Python – programski jezik

Od početka razvoja kompjuterskih tehnologija do danas kreirano je više od 1.000 različitih programskih jezika, a njihov broj raste iz godine u godinu.

Ipak, ako ste novi u oblasti programiranja i tek ulazite u ovaj dinamičan svet, po oceni stručnjaka, trebalo bi da krenete od najjednostavnijih programskih jezika, a zbog čitljivosti koda, većina smatra da je idealan izbor za početak – programski jezik Python.

python programski jezik

Šta je programski jezik Python?

Python je interpretirani, interaktivni, objektno orijentisani programski jezik visokog nivoa, koji poseduje dinamičku sematiku. Stvorio ga je Gvido van Rosum (Guido van Rossum) 1991. godine, a ime je dobio po kultnoj britanskoj komediji „Monty Python”. Odlikuje ga visokokvalitetna struktura podataka, koja ga, u kombinaciji sa dinamičkim pisanjem i vezivanjem, čini veoma atraktivnim za brz razvoj različitih aplikacija

Njegova fleksibilnost dozvoljava vam da postignete mnoge rezultate, bilo da su oni mali ili veliki. Python se tako može koristiti za pisanje jednostavnih programa, ali poseduje i snagu potrebnu za kreiranje složenih operacija koje koriste globalne, multinacionalne kompanije. Takođe, Python je pogodan za upotrebu „scripting” i „glue” programskih jezika, koji se koriste za vezivanje postojećih komponenti u celinu.

Pythonova jednostavna sintaksa lako naglašava čitljivost, smanjujući tako troškove održavanja samog programa. Python podržava pakete koji podstiču modularnost programa i ponovno korišćenje koda, dok su „The Python Interpreter” opcija i obimna biblioteka dostupnе u izvornom i binarnom obliku.

Programeri posebno vole Python zbog produktivnosti koju pruža, zbog toga što nema komplikovanih koraka, a ciklus edit-test-debug je neverovatno brz. Debugging Python program je jednostavan, jer loš unos podatka nikada neće uzrokovati grešku segmentacije. Umesto toga, debugging opcija će otkriti problem, bez izuzetka. Debbuger na nivou izvora dozvoljava proveru lokalnih i globalnih varijabli, procenu proizvoljnih izraza, postavljanje tačaka za zaustavljanje, unošenje linija koda u isto vreme i sl.

Rasprostranjenost Pythona je široka, a ovo su samo neke od industrija u kojima je ovaj popularni programski jeziki uspešno primenjen: desktop grafički razvoj aplikacija (uključujući i igrice), matematička i naučna analaza podataka, razvoj interneta (Python danas koriste neki od najvećih internet domena na svetu poput Googlea, Facebooka, Reddita, Dropboxa, YouTubea, Instagrama, Pinteresta...).

Python – programiranje za početnike

Python je besplatan softver, a podržava ga većina operativnih sistema, kao što su Mac, Windows ili Linux. On je već instaliran na svim uređajima sa Mac operativnim sistemom, kao i na većini onih koje pokreće Linux, ali ćete pre korišćenja verovatno morati da apdejtujete vašu verziju.

Ukoliko nemate iskustva u programiranju, može vas zbuniti izbor prilikom biranja između više različitih verzija Pythona. Na sreću, razlika između softvera je minimalna i odnosi se, pre svega, na nekoliko sintaksičkih nepodudaranja, stoga nećete pogrešiti ma koju opciju da izaberete.

Ukratko, ako naučite da radite na jednoj verziji Pythona, neće vam biti teško da savladate i drugu. Ipak, ako se posle čitanja ovog teksta odlučite da krenete u avanturu savladavanja Pythona, naš savet je da počnete sa što novijom opcijom. Po oceni mnogih, svaki novi apdejt je napredniji i bolji od prethodnog i poseduje dodatne funkcije uz veliki broj ispravljenih bugova i grešaka.

Ako se i dalje pitate da li je Python programiranje za početnike, u nastavku teksta daćemo vam više informacija o ovom programskom jeziku.

Zašto Python, a ne drugi programski jezici?

Drugu godinu zaredom programski jezik Python završio je među šest najpopularnijih programskih jezika na svetu, a vodeći američki sajt za nove tehnologije Dice ga je proglasio programskim jezikom koji je najpoželjnije poznavati.

Posao u ovoj struci je veoma tražen, pa ne čudi što su eksperti iz ove oblasti visoko plaćeni. Prema podacima platforme Gooroou, koja se bavi tehnološkom i platnom analitikom, Python programeri su drugi najplaćeniji u Sjedinjenim Američkim Državama. Prosečna plata Python stručnjaka iznosi 103.492 dolara godišnje, dok se mesečno objavi 7.732 oglasa u kojima kompanije traže Python eksperte.

Ovaj trend se odrazio i na naše tržište, stoga i firme u Srbiji sve više traže programere koji odlično poznaju Python.

