koje danas možemo videti na internetu. Takođe, imaćete priliku da naučite sve o elementima web dizajna i pravilima njihove primene. 

Poseban akcenat kursa biće na pojašnjenju ideje i značaja responsive dizajna i prilagođavanja sajta različitim veličinama ekrana tako da privuče što veći broj korisnika. Uz to ćete naučiti i kako na najbolji način da prezentujete sajt klijentu, kao i koji web domeni i hostinzi najviše odgovaraju kom sajtu. Na kraju, razvićete i veštine komunikacije koje će vas pripremiti za poslovne razgovore na relaciji klijent–dizajner.

Zašto je ovo idealan kurs za vas?

Predavač ITAcademy Vuk Ninić u ovom videu predstavio vam je kompletan koncept kursa Teorija web dizajna. Pogledajte video i uverićete se zašto su znanja koja možete steći njegovim pohađanjem veoma značajna za vašu karijeru. Uz to, saznaćete i kako su osmišljena predavanja i kako možete da iskoristite korisne usvojene veštine.

Kurs Web Design Theory će vam odgovoriti na pitanja:

1. Da li je isto Internet i WWW?

Često se internet i World Wide Web poistovećuju, što nije tačno. internet je velika svetska računarska mreža sačinjena od manjih računarskih mreža, dok je World Wide Web jedna od usluga interneta preko koje pristupamo veb sajtovima i dokumentima koji se nalaze na internetu. World Wide Web (skraćeno WWW), ili samo Web, je sistem međusobno povezanih dokumenata kojima se pristupa pomoću HTTP-a (Hypertext Transfer Protocol), protokola koji je napravljen za ovu svrhu. Ti dokumenti su web stranice. Pojam internet, znači mreža unutar mreže, ili interna konekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i time čine ovu strukturu. Internet se sve više naziva globalnom mrežom informacija. 

2. Kada napravim sajt, kako da postane „živ na internetu?“

Da bi određeni sajt sastavljen od HTML i drugih jezika mogao da postane „živ na internetu“, moramo ga postaviti na određeni pravilno konfigurisan web server. Uobičajeno je da se koriste takozvani hosting provajderi koji nude opcije iznajmljivanja dela servera i brige o istom. Za većinu (manjih) sajtova je nepraktično, preskupo i nesvrsishodno kreiranje i postavljanje kompletnog web servera. Kada nabavimo pristup serveru (na bilo koji od dostupnih načina) možemo FTP konekcijom preneti, prekopirati sajt na taj web server i objaviti. 

3. Da li je HTML programiranje? /

Zapravo, nije. HTML nije programski jezik i ne možemo reći da je programiranje. Ovo je jedna od čestih zabluda koja se sreće kada se govori o HTML jeziku. HTML je opisni (engleski, markup) jezik, koji koristimo za strukturiranje podataka i raznih elemenata naših sajtova. Drugim rečima, možemo reći da HTML jezik, zajedno sa svojim tagovima, čini osnovnu gradivnu strukturu svakog modernog sajta. 

Ne može se smatrati programiranjem, jer mu nedostaju neki osnovni elementi i pravila koji su obavezni u programskim jezicima, kao što su PHP, JavaScript, C# i drugi. Naravno, to ne znači da je HTML loš, niti nezavršen, ili bilo šta slično. HTML ima svoju namenu i kao takvog ga treba posmatrati. 

Web dizajn teorija

4. Zašto moram da učim HTML i CSS?

Za web dizajnera i programera ovo pitanje je sasvim izlišno, ali iako se možda nećete baviti web dizajnom, web programiranjem ili srodnim oblastima, poznavanje CSS, a pogotovo HTML jezika jeste veoma korisno u modernom svetu, u kome smo okruženi IT uređajima i gde je internet sastavni deo naših života.

U modernom dobu došlo je do promene paradigme obrazovanja i definicije pismenosti. U prošlom veku pismenost je podrazumevala nešto sasvim drugo, dok se danas često ogleda u elementarnom poznavanju oblasti informacionih tehnologija i adekvatnoj, racionalnoj upotrebi interneta, weba i drugih aspekata tih informacionih tehnologija. 

