Kurs Software Construction, Operation, Testing and Implementation

Kurs Software Construction, Operation, Testing and Implementation baviće se softverskim održavanjem kao integralnim delom životnog ciklusa softvera. Softversko održavanje definiše se kao skup aktivnosti neophodnih za obezbeđenje isplativnog održavanja softvera. 

Pod pojmom održavanja, kada se govori o softveru, podrazumeva se drugačije značenje u odnosu na bilo koju drugu inženjersku oblast. Naime, mnoge inženjerske oblasti podrazumevaju održavanje kao proces pomoću kojeg se nešto održava u ispravnom radu, putem tekućih popravki. Ključni koncept je pogoršavanje inženjerskih artefakata tokom korišćenja i prolaskom vremena, pa je stoga cilj održavanja, očuvanje funkcionalnosti objekta u skladu sa definisanom i registrovanom funkcionalnošću u vremenu puštanja u rad.

Nakon isporuke softvera neminovne su promene i evaluacije na softverskom rešenju. U toku upotrebe greške se otkrivaju, menja se operativno okruženje i javljaju se novi zahtevi tokom korišćenja. Na kursu se obrađuju oblasti softverskog održavanja, kategorije održavanja, kao i aktivnosti održavanja softvera.

Softversko testiranje predstavlja dinamičku verifikaciju ponašanja programa na konačnom skupu test slučajeva, prikladno izabranih iz uobičajeno beskonačnog domena izvršavanja, u skladu sa očekivanim ponašanjem. Takođe, predstavlja aktivnost koja pokriva kompletnu aktivnost razvoja softvera i procesa održavanja u cilju zadovoljavanja kriterijuma kvaliteta. 

Nakon ovog kursa moći ćete samostalno da prepoznate tehničke i menadžerske aspekte softverskog održavanja, kao i značaj uloge održavanja softvera. 

Zanima vas ovaj kurs? Možete ga pohađati u okviru ovih ITAcademy programa: IT Management Program.

Kurs Software Construction, Operation, Testing and Implementation – opis i ciljevi

Tokom ovog Software Construction, Operation, Testing and Implementation kursa, koji možete pohađati online ili tradicionalno – u učionici, a koji je deo pripadajućih programa, upoznaćete se sa svim potrebnim detaljima za održavanje softvera i izdvajanja neophodnih sredstava. 

Sva potrebna predznanja koja su vam potrebna da biste bez poteškoća pratili predavanja moći ćete da usvojite tokom prethodnih kurseva u okviru programa ITAcademy po kome se školujete. Plan i program kursa osmišljeni su tako da će vas svaka lekcija uvoditi u ono što vas očekuje u nastavku kursa. Celokupno gradivo podeljeno je u dve tematske celine, čiji je cilj da vam omoguće što jednostavnije usvajanje novih znanja i veština. 

Prvi modul biće fokusiran na uvod u softversko održavanje. U ovom delu kursa prva lekcija će vam omogućiti da upoznate pojam i vrste softverskog održavanja kroz različito tumačenje održavanja softvera u odnosu na druge oblasti. Nakon toga, sledi predavanje koje će se baviti pojmovima održavanja softvera prema standardu IEEE-a. Naredna lekcija staviće akcenat na predstavljanje različitih kategorija održavanja softvera i upoznavanje polaznika sa tehničkim i menadžerskim aspektima održavanja. Na kraju prve tematske celine obrađivaće se aktivnosti održavanja softvera, kao i karakteristike i specifična merenja održavanja. 

Drugi deo kursa polaznicima će omogućiti detaljnije razmatranje održavanja. U ovom modulu očekuju vas lekcije koje će vam objasniti neminovnost promene sistema, izmene u toku životnog ciklusa sistema itd… U nastavku kursa saznaćete kako funkcioniše evolucija softverskog sistema i koje sve aktivnosti i uloge postoje u održavanju softvera. Posle toga na red dolaze lekcije koje se tiču analize problema održavanja, praćenja promena i alata za održavanje softvera. Cilj poslednjeg predavanja biće da vam predstavi tehnike održavanja i zaokruži sva stečena znanja tokom kursa. 

Cilj ovog kursa je da nakon odslušanih predavanja razumete značaj uloge održavanja softvera u kompletnom životnom ciklusu softvera. Pored toga, shvatićete važnost pravovremenog planiranja održavanja softvera i izdvajanja neophodnih sredstava.

Kurs Software Construction

Plan i program predavanja:

1. Uvod u softversko održavanje

  • Upoznavanje polaznika sa pojmom i vrstama softverskog održavanja
  • Oblasti softverskog održavanja, osnovne definicije i terminologija, važnost razumevanja potrebe za održavanjem i predviđanja troškova
  • Kategorije održavanja softvera, tehnički i menadžerski aspekti održavanja, organizacioni aspekti održavanja
  • Predstavljanje različitih aktivnosti za održavanje softvera

2. Detaljnije razmatranje održavanja

  • Upoznavanje polaznika sa tipovima softverskih sistema
  • Glavni aspekti evolucija softverskog sistema
  • Značaj aktivnosti i uloga u održavanju
  • Analiza problema održavanja, personalni problemi održavanja, tehnički problemi održavanja, potrebe za kompromisom
  • Upoznavanje polaznika sa praćenjem promena i alatima za održavanje
  • Tehnike održavanja i upoznavanje polaznika sa pojmovima redokumentovanja, restrukturisanja, reverznog inženjeringa i reinženjeringa

Polaznici kursa Software Construction

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se