Python programski jezik se često upoređuje sa drugim programskim jezicima kao što su Java, JavaScript, Perl ili Tcl. U praksi izbor programskog jezika često diktiraju druga ograničenja iz svakodnevnog posla poput troškova, dostupnosti, prethodnih ulaganja ili obuka.

Ipak, mi ćemo u ovom segmentu teksta uporediti Python sa ostalima jezicima, gledajući isključivo na aspekte koji se tiču prednosti i mana programskih jezika tokom samog programiranja.

Python vs Java

java programiranje

Programi pisani u Pythonu u većini slučajeva su sporiji od programa pisanih u Javi, ali vreme potrebno za razvoj je drastično manje. Programerima koji rade u Pythonu je potrebno tri do pet puta manje vremena za programiranje nego njihovim kolegama koje rade u Javi. Ova razlika najviše se može pripisati Pythonovim ugrađenim tipovima podataka na visokom nivou i njegovom dinamičkom pisanju. Na primer, programer ne gubi vreme da odredi vrste argumenata ili varijabli, takođe, Python poseduje i moćne polimorfne liste, tipove rečnika i bogatu sintaksičku podršku koja je direktno uvrštena u jezik.

Zbog prednosti prilikom pisanja, Python je prikladniji kao „glue” jezik, dok se Java bolje karakteriše kao jezik implementacije na niskom nivou. Zapravo, ova dva jezika zajedno čine sjajnu kombinaciju – njihove komponente se mogu razvijati u Javi, a kasnije kombinovati prilikom formiranja aplikacija u Pythonu.

Python vs JavaScript

Pythonovi „objektno bazirani” podskupovi su ekvivalent JavaScriptu. Kao i sam JavaScript, Python podržava stil programiranja koji koristi jednostavne funkcije i varijable bez angažovanja u definiciji klasa. Međutim, Python je pogodniji za pisanje većih programa i ponovno korišćenje koda kroz objektno orijentisani stil programiranja, pri čemu klase i istorija igraju važnu ulogu, što nije slučaj sa JavaScriptom.

Python vs Perl

Perl programski jezik logo

Python i Perl imaju sličan „background” i poseduju mnogo identičnih karakteristika, ali im je filozofija potpuno različita. Perl naglašava podršku za obične zadatke namenjene primeni, poput onih koji imaju ugrađene regularne izraze, skeniranje datoteka i funkcije generisanja izveštaja. Python pak, sa druge strane, naglašava podršku za zajedničke metodologije programiranja i ohrabruje programere da napišu čitljiv kod, pružajući elegatnu, ali ne preterano kriptičnu notaciju. Ovo za posledicu ima veću primenu Pythona u odnosu na Perl.

Python vs Tcl

Poput Pythona, Tcl se može koristiti kao jezik pogodan za razvoj aplikacije, ali i kao samostalni programski jezik. Međutim, Tcl tradiocionalno čuva sve podatke kao nizove, što uzrokuje slabiju strukturu i sporije izvršavanje kodova u odnosu na Python. 

Takođe, Tclu nedostaju dodaci potrebni za pisanje većih programa, zato Tcl obično sadrži C ili C++ komponente, koje su specifične baš za tu aplikaciju, dok se u slučaju Pythona aplikacija može napisati u „čistom” Pythonu. To za posledicu ima mnogo brži razvoj aplikacije u Pythonu nego u Tclu, jer dok Tcl programer debaguje C ili C++ komponentu, programer u Pythonu uveliko radi na svom projektu i programira.

Python kurs

Nadamo se da smo vas kroz tekst zainteresovali i dodatno uputili u programski jezik Python, ali i programiranje uopšte. Kao i ostale programske jezike, i Python možete učiti kroz različite kurseve. Bilo da su tradicionalni ili online, kursevi o Pythonu programiranju će vas uvesti u osnove ovog programskog jezika, njegovu formu i specifikacije. Ovakav vid dodatnog obrazovanja i sticanja novih veština uglavnom se plaća, cena varira od ustanove do ustanove, a obuka u većini slučajeva traje do 12 meseci.

Kroz kurs Python savladaćete procese kao što su izrada i implementacija softvera, planiranje, kodiranje i testiranje. Pored toga, očekuje se da nakon završetka kursa ovladate programskim konceptima i alatima koji će vam pomoći da bolje spoznate osnove ovog softvera i započnete sa kodiranjem i programiranjem.

Nakon sticanja osnovnih znanja i veština, poput postavljanja razvojnog okruženja, na raspolaganju su vam i napredni kursevi o Pythonu. Tokom daljeg usavršavanja polaznici ovih kurseva se upoznaju sa strukturom podataka, klasama u Pythonu, programiranjem mreža, pisanjem grafičkog korisničkog interfejsa u Pythonu i ostalim funkcijama koje polaznicima pomažu da dalje napreduju.

3 načina da dobijete odlično plaćen posao

Spremili smo dokument koji otkriva tri pouzdana načina za dolazak na dobro plaćenu poziciju za stručan rad sa računarima. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se