HTML i CSS možda nisu elementarna znanja, poput rada u tekstualnom programu, MS Word alata, ili poput rada u web browseru kojim pristupamo web sajtovima ili čitamo e-mail poruke, ali su to znanja i te kako korisna radi shvatanja i razumevanja takozvane „šire slike”. HTML struktura se pojavljuje na mnogim mestima i u mnogim upotrebama, a ne samo na web sajtovima, u svom primarnom okruženju. Zbog toga je korisno, čime god se bavili, da posedujete i određeno osnovno znanje HTML i CSS jezika. 

5. Šta je moodboard i koji su njegovi elementi?

Moodboard se ne primenjuje isključivo na web dizajn, već i na grafički dizajn, dizajn enterijera, modni dizajn, dizajn tekstila i sl. Moodboard se odnosi na kolaž koji čine različiti elementi i njegova funkcija jeste da prenese viziju dizajnera ili klijenata kroz fotografije, boje, fontove, tipografske elemente, teksture i druge elemente. Dizajner prilikom kreiranja moodboarda treba da ima na umu da na njemu uvrsti korporativne elemente brenda za koji se radi, a to su boja, logo ili neki drugi prepoznatljivi elementi kompanije.

Navešćemo ispod spisak elemenata koji treba da se nađu na jednom moodboardu, može varirati u zavisnosti od projekta i želje klijenta, a, između ostalog, to su sledeći elementi: 

 • fontovi,
 • logo kompanije,
 • boje, palete boja, uzorci boja,
 • primer teksta sa brojevima i znacima interpunkcije,
 • teksture,
 • ilustracije,
 • fotografije,
 • screenshotovi različitih sajtova,
 • video-klipovi,
 • teksture različitih vrsta papira,
 • teksture tkanina,
 • isečci iz novina,
 • ilustracije, crteži, slike itd.

6. Šta je to responsive dizajn?

Responsive dizajn je dizajn sa različitim elementima, odnosno elementima koji se prilagođavaju u zavisnosti od uređaja sa kog posmatrate. Dizajn jednog sajta koji je prilagođen desktop uređaju može da ima skroz drugačiji izgled na mobilnom uređaju, čime značajno kvarite korisničko iskustvo i odbijate korisnike sa svog sajta. S obzirom na to da se iz godine u godinu broj korisnika mobilnih uređaja značajno povećava u odnosu na korisnike desktop uređaja, morate dizajn sajta prilagoditi svim uređajima, kako bi korisničko iskustvo bilo podjednako, nezavisno koji uređaj korisnik upotrebljava.

Kako bi dizajn bio responsive, potrebno je da uradite fleksibilan layout stranice, da imate fleksibilne slike i medije (flexible images and media), a pored toga trebaju vam i medija uputi (Media queries), model za CSS3 specifikaciju. Takođe, nepisano pravilo je da je lakše dizajn početi od najmanjeg uređaja, pa ići ka najvećem.

7. Kako navigacija može odrediti ton celog sajta i iskustvo korisnika na njemu?

Značajan broj istraživanja pokazuje da se skoro 50% prodaje gubi zbog nemogućnosti da korisnik pronađe željene informacije na sajtu, a to je ishod loše navigacije i loše organizovanog sajta. Navigacija na sajtu predstavlja u stvari neku vrste mape i korisniku na prvi pogled objašnjava šta na njemu može naći. Što je ova mapa jednostavnije i jasnije predstavljena, veća je šansa da korisnik obavi željenu konverziju. 

Ukoliko navigacija za njega ima smisla, korisnik će tačno znati kako da kroz nekoliko klikova dođe do željene informacije. Na sajtovima razlikujemo dve glavne vrste navigacije, a to je navbar (horizontalna navigacija) i sidebar (vertikalna navigacija), obično sa leve strane. 

Plan i program predavanja:

1. Nastanak i funkcionisanje sveta weba

 • Internet i web kroz vreme
 • Kako funkcioniše svet weba?
 • Kako se snaći u tom velikom svetu?

2. Web dizajn 

 • Web dizajn
 • Vrste web stranica 

3. Kako se pripremiti za pravljenje web stranice

 • Razmišljanje o web sajtu
 • Imajmo na umu ova pravila pre nego što počnemo
 • Organizovanje resursa za izradu weba 

4. Pravljenje web stranice 

 • Faze izrade web sajta
 • HTML i CSS
 • Najčešći elementi web stranica 

5. Odnos prema klijentu 

 • Odnos prema klijentu

Polaznici kursa teorije web dizajna

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se